Kössz az invitálást,de elhiszem,hogy jó az a gép is .Nekem a rövid vajúdásom alatt, a McGulloch tetszett meg és ha vettem volna akkor azt vettem volna.Ennyi nem több ,tény hogy egy db elektromosat sem próbáltam csak úgy ösztönösen arra a típusra szavaztam volna.Van egy szinte Originál STIHL 29-em 30-35-ös keverékkel ágaskodik az eleje ha húzom neki, és azt 10em3 miden évbe valószínű összetudom vágni vele.
Makita erős, nem kell kuplung. Hiába van egy pléh burkolat a mccullochon ha annak is műanyag háza van. Nem a burkolat miatt lesz strapabíró. Ha jársz BAZ környéken Kazincbarcikán akkor nyugodtan megnézheted kiprobalhatod a makitamát. Hidd el meg fog győzni!
Semmilyen garanciát nem tudok adni,de Én ez mellett döntenék.Aki a garancia miatt aggódik annak azt mondom ,hogy ez a típus már egy félprofi berendezés (McGulloch PRO MAC 2200),ellentétben a csak hasonló láncfűrészekhez.
Többnyire két éveket adnak, talán a Makita kivétel. Olyan keveset fogom használni, hogy nem jön elő valszeg ilyen időzített probléma ennyi idő alatt. Akár használtat is vehetnék ezért, nem?
Volt egy Einhellem, új, benzines, az pár hónap alatt megadta magát, nem indult. Levásároltam, amikor felvágtam a fát.:D
Hogyan járjam körbe? Azért kérdezősködöm itt, mert gondoltam van, aki itt több tapasztalattal rendelkezik, mint én.:D
Na mindegy, köszi! Nekem szimpi ez a ProMac, de a hasító lesz sürgősebb, mert azért a Mondial még használható. Persze, ha mindkettő befér a keretbe, akkor jöhet a fűrész is, a hasító után.:DD
1 héten belül kb 3x írtam le! Ár/értékarány szerint nekem ez tűnt a legjobbnak.Fémburkolat,kuplung ,2200 W erős motor. Kb ennyi a 35 ehuf körüli áron nagyon jónak tűnik. A Makitába hasonló 5+ e Ft-ai több,müanyag házas,más hátrányt nem tudok.
ez a kétoldali etetés marhajó ötlet.sajnos nem tudom megcsinálni mert a golyósorsó csak az egyik irányban terhelhető. Vagyis nem az orsó hanem a felfogatása pici 6os csavarokkal van rögzítve gyárilag. Visszahúzni elég. odafelé meg támaszkodik 10es kazánlemezen úgyhogy bírja.
egyébként most építem bele a végálláskapcsolókat úgyhogy a visszaút automata lesz.
A villany fogyasztása nem érdekel :) , lényeg hogy nyugdíjazzam a baltát , ami meg is történt mert eltört a nyele és azt a fejét hegesztettem a gépre amíg nem találok jobb megoldást......
Mindenképpen olyan villanyost vegyél, amire nem egy év gari van. Nekem a hobbi makitaban kb 40-24em3 tölgy van és lapcsere meg lánc volt csak. Harom év gari van mindre (regisztráció utan) ami nem egy hátrány.
Hát azért járd körbe a fűrész vásárlás előtt a témát,mert ez az ajánlatot semmilyen saját tapasztalattal nem tudom alá támasztani azon kívül ,hogy fogtam a kezembe(Mcguloch PRO MAC 2200)a gépet.Ha Én most vennék akkor arra szavaznák, és a gyűjtött infok csak megerősítenek.
Úgy néz ki idén is lesz egy nagy adag occsó fám, amit fel kellene dolgozni. Fenyő és nyár. Frissen, nyersen jön majd. Ehhez kellene a gépparkot fejlesszem. A kedvező ár miatt keletkezett relatív nyereséget verném el ilyen úri huncutságokra.:D
Van egy Mondial 645-ös ősöreg benzinesem, fék nélkül, közel 40cm vágószélességgel, gondolkodom rajta, hogy e mellé vennék egy profi villanyost. Terepre maradna a benzines tartalékban. Mármint úgy profit, hogy két évente 15m3-t vágnék vele. Otthon.:D A mostanin még láncot sem cseréltem 4 év alatt, bár élezve volt már többször. McCulloch PRO MAC 2200? Ez a legjobb ajánlat?
