Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Bármelyik munka elvégzéséhez annyi időre van (csak) szükség, amennyi rendelkezésre áll:-))
Amúgy én multitaskban haladok csigavonalban - ha korán reggel (vagy mozgásérzékelős esti fényben) körbejárom a cseresznyefát szemezni, akkor a lábam elé (is) nézek:-))) Ilyenkor azt mondja a párom:
Miből gondolod, hogy rengeteg időnk van? Reggelente annyival korábban kell felkelni, amennyit muszáj megcsinálni. Az állatoknak enni kell, a csigát fel kell szedni, a kutyaxart is, stb...fél óra? Húsz perc? Sosem mértem. De mostantól majd rá fogok érni! 😄
Nekem már kétszer is sikerült almafát szilvának néznem. Két magról kelt almafa ennek köszönheti a létét, ha nem nézem szilvának, nem hagytam volna meg.
Örültem, hogy nem olyan tetves, mint a szilvák szoktak lenni, a szilva meg magról is jó, maradt. Pár év múlva gyanús lett, hogy talán mégse szilva, hanem alma, de ha már ennyit vártam, gondoltam, kivárom, milyet terem. Kb 10 év kellett, mire termőre fordult, szerencsére rendes méretű és finom alma lett rajta. A másik fa termése elég apró, de nagyon jóízű, azt át kellene oltani, mert rossz helyen van. Csak persze több fa már nem fér el.
Lefotóztam a kis fát, a cédulával. Törzsvásárló vagyok. Mivel amúgy is szeretnék venni meggyfát is ősszel, talán az lenne a legtisztességesebb, ha adna egy cseresznyét féláron. Ezt a kis fát ősszel még nyilván át tudom ültetni az új helyére.
Mindent, ami az elpusztult csigát megeszi. Pl. a sün. A rovarokról Nóra bizonyára tud mesélni. Régebben párszor én is használtam. Akkor sem szívesen, és hamar be is fejeztem.
Semmit nem szeretek megölni, de ha mégis megteszem, akkor lehetőleg gyorsan. A méreg nem éppen kíméletes halál.
Ez bizonyára a korral jár. Egyre több az empátia és egyre kevésbé akaródzik megölni bármit is. Megteszem persze, de nem mindegy hogyan. Gyorsan.
Menj be a kertészetbe, mondd el a tulajnak, mi a gond. Esetleg ha kételkedne a szavadban, üljön be melléd az autóba és mutasd neki meg a bizonyítékot. Hibás a termék, ki kell cserélni. Az a minimum, hogy visszafizetiaz árát.
Őssszel vettem a helyi kertészetben egy hedelfingeni óriás szabadgyökerest. Szépen megfogta, már termett is pár szemet, csak ép meggyet. Még rajta van a cédula a tövén. Mit tegyek?
Nekem sajnos az április elvitte a hortenziát is,meg a lilaakácot is,meg a cseresznyét is. De szerencsére háromszor annyi van mindenhol,mint ami ésszerű lenne,így azért maradt is valami:-)
Hát....tudnék kicsit unatkozni...:o) De nem kívánságműsor, most ez van. Minden évben van valami. Most a csiga, meg a szúnyog. Na, meg a két kis maffiózó....de jelenleg ők csinálják a legkevesebb kárt.
A ricinusok még most kezdenek előbújni. Valamelyik nap ültettem is, volt még pár szem magom begyűjtve. Nyár végére majd megnőnek. Elég keveset látok most, ami magától kikelt, de az is lehet, hogy csak a kutyák kikaparták, vagy túl keményre döngölték a talajt. A kánák, a kardvirágok is kicsik még, hiszen csak június van. :)
A hortik egy része kint telelt, azok még csak éppenhogy bimbósak. De itt nem volt fagy áprilisban, kivételesen nem fagyott le semmi. Mindig van 1-2 horti amit télen bevonszok az üvegházba, az már virágzik ilyenkor. Így elég sokáig el tudom húzni a virágzást. Amit teleltettem, az nyilván hamarabb befejzi, de addigra a többiek is kinyílnak. Mániám lett a hortenzia. Egész nyáron virágzik, és szinte semmit nem kell vele tennem. A bugások még majd ezután indulnak meg. Azoknak aztán tényleg minden mindegy.
A gengszterek eddig elkerülték a pancsolást. A kuvasz nem vágyik nagyon a vízbe," kissé" félős a lelkem. A kis tasmán ördög véletlenül esett már bele, de ő is inkább csak a szélén szeret pocsolni. Nem szeret úszni, csak játszik a vízzel. Meg mindennel, ami mozog. A halak meg ússzanak el és kész. Természetes szelekció. Amelyik bamba, az úgy járt. Az idejáró mindenféle macskák is lopkodnak belőlük néha. Ezt mondjuk mostanra megoldották a kutyák. Még a saját macskáim is a padláson laknak.
Köszönöm. Kicsit már nagy a káosz, de még előttem a nyár.
Az nem bántás, hogy kiszórod a kék halált? Ha nálam csak 15 csiga lenne egy reggel pár négyzetméteren, fejem se fájna. Mióta megjelent a spanyol, eltűnt a másik fajta csupasz csiga. De ebből millió van. A nagyokat lefejezem, de ami csak pár milliméteres, azt képtelenség összeszedni. A házas csigákat begyűjtöm, átviszem szembe a betonkerítésen túlra. Ennyit tehetek, a többi a természetre van bízva. Csináljanak valamit a sünök és a rigók is. Én meg beletörődök, hogy idén nem lesz se uborka, se tök.
Itt is ollózás van,éti csiga eddig nem volt,csak spanyol. Nekünk pannon csigáink vannak,meg a sárga házu,de azok illedelmesek,nem bántom őket. Idén soha nem látott csapadék volt,gondolom megjelenik mindenféle új lakó is,nehogy unatkozzunk:-)
A hortenziák hol teleltek? Nekem áprilisban lefagytak. És hiányolom a ricinusokat,mert attól volt igazi trópus:-) A két kis kutyika bele is fürcsizik a tóba? Mert a gyönyörű halakat már kifigyelték,és hát kár lenne értük.