Egyébként is a feltöltött képedről, amint írtam is, hiányzik két tápegység. Az időzítő kapcsolódból sem 12 V jön ki, hanem 230 V váltófeszültség. Ezt direktben nem kötheted a 12 voltos relére. Kell oda egy kis teljesítményű 230/12V táp, ami csak a relét táplálja, vagy annak a relének 230 voltos tekercsűnek kellene lennie.
Egy másik probléma: ha lementem a gépemre, hogy szerkeszthessem, túl kicsi lesz a kép felbontása. A képen szereplő végálláskapcsolókra, a kivitelük miatt forrasztanod kell a diódákat. Nekem csavarkötéssel csatlakozik a vezeték a végálláskapcsolóimra, így a huzalkivezetéses diódát a csatlakozóvezetékkel együtt alá tudom szorítani. A motort tápláló 50 wattos tápodnak állandóan áram alatt kell hogy legyen. A motor majd önmagának szakítja meg a végálláskapcsolóknál a saját áramát. Ebben a kapcsolásban nem a relé kapcsolja ki, vagy be a motort, az csak megfordítja a 12 V polaritását.
Szia köszi hogy válaszoltál, a képet amit beszurtam meg tudnád rajzolni a dióda meg a végállás bekötését itt akadtam meg sajnos a műszaki rajz nagyon nem az erősségem :( Tudtam hogy olyan trafó kell ami elbirja a motor teljesitményét van egy 50W-os ez már elég szerintem. Diódát hogy kötöd be? forrasztod?
A felsorolt cuccot ki kell még egészíteni egy olyan táppal, ami biztosítani tudja a motor teljesítmény igényét. Kell még pluszban egy kisteljesítményű dugasztáp is , mert a relé az időzítés miatt nem kaphat mindig áramot. Egy vázlat: link
- Nem kell feltétlenül P600 dióda! A körülményeidre tekintettel megfelel akár az orosz Д245А, vagy hasonló is. A lényeg, hogy rövid időre képes legyen elviselni a motor áramát. - Megakadtál, de nem írod miben! Mit tudunk segíteni? Mi okoz problémát?
"Az " ön hő" ....... (nem tud magasabb lenni mint a tojásban lévő magzat azaz 37, c fok)" A 37 C-ra bátran rátehetsz még 2,5-3 fokot! Bár a kelést közvetlen megelőző szakaszban, és a kibújáskor a csibék testhőmérséklete alatta marad a felnőtt állatok (40.5- 42 C fokos) testhőmérsékletének, azért ez ennyire nem alacsony! Bújtatáskor a tojásban magasabb a hőmérséklet, mint a keltetőgép levegőjének a hőmérséklete! Kell is ez a 2,5-3 fokos hőkülönbség, hogy le tudja adni a csibe a környezetének a biológiai folyamatai során keletkezett hőt.
A keltetés vége felé, lesz egy pont, ahol a tojások már észrevehetően hozzájárulnak a gép fűtéséhez! Ez az önhő. (Hőt a tojások korábban is csak addig vettek fel, amíg át nem vették a környező levegő hőmérsékletét, - pl. egy napi hűtés után -, de egyébként a szerepük eddig a pontig passzív volt a hőháztartás terén.)
Fűteni legtöbbször ilyenkor is kell a gépben, mert a fokozódó oxigén igény miatt megnövelt szellőzőnyílásokon távozó hőt is pótolni kell például. Célszerű is akkorára választani a szellőzést, hogy a gép összes hővesztesége meghaladja a csibék által termelt hőmennyiséget. Ha a biológiai folyamatok (izommunka, zsírégetés ,stb) által keletkezett hőt nem tudja kellő mértékben leadni a környezetének a tojásban lévő csibe, - mert például kicsi(k) a szellőzőnyílás(ok), nem lett visszavéve a hőfokszabályzó, vagy nem elég hosszú, illetve gyakori a napi hűtés -, akkor ennek akár hőguta is lehet a következménye! Szóval szerintem igenis túl tud melegedni elhibázott keltetői körülmények között a tojásban a csibe!
Neki álltam tanulmányozni a mechanikát végig olvastam a fórumot rengeteg idő elment de minden ráforditott perc megérte többet tanultam itt fizikát mint 11 év alatt az iskolában :D Sikerült elsajátítani a fűtéssel kapcsolatos dolgokat most áltam neki tanulmányozni a mechanikát egy kicsit megakattam itt volna egy rajz:
A végállás kapcsoló és a dióda résznél megakadtam igy tervezem a mechanikát 1 analóg időzitő benne egy 12 V trafó ez a relére kötve, a motort egy másik trafó gondoskodna az ellátásáról egy ablak törlő lenne a motor ami még beszerzésre vár:
2 db p600 dióda
2 végállás kapcsoló
meg egy relé a többi már adott.
Köszönöm az eddig önzetlen segítségedet nagyon sokat segítettél eddig és a többiek is :)
Nekem kezdetekkor mikor nem volt elég szellőző, az amúgy 37.5 körüli hőmérséklet 38.2-38.3-ig is felszökött a tömeges keléskor. Ekkor már nem fúrkáltam, hanem gyakrabban nyitottam ki az ajtót, de utána fúrtam még rá szellőzőt, ami megoldotta a gondot. Értem én hogy nem tud túl melegedni, de az a pár tizedes emelkedés is emelkedés!
Az " ön hő" tehát a magzatok álltal termelt hő nem lehet (nem tud magasabb lenni mint a tojásban lévő magzat azaz 37, c fok) Ha netán annyi tojás lenne bent akkor nem kapcsolna be a gép fűtést. Akkor sem tudna pl. 38-39 fokra felmenni a gépben a hőmérséklet, mert a szenzor nem kapcsolna, az önhő nem tug magasabb lenni.
