Ez az adócsökkentés megint adóemelés nekem is. Nem csak azért, mert nagyobb házat építek éppen.
Megint az általánossághoz tudnék visszatérni. Állítólag nagyon-nagyon sokan nem fizetik az ingatlanadót, így mi, akik fizetünk, járunk megint rosszabbul. Nem kéne valahogyan bevasalni az elmaradt adókat? Végig kéne csak sétáli az utcán, megnézni hol van ház, utána egybevetni a település cím/épület nyilvántartásával és az ingatlanadó-bevallás adatbázisával.
Megmondom őszintén, nem vagyunk képesek többet fizetni. Eddig tisztességgel leadóztam mindenhová, ha késedelembe is estem, kamatot fizettem rá. A két éve már befagyasztott béremet most tovább jegelik, így csak VALÓDI adócsökkentést tudok kigazdálkodni. Az, hogy átlagba csökken, azaz valaki más, aki nem én vagyok, az kevesebbet fizet, az nekem most ebben a pillanatban nem számít.
Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzata két ponton is súlyosan drágítja az építkezésemet (házi szennyvíztisztítók tiltása, oldalhatáros beépítés és utcára merőleges gerinc előírása), ami 1,5-2 millával megdobja a költségvetésemet, s nagyobbat kell építenem, mint szerettem volna. Többet nem tudok lenyelni.
Szerintem akik ezt kitalálták, azok maguk sem hiszik el, hogy nem fog nőne ettől az adó. És nem értem, miért négyzetméter kedvezmény, miért nem adócsökkentés jár a bejelentett lakók után. Sőt, az sem világos, hogy a minimum 10 ezer forint adó levonásokkal vagy anélkül lenne. Az meg nagyon nem jó érv, hogy "a piacon 40-50 millióért árult ház adózás során hirtelen 15-20 milliót ér". Ugyanis a legtöbb ház értéke ezen az alapon 0 Ft, mert benne lakik a család, és nem eladó a ház. Szóval ez a négyzetméter alapú adózás lehetne jó is, csak így, ahogy leírtad, nagyon nyers még. Az emberek meg nem hülyék, nem fogják bevenni, hogy általában mindenki ugyanannyit fizet, csak pont ők meg az ismerőseik jártak rosszul az új rendszerrel. Ma már nemcsak a Pravda van az újságosoknál, javaslom új típusú PR kamuk kidolgozását, ha jól akarod hülyíteni a népet!
Az én adóm is a többszörösére növekedhet, amit büntetésnek érzek! A 80-as években - mivel három generáció élt egy fedél alatt - az apósomék 10*10-es házára tetőtér beépítést végeztünk, ami 7 - 8 év alatt lett készen. A szakipari munkákat kivéve, mi építettük, hordtuk, lapátoltuk, stb. így érzelmileg is kötődünk a házhoz. Az eltelt időben az idős szülők eltávoztak, gyermekeink felnőve, külföldi munkavégzésre készülnek, készültek. - nem szándékoznak végleg távozni - maradtunk ketten a 180 négyzetméteres házra. Ha most számolom az adót: 140 * 300 = 42.000 + garázs 20 * 600 = 12.000,- ez összesen 54.000,- (13.500,-/ n.év) Mind a ketten nyugdíjasok vagyunk, eddig a rezsinket még rendezni tudtuk. Nem akarunk segélyért folyamodni, de a háztól megválni sem akarunk, hiszen közös életünk részévé vállt, és reméljük, hogy még élni fog benne újra három generáció. Kérem a Képviselő Hölgyeket/ Urakat felelősségük tudatában hozzanak döntést!
A feltételezett példát gyorsan visszaszámolva (nem ismerve a részleteket) úgy tűnik, mintha a jelenleg érvényes (értékalapú) rendszerben a 160 nm-es ház, garázzsal együtt 15 millió Ft-os értéken lenne bejelentve:
15.000.000 X 0,5 (korrigált forgalmi érték): 7.500.000 adó mértéke kedvezmények előtt: 7.500.000 X 0,45% =33.750 Adó mértéke maximális kedvezmények után (50%): 16.875 (4.218 negyedévente)
Felhívnám a figyelmet, hogy azt írtam: összességében, azaz városi szinten lenne csökkenés. A lakáscélú ingatlanok esetében ez néhány esetben növekedést, a legtöbb esetben csökkenést jelentene.
