Keresés

Részletes keresés

laca5 Creative Commons License 2023.03.26 0 0 20979

Találtam Neked egyet amin pont látható is a felmagasodás:

https://youtu.be/fMYQoXnfmTY

Előzmény: taormina001 (20949)
laca5 Creative Commons License 2023.03.26 0 1 20978

Azt mondod, hogy a legmérgezőbb anyagot, ami létezik, engedélyezik az ökológiai vegyszerek között? 

Előzmény: van_Persil (20975)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.26 -16 0 20977

Permetezésröl beszélünk, az ott használt mennyiségek köszönöviszonyban sincsenek a nyomelem definíciójával.

Előzmény: öreg_néne_b (20976)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.26 0 0 20976

Mennyiség kérdése, hogy méreg vagy nélkülözhetetlen nyomelem. 1 mg az ajánlott napi bevitel.

Előzmény: van_Persil (20975)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.26 -16 0 20975

Dehogy nem méreg, ezt nem akarod megérteni...

Előzmény: laca5 (20974)
laca5 Creative Commons License 2023.03.26 0 1 20974

Ez mind oké, csak ne említsük már egy lapon a rovarölőkkel, vagy az olyan szerekkel, amik rákkeltők vagy reproduktív problémákat okozhattak. Mint pl. a mankoceb volt amíg meg nem szüntették de 50-60 évig lehetett használni. De biztos, hogy most is használnak olyan szereket, amiről majd pár év múlva derül ki, hogy mit okoz. A réz alapvetően nem méreg, a testünkben is szükség van rá, de túladagolva méreg. Konkrétan májat, vesét kinyírhatja. De pl. fel nem szívódik ezért nem érezném rá megfelelőnek a legerősebb méreg a világon kifejezést. A giliszta valószínűleg ezzel nem értene egyet. 

Előzmény: van_Persil (20973)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.25 -17 2 20973

A szőlőművelésben, mivel arról volt szó. Tudtommal ciánt senki se használ a szőlőben, de bocs, ha mégis. Attol, hogy természetes anyag (elem), még kifejezetten mérgező. Vízben gyakorlatilag nem oldódik, ez a fő oka, hogy pl. a talajban felhalmozódik. Nem véletlen, hogy kg/ha/év alapján határérték van a felhasználására. 

Előzmény: laca5 (20972)
laca5 Creative Commons License 2023.03.25 -2 2 20972

A legmérgezőbb anyag, ami létezik?? Haló? Na. Cián? Arzén? Ne csak másoktól várjuk el a pontos szóhasználatot.

Előzmény: van_Persil (20970)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.25 -1 1 20971

Az igaz, hogy a réz soha nem bomlik le, de vannak történelmi borvidékek, ahol nagyon régóta használják (régen még többet is, mint ma) és még mindig jó borokat készítenek...

Előzmény: cliffgreen (20968)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.25 -17 2 20970

Nem véletlen, hogy annyian próbálkoztak rézpótló szerekkel a szölészetben, mert a réz az egyik legmérgezöbb anyag, ami csak létezik, és mint írod, dem mosódik ki, nem bomlik el, hanem felhalmozódik. A kén legalább beépülhet az élölényekben.

van_Persil Creative Commons License 2023.03.25 -16 2 20969

Nem. A fiatal börszövet kifejezetten érzékeny a rézre, mert parásítja, ezért szabad csak virágzás után permetezni a szölöt rézzel (kivétel néhány speciális rézkészítmény). Az othello meg nem a rézre, hanem a kénre érzékeny. Nem tudom, hol voltak az eladóid, amikor a növényvédös tanfolyamon kellett volna lenniük, de innét is csókoltatom öket...

A réz az öszi vagy tél végio lemosózáshoz kellhet.

cliffgreen Creative Commons License 2023.03.25 0 0 20968

Köszönöm! Ezek szerint még nem késtem el a lemosózással - figyelni fogom a szőlőket. A Palatinán már volt tegnap ilyen fakadó rügy.

Teláltam egy jó leírást a témakörről - ebben képsorozattal illusztrálják a rügypattanást - nagyon hasznos.

http://borhobort.hu/wp-content/uploads/2017/11/Borh%C3%B3bort-h%C3%ADrlev%C3%A9l_20180414.pdf

Tegnap elszaladtam Győr egyik ismert mezőgazdasági áruházába, csak Vegesol eReS volt, az eladó nem hallott még a szőlő rügypattanáskori rézérzékenységéről.

Átmentem a belvárosi, patinás boltba, itt volt Nevikén, de az eladó hölgy itt is furcsán nézett rám, mondván a réz mindennek az alapja. Szerinte összekeverem az Othelló kénérzékenységével.