Akkor semmi gond nem lesz, annyi tojás nem kelt olyan önhőt ami miatt vészesen ugrana a hőmérséklet! Persze ezt a keltetőtér nagysága is befolyásolja, de ha keléskor (mivel ekkor érezhető a legjobban az önhő termelés) nagyon felmegy a hő, akkor csinálsz még 1 szellőzőt és kész is :)
Érthető amit mondasz, de erre nincs konkrét szabály rendszer, csak egy közelítő értéket tudsz kapni.
Ha netán szerzel vmi speckó hőmérőt amivel a tojást tudod mérni, (nem egy kínai digitális cuccra gondolok), akkor 100 tyúk tojásnál nem 1 féle értéket kapnál, hanem többfélét, mivel a tojások mérete is befolyásolni tud és a tojások közti szórás is. Ha minden tök egyforma lenne, akkor egyszerre vágna ki az összes csibe, egyszerre kelne ki a tojásból. De ez nem így van, több óra eltérés is lehet...
Szóval ez az író asztali keltetés, hogy számokat akarsz. Több szellőzőt be lehet zárni, aztán ha kell kinyitni. De kevés szellőzőnél meg max csinálni kell még.
A másik dolog, hogy 60 tojás (bár még mindig nem derült ki, hogy fürj, vagy strucc méretű tojásokról van szó) nem fog olyan hőt termelni, ami miatt érdemes lenne ennyit stresszelni!
....én fogalmaztam ennyire hülyén, hogy senki nem érti, hogy mit szeretnék?
Te tudod, mi motoszkál éppen a fejedben. Mi nem biztos hogy kitaláljuk! Ha kíváncsi vagy valamire, akkor kérdezd azt! Erre aztán vagy tudjuk a választ, vagy nem! De ez biztos! :D
...a lényeg,..........., tapasztaljam ki... Így van! Annyi sok változótól függ a kérdésedre a válasz, hogy ezt csak te tudod a legkönnyebben kitapasztalni.
"Az egész kérdésemnek az lett volna a célja, hogy ennyi hőveszteség (21W) elég-e, vagy kell még beraknom szellőzőt...." Bocs, de mintha mást olvastam volna! Link"
Igen, azt kérdeztem, hogy 1 db tojás mennyivel fűt. Ezt megszorzom 60-nal, ha 21-nél nagyobb számot kapok, akkor csinálok még szellőzőt, ha kisebbet, akkor nem. Most komolyan én fogalmaztam ennyire hülyén, hogy senki nem érti, hogy mit szeretnék? :)
Na mindegy, az a lényeg, hogy azt mondtátok, tapasztaljam ki, ehhez tartom magam.
Egyikünk sem írta, hogy ezek nem szabályozott értékek! Effektív, egyfajta átlagérték. Ez annyit tesz, ekkora folyamatos teljesítménnyel helyettesíthetnénk a szakaszos, szabályozott fűtés egy bizonyos időszakon belüli átlagát. A te géped sem fűt mindig 100W teljesítménnyel.
Ha csak kikapcsoljuk, bekapcsoljuk a fűtést, - lásd pl PWM szabályozás -, a "fűt-nem fűt" időszakok arányával megszorozva a példabeli 100W teljesítményt, megkapjuk a ténylegesen felhasznált, átlagteljesítményt.
Manapság egy mikrokontrollerrel viszonylag könnyen megoldható, hogy a feszültség, áram, idő szorzatából kiszámolja nekünk ezt a teljesítményt.
-"... (azért mondtam, hogy így több az energia felhasználás)....." Ha nem fűtjük túl/alul a gépet, hanem csak pontosan a kellő mértékben, akkor a felhasznált energia nem lesz se több, se kevesebb! Amint már írtam, erre csak a gép hővesztesége van kihatással.
".....hogy éppen milyen teljesítménnyel pótolja a hőt, igazán francot sem érdekli...." Pedig ha tapasztalatot akarunk szerezni, ez már csak így működik! Legközelebb ebből is kiindulva lehet pl a következő gép fűtési paramétereit méretezni!
"Az egész kérdésemnek az lett volna a célja, hogy ennyi hőveszteség (21W) elég-e, vagy kell még beraknom szellőzőt...." Bocs, de mintha mást olvastam volna! Link Amint a későbbi hozzászólásokból kiderült, az így feltett kérdésedet lehetetlen megválaszolni. Annyi mindentől függ, hogy még csak saccolni sem nagyon lehet. Legfeljebb bonyolult méricskélés, átlagolás után kaphatunk valamiféle eredményt, ami a pillanatnyi helyzetre vagy érvényes, vagy nem! Szerintem az egyetlen járható út, hogy személyesen figyeled, -pláne az első keltetéskor - a géped állapotát. Tetszik-nem tetszik, ki kell tapasztalnod a géped paramétereit! Ez alapján módosítsd a szellőzés mértékét.Csinálj inkább kicsivel nagyobb (vagy több) szellőzőnyílást, hogy szükség esetén növelni tudd a szellőzést. Ha több fajtát is akarsz keltetni, - persze más más időpontban -, fajtánként is ki kell mindezeket tapasztalnod.
Azt vallom, a folyamatos szellőztetés terén, - főleg a vége felé -, inkább lőjünk egy picit túl a célon, (persze ésszel!), mintsem az oxigén hiány miatt idegkárosodott csibék keljenek ki! (Pl. a szétcsúszott-láb szindróma oka ez is lehet!)
A némi túlfogyasztás anyagilag sem akkora baj, mint az elpusztult csibe!