Schusy, tényleg nem lenne célszerű még bármiféle tejterméket adni Bencének. Leghamarabb 8 hónapos kortól a joghurtfélék, de ha volt tejallergiás a családba, akkor még később, vagy pedig nézessétek meg, hogy nála fennáll-e ez a dolog.
Tegnap felhuztam magam ezen a kékfoltos dolgon, no meg azelött azért, hogy az igazgatóhelyettes csak azért hivat, hogy b...assa Tamást valamiolyamiért, amivel ő nem is akart rosszat...
Amugy a kölökön tényleg szabályos bakancs nyomok vannak most, de volt tavaly olyan is, hogy egy bottal huztak végig a hátán és vastag fekete csíkkal járt vagy kéthétig...
A dolog nem a durvaságért önmagáért idegesit,hanem mert a mai pedagogusok szemében a durvaságnál nagyobb bűn az, ha egy gyerek diszlexiás, diszgráfiás esetleg hiperaktív, mint az, hogy gonosz... Az én fiam legrosszabb cselekedete eddig az volt, hogy ha labdát lát és szünet van, akkor tuti, hogy belerug, s hogy az orákon mindig matat, de csendben a ceruzájával és hogy nincs tökéletes rend a fiokjában. Ja és mivel sulyosan diszgráfiás, ezért ha fontos a dolog, akkor nem jegyzetel, mert hallás után mindent meg tud tanulni, ha nem akkor itthon utána olvas, de ha közben jegyzetel, akkor nem tud figyelni,mert neki nagyon nehéz irni ( oxigénhiánnyal és hirtelen született) Most ő ezekkel a bünökkel a tanár szemiben semmivel sem jobb, mint az aki kékre zöldre rugdosta és ez szerintem igazságtalan. Azért a fiamat a taárok többsége vagy szereti, vagy elfogadja, de a diri helyetes piszokul utálja. Szinte udndorodva beszélt róla. Ötödikben tanitotta magyarra. S mikor kérdeztem őt Tomiról, akkor ugy kezdte a választ, hogy az, hát... aztán valahogy az ő vagy a Tamás helyett csak az ez, meg az szavak szerepeltek. Amugy az összes fiamat rüheli... Csabika tavaly kitünő lett volna, de az emlitett tanárnő, aki csak látásból ismerte Csabit megvétozta az osztályozo értekezleten, mert szerinte olyan, aki beszédhibás nem lehet kitünő(enyhe beszédhibája volt, ami még az évvége elött helyre is jött és járt logopédiára). Igy aztán szegény gyerek sirva jöt hozzám májusban, hogy vetessük ki az orrmanduláját, hátha akkor szebb hangja lesz és Marika néni is megengedi, hogy kitünő legyen...A tanitónéni nem adhatta meg a kitünőt, de adott neki egy csodás oklevelet, amire rá volt irva, hogy az "első osztály leggyorsabb észjárású tanulójának" s igy a gyerek még is lehetet nagyon, de nagyon büszke...
Aztán este apával sokat beszélgettünk erről. Az egyik rugdosos kölök ráadásul csak akkor ilyen kis genya, ha a társak látják, mert azt akarja, hogy ezért őt vezérmajomnak ismerjék el a többiek. Szóval apával beszélgettünk erről sokat és szerinte a dologban az a legszomorubb, hogy egyre több olyan gyerek van, aki egy külsö elvárásnak való megfelelésért válik hihetetlenül durvává, már már gonoszá, mert ez kell ahhoz, hogy a kortárs csoportban érvényesüljön.... S ezek most még csak 13 évesek, de mi lesz velük, ha felnőnek, mi lesz, ha azonosulnak a megjátszott szerepükkel, vagy ha összetörik bennük az általuk felépitett világkép és lepadloznak? Igazából ezeket a fiukat jobban sajnálom, mint a sajátomat, mert tudom, hogy ő ezen könnyebben túl fog lépni. Valami ebben a világban nagyon el van b....-a
No de eleget locsogtam itt nektek, akiknek szerencsére a suli még csak távoli (nem oly távoli) jövő...
