MILUkedves, igazad van a négyzetcentikkel. Attól függ, hogy majd kint hova akarod tenni. Ha szét akarod jobban ültetni, akkor inkább csak 2 mag/pohár. Ugyanis hatot szétszedni elég cikis sérülés nélkül.
Namármostan, a kérdésem a következő: Ha mondjuk, egy pohárba beleültetek 6 db magot, akkor 25 ncm-en kinő 6 db növény. Ezt a hat darab növényt ( ha poharastul öltetem ki ( alja levág) ,25 n cm-re ültettem ki a szabadba. Ha ezek megnőnek, nem lesznek túl sűrűn, útban egymásnak?
Guriga kedves, ez volt a kérdésem. És még mindig ez.
Milu, nem mondtam, hogy csak egy magot egy pohárba, csak hogy a hegyét eleinte kicsípheted, ha túl gyorsan elindul felfelé. A papírpohárban való kiültetés a gyökereket védi a széthullástól. (Persze, alja levág)
Milu, vannak szituációk, amikor mélyre dugni határozottan lyó...
Ebben a zesetben elég 1 centi, de nagyon figyelni kell, hogy nedves maradjon. A föld. Letakarni lehet ugyan, de fennál a penészedés veszélye. A hajnalkaféléknél a mag beáztatása felgyorsítja a csírázást. Aztán már könnyebb, mert a gyökere gyorsan megy lefelé egyenesen.
Gyorsan kikeltek. Kb. 1 hét alatt, mert én elég meleg helyre tettem őket. Padlófűtésünk van, és az elosztószekrényben, ahol a fűtéscsövektől jó meleg van, mindig gyorsan kikelnek a magok. Csak a kikelés után teszem ki a fényre. Itt szoktam hajtatni az amarilliszeket is. Azoknak úgy is sötét kell eleinte. Egyébként a csillag és a pentagon is piros.
Ha jól értem az útmutatásodat, egy pohárba csak egy magot kell tenni, ha majd pohárral együtt ültetem ki. Különben túl sűrűn lennének. Melyik is a piros futó hajnalka? A pentagon, vagy a csillag?
Nézd, mennyit nőtt a piros hajnalka! Egész sűrűn tekeredik az ágra. Nem csíptem ki, mert nem volt hozzá szivem, de nem is baj, mert a levéltövekben hozza az új hajtásokat. A kék angyaltrombita lehet, hogy mégis kikel:))) Nem akarom elkiabálni, de egy növényke előbújt a cserépből. Nagyon-nagyon remélem, hogy nem valami gaz!
Mind a kettöt jó, de leginkább müanyag vagy papír pohárba. Az alsó peremén fúrjál lukakat körben. Tartsd egy kis tálkában, lehetöleg legyen vagy 2 cm mély. Oda kifolyik a felesleges víz, amit majd visszaszív.
Mielött elveted, áztasd be a magokat egy kis vízben. Egy-két nap múlva megduzzad, esetleg meg is reped. Akkor vetheted, 1 cm mélyen. Ne hagyd kiszáradni.
Ha majd kiülteted, elég lesz a pohár alját levágni. Beásod a pohár pereméig.
Ne ültesd a két fajtát közel, mert a magjuk kívülröl hasonló. A levelüket pedig elszáradás után nehezen lehet megkülönböztetni.
Arra gondoltam, hogy Guriga esetleg másfajta magot is küld, és ha marad és tudsz küldeni azt is szívesen veszem (sok az üres rész a kertben). Amúgy ha érdekel van piros kánám, én meg ezt tudok küldeni, ha gondolod. Előre is köszi.
Csak fáj a szívem, ha ilyen szép virágokat látok. Nem a látvány miatt, inkább azért mert nem az én kertemben van. Nem semmi kerted lehet Guri!
Amúgy a liliomot nézegetve, szerintem királyliliom. Nagyon szép!!!!!!
A mona......(akármi) is nagyon klassz. Még nem hallottam róla kis hazánkban. Lehet-e ilyet idehaza is kapni, tudja-e valaki? És milyen talajt, gondozást igényel?
A zegyik szemem sír, amásik meg nevet. Amelyik sír, az azé van, mert nemtom a választ. Szerintem várjál még. Vagy kérdezz meg valakit, aki már keltett ilyet magról. Én nem.
A piros halnalkát csipkedd vissza, több oldalhajtása lesz. De jó látni, hogy egy küldeményem már kikelt !!!!!