Interneten kutakodtam, nem találtam erről semmit, csak egy helyen volt egy félmondat a szőlő változó réztoleranciájáról. Viszont ebből nem derül ki számomra, hogy ez mit takar.

Más oldalról közelítettem meg: mire kellene a réz? Leginkább pernoszpóra ellen, de a leírások szerint az intenzív hajtásnövekedés időszakában kell indítani a kezeléseket (ami nem tudom pontosan mi), más megadás szerint 3-5 leveles állapottól.

Míg a lisztharmatnál írják, hogy már a fakadó rügyben fertőzi a levélkéket, peronoszpóránál nem találtam ilyet.

Jó, de miért baj mégis, ha rézzel lemosózunk? Amit a fenti cikk is ír: a réz nehézfém, nem bomlik le, nem mosódik ki, felhalmozódik a talajban, pusztítja a talajéletet.

Tehát csak akkor használom, mikor indokolt, a tavaszi lemosás nem tűnik annak.

Előzmény: van_Persil (20967)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.24 -16 2 20967

Még csak igazán meg sincsenek duzzadva azok a rügyek.

De minden nap nézni kell öket.

Minden egyes mikroklímán minden egyes fajtánál eltérö idöpontban pattannak a rügyek. Azaz, lehet, hogy ugyanazon hegy déli oldalán napokkal elöbb pattan, mint az északin, és akkor nem beszéltünk a földrajzi szélesség vagy a talaj színe miatti eltérésekröl és egyebekröl.

Aakkor pattannak a rügyek, amikor a barna szöszös állapot közben a teteje zöldes lesz, de leveleket még nem látsz.

Előzmény: cliffgreen (20964)
BAttix Creative Commons License 2023.03.24 0 0 20966

Sziasztok!

Mėg lehet fást-fásba oltani?

Két hete megsértettem egy ágat es ma láttam hogy nagyon csepeg a lé ott.

Meddig szabad fást fásba oltani?

szojkaj Creative Commons License 2023.03.24 0 1 20965

Szia.

"A rézérzékenység nem volt meg nekem..."

én tavaly is olajos rézkénnel lemosóztam a szőlőmet, a maradékot pedig kifújtam többek között (futó)rózsára, málnára, szederre, mindhárom már bimbós vagy leveles állapotban volt.

A málnát nem zavarta, de a szeder és a rózsa megsínylette, a rózsa hajtásai "megfonnyadtak" a szeder hajtásai csúnyán bevörösödtek. (aztán szerencsére kigyógyult). Már akkor is a rézre gyanakodtam..

"nyugalomban vannak a gombák is..."

Másik szőlőmben (borszőlő) tavaly ősszel nem volt látható gombafertőzés, most (a metszésnél) láttam csúnyán pöttyös, fertőzött vesszőket, olyan, mintha télen szaporodott volna el a gomba ..

"hol tart most a szőlő / mikor van a rügypattanás?"

Szerintem az utolsó kép egyértelműen a rügypattanás idejét  (elejét)mutatja, nem pedig " rügypattanás előtt".

"mikor van ideje a lemosó permetezésnek?"

Szerintem metszés után, még rügypattanás előtt mehet egy rezes lemosó. Rügypattanás után pedig ahogy van Persil írta, kénes-olajos (nevikén). Az kábé még egy-két hét nálam...

Bocsi, ha hülyeséget írtam bármiben.

üdv.

Előzmény: cliffgreen (20964)
cliffgreen Creative Commons License 2023.03.24 0 0 20964

Köszi az infót, ezt nem tudtam. A rézérzékenység nem volt meg nekem, a kénérzékenységgel már találkoztam.

Viszont a mondatodból még egy dolgot vélek kihallani:

- lemosózni rügypattanáskor érdemes?

Egyszer hallgattam egy kertészmérnök előadását, miszerint három feltétele van a lemosó permetezésnek:

- legalább 10fok

- szélcsend

- megmozdultak a rügypikelyek (ha jól emlékszem)

Azt magyarázta, februárban, hiába jó az idő, nincs értelme permetezni, mert nyugalomban vannak a gombák is / nincs mit megtámadniuk.

A megmozduló rügypikelyeknél tudnak behatolni.

Innen jön a kérdésem: szőlőnél mi a rügypattanás?

Cseresznyénél meggynél jól látszik, mikor mozdulnak meg a rügypikelyek - az hívja rügypattanásnak.

Szőlőnél látom, hogy már történik valami - a felirat nélküli fotókat most csináltam.

De a szolo.blog.hu-n egy sokal fejlettebb rügyet fényképezett rügypattanás előtti állapotnak.

Egy permetezési útmutató rajza is hasonló.

Tehát a kérdésem: 

- hol tart most a szőlő / mikor van a rügypattanás?

