Keresés

Részletes keresés

pintjano Creative Commons License 2016.02.21 0 0 1608

vadalany vesszőt

Bocs ilyen nincs-- miféle alany, nem mondta meg akitől vetted?

Ripária-Berlandi alanyveszőim vannak, nekem nem kell... Még nem vágtam le.

üdv PJ

Előzmény: woodruff (1605)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.21 0 0 1607

Vad alany, vagy nemesített speckó alanyt sikerült venned? Ha rendes speckó alany, azt hol vetted?

Nekem sokan adtak sok tanácsot, de a legjobb, ha az ember a saját kárán tanul.

Amit megfigyeltem, hogy a nem pontos metszlap nem befolyásolja, hogy kalluszosodik-e. Persze fontos, mivel így lehet tartós, stabil oltványt készíteni. De nekem ahol nem érintkezett a felület, ott is kalluszosodott szépen.

Az ezerjóból pár darab sikerült, viszont az olasz rizlingből egy sem. Hiába volt pontosabb a párosítás, hiába oltottam később. Pedig ott először csak 25 fokon volt tartva, közel 1 hét után kapta meg a 30 fokot.

Na meg ebben is van aki 25 fokot mond, most Te 30 fokot mondasz az oltványnak megfelelő hőnek. Szóval eltérőek a vélemények, így csak az marad, hogy kísérletezek továbbra is, de mostmár feljegyzem, hogy mit, mikor hogyan csináltam aztán csak fog menni :)

Csíkos Tigris Creative Commons License 2016.02.20 0 0 1606
Tisztelt Woodruff!
Lelkes fórumolvasó vagyok,de most egy kérdéssel fordulnék Önhöz! A vadalanyt honnan sikerült beszerezned? Email címem publikus,oda is írhat! Bocs a zaklatásért és előre is köszönöm!
woodruff Creative Commons License 2016.02.20 0 1 1605

Szerbusz Juhosttt!

Én is az idén kezdem először a kézben oltást.Nekem van oltó ollóm felét ollóval felét angolnyelvesen gondoltam.Rendeltem 100 darab vadalany vesszőt,40 forint darabja.Az oltványos mondott egy két jó tanácsot .Oltást csak azonos vastagságú kapcsolattal szabad párosítani,oltás után melegített parafinba,gyertya,kell mártani ,ami nem lehet több 70 foknál. Meleg vízbe állítom a viaszos edényt.Ha készen vannak az oltások,fenyő fűrészporba kell fektetni,azért fenyő, hogy ne gombásodjon.Ez lehet egy gyümölcsösláda ,utána megint egy sor oltvány utána megint fürészpor. Ezzel kezdünk ezzel zárunk.Utána bevizezzük amennyi vizet felvesz a többit kicsepegtetjük az alján,utána pontosan 30 fokos dunsztba tesszük 28 napra.Itt rontja el mindenki,hogy ezt nem tartja be ,és április elején már mehet is ki egy nagyon lazán,  mélyen két ásónyom mély ,sorba. Én úgy szoktam ásni a gödröt,mivel nekem fekete nagyon tápdús a kertem,hogy a felső réteget jobboldalra rakom az alsó rétege bal oldalra ,de ettől el lehet térni.Visszatemetéskor csak a fölső réteget használom, ha kel még hozok máshonnan .A kiásott alsóbb réteget utána szétterítem.Majd az elültetett veszősort felkupacoljuk az oltásig,jobbról balról árok ,amit egész évben locsolunk.Én nem használok trágyát ,mert többet árthatunk mint használunk a gyökeresedésnél, ha gombás vagy éget.

Segítsen mindenki ha valamit kihagytam volna mert én is most akarom elször megpóbálni

Előzmény: juhosttt (1604)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.17 0 0 1604

Tudom, ezzel tisztában vagyok, de mint mondtam úgy álltam neki, hogy félvállon vettem. Jövőre szépen nekiülök és rászánok egy napot és akkor külön válogatok alanynak való vesszőket, mert idén csak a rizling maradékot tettem el alanynak lesz ami lesz alapon. Jövőre pedig meglesem hogy az ezerjók milyenek és ahhoz fogom megszedni az alanyokat is :)

Csináltam angolnyelvest is, az mégnehezebben megy mint a sima ékoltás. Valahogy megfelelő metszalapok vágása nekem nem megy túl jól. Igaz nem sokat gyakoroltam. Majd jövőre rágyúrok jobban. 3 évig a kalluszosodás hiányával küzdöttem. Már az is siker hogy ez összejött. Ezek az oltványok nem mennek élesbe, külön teszem őket hogyha nem maradnak meg akkor se legyen gond. Mindenképpen ki akarom próbálni az ezerjóimat rizling alanyon is, de majd szerezni akarok speckó alanyt is a csemegéknek.