Schusy, ha megengedsz egy gondolatot, szvsz iszonyú korai 5-6 hónaposan _bármilyen_ tejterméket is adnod Bencének.
Írtátok valamikor, hogy a családban van allergiás, ha jól rémlik, Bencének is voltak már "gyanús" kiütései. De ha utóbbi állítás nem is igaz, akkor is, allergiamentes családban (off ha létezik még egyáltalán olyan on) 8 hónapos kortól javasolt a savanyított tejtermék bevezetése.
Én egyszerűen nem is értem, hogy egy gyerekorvos hogyan javasolhatja 5-6 hós babának, de mindegy:(
Jön ám nemsokára a Mikulkás,no meg a télapó.
Nálunk mindig nagy kavatrást csinál, mert apa szerint mire ideér addigra tök reccs lesz...
Szóval a pityokás Mikulkás itt kever kavar minden évben és sosem odarakja a csomagot ahol kell és még szerencse, ha a cipőket nem dugja el...
Volt olyan év, hogy a zongorában volt a csomag. A gyerekek keresték mindenhol, de nem találták, mire apa elkezdett Mikulkás csalogató éneket zongorázni, de az a fránya hangszer nem akart megszólalni...Aztán volt, hogy a csomag a mosogépben volt betéve, egyszer meg a cipőkkel együtt a hütöben, volt, amikor feltüzte a plafonra, volt amikor a cipökben volt egy egy csomag, a csomagokban egy egy felfujt léggömb, a léggömbökben egy egy betű, amit ha összeraktak, akkor kijött a skoda szó és ott volt a csomag, aztán volt a háztetőn és egyszer szegény ujfunlandi kutyán egy hátizsákban. Hajnal hatkor berontott az a nagy debla jószág a hátán egy hátizsákkal. Egyszer meg sörös üveget találtak a cipöjükben és a nadrág szárba volt a csomag...
Amugy apa néha bolondosabb a kelleténél és néha tényleg olyan, mintha nem volna teljesen felnött, de hát ő a mi apánk, aki a szülinapomra sosem hoz virágot,detökváratlanul igen, s ha kérdem miért, akkor hát azt mondja "boldog nem születésnapot"...
Ma hallottam, amint az itteni Mikulkás szokásokrólbeszélgettek a kölökök. Az egyik csemetém szerint egyszer tuti a cipőbe kerűl, mert ott ugyse keresnék. A 10 éves mondta a kicsinek, hogy apa már biztos töri a fejét, hogy hova dugja a csomagot, a kicsi erre felháborodta válazolt, hogy buta vagy apa erre nem ér rá, mert egész nap dolgozik...és különben is az a baj, hogynagyon sokan adnak a Mikulkásnak söröt...
Amugy más dolog: a sulink igazgatónője hivatott 3 napja, hogy a hetedikes Tomi fiam csúfolt egy hatodikos kislányt és, hogy ez ilyen csúnya meg olyan csúnya dolog... Majd kezdeném leb.... a fiamat, aki egyébként nem csufolodos, mire elmondta, hogy egy szöke kislánynak azt mondta, hogy figyelj szöszi. Az anyja meg be ment szólni az igazgatónőnek, hogy szöszinek csúfolják a szöke kislányát...Ma hazajött Tomi a suliból, 5-6 nagyobb sötét fekete és kékfolttal a lábán. Kiderült két osztálytársának utban volt a fiam, akit megrugdaltak alaposan. Egyik tanár látta s levitte a két srácot az igazgatónöhöz, de a srácok szüleit nem fogja behivatni, mert valami talányos modon az mégsem olyan nagy gáz...S most miként mondjam el a gyereknek, hogy amugy szép a világ s van igazság a földön? Vagy fogjam menjek be az igazgatónöhöz, aki majd elkezdi bizonygatni, hogy Tomi biztos valamiért kihuzta a gyúfát, stb, stb... Vagy miként mondjam meg neki,hogy attól hogy nagyobb bűn szöszizni, mint szétrugni a másikat, mégis csak az utobbitól lesz ő roszabb... Vagy szarjuk le az egészet és kész...
