Egyébként úgy is lehet fogalmazni, hogy dilettánsok. Remélem, azért nem akarod azt állítani, hogy a GKM-ben jelenleg a közlekedéssel, ezen belül a vasúti közlekedéssel egy felkészült szakembergárda dolgozik?
Innentől kezdve lehet a dolgokkal játszadozni, érveket, ellenérveket felsorolni, de nem lesz igazad. Mert
Azért ne nyilatkoztassa ki senki, hogy kinek lehet és nem lehet igaza. Taxxx szokta azt hinni és rövid, egyszavas tőmondataival alátámasztani, hogy a bölcsek köve nála van és senki másnál.
Nem. A vidékiek vonatjait nem az xy önkormányzatnak kell fenntartani, hanem az államnak. Ugyanúgy, ahogy az állam tartja fenn a városiak villamosait és a városkörnyékiek vonatjait.
Miért gondolod azt, hogy mától az állami finanszírozású szolgáltatásokat az önkormányzatoknak kellene fenntartani? Vagy ha így van, akkor az állam - címzett pénzzel és kötelező feladatként - adja oda a regionális vasúti közlekedést az önkormányzatoknak. De előtte természetsen teremtse meg ennek feltételeit, mert ez is az állam feladata.
Gyengébbek kedvéért: Ha nekem van egy autóm, amelyiket sikerült úgy lerohasztanom mára, hogy már alig lehet vele közlekedni, sőt, gyalog vagy biciklivel gyorsabb, akkor nem fogom ezt azzal a gyerekemnek ajándékozni, hogy "fiam, nincs pénzem rendbehozni az autót (újat venni meg méginkább nincs), de ha szükséged van rá, akkor neked adom ajándékba, kínlódj vele tovább".
Sziasztok!
Amint látom kezded kapisgálni a dolgokat, a igazi okaiért
Gondolom az autódat nem tudatosan rohasztod le, hanem valami külső ok miatt ami miatt befolyásolva vagy (elvitte a szél a háztetőt, elöntötte a viz az egész lakásodat, tatarozni kéne, de valami rovására)
A multkor szintén levezettem az I vh. utáni utórengéseket, most megprobálom a II. vh utánit valamilyen formában hasonlóan az elöszőhőz levezetni.
A vh. után már rutinból is vesztesen kerültünk ki, ezáltal a járműparkunk 90%-a (a maradék az roncs volt) idegen tulajdonba került, azaz Trofea jelzéssel lettek ellátva.
(Szószerint ez azt jelentette, hogy a győztesek semmi perc alatt a teljes vasútunk járműparkját elvihetik) A magyar állam, hogy ez ne következhessen be 47-ben aláírt egy államközi egyezményt Moszkvában, amelyben a következőek szerepeltek. A magyaroknak jóvátételi szálliításokat kell eszközölni a győztes hatalmak felé (Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia) felé. Ezt azt jelentette, hogy ahelyett, hogy a vasútjainkat tudtuk volna rendbe tenni, ezekbe az országokba több mint 1000 mozdonyt, 22500 db 60 t-ás gondola tipusú tehervagont, Jugoszlávia, illetve Csehszlovákia felé még személyvagont kellett legyártani. Természetesen e mellé köritésnek még a nálunk lefoglalt német eredetű járműveket is átkellett alakitani szélesnyomtávra. És ezt mind ingyen bérmentve, sőt olyan áron is, hogy ezeknek a dolgoknak a legyártásáhot, külföldről kellett nyersanyagot behozni, (természetesen pénzért), és ingyen és bérmentve leszállítani. Ez a folyamat 1956-ig tartott, azaz a magyar vasút 56-ban kb. ott tartott ahol 45-ben vesztesként. Ez csak a dolognak a vasúti része, mert Magyarországnak ezenkivűl hajókat, szerszámgépeket, meg sorolhatnám a végtelenségig, hogy miket kellett jóvátételként leszállítani. Ezért kellett nekem akkor meg, meg 10 millió magyarnak "boci pullman"-ban utazni (ha nem tudnád, akkor ezek a vagonok olyanok voltak amelyben Hitler a zsidokat vitte Auswitzba, csak szebb kivitelben).
Tehát a magyar állam csak ezen időszak után tudott valamit fejleszteni, ami nem csak a vasút, hanem az élet más területére is vonatkozott. Ettől az időtől kezdve nyilvánvaló vált, hogy az akkor sem nagy forgalommal rendelkező mellékvonalakat, hanem a fővonaink rendbehozása volt az elsődleges cél, (kétvágányúsitás villamositás stb.), azaz a megnövekedett fővonali forgalom lebonyolítása.
Innentől kezdve lehet a dolgokkal játszadozni, érveket, ellenérveket felsorolni, de nem lesz igazad. Mert
te sem vagy kötelező a gyermekednek odaadni a lerohasztott autódat, kiviheted a roncstelepre is, és a gyermekednek sem kell rákölteni
Na valahogy igy van az állam a megszüntetésre kijelőlt mellékvonalakkal is.