A jelenleg érvényes módszert sokan azért kifogásolják, mert nehéz megérteni, hogy hogyan lehet az, hogy a piacon 40-50 millióért árult ház adózás során hirtelen 15-20 milliót ér?
Érdemes elolvasni a város honlapján a közgyűlési napirendi pontok közül a Bem tér fejlesztésével kapcsolatos tájékoztatót. Egészen konkrét tervekről lehet olvasni. Jó lenne, ha az Érd.hu-n látványtervekkel is találkozhatnánk. / Úgy mint Békéscsaba város honlapján : A belváros revitalizációja címen. Ott például még az utcabútorok, a telepítendő növények fajtája és képei is szerepelnek. Véleményt lehet mondani a látottakról. Így talán elkerülhető lenne, hogy olyan ronda padok kerüljenek a leendő sétáló utcára, mint amik a Stop Shop előtt vannak. // Sárga fém -vagy műanyag-székek.// Vagy a feljáró mellé szorított szökőkút. Az ERSTE BANK előtt.
A 4. pont a helyi adórendelet módosításáról a következőkről szól:
2009. évtől a négyzetméter alapú adóztatási módszer kerülne bevezetésre.
A cél nem adóemelés, hanem az optimális adórendszer kialakítása és kezelhetőségének megkönnyítése. A lakás céljára használt épület tulajdonosát terhelné a legkevésbé az adófizetési kötelezettség, a nem lakás céljára szolgáló épület után fizetendő adó, és a telekadó esetében számíthatunk bevétel növekedésre.
A gyakorlatban a lakás céljára szolgálató ingatlanok összességét tekintve kb. 21%-os adócsökkentést jelentene a javaslat. Egyes esetekben (pl. a friss építésű, 150 nm-es alapterületű, 10 milliósra bevallott ingatlan esetében) elképzelhető adónövekedés, de összességében a lakóingatlanoknál csökken.
A rendelet-tervezetben az alábbi adómértékek és adókedvezmények kerülnek meghatározásra :
A lakás céljára szolgáló épület, épületrész esetében az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete, az adó évi mértéke 300,- Ft/m2 lenne, a minimum fizetendő adó 10.000,- Ft-ban kerülne meghatározásra.
Személyenként 20 m2 adókedvezmény vehető igénybe a lakás céljára szolgáló építmény hasznos alapterületéből a lakcímnyilvántartás szerint állandó lakosként bejelentkezett személyek után.
Telek esetében az adó alapja a telek m2-ben számított területe lenne, melynek mértéke 30-Ft/m2 értéken kerülne bevezetésre, a minimum adó 20.000,- Ft-ban kerülne meghatározásra.
A nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész esetében az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete, az adó évi mértéke 600,- Ft/m2 lenne.
Kérelemre teljes egészében mentesíthetőek lennének a vagyoni, jövedelmi és szociális helyzetre tekintettel bizonyos jól körülhatárolt esetekben (70 év fölöttiek, rokkantak, 3 vagy töb gyermeket nevelő családok).
1. Költségvetési témák –Tájékoztató Érd Megyei Jogú Város 2008. évi költségvetésének I-III. negyedéves teljesítéséről -Javaslat Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciójára
4. Javaslat a helyi adókról szóló, 49/2007. (XI.26.) KGY. rendelet módosítására
7. Önkormányzati vagyont érintő ügyek: -Javaslat Érd Megyei Jogú Város viziközmű ingatlanjainak tulajdoni és földhivatali ingatlan-nyilvántartási rendezésére -Javaslat az Érd, Fürdő u. 5. szám alatti (11922 hrsz-ú) ingatlanon lévő telefonközpont átköltöztetésére -Javaslat a Bem téri bevásárlóközpont beruházásra vonatkozó, 121/2006. (V.18.) ÖK. határozat módosítására
17. Tájékoztatók: -Tájékoztató a Bem tér akcióterületen történő fejlesztési programtervről -Tájékoztató az önkormányzati vagyonkataszter elkészítéséről
A másik alközpontban, Érdligeten is van egy régóta húzódó probléma, amiben most már körvonalazódik a megoldás.