Előzmény: Maci_P (1603)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.16 0 0 1603

Gratulálok! De a még jobb siker érdekében javasolnék pár dolgot, ami nekem a zöldbe-fásnál bevált, és itt is ugyanúgy érvényes.

Az alany és a nemes legyen ugyanolyan vastag. Így mindkét oldalon pont a kambium fog találkozni, a külső felük síkban lesz. Ha nem így csinálod, a forradás gyenge lesz, és lehet hogy még az őszt sem fogja megérni az oltás.

A nemes csapot told be úgy, hogy a vágott metszlap felső fele pont az alany tetejénél legyen. Így még nagyobb osztódó felületen tud kapcsolódni.

Próbáld meg az angolnyelves párosítást, mert ott sokkal szebb lesz az érintkező felületek képe, és így a forradás is.

És soha ne add fel, a sok gyakorlás meghozza a gyümölcsét...

Előzmény: juhosttt (1602)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.16 0 0 1602

Megtört a jég!! Végre sikerült az első szőlő kézben oltásom :) :)  3 év kudarca után csak elértem ezt is, pedig már nagyon a feladás közelében jártam ezzel kapcsolatosan... Természetesen még sokat kell fejlődni, a metsz lapok vágása még messze nem tökéletes. (most kicsit bánom, hogy eladtam a kínai oltó ollót, de nem baj, az ratyi volt)

A képen fekete rizlingbe oltottam ezerjót. Vannak olasz oltványok is, azok egyelőre még 0 közeliek, de majd 1 hét múlva meglesem. Ott talán az alany nem indult meg eléggé, vagy passz. Az idei is félvállon vett kísérlet volt, nem dokumentáltam pontosan semmit, de jövőre már fogok mindent.

Annyi tuti, hogy akkor oltom, amikor már az alanyon a rügyek duzzadnak (szőrösödni kezdenek.) Ekkor már elég jó a vesszőben a keringés az oltáshoz. Azt nem tudom, hogy ezen átsiklottam-e mikor kutattam ezügyben, vagy ez annyira evidens hogy sehol nem említik.

Maci_P Creative Commons License 2016.02.15 0 0 1601

Kulicz: vegyes fajtájú öreg tőkéket cserélek le egységes, nekem tetsző fajtájú borszőlőre (kipróbálok pár ígéretes fajtát, hogy eldöntsem, mi lesz a legjobb). De próbálok egy kis csemegeszőlő gyűjteményt is kialakítani, de az max. 50 tőke lesz.

gyfa50: köszönöm az infót, öreg tőkéket oltanék át, de akkor ezek szerint maradjak a zöldbe-fásnál.

Előzmény: Kulicz (1598)
gyfa50 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 1600

Szia!

Köszi. Hogy mekkora legyen a hónalyhajtás hát több szakkönyvben leírják, de igazából a tapasztalat a legjobb útmutató. A megfigyeléseim alapján a fejen rejtett vagy sárrügyből kinött hajtás május elejére közepére eléri néha az 1 m hosszat is és ennek a hajtásnak a közepén van általába 3 olyan nódusz amely megfelel oltásnak.De a termő hajtásokon is vannak olyan nóduszok csak a termés végett kár levágni. Mikor elvágodik az izköz a bél közepe már fehér és a hónaljhajtás 3- 4 leveles.

Előzmény: Maci_P (1594)
gyfa50 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 1599

Szia!

Röviden nem.

Igazából a zöldbe -zöld oltás nem a legjobb egy régi tő átoltására mivel amire olyan honalyhajtások fejlödnek a nemes töveken amelyek jók lennének oltásra arra az alanyon az alsó izközek már fásodni kezdenek, s csak a 4 -ik 5- ik nodusz felett lesz megfelelő oltásra.

Visszatérve még egy mondat erejéig a képekre, (1593 hsz) ha jól megnézed látszik rajta ügyetlenségem. Ugyan is a kötöszéskor nem voltam  elég „nöies” és az alany a noduszban bal felől elpattant, így szegény még azt is ki kellett javítsa, de az is összeforrt. Látszik a fehérség a nódusznál.

