Nekem van két féle is. A szamóca és a tahiti guava, mind a kettőt nagyon könnyű tartani, se gomba se rovar támadás nem volt még. A tűző napot bírja, oltani nem kell magától teremni fog. Annyi gond van vele, ha későn virágzik és az érés nagyon a téli időszakba esik akkor nem lsznek túl finomak a termések. Ja és télen sok fény kell neki akkor kibírja szobában is. Ha kevés a fény sok levelet fog dobálni. Amikor az balakhoz 2cm-re raktam nem dobálta a leveleket szépen beértek a termések egész ehetőek voltak, másik télen meg fél méterre volt az ablaktól levél és termés dobálás és ami be is ért nem volt finom. De amúgy csak ajánlani tudom.
Mindenki minden félét írt és mintha Kínaiul beszélnének:-)))Szóval hanyagolom egyenlőre a ph.dolgot.Aztán majd ha megyünk a börzére kifaggatlak:-)))Majd kerülővel megyek,hogy az út alatt megértsem:-)))
A hangyasav nem könnyen beszerezhető, elég agresszív sav. A leírás vörösfenyő kérget ajánl úgy látom, mert az megsavanyítják a benne/alatta lakó hangyák.
Ahogy Cucurbia írja, végülis nem olyan erős a pH 3, ha a növény bírja. Nekem pl. régen sikerült egy gardénia talaját 3-as pH-ra nyomni, -túl jót akartam-, ezt nem vette jó néven..
Összehasonlitásul, a fehérbor kb.4 pH, az Olympos citromlé kb 2,1 pH, az 10% ecet kb 2,5 pH, a tej 6,5 pH, a 0,1 N sósav 2 pH,a málnaszörp 4-5 pH stb stb.
Annyira nem erős, de ami nem birja növény, az biztos nem éli túl, ha ebben biztos vagy akkor rendben van, csak én nem ismerem ezt az orchideát. Az orchideás fórumon rákérdeztél a hozzáértőknél?
Azért vigyázz nehogy probléma legyen, inkább picit magasabb pH-jú oldat kéne, de ez csak az én véleményem, de ha nem árt neki, ha hirtelen rázúhintod a pH 3-at, akkor jó.
Azért jobb a helyzet ha az eredeti YouTube oldalra mész és ott a Natal szilvára mellékelt egyébb/számos/anyagot és a hozzájuk tartozó nézői kérdéseket és ezekre adott válaszokat/írásos/megnézed figyelmesen akkor 'beljebb'leszel a témában.Az általam felrakott arra jó,hogy ezeket rajta keresztűl elérd!
Köszönöm a sok választ, én is ettől féltem, de ha ez van akkor ez van, én annak is nagyon örülök, hogy sikerült felnevelni szép nagyra, és már virágzik. :)
Két napja virágzott az A. scleroderma első virága, a porzókat hűtőbe tettem de másnap persze nem nyílt új virág, de mivel sok van rajta csak sikerül átporozni.
A cserimoja is virágzott de azon csak 1-2 virág volt, az egyik terméskezdemény el is kezdett egy picid dagadni de egy hét után leesett, persze ezt tudtuk hisz itt is be kell porozni a virágot (dichogámia).
Pont ezt akartam mondani hogy idegenbeporzás hiján nem biztos hogy terem, ha ez az oka a termés hiánynak, mivel annyira sosem kutattam utána, nincs is Natálim.
Nem akarlak lehervasztani/meg hátha nincs is igazam/,de a Carissa grandiflora termés az egy fogas dolog.
Nekem van egy 20 éves növényem ami gyönyörű és muszály volt tavaly a méretei miatt vissza csonkítani/simán kibírta/.De ez idő alatt a helyzet:virág dögivel,de termést egy kezemen meg tudom számolni. Ha megnézed a virág szerkezetét elég speciális.Valahol itt lehet a fogás.Próbáltam kinti ismerőseimtől is tanácsot kérni,még mikor Citruson kívül más is érdekelt.De nem sokra mentem.
Jól elkiabáltam, a termés kezdemény leesett. A képen is látszik, hogy ott megvan száradva a szár ami tarttotta. Lehet megsérült vagy a növény magától dobta le, de kis érintésre leesett sajna.
De már a virágja is nagyon szép egyébként. Nagyon illatos és napokig megvan. Persze nem lenne rossz ha teremne is. :))
A helyzet az, hogy ez a második virág. Amikor nem voltam otthon, akkor is volt már egy virág, de mikor haza értem már nem láttam. Kerestem, hogy van-e termés kezdemény de azt se találtam, 1-2 napja vettem csak észre, hogy még is van egy pici termés kezdemény. Most kezd elvirágozni a második virág is, és látok még 2 virágbimbót. Szóval ha minden jó 4 termés csak lesz rajta. :)
Esővízre nem próbáltam ki de persze jóval kevesebb kell, valszin a deszt vizhez hasonlóan van az adagolás (erre van tábla igaz mol-os mennyiségben skálázva).
Mivel esővízre nem számoltam ezért jó lélekkel nem mondanék pontos értéket, de kútvízre szívesen, neked is hasonló lehet a vized mint nálam.
1 l kútvízre kell kb. 1,5 g citromsav a pH 3-hoz, bár én idáig nem mértem le, de nem tudom mit akarsz savanyítani, de biztonságosabb lenne azért a pH 4 körüli, ha pl. talajt savanyítassz meszesség gyógyítás céljából.
Mérleged van, vagy kéne a citromsav kiméréshez is segítség?
Mérő nélkül,valaki megtudná mondani,hogy 1 l vízbe mennyi citrom savat tegyek,hogy 3 legyen a ph?Mármint nekem nincs mérőm.Érdekelne a kútvíz + esővíz is külön.
Üdv!
A probléma a következő: a teacserjeim levelei elkezdtek barnulva száradni a levelszelek felől, nyilván valamilyen gomba miatt. Kaptak is previcur-t, azonban a tapasztalatom az, hogy ez a típusú kor kinyirja végül az egész növényt. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e erősebb szerrel, pl amistarral lefujni, vagy csak kidobott pénz, mert mar úgyis mindegy. A növények jó kondícióban vannak egyébként, szépen hajtanak, meg csak az állomány fele az ami beteg.