Keresés

Részletes keresés

Deirah Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 12492

Ezt pl a fronius gyári megoldása tudja, gondolom a többi engedélyezett hibrid is. 

Meg egy darab öntartóra kötött mágneskapcsoló is.

Persze, ha OSB lapra van szerelve, akkor nem.

Ha a Fronius felirat van rajta, akkor már igen.

Előzmény: tfe_tng (12490)
Deirah Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 12491

szóval megvárnám, amíg valaki olyan ír, aki már látott/szerelt ilyet. 

Akkor mit fogsz tenni?

Előzmény: tfe_tng (12490)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 12490

A követelmény dióhéjban annyi, hogy garantálni kell a hálózatról leválasztást akkus üzem esetén. Ezt pl a fronius gyári megoldása tudja, gondolom a többi engedélyezett hibrid is. 

Ez az elmélet. 

Mivel nincs ilyen rendszerem, nem tudok gyakorlati tapasztalatokat átadni, szóval megvárnám, amíg valaki olyan ír, aki már látott/szerelt ilyet. Abban szinte biztos vagyok, hogy megoldható.

Előzmény: KocsisL (12489)
KocsisL Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12489

A gyártói leírást már elolvastam, a kérdés az, hogy vajon az Eon is ismeri-e. Van valami hivatalos írás a követelményekről?

Előzmény: tfe_tng (12485)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12488

Obazz, már most látom, hogy bele fogtok állni. Nyilván nem teljes önellátás, csak a linkelt funkció, amikor a 3 fázison kiadja a delejt az inverter, amíg bírja az akku, ellentétben a vészhelyzeti konnektorral. Nyilván ha nem raksz mellé egy megapackot, akkor nem lesz teljes az önellátás. 

Előzmény: tfe_tng (12486)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12487

Igen, tudom....alapból nem is szigetüzemben gondollkodom, de ha jó irányba mennek majd az árak ez a lehetőség is adott lesz, ha lesz rá pénzem :D

Előzmény: Törölt nick (12484)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.29 -1 0 12486

teljes ellátáshoz = teljes önellátáshoz.

Előzmény: tfe_tng (12485)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.29 -2 0 12485

Nem kell kötelezően sem smartméter sem akkupakk... 

De. Legalábbis a GEN24 doksi szerint a teljes ellátáshoz kell. Plusz még egy leválasztó kapcsoló is. Ha nem akarsz szigetüzemet áramkieses esetére, akkor persze nem kell. 

Előzmény: Törölt nick (12483)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 -1 0 12484

Lásd az előzőt az üzemmódokról...

A szigetüzem az nem hibridüzem!

Előzmény: cinyoka (12482)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 -1 0 12483

HÁROM különboző dolog...

1.
A sziget üzem >> független a hálózattól.
Nincs a szolgáltatónak dolga vele, nem kell szolgáltatói engedély.
Az egyéb szabványok- és előírások persze betartandók!!! a létesítésekor.

2.
A hidrid/átkapcsolós üzem >> nem független a hálózattól, állandóan vagy ideiglenesen kapcsolatban van vele.
Kell a szolgáltató inverter TÍPUS jóvágyása és a csatlakozási doksi benne a "biztonságos átkapcsolás módjával" jóváhagyva.
Nem kell kötelezően sem smartméter sem akkupakk... 

3.
A szokvány hálózatra táplálós üzem.
Kell a szolgáltató inverter TÍPUS jóvágyása és a csatlakozási doksi jóváhagyva.

Előzmény: tfe_tng (12479)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12482

akkor csak simán átvert (vagy rosszul tudta) mindegy, most úgysem lesz 1-2 millám akupakkra ;) elvileg hibrid inverterem lesz, "just in case" ;)

Előzmény: Törölt nick (12481)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12481

Baromságot mondott .... nem is kell átadni/átvenni a szigetüzemet.

Hisz éppen attól SZIGET, hogy NIIIIIINCS kapcsolatban a szolgáltatóval.

Előzmény: cinyoka (12480)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12480

Nálunk - Fejér megye - azt mondta az EON szaki, hogy ahol "{villany}oszlop van" ott nem vesznek át szigetüzemet... nem tudom, hogy máshol is így van-e.... 

Előzmény: tfe_tng (12479)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12479

Ehhez a funkcióhoz kell egy leválasztó kapcsoló, egy smart meter, illetve egy akkupakk. 

A jogi oldalát nem tudom, de mivel garantálható, hogy nem táplálsz vissza a hálózatra, gondolom valami minimál engedélyezés után mehet. Viszont a fenti 3 komponens kell hozzá (pár milla)

Előzmény: KocsisL (12478)
KocsisL Creative Commons License 2022.08.29 0 0 12478

Sziasztok!

