Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Szerintem ez akkor igazán érdekes, ha úgy tervezed, hogy a 8+4-es rendszerben gondolkodtok majd. Mifelénk például nagyon tipikus, hogy a nyolcosztályosokból elviszik 4. vagy 6. után a gyerekeket (főleg a jobbakat), így a nyolcadikosok körében végzett felmérés közel sem mutat megfelelő képet az iskoláról, az alsótagozat színvonalával pedig köszönőviszonyban sincs.
Talán a negyedikesek eredményei többet mondanának erről, de lehet, hogy akkor nem is csinálnak ilyen vizsgálatot, én nem is tudom.
Érdekes, hogy előkerült a mumifikálás:-)). Az egyik lányom kedvenc témája, totál Egyiptom-mániás és már nem is az idevágó gyerekkönyveket bújja, hanem a szakirodalmat... :-DD. Voltunk a Fáraók renszánsza c. kiállításon, ahol fennhangon sorolta, hogy a kanópusz edényeknél melyik szimbólumhoz melyik belső szerv tartozik... Igencsak néztek a látogatók meg a teremőrök... Meg én is, nem tudtam, hogy ilyen aprólékosan meg is jegyzi, amit olvas. A történelmi témákkal sincs gond, a Honfoglaló kapcsán előkerül ez meg az. A holokausztot is kitárgyaltuk, Sztálin éppen még nem került elő, de a hazai kommunizmus sokszor (voltunk pl. Mindszenty sírjánál, ahol elolvasták a táblát). Én továbbra is azt állítom, hogy ez teljesen más műfaj, mint a prostik, de tényleg nem szeretnék már senkit idegelni ezzel.
Ami az egész téma lényege, tanulsága számomra, hogy igenis meg kell találni a középutat. Itt azt, hogy nem magyarázom el a gyereknek a prostitúciót, sokan azonosították azzal, hogy Barbie ködben él, meg káposztababa stb. stb. Ez az, ami nem igaz. Miért ne lehetne egy gyerek a korának megfelelően egészségesen felvilágosult análkül, hogy tudja, mi az a prostituált vagy leszbikus? A homoszexualitás is előkerült érintőlegesen. Egyszerűen, pár szóban elmagyaráztam, aztán kész. Soha többé nem került elő. Mint már írtam, van viszont az osztályban egy kislány, aki többet tud a leszbikusok technikáiról, mint ők maguk... na, az ilyennek a szüleit én tutira elővenném...
Más téma, de talán titeket is érdekel. Iskolaválasztás előtt állunk, és az ezernyi egyéb szempont mellett azt is megnéztem, hogyan teljesítenek a nyolcadikosok a matek és szövegértés kompetenciafelmérésen. (ez nem tananyag kikérdezése, hanem a tanultak alkalmazása mindennapi, új szituációkban) Meglepő és tanulságos volt. Itt a link: http://okmfit.kir.hu/index.php?id=81 Az elején macerás, mert le kell hozzá tölteni egy alkalmazást, de utána már gyorsan megy. Lehet fenntartói jelentést is kérni, akkor pl. egy adott önkormányzat által fenntartott iskolák rangsorát is kiadja. (de figyelni kell, mert ha egy iskolának tagiskolája van, akkor az átlag alapján rangsorol)
nekem ez egy kicsit hasonlit ahhoz,mint mikor elvbol nincs TV egy csaladban,nehogy szegeny artatlan gyermeket a reklamok tonkretegyek....Sokkal egyszerubb segiteni nekik ezeket a dolgokat a helyen kezelni...szerintem
nem allitom,hogy konnyu ezekrol a dolgokrol beszelni,foleg hogy egyensulyozol kozben,hogy ezert ne hozd ra a fraszt es a sajat szintjen mondd el,amire kivancsi....
nem a gyerekkel van itt a hiba,hanem a szuloknek a sajat korlataikat nehez atepni..
Igazán szívesen. :-) Csókoltatom azonban a tanerőt.... :-( Logika fejlesztéséhez bőven elég a "folytasd a sorozatot!" (Esetleg SZAVAKKAL megfogalmazva a szabály.) A szülőket már 20-30 éve leosztályozták. ;-)
Derszu, egyetértünk. :-S És hiába később tanultuk, mi "magasabbra" is jutottunk... Most meg a felsőoktatási szintet kellett az ilyen dolgok miatt csökkenteni. Az alapok nem megfelelőek ezáltal. (off: többek közt itt kezdődő problémák miatt taníthatok szinte ált. iskolás anyagot is főiskolán/egyetemen :-( )
"Egy kedves barátom mesélte nemrég, hogy csehtamást hallgattak az autóban, amikor megkérdezte a 8 éves fia, hogy apa mi az az abortuszbizottság? Hát az se lehetett egy könnyed délután..."