Schussy, nem hiszem, hogy a trappista sajtban vagy a sovány tehéntúróban annyi E betű lenne... Ezekkel kell kezdeni, meg natur joghurttal (a legsimább leggagyibb naturral, mert a danone Éden pl tele van tejszínnel).
sinlac. Minden szegedi patikában lehet kapni. én eddig 3ban vásároltam, mindenhol volt.
Most már tudod mi az, mert elmondtam:)
BEnci refluxos, ugye? Lehet, h emiatt kiírja a dokinénitek 90%ra, mint nekünk, ami azért jó, mert ez alapban 2800 ft, és így 280ftra jön ki. De ha nem beteg a gyerek, akkor 70%ra, azaz 800ft körül van.
Voltunk ma tanácsadáson, Benci 6480 g, és 66 cm. Egy hónap alatt csak 28 dkg-ot hízott, viszont megint nőtt két centit.
Dokinéni is csodálkozott, hogy ennyit eszik, és nem hízik, de szvsz egyrészt ilyen alkat, másrészt még egy átlag babához képest is rengeteget mozog...
Dokinéni eldöntötte a kérdést, kaphat Bence cikóriát.
De azért minden építő hozzászólást szívesen fogadok!
A sinlacot nem ismerem, én csak itt az indexen olvastam róla, a szegediek sem ismerik. Azt sem tudom mi az.
Tejpépet a Milupa HA vaniliás pépet kapja Benci, és ezt imádja, úgy, ha gyümölcslével csinálom víz helyett. Így mindig ez a vacsi fürcsi előtt, utána még egy kis tápszer és alvás.
Mentat, az én fiam két-három óránként eszik és mindig 200 g fölött. Kezdi reggel hétkor, és este kilencig két három óránként eszik.
Vhogy így: 7-kor, 9-kor, 12-kor 3-kor. ötkor, hétkor, és kilenckor.
Dokinéni azt mondta uzsira kaphat már tejterméket, de szívem szerint azzal még várnék egy kicsit, főleg mert a legtöbb teli van E betűvel:(
a főzeléket ezentúl mindig hígítani fogom egy kis anyatejjel, kíváncsi leszek így megeszi-e.
Megkapta az öt hónapos oltást, egy hangja sem volt, és fél perc múlva már nevetett a dokinénire:)
Puszi belétek, este még írok, mert most a suliból netezek:)
Biztos szép és egészséges a fiad, de egy fél éves gyereknek még magas a fehérjeszükséglete, amit a tápszerből, anyatejből, vagy hatalmas mennyiségű húsból lehet megkapni.
Szvsz a tápi max mennyiségben adása lehet a megoldás, vagy a sinlac. Bár lehet, Shusí, h az én hszem el sem olvasod, de a sinlacot nagyon ajánlom, mert magas a fewhrjetartalma, finom, rizs és szentjánoskenyérmagalapú, és minden allergizáló dologtól mentes, ami nálatok fontos.
Angi
Schusy!
Mennyi időnként eszik? A Házikó gyerekei is többet esznek az előírtnál, viszont ritkábban. Én nem látom ducibbnak a kelleténél a fiadat, lehet, hogy ő is inkább ritkábban enne kevesebbet.
Az anyatejhez eszembe jutott még egy ötlet. Ne tejpépet adj neki, hanem főzzél meg egészen pépesre rizst vízben, ezt anyatejjel és vmi gyümivel turmixold össze. Ez a házi készítésű tejpép. Szerintem tuti megeszi, mert ezt szeretni szokták a babák. Csak olyan gyümit tegyél bele, ami inkább hajt, mert a rizs fog egy picit.