Aztán van egy Extol Premium 4kg-os hasítóm, éppen egy éves, 10m3 van benne kb., ami nem gépi sajnos, úgyhogy ide is kellene valami háztáji, félprofi gép, szigorúan 230V-os hálózatba (3kW/3,3kW csúcs az automata terhelhetősége).
Tavaly rágódtam a Lumag 5T és a Zipper 5T modelljein. Esetleg, ha van jobb tipp, várom köszönettel.
Sorrendben talán fontosabb a hasító, bár a benzinszagot és különösen a füstöt én sem szeretem, azért a kézi hasítás kevésbé szórakoztató, az lenne sürgősebb most.
Nem tudom. Nekem nem a profi makita van, de a lap-lánc feszítő tüske fémből van. A csillagkerék is fémből van. Továbbra is fenntartom az állításom hogy otthonra 1000x jobb mint egy benzines. Erő van benne bőven, könnyű, a 35cm-es lapot nem nagyon fullasztod meg ha éles a lánc, és mehet folyamatosan. 1-2óra folyamatos használat után sem melegszik... Csak ajanlani tudom. Persze így ha van egy jó benzines akkor felesleges. De fater benzines mtd és mccukloch fűrésze után meg sem fordul a fejemben hogy valaha is azt vegyek. Itthonra.
A kuplung előnye szerintem az, hogy nem tudod ledarálni a műanyag fogaskerekeket, mint az egyszerűbb olcsóbb gépekben, a motor védelme is kézenfekvő, de azért ha az ember ésszel dolgozik, akkor nemigazán fordul elő, hogy leégeti, bár erre is van nem 1 rossz példa :(
Múlt héten engem is foglalkoztatott a téma,de végül Én úgy döntöttem még sem veszek elektromos láncfűrészt.De ha Te még szeretnél nézz utána a McGulloch PRO MAC 2200 -es gépnek.Szerintem jó vételnek tűnik ez a fél profi gép kb 36-37 e huf-ért.Fogtam a kezembe nagyon masszívnak tűnik,erős,fém burkolatú,kuplungos.A kuplung védi a villanymotort az extrém terheléstől.A többi amit Én néztem nem rendelkezett röpsúlyos kuplunggal.
Ez is jó ötlet, itt középen van a fix hasítóék és egy bölcsőt mozgatnak, de az a verzió is jó lehet, ha a középen lévő ék mozogna és a 2 végén lenne megtámasztva a fadarab.
Esetleg ha az ellentétes oldalra is feltennél egy hasítóéket, akkor nem kellene mindig visszatekertetni a motorral ( a hátramenet csak árampocsékolás) ha bírja a motor szuflával hátramenetbe, akkor fele annyi idő alatt végezhetsz, meg ugye kevesebb áramot használsz.
Ma akartam makita elektromos láncfűrészt venni. Pont mert itt írtátok milyen jó.
Bementem ismerős boltjába és lebeszélt róla.Mutogatta a tervezési hibákat rajta.több darab is visszakerült hozzájuk mert a láncfeszítő valamiféle műanyag szerszám nélküli megoldás mindig letörik. Az új makita összes elektromos típusa ilyen azt mondta. A benzineseken két nagy anyacsavar van az jó, de az elektromosokon valami műanyag csoda szerkezet. Azt mondta ha jót akarok magamnak nem veszem meg.
Valszeg nem hazudott, miért tette volna? ott volt a pénz a zsebemben és inkább nem kellett neki. Azt mondta vegyem a benzinest, de az meg van otthon már. Mondott még valami hibát a lánckenésről is de azt nem értettem.Szóval nem vettem semmit csak egy új reszelőt :(
Biztos jó dolog a kuplung. Saját tapasztalat az, hogy ha kellően éles a lánc akkor teljes hosszban vágva sem fullad meg a fában. Én is kételkedve voltam vele, de hidd el hogy nagyon jo! És ez még csak a 1800w-os... Ha egyszer valamikor tönkremegy akkor is makitat fogok venni, csak a hosszmotorost 2000w-os verziót. Bár nem úgy tűnik hogy meg akarja adni magát. Lap meg lánc csere volt már pár, de ez használatban is van..
