Keresés

Részletes keresés

terence68 Creative Commons License 2009.06.07 0 0 4142
Köszi a választ és a képeket. Nagyon jók mind a két sorozat. Mi is rendszerint a Paradicsomba megyünk és ott túrázunk, de tavaly voltunk a Tátrában a Tar pataknál és környékén és megérintett a magashegyi túrázás is.
Előzmény: IMi (4141)
IMi Creative Commons License 2009.06.07 0 0 4141
Erre a jobb fórum:
<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9040896" target="_blank">Magast Tátra fórum</a>

Mi a Csorba-tó -tól indultunk > Poprádi-tó > Rysy menedékház > Rysy csúcs majd vissza a poprádi tavi vasúti megállóhoz nekünk 10 óra volt, de fotózgattunk is (ami viszi az időt) és lent a vasútnál, mikor vártuk a vonatot, azért látszott, hogy ki volt a Rysyn.

szerintem nehézség: nem edzett túrázónak, átlagos erőnlétnél 10-es skálán 7,5.
néhány kép:
Rysy túra

és, hogy ne legyek nagyon off, másnap (nem mondom, hogy fitten) megnéztük a Sólyom-völgyet

Sólyom-völgy

Előzmény: terence68 (4140)
terence68 Creative Commons License 2009.06.06 0 0 4140

Hello!

A Rysyre való feljutás kb mennyi idő és mennyire megeröltető? Gondolom a szlovák oldalról mentetek. Én is régóta tervezem, idén remélem összejön.

Zolcsi67 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4139
Klastoriska Roklinánál a függőhíd után egyből volt néhány erősen hiányos sziklatálca, ráfér a javítás.
Előzmény: dolina (4129)
cingi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 4138

Az időjárás is nagyban beleszólhat az utirányba, hiszen egy kifogott esős nap, esetleg felhöszakadás nagyon hátráltat és embertpróbáló. A Velky Sokolt szép időben 6 óra alatt jártuk meg (nem rohanva), ellenben mikor bővízű vol(nehéz volt az előrehaladás) és szakadt az eső 8 és fél órába tellett és nagyon elfáradtunk. Mind a két ut 20Km felett van és jelentős a szintkülönbség ezért kitartást és jó időt kivánok nektek.
Előzmény: DonRazzino (4134)
IMi Creative Commons License 2009.06.04 0 0 4137
Most legalább mind a két napelég kemény lesz.
-
Még egy pihenő köztes nappal is bátor terv lenne.
Én nem vagyok nagy erőnléttel a túrákban, de azért talán az átlagot megütöm.
2006-ban első nap a Tátrában felmentünk a Rysyre, másnap Csingó - Fehér patak - Sólyom völgy - Klauzy tó - Csingó is bőven elég volt.
Persze szerintem nem csak erőnlét kérdése, de az SP van annyira szép és vadregényes, hogy ne rohanjon végig az ember. Ki kell élvezni!
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 4136

Nekem a Klastorisko sokkal jobban tetszik, mint a Hernád nyugati(ha Podlesok felől mész, akkor kezdő) szakasza.

Megmondom őszintén, nekem a Hernád-áttörés említett szakasza csalódás volt. Szép, de kifejezetten unalmas volt.(eltekintve a legelső láncos kiszögeléstől, ami "vicces")

Ráadásul a Klastorisko(de legyen inkább Kolostor) maga nagyon szép.

Most látom, hogy a Kolostortől milyen útvonalat terveztél: szerintem akkor már nem, nem hosszabb, de lényegesen szebb lenne, ha a Kolostortól(ahogy leértetek) a Maly Kiselen jönnétek vissza a tetőig, és onnan le a parkolóba Podlesokra.

A Maly Kisel gyönyörű!

Ráadásul(!) ott van a Maly Kiselben az a "kis sárga kunkor", amit a térkép Obrodovsky Vodopád-ként jelöl, na ez a Paradicsom legvadregényesebb, legcsodálatosabb része( kb. fél óra).

Ezt ki ne hagyjátok!!!!!!!!! KIHAGYHATATLAN!

Most veszem észre, mennyire elkapott a hév:) (hiába, én is mostanában mennék, és már régen nem voltam).

Jó túrát!

Előzmény: Pepin (4135)
Pepin Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4135
A felső feketénél ne gyertek vissza Klastoriskora, szerintem(!) a Hernád áttörés nyugati része szebb is, izgalmasabb is, mint a Klastorisko Roklina.

Mondjuk, ezek sem gyenge túrák. :-)
DonRazzino Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4134
Az eszméletlenül villám reakciók -és e-mailek- nek köszönhetően új útvonalat terveztem. Köszönöm az eddigi és további segítséget!

DonRazzino

Tervezet_2:

http://img522.imageshack.us/img522/9233/slkyraj2.jpg
IMi Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4133
Szerintem egymás után komoly kihívás, de azért lehet közben is módosítani.
Szerintem a fekete a keményebb útvonal.
Előzmény: DonRazzino (4131)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4132
Mindkettő teljesíthető(10-11 óra alatt bőven), de a fekete elég hosszú lesz.
Egymás után 2 nap pedig már egy kicsit fárasztó is lehet a két túra.