Megállapodás-javaslat a telefonalközpont áthelyezése érdekében A tervezett üzletház egy kétszintes épület lenne. Múlt héten véleményeztették a Tervtanácson. A tervezet szerint helyet kaphatna benne a rendőrség részére KMB Iroda, az önkormányzat szimbolikus bérért kaphatna helységet kihelyezett iroda létesítésére, ezen kívül bankfiók, kávézó működhetne.
És ha már régi, elvarratlan szálak rendbetételénél tartunk (az előbbiek is mind évekre, évtizedekre visszanyúló rendezetlen viszonyok tisztázására irányulnak, hogy ne legyen akadálya a fejlesztéseknek): A több önkormányzat osztatlan közös tulajdonában levő viziközmű vagyon felosztására született egy javaslat. Közel másfél éves előkészítő munka után egy 1993-tól (15 éve!!) rendezetlen ügyben kellene rendet rakni.
A 6-os pontot úgy lehet összefoglalni -Rejtő után, szabadon- hogy "A megkerült 215 négyzetméter". A részleteket lásd alább.
A város középtávú fejlesztési programjának egyik sarokpontja a Bem-téri alközpont kialakítása. Az Integrált Városfejlesztési Stratégiában is külön Akcióterületet határoztak meg, amelynek keretében különleges figyelmet kel öszpontosítani a parkvárosi alközpontra.
Ezen belül a következő elkülöníthető projektek vannak, amelyekben rövidesen előrelépés várható: a. M7 autópálya lehajtó, Iparos út, Sóskúti-Törökbálinti csomópont átépítése (állami projekt) b. Bevásárlóközpont (Interspar) c. Iparos úttól keletre eső tömb (jelenleg pavilonsor, köztér és óvoda)
Ezek egymással összefüggnek, összehangoltan kell és lehet tervezni, hisz igen nagy mértékben át fog alakulni az egész terület, egyik projektelem a másikra komoly hatással van.
Jövőre tervezik az a. pontban levő állami beruházást.
A 6. pontban említett előterjesztésben szó van a b. pont megvalósításáról. Az történt ugyanis, hogy az önkormányzat értékesített néhány ingatlant az Interspar csoportnak, amelyhez ők még megvásároltak magánterületeket. Ez az a nagy, összefüggő terület a lehajtó közvetlen közelében, amiről kivülről úgy tűnik, hogy nem történik semmi.
Valójában az történt, hogy amikor a konkrét tervezésre került sor, a geodéták felmérték a helyszínt és kiderült, hogy a valóság nem egyezik a földhivatali nyilvántartásokkal: hirtelen előkerült 215 nm terület, amit még a 70-es években elszabtak. Ez -mint kiderült- az államé és a magasságos vagyonkezelővel elég régóta tart az egyezkedés a 215 nm terület sorsáról (a bevásárlóközpont 20.000 nm-es).
De most már úgy tűnik, látszik a vége. Ezért újra kell ütemezni a bevásárlóközpont megvalósítását, mert ha jövőre nekifognak is, kell egy kis idő, amíg befejezik. Ezen kívül az Interspar bevállalná egy régi probléma megoldását: a Somogyvári úton keresztül Lőcsei útig tartó felszíni vízelvezetési probléma megoldásának részfinanszírozását.
A másik előterjesztés a c. pontról szól. Az óvoda bővítése mellett az önkormányzati tulajdonban levő pavilonok lebontásával és a terület ésszerű felhasználásával kialakulhat egy, az Iparos úttól elválasztott köztér, ezen kívül egy szolgáltatóház épülhet, amelyben kisvállalkozások kaphatnak helyt. Erről a koncepcióról szól a 8. pontban levő előterjesztés.