- mikor van ideje a lemosó permetezésnek?

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: van_Persil (20963)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.23 -16 1 20963

Nem. Rezes lemosóval nagyon nem ajánlott rügypattanások lemosózni a szőlőben, mert perzselést okozhat. Viszont az atkák ellen közvetlenül rügypattanáskor lehet a legjobban védekezni a kén+olajos lemosóval.

Előzmény: cliffgreen (20962)
cliffgreen Creative Commons License 2023.03.23 0 0 20962

Gondolom nem véletlen, hogy kiemeled hogy olaj + kén és ne pedig olaj+réz+kén legyen.

Első blikkre minél több minden van benne, annál univerzálisabb, viszont ha jobban megnézem, eltér az összetétel:

Olajos rézkénlé:

- 90g/l réz (rézhidroxid)

- 210g/l kén (mikronizált elemi kén)

- 420g/l paraffinolaj

Olajos mészkénlé Agrokén, Nevikén

- 7% poliszulfidkén

- 58% paraffinolaj

"A kéntartalmú hatóanyagok közül lemosásra a poliszulfidkén hatóanyag egy fokkal jobban bevált, mint a „nyári” kénkészítmények. "

Tehát akkor ezért jobb a kén + olaj mint az olajos rézkénlé?

Valamint kicsit több az olaj.

Előzmény: van_Persil (20961)
van_Persil Creative Commons License 2023.03.23 -16 3 20961

szölöben inkább ajánlott a kén+olajos lemosózás rügypattanáskor

Előzmény: szojkaj (20959)
IsKol Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20960

A tavalyi évben Scudo-t, Tejsavót illetve Myr Ca-ot beépítettem a "növényápolásba" de ezeken kívül sok mást is használok. 

A teljesség igénye nélkül: Auxim, Wetcit, Flavoplant, Zsúrló főzet, Vitisan, Rezist, kén, Stericlean Plant. (ezek mind biogazdálkodásban engedélyezett szerek)

Működnek, de az elmúlt 4 év kegyes volt betegség nyomás szempontjából illetve az átszellőző lombozat is sokat segített.

A bioracionális technológia működik - Fülei Zoltán ültetvényében Balatonakaliban - és ha jól emlékszem volt nekik technológia ajánlásuk is (Hortiservice - Aminoret)

Szóval, ha lépésről-lépésre haladsz nem fogsz mellé lőni, viszont nem árt ismerni a növényt, a betegségek lefolyását, kártevők életciklusát illetve a használni kívánt szerek működését ;-)

Előzmény: szojkaj (20959)
szojkaj Creative Commons License 2023.03.23 0 0 20959

Sziasztok.

Kulicz László egyik utolsó videójában ajánlott 3 "bio" szert ( scudo, Cuprum mz, Boroil) lemosó permetezésre, illetve a későbbiekre is. Immunerősítő lombtrágyák, ha jól olvastam.

Van valakinek véleménye ( akár tapasztalat nélkül is, miért ne) ezekről?

Mivel már olajos rézkénnel megvolt a tavaszi lemosó permetezésem, akkor érdemes a szezonban 3-4 permetezést úgymond kiváltani ezekkel? 

Még konkrétabban: kiváltásban és helyettesítésben gondolkozzak ezekkel a bio szerekkel, vagy pedig a hagyományos MELLÉ, pluszban illesszem be ?

A cél, az irány pedig nyilvánvaló lenne, minél kevesebb méreganyagot a szőlőre juttatni...

köszönöm.

zsorsz Creative Commons License 2023.03.23 0 0 20958

Nincs gond, előbb- utóbb fölkunkorodik és mivel szálvesszőzök( olyan gulyot féle) a kart úgyis kivágom minden évben, la csapok nagyjából metszőolló távolságra, lent meg a 2szemes biztosító. csap

Borisz videóján( leszámítva hogy elég gyenge szálakat húz el) az alapelvet jól mutatja. Szerintem ez a leg egyszerűbb szőlőművelés.

https://youtu.be/shKN5Zilruo

Előzmény: öreg_néne_b (20955)
cliffgreen Creative Commons License 2023.03.23 0 3 20957

Megértem a problémádat, én is ezzel szenvedek, tapasztalat nélkül nehéz átlátni a leírásokat.

Szerintem egyébként kaptál válaszokat, csak látszik, hogy nem tudod értelmezni/felhasználni őket.