Megrendeltem egy napelemes rendszert Fronius GEN24 10.0 Plus inverterrel, de a kivitelező tájékoztatása szerint az Eon nem engedi kihasználni a Full Backup funkciót. Igaz ez? A jövőben várható változás ezzel kapcsolatban? A PV point használatára van előírás? Köszönöm!

cinyoka Creative Commons License 2022.08.27 -1 0 12477

Pár órája kaptam meg az új árkalkulációt "Huawei SUN2000 5TL-M1" inverterrel +110eFt a különbség...ez még kibírható ;)

Előzmény: Törölt nick (12476)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.27 0 0 12476

Jelenleg...

A legjobb ár/érték arányt és benne a legtöbb hasznos tudást a huawei adja.
Az 5 kW huawei ~550 eFt WiFi-vel és a beépített T2 védelemmel.

kontra

Az 5 kW symo ~680 eFt WiFi-vel és T2 védelem nélkül, kevesebb tudással.

----

Kínaiból elfogadható vétel itthon a SAJ inverter és van is belőle.
Kicsivel olcsóbb csak a hauweinél, viszont érdemben kevesebbet tud.

Nem véletlen, hogy a huawei favorit lett világszerte.
Remek ajánlat.

Előzmény: cinyoka (12475)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.26 0 0 12475

Hááát, még a végén hajlok egy Huawei inverterre a FoxEss helyett, ha már ennyien mondjátok (hála az égnek a villanyórámra nem kell annyit költeni a szabványosítás miatt, mint amivel számoltam, így onnan is szabadul fel egy kis extra pénz ;)  mindenestre most kértem egy kalkulációt a Huawei-el  is...aztán majd meglátom, egyáltalán lesz-e

Előzmény: exDínó (12474)
exDínó Creative Commons License 2022.08.26 0 0 12474

Mindenki azt vesz amit akar, illetve a jelen körülmények között inkább azt, amit kap :) 
Én - ha a költségkímélő megoldást keresnék - inkább olyan kínai modellt keresnék amivel már van tapasztalat. Már ha van még lehetőség válogatni...
Nyilván az áruhiány miatt jelennek meg itthon az újabbnál-újabb márkák, kérdés. hogy mi lesz ezekkel le lecsendesedik a helyzet.

Egy három éves múltra visszatekintő cég is csinálhat kiváló terméket, csak erre - a hosszabb távú tapasztalatok hiányában - nincs semmi bizonyíték a hiten kívül. Én nem azt mondtam, hogy vacak a FoxEss, csak arra céloztam, hogy egy új kínai cégről van szó, ki tudja mi lesz vele 1 év múlva, lesz-e még európai képviselet,..stb.  Kívánom, hogy szerencséd legyen vele, tényleg.

Előzmény: cinyoka (12470)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12473

Izé. Az apple is berobbant az almás telefonnal, a tesla valami hasonlót művelt. 

Ne hasonlítsuk már a századik noname kínai invertergyártóhoz... 

A prius meg a mai napig hibrid, egy ideje már esetleg plug-in. Messze van a villanyautótól. 

Előzmény: cinyoka (12466)
erbe Creative Commons License 2022.08.25 0 1 12472

Off:

Sajnos, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy teljesen le van zsarolva a piac. A kisebb inverterek teljesen eltűntek a színről. A devizaárfolyamok jelentős torzulásokat okoznak az árakban. Vajon mennyibe kerülne ez a FOX... inverter, ha a fő meghatározó devizák még mindig ~3/4 arányon állnának? Olyan olcsó lehetne, hogy senki se merné megvenni. :-( A támogatások pedig sohasem a vásárlóval, felhasználóval tesznek jót.

Előzmény: erbe (12471)
erbe Creative Commons License 2022.08.25 -1 2 12471

Mikor az első rendszert telepítettem (9 év) a 2 kW-os Growattot pontosan annyiért vette a sógorom, mint én a 3 kW-os Froniust. Később a szomszéd még az enyémnél is olcsóbban kapott Froniust. Akkori kifutó típusok. Egyikkel se volt probléma azóta. Később kezdtek "begyűrűzni" az olcsóbb kínaiak, EHE és társai. Most már jön a harmadik vagy sokadik vonal a névtelenekből. :-(

Jóval később kinyitottam néhány invertert. A Fronius, AKO-Platinum gyakorlottabb szervizes számára javítható. A kínaiak némelyike szemre egyáltalán nem javítható, legfeljebb cserélhető valamelyik panel (ha be lehet szerezni). :-( Lehet, hogy az éppen elérhető legújabb (legolcsóbb) technológiát használják, de ez nem biztos, hogy előny. ~53 éve foglalkozok javítással, főképpen ilyen munkahelyeken dolgoztam.

Előzmény: cinyoka (12470)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12470

hááát amit találtam árakat: 5kW/3 fázis kategóriában FRONIUS kb 600eFt / FoxESS kb 400eFt   

Előzmény: erbe (12468)
peterch Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12469

Szia !