Előzmény: Kulicz (1595)
Kulicz Creative Commons License 2016.02.15 0 0 1598

Ez jó sok, talán te is átállsz borszőlőről csemegére? Én részben igen, főleg olaszrizlinget oltogatok át, idén figyelem meg hogy viselkedik rajta a ráoltott csemege fajta. Tegyél majd fel képeket, metszésnél, tőkealakításnál én is töltök fel.

Előzmény: Maci_P (1597)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1597

Köszönöm kérdésed és dícséretedet is. Maga az oltások is elég jó százalékban sikerültek (közel 200-ból 150 körüli), amik ceruza vastagságra nőttek legalább, azok szinte mind szépek most is, a néróból még bort is tudtam csinálni a friss oltásokból, mondjuk csak 1-2 fürt/oltással. Nekem a legnagyobb bajt egy komoly jégverés csinálta július elején, mély sebeket ejtett, így sok vesszőt egy rügyig vissza kell vágjak, néha újra is kell oltsak, mert az alanyt is elverte.

Idén is legalább 300 tőke vár rám, így lehet hogy a zöldbe-zöldet kell már a végén alkalmaznom, így szeretnék arra is jól felkészülni.

Előzmény: Kulicz (1596)
Kulicz Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1596

Tényleg, Maci_P , tavaly te is oltottál több zöldbe fást, hogy sikerültek? Emlékszem a képeidre, szépek voltak. Én a napokban néztem az enyémeket, egyenlőre nincs fagyás.

Előzmény: Maci_P (1594)
Kulicz Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1595

Értem, akkor te nem átoltottál egy tőkét, csak eszközként használtad, hogy dugvány vesszőket nyerj.

Előzmény: gyfa50 (1593)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1594

Szép oltás. Tavaly én is próbálkoztam zöldbe-zöldet, de problémát okozott a jó nemes kiválasztása. Úgy értem, hogy mekkora legyen a hónaljhajtás, amikor a nemes csapot vágom, valamint vissza kell-e csípni azt az oltás után? Egy része megeredt az oltásoknak, csak hátha tudom növelni a hatékonyságot a jó kiválasztással. Köszi, Maci

Előzmény: gyfa50 (1593)
gyfa50 Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1593

Szia Kulicz

Mindenek előtt megjegyzem, hogy a zöldbe zöld oltásokat oly célból készítem, hogy ősszel levágom a vesszőt és gyökereztetem, hogy új szőlőtövet nyerjek. Igen jól beértek a vesszők az utolsó oltásokat már úgy készítettem, hogy nem mentem ki a szőlősbe oltó ágért hanem a már legelőször beoltott vesszőkről csak vágtam le a hónaljas nóduszt és egy arasszal tovább már raktam is bele a következő alanyba

Sajnos a két képet nem sikerült egyformára rakjam, de gondolom látszik eggyazon oltásról van szó, hogy az oltás hónaljhajtása még vastagabb lett vagy legalább olyan vastag mint az alany és látszanak a honalyhajtások is rajta. Az a legfontosabb, hogy az alanytő legyen jó gyökérzetű és ne legyen sok konkurens hajtás. Ez esetben csak négy hajtást hagytam amelyeket beoltottam.

Előzmény: Kulicz (1592)
Kulicz Creative Commons License 2016.02.13 0 0 1592

Kedves gyfa50 kérdezem, hogy a tavalyi zöldbe-zöld oltásaid jól beértek? Ugyanis a zöld oltás ideje általában később szokott lenni, mint a zöldre fás oltás és én ezen agyalok, hogy nincs-e ilyen veszélye ennek az oltásmódnak? Tehetnél fel új képeket a beoltott tőkék képeiről, többünket érdekelne, szerintem. Egy videón dr Hajdú Edit is ezt az oltásmódot javasolja, ezért is érdekelne.

Előzmény: gyfa50 (1590)
oltottszekely Creative Commons License 2016.02.11 0 0 1591

Köszönöm a segitséget, irtam emailt.

Előzmény: gyfa50 (1590)
gyfa50 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 1590

Szia

Az egyik hozzészólásomnál a felső sárga alapon rákatintassz a gypa50 re és a megjelent ablakban  az Email  után megjelenik piros betükkel a küld szó. Arra kattintva megjeleni az email cimem. 