Én sok mindent kigyűjtöttem,d e többször át kell olvasnom. Van, hogy tablettel állok a tőke mellett és próbálom összhangba hozni a képet és az írást :)

Az én javaslatom, amit próbálok követni:

- olvasd végig a fórumot és jegyzeteld ki. Akár digitálisan, témakörök szerint másold ki a releváns hozzászólásokat

- használd a keresőt, szánd rá az időt

- ne általános kérdést tegyél fel: pl. mikor és mivel kell permetezni - mert kinek van kedve újra és újra kisregényt írni? Pl. Persil már leírta néhányszor a permetezési menetrendjét. Gyorsan megtalálható - ha nem világos, valamely részletre rákérdezhetsz, arra biztos szívesen válaszol valaki

- a legtöbb kérdésre gyors válasz jön. Ha nem jön válasz, arra következtetek, olyat kérdeztem, ami nem könnyen, nem gyorsan megválaszolható. Vagy nem egyértelmű.

Metszés: bizony a csapok magasodnak, ez valóban így van .Nemrég is volt róla szó, hogy Laca egy tartalék ugarcsapot nevelget, hogy alkalomadtán lecserélje a kart. Viszont a szőlőnél vannak sárszemek, amik ki tudnak hajtani, ehhez viszont ismerni kell a rügytípusokat - a gyakorlatban nem olyan könnyű elkülöníteni:

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/mezogazdasag/kerteszeti-alapismeretek/a-szolo-noveny-botanikai-felepitese-okologiai-igenye/a-szolo-vesszo-es-a-szolorugy

Ültetés - tettem be képeket szép oltványokról Kaszáséktól. Korrekt kertészetben ilyeneket árulnak. Nem tudom elképzelni, hogy ne maradjanak életben, ott valami nagy gond van. Mostoha körülmények között esetleg az első évben csak 30 centis hajtást hoz, mert lassan tudja a gyökérzetét nedvesebb talajrétegig kinyújtóztatni. De aztán egyre erősödik.

Ha egy oltvány nem él meg a területeden, akkor a dugvány még rosszabb esélyekkel indul, mert az alanyokat kifejezetten a jó gyökérzetnevelésre és vesszőhozamra válogatják, mindenféle talajtípusra van megfelelő.

Borisz: ha visszaolvasol, találsz róla sok infót - de azt is leírták, hogy ő intenzív művelést folytat, más feltételekkel, más szempontokkal mint egy átlagos házikerti szőlő.

Tehát mielőtt egy termelőt mintának használsz, nézd meg, milyen feltételek között dolgozik, azonos-e a tiéddel?

Én nulladik lépésnek azt ajánlom, olvasd végig és jegyzeteld ki a fórumot az elejétől. Megéri az időt ráfordítani.

Előzmény: taormina001 (20948)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.03.23 0 0 20956

Nekem is elég renitens tőkéim vannak. Némelyiknek hiába mondom, hogy ne arra, hanem erre.... Leszarja.... :-)

Az ilyen próbálkozásokat korán le kell metszeni tőből. Hoz helyette másikat, remélhetőleg jobb helyen.

Ha valakinek csak pár tőkéje van, akkor ezt meg tudja tenni, mondjuk nálam ez játszik.

Előzmény: öreg_néne_b (20955)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20955

Általában az a baj a metszési oktatóanyagokkal, hogy az én növényem soha nem úgy néz ki, mint amin mutatják. 
Meg szépen, kifelé álló rügyre vágom vissza, erre jóval lejjebb jön egy jó erős hajtás, befelé, a legrosszabb irányba... 

Előzmény: zsorsz (20952)
laca5 Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20954

A rajzokon egy hajtást rajzoltál csaponként, persze, hogy nem világos.

laca5 Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20953

Ha kihajt az alsó szem is akkor jó, ez ilyen. Évente 0,5-1cm-rel távolodik a kartól és ez normális. Ha a karból kihajt egy alvó rügy akkor megtartod, és már vissza is lehet térni arra.

Az elöregedő karok cseréje pont azért szükséges (~10év) hogy a felnyurgult vagy kiesett csapok helyett újra lehet kezdeni. (Őszire fokozottan igaz, hogy a törzsből növő új hajtást meg kell tartani mert az még nehezebben újítható)   

zsorsz Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20952

Nahát, nahát, ha valakinek a Kulicz videói alapján sem egyértelmű a szőlőmetszés, arra tényleg nincs mit mondani😳

Előzmény: taormina001 (20949)
CBNora Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20951

Én hozzá nem értőként, de olvasva az eszmefuttatást úgy gondolom, hogy a metszés talán mégsem egészen helyes úgy, ahogy eddig csináltad. Ha magától nem hajt ott, ahol szeretnéd, akkor erőteljesebb metszéssel tudod erre kényszeríteni. Innen legalábbis én ezt olvasom ki.

zsorsz Creative Commons License 2023.03.23 0 1 20950

Nem egyszerű eset.

Előzmény: van_Persil (20946)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!