De szerintem az életben te is igy vagy vele, mert ha van két butikod a város két különböző pontján, amelyből az egyik csak veszteséget termel, azaz minuszban vagy vele, és a jól üzemelő butik rovására tartod fenn, akkor előbb utóbb valamilyen lépésre fogod elszánni magad, függetlenül attól, hogy a veszteséget termelő butikodba bejáró Mariska néni érzelmileg mennyíre kötödik hozzá, és van egy sanda gyanum is, hogy az üzletben dolgozó eladóval sem fogsz törödni, érzelmileg sem.
De már ott van a hiba, hogy miért is várnánk el az önkormányzatoktól, hogy vasutat tartsanak fel? Azért mert az állam évtizedekig másra fordította a szintet tartásra fordítandó pénzt, és most nem akaródzik neki ezt kis mértékben visszapótolni? De hiszen az önkormányzatoknál eleve csak annyi pénzt hagy az állam, amenyi a kötelező feladatai ellátásához minimálisan elég. Nagyon-nagyon tévútan van, akkor ebben keresi a megoldást.
Gyengébbek kedvéért: Ha nekem van egy autóm, amelyiket sikerült úgy lerohasztanom mára, hogy már alig lehet vele közlekedni, sőt, gyalog vagy biciklivel gyorsabb, akkor nem fogom ezt azzal a gyerekemnek ajándékozni, hogy "fiam, nincs pénzem rendbehozni az autót (újat venni meg méginkább nincs), de ha szükséged van rá, akkor neked adom ajándékba, kínlódj vele tovább".
Ahol én lakom, ott heves viták vannak az önkormányzati költségvetésről.
Van egy "kommunális adó"-nak nevezett valami, amit a városlakók nem akarnak az istenért sem fizetni. Az őszi választásokon az a civil szervezet jutott nagy többséggel az önkormányzatba, aki azt ígérte, hogy ezt eltörlik. Most ott állnak, hogy jól van töröljük el, de miből lesz helyette a költségvetésben bevétel? Miből lesz közvilágítás, parkgondozás, zebrafestés, stb. Ezért inkább nem törölték el. Erre a nép názong. Ha ők most azt mondanák, hogy ezen kívül még újabb adókat kell fizetni a városlakóknak, mert ezentúl ők fogják fenntartani a vidékiek vonatjait, akkor asszem lenne egy városháza ostrom....
Hümm. Aggódom, mert mégiscsak része vagyok én is az ezen a látványon szocializálódottaknak, tehát megérint a dolog. Aztán meg mégse aggódom, mert nem látok benne olyasmit, amivel nyereségesre lenne fordítható, tehát akár túlságosan is a zsebemből mehet. Aztán mégis aggódom, mert az első állítás áll, ugyanakkor attól nem kell majd kevésbé a zsebembe nyúlnom, ha mégse lesz, mert a zsebemre már van száz másik pályázó. Aztán mégse aggódom, mert.... (És így tovább. Hogy mi a vége? Nem tudom. Jó annak, aki tudni véli.)
Egyébként azt, hogy egyszer nem azt bizonygatnád ... miért is célszerűtlen / gazdaságtalan / értelmetlen / stb. a vicinálisok fenntartása és üzemeltetése.
Nem attól lesz célszerűtlen / gazdaságtalan / ..., hogy én mit bizonygatok. Ha attól lenne az, akkor már rég nem itt koptatnám a billentyűzetet. Tehát ha gondolod, írhatok egy tanulmányt arról, mennyire baromira célszerű és gazdaságos. Mire lesz jó az a tanulmány? Talán még arra se, hogy a megcélzott intézmény valamelyik szemetesét bélelje. (Egyébként érdemes megállni itt egy pillanatra: Minél több pénzt fektethetek bele abba a tanulmányba, annál pontosabban, hihetőbben tudnék úgy információkat torzítgatni, hogy az jöjjön ki belőle, amit szeretnék. De ha több pénzt tudnék belefektetni, akkor .... izé ... vajon pont ebbe fektetném? Akkor már tudnom kellene, hogy visszajön az a pénz.) Tehát: nem én állítom azt, hogy valami ilyen meg olyan, hanem (a szűkös információimmal) próbálom elemezni, rendszerbe foglalni azokat az érveket, amelyek mentén az történik, ami megtörténik. (És ami megtörténik, az akkor is megtörténik, ha én a világon se vagyok.)
OK. Nem fogalmaztam pontosan. Kiállás = pl. aggódás.
Egyébként azt, hogy egyszer nem azt bizonygatnád mindenféle elvont / általad "okosnak" tartott fejtegetésekkel, hogy miért is célszerűtlen / gazdaságtalan / értelmetlen / stb. a vicinálisok fenntartása és üzemeltetése.
Álmodik a nyomor. A vasúti pálya fenntartása állami feladat (lenne). Ha ezt nem teszi meg, le kell váltani. Mint az útépítés. Próbálkoztunk magántőkével autópályaépítésben, meg is fizettük a tanulópénzt rendesen.