Előzmény: oltottszekely (1589)
oltottszekely Creative Commons License 2016.02.10 0 0 1589

Kedves gyfa50, székelyfőldikent szeretnék tőbbet megtudni szőlőóltasi modszeredről, tapasztalataidról. Elérhetőséged?

Előzmény: gyfa50 (1585)
Ali-bá Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1588

Kedves Garamond !

Idézlek: "Szedhetem én is majd még egyszer. Kérdésem: mikor szeded illetve vágod le a zöldbe/fás-oltáshoz a szőlő oltóvesszőt?"   Jó megoldás, hogyha előbb és később is teszünk el oltóvesszőt. A korábbi eltevésnél biztos, hogy még nem fagyott el a rügy, a későbbinél pedig kevesebb ideig kell tárolni.   Én február végén vagy márciusban teszem el az oltóvesszőt. Csak olyat teszek el, amelyiknek szép zöld a metszlapja és a rügye is él.

"Egyébként kb. mikor tudtad az Othellót átoltani, melyik hónapban."      Májusban.

Javaslom még, hogy feltétlenűl tegyél el vékonyabb vessződarabokat is, mert  az Ottheló zöld hajtása (nálam legalábbis) elég vékony eleinte.

Falusi1 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 1587

Én is valami ilyesmire gondoltam.

Előzmény: gyfa50 (1585)
juhosttt Creative Commons License 2016.01.21 0 0 1586

Bevallom 100%-osan nem tördelten ki, mert tartottam tőle hogy ha nem sikerül nem lesz valamire való vesszőm a következő évre.
De az egyetlen sikeres zöldbe-zöldemnél se tettem így és ott mégis volt kalluszosodás. Persze miután láttam a sikert kitördeltem hogy meginduljon nőni. Talán a légmentes közötés lehet esetleg a probléma, vagy passzolom.

Előzmény: Maci_P (1584)
gyfa50 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 1585

Az oxigénhiánnyal kapcsolatban azt nem értem, hogy a kaluszosodó felületre gondolnak- e, tehát, hogy oda kerüljön oxigén, vagy maga a növény oxigén szükségletére.

Előzmény: Falusi1 (1574)
Maci_P Creative Commons License 2016.01.20 0 0 1584

És kitördeled rendesen az összes többi megjelenő hajtást a tartalék kivételével, mert kb. 1-1,5 hónapig azt sem árt, hogy a gyökérzet az oltott hajtásba toljon mindent, ne máshova.

Előzmény: juhosttt (1582)
Ali-bá Creative Commons License 2016.01.20 0 1 1583

Othelóba már sokféle szőlőt oltottam -- ezek szerint nem az alany lehet nálad a bűnös.

Előzmény: juhosttt (1582)
juhosttt Creative Commons License 2016.01.20 0 0 1582

Izabella, othello, fekete rizling. Még ha csak az affinitással lenne gond, akkor is kellene kalluszt képeznie. Pl ha megsérül akkor jobb esetben beforr a seb. De nálam valamiért ez ritkán jön össze. Pontosabban eddig csak 1x jött össze h kalluszosodott. 

Idén újra próbálkozom, végül is időm az van életem végégig.

Előzmény: Ali-bá (1581)
Ali-bá Creative Commons License 2016.01.20 0 0 1581

Próbálkoztál többféle alannyal? Létezik olyan, hogy 'összeférhetetlenség'. (Nemcsak emberek között:)

Előzmény: juhosttt (1580)
juhosttt Creative Commons License 2016.01.20 0 0 1580

Én már évek óta nézegetem, de 100%-ban nem kalluszosodik a zöld rész ezért is frankón sikertelen az oltásom. De idén is próbálkozom, egyszer csak összejön.

Előzmény: Ali-bá (1579)
Ali-bá Creative Commons License 2016.01.20 -1 0 1579

A zöldbe-fás oltásnál lényegtelen a zöld hajtás 'állapota'. Az a lényeg, hogy az oltóvessző jó állapotban legyen (vágáskor szép zöld!) és lehetőleg egyforma vastagok legyenek. Gondos kötözés kell még, minden más harmadrendű. Minden oltás sose sikerül, de 10 közül ha 5-nél kevesebb a jó, akkor valami baj van. (Utána kell nézni videókon, leírásokon, itt a topik elején lévő képeken,...)

Előzmény: juhosttt (1577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!