Végül is minden attól függ, ki csinálja:)

De biztosan nem bánjátok meg, gyönyörű túrátok lesz.

Szép időt Nektek!
Előzmény: DonRazzino (4131)
DonRazzino Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4131
nem megfelően linkeltem a képet:

http://img522.imageshack.us/img522/1686/slkyraj.jpg
DonRazzino Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4130
Helló!

Június 12-13 án a következő két túrát tervezzük(fekete, zöld)

[URL=http://img522.imageshack.us/my.php?image=slkyraj.jpg][IMG]http://img522.imageshack.us/img522/1686/slkyraj.th.jpg[/IMG][/URL]

Azt szeretném kérdezni a tapasztaltabb Paradicsomlátott forumtársaktól, hogy ezeket az utvonalakat 3 átlagosnál jobb fizikumú emberke 10-11 óra alatt tudja -e teljesíteni? Főleg a második napi -zöld- túrával vagyok bizonytalan, hogy így ebben a formában nekivágjunk -e?

Előre is köszönöm a válaszokat:

DonRazzino
dolina Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4129
Műhód Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4128
Zárva van.
Előzmény: Törölt nick (4121)
nagyutazo leszek Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4127
A GPS vitt Nyiregyháza-Tornyosnémeti-Kassa-Podlesok.Volt benne autópálya is egy szakaszon
Előzmény: Törölt nick (4126)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4126
Ezt értem: Podlesoki parkoló. De!! Oda milyen útvonalon (autó út, közút.....) mentetek???

Köszi.
Előzmény: nagyutazo leszek (4125)
nagyutazo leszek Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4125
Mi a podlesoki parkolóban találkoztunk a csapat többi tagjával,igy nem tudok az erdei útról semmi infót irni
üdv
Előzmény: Törölt nick (4123)
nagyutazo leszek Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4124
Szervezett túrán voltunk,egy irodával.ami kimondottan túraszervezéssel foglalkozik.
Sucha Bela,Hernád-áttörés,Piecky-kanyon volt a program.
Szállásunk a Park hotel volt Cingovban,nagyon ok.
Előzmény: Törölt nick (4123)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4123
Köszi a választ.
De merre mentetek?:)
Előzmény: nagyutazo leszek (4122)
nagyutazo leszek Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4122
Szia Hiker
Május 1én voltunk a paradicsomban,parkoló Podlesokban 2 euro volt egy napra,belépő a Sucha Belaba 1,5 euro per fő.
Gyereknek o,5 euro,ha jól emlékszem 12 éves korig.
üdv
Előzmény: Törölt nick (4121)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4121

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy le van-e még zárva az a kis erdei-bekötő út, ott a Dobsinai jégbarlangot elhagyva, Pila és Podlesok felé?

Én eddig mindig  arra mentem a Paradicsomba, de tavaly nem voltam egyszer sem, és nem tudom érdemes-e továbbra is behajtani a tiltó tábla ellenére(már, ha van).

Ahogy a térképen nézem, Hrabusice felé elég nagyot kell kerülni(jó 30 km).

Köszi a válaszokat!

Ja, majd elfelejtettem.

Mennyibe kerül most a parkolás Podlesokban, ami, ha jól emlékszem egyben a belépő is volt?

Radián Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4120
Köszi a válaszokat! Az 1:50000-es mellett maradunk, szerintem is elég lesz ez nekünk... :) Különösen hogy inkább átutazóban egy-egy napot szoktunk itt kirándulni. :(
Előzmény: joxy (4119)
joxy Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4119
Szerintem is az 50ezres bőven elég, a csomópontoknál felállított iránymutató póznákkal együtt nagyon jól ellehet navigálni. Bár két éve nem voltam kint, de akkor kint kicsit olcsóbb volt a térkép mint itthon.
Előzmény: Radián (4117)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4118
Amennyire én tudom, csak a felbontás a különbség. Szerintem az 50 ezres a jobb. A 25 ezres már egyszerűen túl nagy a terepen.
Magyarabb nincs, de ezen is mindenre rá fogsz jönni. A jelmagyarázat ott van magyarul is.
Előzmény: Radián (4117)
Radián Creative Commons License 2009.05.27 0 0 4117

Turistatérképpel kapcsolatos kérdésem lenne. Szeretnénk venni, de nem tudom mi a különbség a két változat között, amit az interneten találtam:

1. Slovensky Raj, többnyelvű, 1:50000, bal felső sarkán a 124-es térképszám szerepel

2. Slovensky Raj, többnyelvű, 1:25000, bal felső sarkán a 4-es térképszám szerepel

Azaz például mindkettő teljes, csak mivel az utóbbinak dupla a felbontása, ezért "vastagabb"? Esetleg tudtok valami egyéb jelenleg is elérhető (esetleg "magyarabb" nyelvű) turistatérképet?

lesliel Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4116
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Valami hasonlóra számítottam, de azért egy megerősítés jól jött. Augusztus 17-én fogunk majd indulni.
Előzmény: Pepin (4115)
Pepin Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4115
Nem, de nagyon leszűkítetted a kérdést. Mi például háromszor is voltunk a podlesoki kemping faházaiban, de mindig az 1-es számúban, mely ötszemélyes, alpesi tipusú. Ez alapján nyilván nem tudom, milyen lehet a 3 személyes, teljesen más tipusú.