Tudnál-e közelebbi tájékoztatást adni arról, hogy mit tartalmaznak a Vagyongazdálkodási Bizottság november 11-i ülésére előterjesztett napirendi pontok:
6. Javaslat a Bem téri bevásárlóközpont beruházásra vonatkozó, 121/2006. /V.18./ ÖK. határozat módosítására.
8.Javaslat a Bem tér fejlesztési programtervének elfogadására.
Igen, írtam már, hogy megértettem azt, hogy téged az érdekel, hogy az aluljáró környékén mi van, és a többi nem
Na én feladtam, ezen már nem vitatkozom tovább. Vagy megértetted amit írtam és csakazért is fújod a magadét, vagy pedig nem is érted. Teljesen mindegy. Ennyi erővel a Dunapartot is be lehetne kamerázni.
Csak az a baj, hogy nem ez az első ilyen dolog, amit ha nem akartok megérteni, nem is értitek meg.
Február óta kértem a Széchenyi térről a Diósdira a kikanyarodó sávot. Kilenc hónapot kellett várni rá. Miért?
Hiába mondtam, hogy a 200 milliós körforgalom a Széchenyi téren csak újabb dugót fog szülni, akkor is az lesz. Pedig mekkora forgalmat el lehetne onnan vinni, ha ebből a 200 millióból a Spar-Vörösmarty körforgó lenne összekötve...
Néha az az érzésem, hogy ez a vezetés nem is Érden lakik.
És mi lenne, ha néha a fórumok helyett a várost járná a kapitány? Gyalog. Este. Vagy arra nincs ideje? Mert annyira sok fórumon kell elmondania a lakosságnak, hogy kevés a pénz? Érden kb. akkor látok nem autóban ülő rendőrt, amikor a kapitány szerepel a tévében.
Igen, írtam már, hogy megértettem azt, hogy téged az érdekel, hogy az aluljáró környékén mi van, és a többi nem. Egyelőre ennyire futja, prioritásokat kell felállítani. A következő körökben- ha a rendőrség is indokoltnak tartja szakmailag és erre tesz majd javaslatot- további helyszínek is bekerülhetnek a rendszerbe.
A rendőrség lehetőségeinek korlátozása meg pártfüggetlen. Minden féle párt képviseltette már magát, vezető pozicióban, idáig mind csak rontott a helyzeten. Szerintem -ha Érdről beszélünk, márpedig én erről szeretnék- az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a rendőrséget, nem korlátozza. Pl. a térfigyelő rendszert is finanszírozza. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordított a város a közbiztonságra, a polgárőrség támogatása például ekkor futott fel igazán. Saját székházat kaptak, részben anyagi fedezetet a 24 órás diszpécserszolgálat megvalósítására.
Valószínűleg nem olvastál figyelmesen, hisz én azzal kezdtem, hogy nem tudok, nem is akarok szakmai vitát folytatni róla, mert nem vagyok kompetens. Elfogadom az abban kompetensek véleményét és próbálom megérteni az indokaikat.
Elég sokat találkozom mostanában az érdi rendőrökkel és polgárőrökkel -terepen, a részönkormányzati üléseken, munkában- ahhoz, hogy tudjam, lássam, hogy tudásuk legjavát adják abba, hogy a rendelkezésre álló eszközökből a maximumot lehessen kihozni. Az érdi rendőrkapitány a polgárőrség vezetőjével rendszeresen járja a részönkormányzati üléseket- olyan is volt, hogy egy nap 2-3 helyre is elmentek, megbeszélni az adott terület gondjait, sajátos problémáit, megismerni az ott élők véleményét. Sajnos kevesen vannak, keveset kapnak az arra illetékes állami költségvetésből, ezért kell az érdi önkormányzatnak kiegészíteni ezt-amennyire lehetséges.
Annyit sikerült megértenem, hogy alapvetően ha Érd egész területére első lépésében van 20 kamera, az nyilvánvaló csak egyes, szakmailag jól megindokolt helyekre telepíthető ki. És nem arra valók, hogy azt nézzék, hogy az autók körbe-körbe mennek...