Mentat
A cikoria kerdeshez TENYLEG nem ertek, komolyan fogalmam sincs a csecsemotaplalasban jatszott szereperol, de igerem utananezek. Most mar kivancsi is lettem :).
Azt hiszem a nagyevo kisfiadnak en az adott helyzetben adnek megszabott mennyisegu tapszert es ha meg ker, akkor adnek neki nem kaloriadus gyumolcsot. Es minden fozelekbe belecsempesznem az anyatejet.
Anyatejet Benci velünk egyidős gyerektől kap (együtt feküdtünk a gyerekágyon anyucival) szóval a nem megfelelő tej nem áll fenn.
Idike, megeszi a fiam a tápszert, ezt, amit most kap egyenesen imádja, csak az a probléma, hogy kb másfélszer annyit enne meg, mint amit szabad. Mindezt úgy, hogy mellette naponta kétszer eszik egy-egy üveg bébiételt, és este egy adag tejpépet.
Dokinéni mondta, hogy nem adhatok több tápszert neki, ezért is kapunk anyatejet.
A főzelék nem jó, mivel abból bébiételt kap, és magszokta már az ízeket:( De azért próba cseresznye:))))
Szóval Idike, főként tőled kérdezem, adhatnék neki cikóriát, napi egyszer minimális mennyiségben?? Legalább a reggeli megoldódna.. Én bevallom egyszer már kipróbáltam, így bevágott 250 g anyatejet, baja nem lett tőle.. de mégis, hiába keresek utána, egyszerűen nem találom...
Eddigi válaszaitokat is nagyon köszönöm.
Bokor, a te hozzászólásod különösen belopta magát a szívembe!!! (nem sértésnek szántam!!!...de tényleg jó poén volt)
Na, akkor én is osztom az észt:))) (meg a tapasztalatokat):
legnagyobb gyermekem 6 hónapos korában úgy döntött, hogy ő bizony többet nem szopik! De olyan hirtelen, hogy reggel 6-kor még szopott, 10-kor meg undorodva köpte ki a mellemet. Akkoriban gyümölcsöt már evett, meg próbálkoztunk a főzelékekkel is, de a fő tápláléka az anyatej volt (hálistennek bőségesen). Viszont az önelválasztás után 1 éves koráig sem tápszert, sem tejet, sem tejterméket nem volt hajlandó elfogadni. Úgyhogy nem volt mit tenni, átalakítottuk az étrendjét: 2x főzelék, 3x gyümölcs babapiskótával:)
Most 194 centi és 94 kg, egészséges, mint a makk!
szvsz mar mindent megkapott meg annal is tobbet, ki bantana meg szegenyt...
Apropo Zsuzsi, Bence nem eszik fozeleket mar regen? Viszont ha jol emlekszem nem eszi a tapszert, vagy azert nem adtatok neki mert anyukad szerint nem jo, hanem jobb az anyatej es azt kap. Es most azt sem eszi meg. :( Hat pedig valami tejszeruseget jo lenne kapnia, szoval akkor inkabb tapszer mint a semmi. Vagy valami gaz volt azzal? Nem emlekszem, sajnos.
Probalkoznod kell, mas nincs, valami csak lecsuszik.
Az anyatej csempeszese szvsz is jo otlet.
Schusy!
