Ferreira Slays Sampras
South African squares ledger with champ to 6-6
Wayne Ferreira added to Pete Sampras' anguish at the Franklin Templeton Tennis Classic in Scottsdale with a 7-5, 7-5 victory which lifted the South African into the quarterfinals. Ferreira improved his career record to 6-6 against Sampras, breaking a two-match losing streak against the American, who has not advanced beyond the second round in five visits to Scottsdale.
The only breaks in the match came in the 11th game of both sets as Sampras was broken at 0-40 in the first set and on a third break point in the second set. Sampras, playing his first tournament since the Australian Open, had his only break point opportunity in the final game but Ferreira saved it and closed the match with a forehand winner down the line.
Ferreira said: "I like to play against guys that serve and volley big." (Ferreira also referred to his success against Richard Krajicek, whom he leads 4-3.) "I've played well this year and I've worked hard on my game. My backhand and forehand have improved and I've changed my whole stance. I'm playing as well as I ever have."
Ferreira attributed his success to new coach and former ATP player Johan de Beer, who has rebuilt his countryman's game. Sampras struggled returning Ferreira's serve throughout the one hour, 14 minute match. The South African lost only 12 points in 12 service games. Sampras has lost five of his past seven meetings against Ferreira.
Sampras said: "He's got a good all-around game; his serve is good and he comes out with confidence against me. I didn't put any pressure on his serve and he played a solid match. I can't seem to break through here and I've always struggled. I feel bad for my brother (tournament director Gus) and I love being here. I just can't seem to find my game here."
Való igaz,hogy már nem olyan gyors,és fizikailag sincs már a topon,de azért például az Escude elleni meccsen azt is bizonyította,hogy ha kell,akkor egy ötjátszmás meccset is végighajt.
A Roland Garrost tényleg nem kéne erőltetni,inkább jobban fel kéne készülni Wimbledonra,hogy visszaszerezze a tavaly elvesztett trónját.
Nem kötözködésből,de pont ezért kellene elfogadni,hogy már nem bírja annyira fizikálisan. És csak játszon minden teljesítmény kényszer nélkül, csak a maga örömére. Szerintem akar nyerni még egy GSt és úgy akar visszavonulni. De lássuk be erre egyre kevesebb esélye van. Mindig lesz ott valaki aki 8-10 évvel fiatalabb és gyorsabb.
Ha azt nézzük, mit ért el az elmúlt években, igenis katasztrofális. Sokan örülnének neki, ez tény, de az ô szezonját a megfelelô jelzôvel értékeltem szerintem.
Amúgy Changot én sajnálom, mert az egyik kedvencem, de mivel a csúcson nem hagyta abba, ezért szerintem még vár, hogy legyen valami kiugró eredménye, és akkor visszavonul. Amúgy nem tudom emlékeztek-e, de a RG-n Roddick ellen nem volt rossz.
Volt még régebben egy jó cikk Changról a Tenisz Magazinban. Olvastátok?
Szerintem nem kéne ilyen görcsösen akarni azt a RG-t. Úgy látszik mégiscsak bosszantja, hogy 13 GS ide vagy oda, egyesek többre értékelik Agassit, mert minden talajon nyert GS-t. No de legalább valami még motiválja az urat, ezt is illik értékelni, de én sok esélyt nem adok neki.
Amúgy meg mi ez a "várt sikerek elmaradtak"? Ahhoz talán el is kéne indulni néhány tornán. Vagy ez is az edző hibája?
No de Pete csak ne sírjon! Vessen egy pillantást szerencsétlen Changra! Szerintem amt ő csinál, az már túl van a "ciki" fogalmán. Ami nem megy, azt ne erőltessük!
Sampras új(abb) edzôje
Az amerikai Pete Sampras eddig nem arról volt híres, hogy sűrűn cserélgette volna trénereit, most azonban három hónapon belül második edzôváltását jelentette be. Tavaly decemberben szakított az 1995 óta mesterének számított Paul Annacone-nal, s a felkészülését korábban irányító, rákban elhunyt barátjának, Tim Gulliksonnak ikertestvérét kérte fel edzéseinek irányítására. Tom Gulliksonnal nagy reményekkel indultak neki az idei évnek, a várt sikerek azonban eddig elmaradtak. Sampras három hónapnyi közös munka után megelégelte a sikertelenséget, s a spanyol Jose Higuerassal fog a továbbiakban a versenyekre felkészülni.
A világranglista korábbi éllovasa, a talán örök idôkre rekordot jelentô 13 egyéni Grand Slam-gyôzelmet begyűjtött Sampras barátságban válik el Gulliksontól, egyikükben sem maradt tüske. A neves szakember egyébként az amerikai Davis-kupa-csapat kapitánya, a továbbiakban így teljes mértékben a válogatottnál végzett munkájára tud majd koncentrálni.
- Tommal decemberben úgy egyeztünk meg, hogy az év elsô két hónapja egy próbaidôszak lesz - mondta a 31 éves teniszezô. - Mivel az idô lejárt és együttműködésünknek nem sok eredménye lett, elérkezettnek éreztem az idôt a váltásra. Barátságunk ezzel együtt természetesen megmarad.
Nem véletlen, hogy Sampras választása Higuerasra esett, a spanyol exjátékos kétszer is elôdöntôs volt a salakos Grand Slam-tornán, a Roland Garroson. Irányításával Michael Chang '89-ben, Jim Courier pedig '91-ben és '92-ben gyôzedelmeskedett az egyetlen olyan nagy versenyen, melyet Sampras ezidáig nem tudott megnyerni.
- A salak az egyetlen olyan pályaborítás, amin nagyon nem megy a játék, Jose pedig az egyik legtapasztaltabb mestere ennek a felületnek. Hosszú távon szeretnék vele együttműködni, távlati célom a Roland Garros-gyôzelem.
Sampras 2001-es szezonja katasztrofálisra sikeredett, egyetlen tornát sem nyert. Az év végi világranglistán a 10. helyen végzett, '89 óta nem jegyezték ilyen hátul a rangsorban.
"Pistol-Pete" zum neunten Mal in Düsseldorf
von js
(sid)- Nach dem Russen Jewgeni Kafelnikow hat nun auch einer der besten Tennisspieler aller Zeiten, Pete Sampras, Turnierleiter Horst Klosterkemper seine Zusage für den 25. Arag World Team Cup erteilt.
Sampras, siebenmaliger Wimbledonsieger und von 1993 bis 1998 sechsmal in Folge die Nr. 1 auf der Jahresabschluss-Weltrangliste der ATP, tritt bereits zum neunten Mal in Düsseldorf an. 1993 gewann er mit dem US-Team den World Team Cup mit 3:0 im Finale gegen Deutschland. Sampras gehört zu den Stammgästen im Rochusclub. Lediglich die beiden Schweden Stefan Edberg und Anders Järryd spielten in 25 Jahren noch einmal öfter als Sampras in Düsseldorf.
Nach der ATP-Jahresabschluss-Weltrangliste sind die USA als Nummer zwei hinter Titelverteidiger Australien für den World Team Cup 2002 qualifiziert. Hinzu kommen bei Unterschrift der beiden jeweils höchstplatzierten Spieler eines Landes Russland, Spanien, Frankreich, Großbritannien und Schweden. Der achte Platz wird per Wild Card vergeben, vermutlich an Deutschland.