Hááát, ez 13 évessel se volt könnyű magyarázat :)))))
Ez milyen nagyon jó, hogy harmadikos matekra mehet!!!
Annyira logikus volna, hogy ne életkor szerint üljenek a gyerekek egy teremben nyolc évig, méretre válogatva, mint a paradicsomok, hanem tantárgyanként mehessenek abba az osztályba, amelyik nekik való.
A gyerekek nagy része bizonyos órákon halálra unja magát, mert abból a tárgyból rég elhagyta az átlagot, más órákon meg azért szenved, mert ott meg hátrébb tart. : (
(A leszbi-homo téma meg aztán tényleg kizárólag a saját prüdériánk miatt nehéz, abban semmi etikailag kifogásolható nincs, és két mondatban el lehet mondani az egészet.)
A fiamat mostanában a harmadikos matekra küldi a tanító néni, az ottani szövegesek mennek is neki (nem zseniképzés, csak a tízes számkört nagyon unja már, tud szorozni is fejben és így van neki kihívás is a suliban), de mikor itthon az elsős szabályjátéknak nevezett sorozatokat megnéztük - azt vették a többiek az azonos órán -, nem vette könnyen a lapot. Egyébként nekem maga a fölírás is zavaró, sorozat alul-fölül, sorban is nézni meg oszlopban is. De lehet, hogy én vagyok a béna.
Történelem kapcsán arra emlékszem nagyon, amikor a gyereknek elmagyaráztam a mumifikálást a Szépművészetiben, alig volt öt éves, úgy néztek rám néhányan, mint egy elmebetegre, de a gyerek baromi jó kérdéseket tett fel...
Nekem az a véleményem, hogy ha a gyerek kérdez, akkor válaszolni kell, az ő szintjén, és csakis az igazat. Ha nem kérdez, akkor persze felesleges magad elé állítani és elmondani neki mindenféle dolgokat, de ha kérdez, akkor az igazságot, mert ha egyszer rájön, hogy hiába kérdezett, átvágtad a palánkon, akkor többé nem fog kérdezni, és az nem jó, nagyon nem... Vagy mondjuk ő sem fog neked igazad mondani a kérdéseidre :-))
Hitler-Sztalin nalunk eddig csak erintolegesen merult fel,de ha valamiert ugy latom,hogy tudnia kell,vagy rakerdez,szepites nelkul fogom neki elmeselni,hogy milyen gonoszok tudnak lenni az emberek egymassal es hogy foznek egymasbol szappant:(
Hogy egyszer tenni tudjon ellene,tudnia kell rola...szerintem
Remélem, nem rontottam el... Ha általános iskola második osztálya, ezt max. így (de alsó oktatáshoz nem értek - max. felháborodhatok, ha ezt szabállyal kérik.... Sosem fogom megérteni, miért akarnak alsósok felsős anyagot leadni.... Nem ez lenne a dolguk. De ez off, bocsánat.)
És ha megkérdezi öt-hat évesen, akkor mit csinálsz? Én - lehet engem elítélni :-) - a Jóbarátok leszbikus esküvője kapcsán futottam bele a dologba, gyerek kérdezett, válaszoltam. Mit kellett volna tennem? (Tudom, nem nézetni vele Jóbarátokat, de hát mit csináljak, ilyen anya vagyok, ez azon nőtt fel :-)
Ez a nem megyünk el idegenekkel nálunk is fölmerült a napokban, mikor olvastam azt a cikket a megerőszakolt hétéves kisfiúról. :-(
Nálunk is tudják nagy vonalakban, hogy készül a gyerek, meg hogy hol jön ki (ez főleg érdekes, meg hogy anyának miért nincs fütyije :-)). Láttak itthon spontán vetélést is (úgy esett, hogy nem lehetett nem megmutatni nekik a végeredményt, hát elmondtam, hogy beteg teste lett volna a babának, látjátok, se feje, se karja, se lába, majd ha jó teste lesz, reméljük rendesen meg tud születni, most anyának kicsit pihenni kell, megnézi a doktor bácsi is). Én is azt gondolom, hogy jobb, ha tőlünk tudják meg, és mindenre az igazat válaszoljuk - perste koruknak megfelelően és nem naturalista részletekbe bonyolódva.
Ha rákérdeznének a prostituáltakra, nem lenne könnyű kapásból egy széppen kidolgozott választ adni.