Nem akarok az anyatej ellen kampányolni, de a múltkor mondta a gyerekorvos is és a védőnő is, hogy a gyűjtött és központilag adott anyatej azért nem jó, mert van benne olyan ami újszülött baba szopija mellől származik és olyan is ami akár egy év fölötti baba mellől. Ezeket összekeverik, stb. Így lehet, hogy a te fiadnak most épp nem megfelelő tejci jutott. (Ha nem így kapod akkor másért nem kell neki BOCS) Nem tudom mennyi idős a fiad, de ami nem megy azt nem szabad tűzön vízen keresztül erőltetni. a tápszeren felnőtt babák is lehetnek ugyanolyan egészségesek, szépek, okosak, stb, mint az anyatejesek. Szerintem inkább a tápszer, mint, hogy vmiovel ízesítsd az anyatejet - bár lehet, hogy egy kis gyümilé (mondjuk répa) feldobná és ízlene neki. Ez csak egy tipp. De én cikóriát nem tennék bele. Ne kérdezd miért, vhogy idegenkedek tőle. Láttam a múltkor a kisfiad képét, ilyan tündéri, jól fejlett, szép lesz a tápitól is.
Mentat
hány hónapos is Bence? Mert nálunk is 4-5 hónaposan volt olyan gyerek, hogy még kaptuk az anyatejet, de megtagadta a megivását. Esetleg főzibe csempészd bele
mrs
Az anyatejet csak reggel hajlandó elfogadni. Kb így van egy szokásos napunk: 7-kor, 9-kor anyatej, 12-kor alma-krumpli,(vagy sütőtök, vagy s.répa, stb) 3-kor tápi (Milupa HA), 6-kor tápi, 8-kor Milupa HA tejpép, 9-1/2 10-kor tápi, és alvás.
Szia! Ha én erre a kérdéshalmazra tudnék korrekt választ, lehet, hogy az akadémián ülnék.
Szerintem lehet, hogy valóban az anyatej okozta a gyereknél a kiütéseket. Jól emlékszem, hogy nem a te tejed kapja most?
Van akinek erősebb a teje, nem rossz, csak valami alkotóeleme több, mint amit a gyerek elbír. Ha van tej, amit adhatsz neki, akkor adjad, csak legfeljebb ne minden étkezésre, hanem pl minden másodikra. Mondjuk érdemes éjszakára tápot adni és reggel tejjel indítani, a többit meg szépen elosztani. Így van esélyed arra is, hogy Bence nem lesz szorulós.
Milyen tápot adsz neki? tejeset, vagy Ha-t?
Mert még extrém esetben az is meglehet, hogy a tápra allergiás, ha nem HA-t kap. Bár ez szerintem kivételes lenne.
Azt nem tudom, hogy mikor múlnak el a pöttyök, de szerintem próbáld meg, hátha nem lesz több. ha mégis, akkor lehet megérné dokival konzultálni.
Jaj, ez nem szemrehányás volt, csak fel akartam hozni a topicot:)))))))))
Amúgy meg a hozzászólásom így akart hangzani: Senki nem akar gratulálni?
Csak elb@sztam:)))))
Figyelj, nem tudom, hogy tudsz e a kérdésemre válaszolni, de ha igen, tedd meg kérlek!!!
Kapott a Bence anyatejet, és piros kiütések jelentek meg az arcán, úgy két hete. Namármost már legalább egy hete nem kapott anyatejet, és még nem múltak el. A kérdésem: Mikor fognak ezek elmúlni? Ettől függetlenül adhatom tovább neki az anyatejet?
És ha adom, megmaradnak a kiütések???
Drága Schusy! Mire kellett volna válaszolni? Én igyekszem mindig elolvasni a topicot, de nem találtam olyan kérdésedet az elmúlt napokban, amit meg kellett volna válaszolni.
Ha arra gondolsz, hogy nem örültünk veled a Bence forgásának, akkor valóban igazad van, szóra sem méltattuk a dolgot, pedig tényleg nagy pillanatok ezek, mikor az ember gyereke csak úgy nekiered. Mentségünkre legyen mondva, nem volt vészhelyzet, így még ma sem késő a gratuláció!
Nagyon ügyes, és azért ne csüggedj, máskor is oszd meg velünk örömödet és ne haragudj ránk, ha csak kis késéssel reagálunk.
üdv mrs.