Amiben voltunk, arról ezt írtam anno a neten:

Volt egy kis félsz bennem, amikor már szeptember első napjaiban lefoglaltam egy faházat Podlesokban erre a hosszú hétvégére. Volt, aki azt mondta, hogy ilyenkor már jegesmedvék ordítása szokta felverni a hajnali csendet. Volt aki azt mondta, hogy jó nagy marha vagyok, hogy foglalok, ekkortájban már kötéllel vadásszák a környéken a vendégeket, egy hatfős activity partit jó eséllyel csak akkor tudnánk összehozni, ha bevonnánk a gondnokot és a távolsági busz sofőrét. De én úgy vagyok vele, hogy láttam már karón varjút, utolsó pillanatban beeső kétszáz fős úttörőcsoportot, így összeszedtem minden bátorságomat, vettem egy nagy levegőt és megrizikóztam hatezer forintnyi előleget. Ez a kétnapi szállásdíj 50, azaz ötven százaléka volt.

Nna, olyan is volt a szállás. Alpesi tipusú ház, linóleum, a napóleoni háborúkon edződött veterán elektromos fűtőtestek, bádog zuhanyzófülke. A melegvíz érdekes módon volt megoldva: egy pici átfolyós bojler volt a mosdó felett, ezt távirányítással(!) kapcsolgatták a központból. Hasonlóképpen az összes elektromos fűtőtestet is - reggel 8-10 között és este 19-21 között nem volt sem fűtés, sem meleg víz. Ezt különösen az utolsó napon értékeltem, de ne szaladjunk ennyire előre.

Alul volt egy asztal, egy ajtó nélküli szekrényszerűség (már aludtam is ennél jobban), egy kétszemélyes ágy és egy kis asztal. Az emeleten volt még három ágy. A figyelmes olvasónak feltűnhetett, hogy - ettől a mondattól eltekintve - eddig nem olvashatta azt a szót, hogy ‘konyha’. Nem véletlenül. A helyiek nem bízták a véletlenre, még egy életlen késsel sem akarták felkelteni a konyha illúzióját. Ágynemű viszont volt. Aminek nagyon örültünk, mert egy hatezer forintos szállásnál természetesnek vettük, hogy viszünk magunkkal hálózsákot - de valahogy kevésbé tűnt természetesnek, hogy vigyünk egy komplett konyhát is. Nem is pakoltam semmit. Nej előrelátóbb volt, bedobott három műanyag tányért, három késsel. (Miért hárommal, amikor négyen vagyunk? Legyen ez a női lélek egyik rejtélye.) Én ugyan bedobtam a szokásos teázós egységcsomagomat - anélkül sehova - csak éppen a merülőforralót felejtettem otthon. De így legalább volt egy poharunk; a féltve őrzött teáspoharam. Meg egy náthás egyedünk. Egy. Eleinte.

Most lehet, hogy úgy tűnik, nagyon leszólom a szállást, pedig erről szó sincs. Ezt vártam, erre számítottam. Ha az ember elmegy a világ végére nomád körülmények közé táborozni, akkor arra készül, hogy reggelente hóban fürdik, versenyt fut a jegesmedvével majd kétvállra fekteti, végül együtt teázgatva megbeszélik a világ nagy dolgait.Tehát a ház hozta az elvárt körülményeket, semmi baj nem volt vele. De ha ide készülsz, tudd, hogy mire számíthatsz. (Jegesmedvét pl. vinni kell.)
Előzmény: lesliel (4112)
Pepin Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4114
Ebből arra következtetek, hogy meg tudták oldani belül a főzést.

Ádehogy. :-) Maximum rezsóval, mert konnektoron kívül semmi sincs a faházakban. Ja, és a konnektorok szlovák tipusúak, nem jók bele a magyar dugók.
Előzmény: Műhód (4113)
Műhód Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4113

Mi mindig sátorozunk Podlesokban.

Még amikor kilenc napon át esett a 11-ből, akkor sem kívánkoztam át faházba.

Nem is láttam egyet sem belülről.

Viszont sok olyan emberrel beszélgettem, aki a kemping faházaiban lakott. 

Ezek a faházak sosem kerültek köztünk szóba.

Azaz: nem találkoztam senkivel, aki szidta volna ezeket a szállásokat,

vagy amiatt ment volna korábban haza.

Előttük faszénen, vagy szabadtűzön szoktak főzni, nem kempingtűzhelyen.

Ebből arra következtetek, hogy meg tudták oldani belül a főzést.

Ennyi...

Előzmény: lesliel (4112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!