Neked + Gábornak is kössz a választ,de átértékeltem a láncfűrész vásárlást! A Stihl 029-esem sincs kihasználva ,az új elektronyossal meg csak "magam alatt tudnám vágni a fát" szerintem. Ha nem lenne és most kéne vennem,akkor mindenképpen elektronyosat vennék, mégpedig amelyiket ronkovik olvtárs is ajánlott (Mcgulloch PRO MAC 2200),mert fém burkolatú és kuplungos,ami nagyban védi állítólag a villanymotort a leégéstől,mert inkább megcsúszik a kuplung a hirtelen le-megállás helyett.Beszéltem egy szerelővel szerinte az már egy fél profi gép ,és ennek fényében már nem is annyira drága a majd 3 Le-s gépért a kb 36 e huf.
Nekem a talp 10cm széles 10mm-es lemezzel van andrásolva, kétszer letépte a hegesztést, pedig nem kispályás hegesztőt hívtam amikor előszön letépte. A láncban bízom, annak már tuti bírnia kell a lemezzel együtt.
Maximálisan egyet értek veled. Nekem abból lett elegem, hogy fater mtd-je csak szívatott, hol indult hol nem. A McCulloch benzines 3év után gyűrű tört és kuka. Olyan ez is mint a bicikli, mindig szembe szél van. Itt is mindig a képembe nyomta a füstöt. Ezzel a makitával öröm fát vágni, van benne erő...
Nekem 1.8kW-os makita uc3520 van ami már vagy 40m3 fát gond nélkül felvágott. Más gyártmányt nem vennék, max uc3030 ami 2kW és hossz motoros... Faternak van egy mtd benzines, de egy hulladék...
Egy jótanács! Az also talp részt brutálisan andrásold meg, mert az gyenge pont (nálam). Nekem 10-es lemezt is leszakította már kétszer. Most 10-es lemez ismét, plusz 8-as lánc húzza felfelé az i-gerendához. Igy talan már bírni fogja a 10T-át...
Eddig 4 szezonnyi fa van benne ami kb. 70 em3 fát jelent cser, tölgy, bükk, gyertyán vegyesen (Anyámét is én darabolom). A cser szállítmányokban voltak közel 40 centi átmérőjű rönkök is, az egyiket kíváncsiságból lemértem 86 kg volt.
Ha jól emlékszem a negyedik lánc van rajta, azon kívül semmit nem kellett (még) cserélni. Az első láncot én tettem tönkre egy betonvas "darabolásával" nem vettem észre hogy a karó mellett van amit ki kellett vágni :), a másodikat éleztettem vagy 3x és azzal kész is lett. Most már csak én húzom meg a megfelelő reszelővel így tovább tart. Kb. 4ezer körül van hozzá új eredeti lánc.
Hidraulika olajat használok a lánckenéshez, köszöni elégedett vele :) kb. 4,5 L szokott elmenni 10 m3 fához. Új vagy jól megélezett lánccal lazán lehet vele dolgozni, mint a kés a vajban úgy megy a fába. Elég keskeny a lánc ez a hatékonyságban is jó és kevesebb a forgács.
Előtte egy Praktikeres Einhellel daraboltam, de a kettőt nem lehet egy lapon említeni.
Két dolgot nem érdemes vele csinálni (sztem a többi láncfűrésszel sem):
1. Gallyakat, ágakat darabolni abból hamar baj lehet
2. Méterben hasított rönkfát mert nagyon fröcsögnek a szálkák
Annak idején meditáltam, hogy benzinest vagy elektromost vegyek, de 4 év használat után nem bántam meg hogy az elektromos mellett döntöttem. Az ereje bőven elég, folyamatosan (!) lehet vele dolgozni, relatíve halkabb és az üzemeltetése, karbantartása is olcsóbb. Nyilván nem erdőbe való, de nekem nem is oda kell.
nekem is csak félbe kell vágni a Stihllel is ment eddig is, de sokkal kényelmesebb szaporább a körfűrésszel, szóval nem bántam meg hogy beleöltem annyi időt az elkészítésébe