Viszont Hitler és Sztálin már előkerült, hála a hétévesemnek, akinek az egyik kedvenc témája a történelem. Anyósomtól elkérte a 2. világháború c. könyvet és rengeteget olvasott belőle. Nem véletlen, hogy szünet előtt a tanító néni beprotezsálta egy órára a hetedikesekhez... :-)
Pont erre jutottunk végül, csak hát ilyet, hogy alsó index, tőlem látott először. Meg hát ez így még nem szabály, csak ha az ember lánya olyanokat ír, hogy A index n = A index (n-1)+ B index(n-1)... Ez meg már durva.
Az a baj, hogy nem tudjuk úgy leírni a szabályt, hogy csak az általuk ismert matematikanyelvi kifejezések szerepreljenek benne..
hát, én matek szakos vagyok, de nézegettem egy darabig mire rájöttem:)
nincs előtte valami jel, vagy ilyesmi? vagy szavakkal kell? utóbbi esetben mondjuk: az első sor első számához hozzáadjuk a második sor első számát akkor megkapjuk az első sor második számát. etc. általánosítva: minden számhoz hozzáadjuk az alatta lévőt, hogy megkapjuk a következőt, az alsó sort pedig mindig eggyel növeljük.
ha vannak jelek akkor behelyettesítve: an = an-1 + bn-1 bn = bn-1 + 1 ahol n, ill. n-1 indexek, a és b pedig a sorozatok
de az utóbbi nem hiszem, hogy elvárás lenne másodikban...
hanem mi fer bele? A Barbie babak es a szep rozsaszin vilag? Akkor hogy magyarazod el,hogy idegenekkel nem megyunk el,mert nem mindenki akar jot egy ilyen szep kislanynak/kisfiunak?
az en 6 evesem mar reg tisztaban van vele,hogy hogy szuletik a gyerek,hogy a felnotteknek osszebujni jo erzes es nem mindig azert teszik,hogy annak kisbaba legyen az eredmenye.....ebbol nagyon szepen le lehet vezetni a prostikat..csak hozzaallas kerdese..Nem mondom,hogy maris terhelem a reszletekkel,hanem szepen a koranak megfeleloen adagolom,es igy mindig ki van elegitve a kivancsisaga..nagyon jol emlekszem,hogy az en szuleim menniyre tabukent kezeltek minden szex-szel kapcsolatos dolgot es mennyi marhasagot hallottam az osztalytarsaimtol,baratnoimtol,akik szinten a noveruktol vagy hasonlo koruaktol hallottak..Aztan kesobb tanulhattam meg mindent a magam karan
.hat en ezt nem akarom...Az en gyerekem merjen kerdezni es en a legjobb tudasom szerint valaszolni is fogok neki oszinten
Arról van szó, hogy mit válaszolunk a gyereknek -ha kérdez.
Nyilván nem kapja le az ember a gyereket a csúszdáról, hogy mélyen a szemébe nézve megkérdezze: -Tudod-e, édes fiam, hogy Fót határában furán öltözött nénik lógnak be az autósok ablakán?..
Viszont ha kérdez, akkor a legjobb, amit tehet az ember, hogy őszintén válaszol.
nyilván nagyon különböző környezetben élünk -minek beszélnék neki olyasmikről, amiket max. tévében lát? mert mint írtam, itt a falu szélén nem állnak kurvák.
Ne gondoljátok már, hogy az a jó, ha minden rémséget idejekorán megtanul a gyerek. Én legalábbis nem gondolom. Attól jobb lesz neki? egész biztos nem, felesleges ilyesmivel megzavarni.
Milyen az az "ő világa?" Nem konkrétan a Te kisfiadé/kislányodé, hanem úgy általánosságban - milyen egy 6-8 éves gyerek világa? Semmiféle bűnről, bajról nem szabad hallania? És ha neadjisten pl.egy részeget lát az utcán, akkor róla is azt kellene mondanunk, hogy a bácsi furcsa tánclépéseket gyakorol a Falunapokra?
És Ő ezt elhinné?
És legközelebb ahhoz fordulna a kérdéseivel, aki ezt akarta elhitetni Vele?..
Felvilágosítás az osztályon belül: az én hétéves fiam nemrég vigyorogva mesélte az öccsének - pont az Állatkertbe mentünk autóval -, hogy az egyik osztálytársa szerint a csajok (azaz a nagyobb lányok) szexelnek. Hogy ez alatt pontosan mit ért, azt nem tudta kifejteni, mert megérkeztünk és az állatok jobban érdekelték.
Nem prűdségből nem magyaráznék neki. Hanem mert az ő világába ez nem fér bele. Na jó, nekem nem is napi téma a kurvák nézegetése, tehát a problémát nem tudom a magaménak tekinteni. És se leszbikről, se melegekről nem fog mostanában itthon kiselőadást hallani, az biztos :-/