Számomra laikusként -és gondolom számodra is- nyilvánvalóan "teljesen megalapozott" szakmailag az az indok, hogy fölösleges a 6-os és 7-es utak csomópontjába (Tesco körforgalom) kamerát telepíteni, ha az a cél, hogy bűnmegelőzés és az esetleges elkövetők azonosíthatósága érdekében az eljárásban is felhasználható felvételek készüljenek. Nyilvánvalóan Báxli jobban tudja, hogy mi a helyzet Érd egész területén közbiztonságilag, mi hiányzik az eredményes bűnmegelőzéshez, mint az érdi rendőrség és polgárőrség nap mint nap ezzel foglalkozó munkatársai. Vagy nem?
Vigyázz, ő nem azt javasolta, hogy minden utcában legyen kamera, hanem néhány konkrét helyet jelölt meg, ahol szerinte indokolt lenne a fokozott odafigyelés.
Erre két korrekt válasz lehetséges: a.) igazad van, inkább ezekre a helyekre kellene tenni, b.) nincs igazad, ezek a helyek kevésbé kritikusak, mint az előterjesztésben/határozatban szereplők!
Azért kérdeztem, hogy milyen infókra számítotok, hogy hátha megértem egy megfelelő magyarázat hatására.
Mert ahol a csomópontokat figyeli a kamera ott a forgalmat figyelik. De nekünk nem erre van szükségünk, hanem biztonságra.
A rendőrség pedig milyen információt kap pl. a Spar körforgóból? Azt, hogy mennek az autók, vagy nem. Ennyi.
Engem az este kószáló 3-5 fős csoportok megfigyelése, melyek módszeresen és büntetlenül verik szét a várost, riasztgatják a járókelőket, péntek este bazalt zúzalékkal dobálják az autókat az alagútban, vagy "jó esetben csak" összefestik az épületeket jobban érdekelne.
Ha az államra várnánk -akinek elvileg feladata lenne a közbiztonság megteremtése- akkor jó sokáig várhatnánk
Ez nagyon jópofa megállapítás, nem tudom miért nekem írtad. Valamivel közelebb vagytok a politikához mint én. A rendőrség lehetőségeinek korlátozása meg pártfüggetlen. Minden féle párt képviseltette már magát, vezető pozicióban, idáig mind csak rontott a helyzeten.
De talán ha a helyi közterületfelügyelet összeszedné magát, javíthatna a helyzeten.
Miért van az, hogy ha én 500 m.-t megteszek a városban három szabálytalanságot látok. Miért nem látja ezt más is?
Volt már aki kérdezte, vajon nyilvánosak lesznek-e ezek a kamerák. Csupán azt kívántam megmutatni, hogy elvileg vannak már ilyen kamerák, tehát az érdiek is nyugodtan bárki által megtekinthetővé tehetők.
Milyen infókra számítotok? Ez az alapvető tévedés. Nem az önkormányzat használja fel, az önkormányzat csak az anyagi hátteret biztosítja, hogy egyáltalán kiépülhessen. Ha az államra várnánk -akinek elvileg feladata lenne a közbiztonság megteremtése- akkor jó sokáig várhatnánk.
Mint alább idéztem a törvényt, az állami rendőrség joga és feladata felhasználni az így szerzett adatokat, első sorban bűnmegelőzés céljából, de mint a törvény is írja, azonosítás céljából is használhatják.
lesznek olyanok akiknek minden olyan kamera pénzkidobás, amely nem az ő közvetlen környezetét pásztázza
Nem várom el, de hogy oda kell telepíteni, ahol van értelme, az biztos.
félreérted a jelenleg telepítendő térfigyelőrendszer funkcióját, szerepét.
Akkor ha van valami titok, jó volna ha megosztanád.
Mit figyel pl. a Bethlen-Vörösmarty kereszteződésben a kamera? Milyen infókra számítotok?
Nagyon jó lenne, ha pl. a feleségem át merne jönni este az aluljáróban, nem a fiatalok fociznának lenn. Lehet, hogy nem nézne olyan mocsok módon, mint most.
Persze körforgalom is fontos. Biztos ott gyülekeznek a bűnözők. Bár még nem láttam körforgalmat szétverve, összefestve, összeszarva, és általában nem ott próbálnak meg kizsebelni.