Lehet , hogy nem pont kondis volt a gond  de tudom  írtátok , hogy nem kell drága pénzért panelt cserélni , mert vannak ügyes szakik , akik megjavítják .  A lényeg azon van , hogy a nagyon elterjedt inverterek is meghibásodhatnak , pedig azokat olyan cégek gyártják , akik már régen a piacon vannak . Tudod nekem 13 éve van a falon egy kínai klíma és már 12 szezont fűtöttem vele hibamentesen ( igen , az első beüzemeléskor elment az invertert ellátó panel , de sk rendbe raktam ) . Ha a Goodwe is ennyit kibír , akkor boldog leszek . :-) Ha nem lenne valós a probléma még a nagy cégeknél is , akkor az EU nem fogadott volna el olyan előírást , ami az elektromos berendezések 8-10 éves üzemét írja elő mint feltételt , tehát ennyit ki kell bírniuk . 

Előzmény: erbe (12467)
erbe Creative Commons License 2022.08.25 -1 2 12468

Ha megnézed az árakat, a Fronius csupán hajszállal drágább. mint a "maszületett" kínaiak. Nem is kell erőlködnie, hiszen elegendő eladott példánnyal büszkélkedhet Európában. Sok terméke világszerte ismert és befutott.

Előzmény: cinyoka (12466)
erbe Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12467

Nem emlékszek ilyen kondi kiszáradásos esetre. Hálózatra tápláló inverternél ritka a túlmelegedés okozta kiszáradás, ami pl. a PC tápok vagy alaplapi kondenzátorok tönkremenetelét okozza. A működési frekvencia sem olyan magas, mint a kommersz technikában, mint TV táprész, vagy egyéb miniatürizált, sok MHz-en működő tápoknál. Sokan ezek alapján riogatják a népet mindenféle kondikiszáradásos rémmesével. :-(

Előzmény: peterch (12465)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.25 -1 2 12466

Igazad van!

De pl a Tesla sem volt túl idős cég amikor az első elektromos autót piacra dobta és hol tart most? (a Toyota Prius akkor már bő 10 éve a piacon volt a villanyautóval)

Nem vitatva a FRONIUS előkelő pozicióját a piacon, szerintem a tech szektor kínában nagyon erős (bocsi aki nem így gondolja) és mivel elég nagy a konkurencia valahogy dobbantani kell egy nagyot ha piacot akar. Akár a konkurenciánál kedvezőbb árral, akár extra garival.... 

Nekem pl  Hisense tv-m van...tök ismeretlen márka (volt) itthon a foci VB-ig (főszponzor volt a Hisense), sőt meg merem kockáztatni, hogy még az EU-ban is...legalább 40%-kal olcsóbban kaptam meg a készüléket, mint a hasonló tudású ismertebb nevű gyártók termmékét (100/140eFt)....+10 ezer forintért extra 5 év garit vettem...teljesen nyugodt vagyok, ha 6 év után beszarik visszakapom a teljes akkori vételárat (MediaMarkt)

...ráadásul az autóm is egy Ssangyong Tivoli, pedig vehettem volna Toyota C-HR-t is ;)

Egyébként ennek a FoxEss-nek Lengyelországban van a márkaképviselete és logisztikai központja, annyira azért talán nincs messze....

Előzmény: exDínó (12464)
peterch Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12465

Szia !

Amennyiben minőségi alkatrészeket gyártó beszállítók alkatrészeiből rakják össze , akkor miért is ne lehetne megbízható a termék ?  Nekem Goodwe invertert szereltek . Programoznom nem kell , mindent úgy tesz , ahogyan azt  nálunk ( Szlovákia ) a szolgáltató kéri .  A Goodwe oldalán látom az összes adatot , amit az inverteren látni lehet . De minek érdekelne minden adat . Nekem elég a pillanatnyi termelés , a napi össz termelés , amihez elég két gombnyomás az inverteren .  Ami a garanciát illeti . Ha 10 évet hibamentesen kibír , akkor megleszek elégedve . Simán lecserélem a majd akkori legmodernebb , megfelelő inverterre . Múltkor itt ( vagy a napenergia topikban ) voltak olyan beírások , amik az itt előnyben részesített inverterek meghibásodásával foglalkoztak ( kondi kiszáradás ) , pedig azok sem voltak túl " idősek " .

Előzmény: exDínó (12464)
exDínó Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12464

"The company is one of the newest manufacturers in the renewable industry having been founded in September 2019."
Azért egy három éve létező cég által biztosított 12 év garancia esetében én némileg óvatos lennék, de nyilván mindenki a saját preferenciái alapján dönt.

Előzmény: cinyoka (12453)
cinyoka Creative Commons License 2022.08.25 0 0 12463

Na, ez egy korrekt válasz! Köszi!

Előzmény: nihill01 (12462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!