Most a vasúton kell kísérletezni? Megszüntetjük... Te ez mégis kell... de most mit csináljunk?... ezt elkurtuk... de most már ez van.
Kedves Taxxx, a gond csak az, hogy nem a vasútbarátok és a vasutat féltők feladata, hogy hozzanak egy önkormányzatot. A Te megbízód, pl a GKM feladata, illetve a BM, (az Önkorányzati Minisztérium (ezt persze csak lenyúlásra hozták létre)) feladata (lett volna), hogy ezt a helyzetet kezeljék. De csak külső szemlélőként nézték, hadd kínlódjon a MÁV mindenféle regionális vasúttal, stb.
A gond az, hogy akinek a feladata lett volna, az:
- nem törődött / törődik vele,
- mert nem is ért hozzá.
Vérlázító tehát a cinizmusod akkor, amikor egy vasútért aggódónak odaveted: "hozz egy önkormányzatot". Hozzon, egyeztessen, intézkedjen, akinek ez a dolga.
3 éve bejártuk a Pécsvárad és Erdősmecske közötti szakaszt gyalogosan! Nos tényleg lehet rajta hajtányozni, de ahhoz sok helyen fákat kellett ill. kell kivágni amik pl a pályán nőttek ki időközben stb...
Illetve remélem, hogy az épületek is megmaradnak. Mikor arra jártunk a nagypalli és az erdősmecskei épületben laktak szerencsére!
"A 64-es vonal valóban nagyon szép környezetben halad, csak azon már nincs mit megmenteni... :((("
Dehogynem, ...de azt tényleg már csak hajtányozásra lehetne alkalmassá tenni. igaz, Véméndnél rengeteget loptak, de ha látnák, hogy foglalkozunk a vonallal, akkor visszaszorulnának talán... de 1. jó lenne mindezt hivatalos keretek közt csinálni (alapítvány) 2. kell az összefogás, mert zsebből én sem tudom azt a sok sínt pótolni, utána meg mondjuk gyomirtózni
OFF "Nem, hanem jártamban-keltemben ezt látom, ahol tétre (pénzre, erőforrásra) megy a dolog." Nem jó helyen forgolódsz. Én is hallok ilyenről, de iszonyatos szerencsémre én emberek között élek-dolgozok, ahol az értelem többet számít, mint tét. Persze egy bizonyos határig. Az értelem ugyanis hosszú távú szemléletet is képes alkalmazni, mint a tét (pénz, erőforrás) jellemzően rövidtávú. Ami később visszaüthet.
Amúgy jöhet magánban a teória, a többiektől pedig bocs. ON
"Jelenleg nincs olyan hivatalos szervezet, ami ezeknek a vonalaknak a turizmus céljából való megmentését szorgalmazná (Németek pl. pénzt is áldoznának ilyenekre...) Létre kéne hozni vmi alapítványt, ha sem a MÁV-nak sem az önkormányzatoknak nincs pénze ilyesmire. Nekem pl. a 64-es vonal a szívem csücske, és ott aztán tényleg van látnivaló is!!!"
A 64-es vonal valóban nagyon szép környezetben halad, csak azon már nincs mit megmenteni... :(((
OFF Neked mániád ez a harcos támogatói szemlélet. Nem, hanem jártamban-keltemben ezt látom, ahol tétre (pénzre, erőforrásra) megy a dolog. (Amire persze mondhatod, hogy olyan szemüvegen keresztül nézem, amelyen csak ez jön át. Lehet, nem zárom ki.)
Az állatosra van jó kis teóriám, de azt max. magánban, mert már baromira nem tartozik ide. ON
"mi lenne ha simán odadná a MÁV az illetékes önkormányzatoknak a pályát vonatostól épületestől, aztán nesztek csináljatok vele, amit tudtok." Baj. Az egész ügy lényege az, hogy a vasutat kiirtani még a környékről is. Csakazértis. Mert a fővezér megmondta. Ha már jót nem tud csinálni, legalább valamit fel tudjon mutatni. Ennyit sikerül, meg a diákkedvezmény megvonást. Pfuj...
"15 nap a meghírdetés határideje, tehát - elvileg - február 16-ig kell bejelenteni, de szerintem egy-két héten belül, még januárban bejelentik." Ha addig ki nem rúgják az egész elkúrt bandát. Kicsi az esélye, de történtek már csodák...
"Van annál gyakorlatiasabb szempont, mint hogy ki mennyi "harcost" (pénzt, érvet, embert) tud felsorakoztatni a maga elképzelése mellett?" Neked mániád ez a harcos támogatói szemlélet. Régen rossz, ha mindenki csak ebben tud(na) gondolkodni. Reménykedem, hogy még ma is vannak fejlettebb intelligenciával megáldott emberek is. Régen mindenesetre voltak, mert akkor nem nagyon nőttünk volna ki az állatvilágból.
Ja, ezaz. Ha már az ál amnak és a MÁVnak úgysem kell, adják oda az önkormányzatoknak, azok megvesznek hozá egy BZ-t vagy BC-t és indulhat(na) a mandula(avagy a bakterház:-)!!!!