Igen, a drót megy be a fénykapuba (rés-opto). A drótból egy van a korongon alul. Ahhoz, hogy el tudjam dönteni A, vagy B kijáraton álljon ugyanazon a sínvégen a korong, kettő fénykapu lesz egymással szemben rögzítve a korong mellett. A rés-opto mérete határozza meg, hogy milyen közel lehet egymás mellett a kettő sínkiállás. Persze megoldható szemben is kijárat, ha pontosan ott van, ahol a másik vele szemben. De így az egyik sínhez tudod megadni, hogyan álljon be a korong (nyilván fordítva fog a másikhoz). Ez is lehet megoldás, de mint mondtam nálam 4, vagy 5 kijárat lesz összesen, ehhez gondolkodtam, nem nagy állomási megoldásokhoz 10-15 kiállással.
Ezt most nem értem. Minek a fém drót? Az megy be az opto-kapu villája közé? De emiatt miért nem lehet egymással szemben két kiállás? Hol vannak a kapuk?
Terveimben van nekem is korong. A mozgatás már megvan, a pozicionálás is. Egészen pontosan megáll. Ennek 5 kiállása lesz mindössze. A korong, teknő alatt van egy másik teljes 25cm-es korong (ezt hajtja szíjjal, a motor), ebből áll ki egy vékony fémdrót, ez adja a híd egy oldalát. Így értelemszerűen pontosan egymással szemben nem lehet kettő kiállás a korongról, de nálam ez nem gond. Ez a drót a pozicionáló, minden kiálláshoz. Nálam így 10 fénykapu lesz lenn. (Természetesen DCC-ről is vezérelhető lesz, egy TCO-xbus controllerrel gombokkal, vagy multimausról. Már csak idő kellene hozzá...)
A Rcoconál is a bepattintható sín csatlakozó elemeken van egy fém pöcök, azt érzékeli a korong hídban lévő valami. Nekem nagyon régen megvan (természetesen nincs beépítve :D), akkor próbálgattam, de már nem emlékszek a részletekre. A digit vezérlést vagy pozíció érzékelést végképp nem tudom, hogy azóta csináltak-e hozzá valamit.
A Fleischmann fordítókorongnál a kiállások külön berakható elemek, valamennyit adnak a koronghoz, de lehet venni őket hatosával, ezekre reteszel rá a híd. A fordítókorongnak szerintem nincs kezdő poziciója. A Digikeijs alap vezérlőnél a program felületén be kell allítani hogy melyik kimenet él a 48-ból, de a fordítőkorong hídját manuálisan kell beállítani a program hídjához, Aztán a program számolja a reteszelések számát (kattog a fordítókorong). A Digikeijs DR5052EXT szett DR4088OPTO 16 csatornás S88N visszacsatoló modulal oldja meg a pontos pozicionálást, egy szett 8 poziciót kezel, így már kattogás nélkül tudja pozicionálni, és elvileg azt is tudja, hogy éppen hól jár a híd, de a híd két oldalát még igy sem tudja megkülönböztetni, tehát itt is szükség lehet a fordítókorong hídjának a kézi beállítására, hogy eggyezzen a program elképzelésével.
Szia, ha jól emlékszem (mert régen csináltam meg), akkor mindegyiken van egy bemenet, ami a korong alaphelyzetét jelzi. Ez általában egy LED és fotoérzékelő, de mágnessel is elkészíthető. A korongot addig forgatja az elektronika, amig a "0" helyzetet el nem éri. Ezután a betáplált számú vezérléssel viszi el a korongot a kívánt helyzetbe. Szóval a kiinduló helyzetet mindig tudja.
A fucik féle az nagyon érdekes, mert mágneses érzékelőt használ. Fontos a jó, pontos mechanika. Utána egész pontosan vezérelhető. Sajnos a szoftvert nem adja már, így nem lehet módosítani a rendszert. Saját program írható. A cég aki az érzékelő IC-t gyártja előzékeny volt, jó tapasztalatom volt vele.
Én BRAWA tolópadnál láttam olyan digitális vezérlést, hogy a pad medencéjének aljára a pozícióknak megfelelő helyekre reed patronokat, a pad aljára pedig egy mágnest szereltek, aminek semmi más funkciója nem volt, minthogy a épp rövidre zárt reed patron alapján a vezérlés látta, hogy melyik pozíciónál van a pad.
és az általam is talált (néhány ezer forintból megépíthető, de kijelző nélküli) vezérlő tulajdonképpen ugyanazt tudja nagyjából (dcc-ben irányítja a korongot).
Amit nem értek egyiknél sem, hogy honnét tudják, merre jár a korong éppen???
Mindegyiknél van egy pozíció fixáló, de ha közben megy 5 kiágazásnyi távolságot a korong, akkor a vezérlő honnan tudja, hogy mikor fog a következő, másik pozícióba megérkezni? A motor nem léptetőmotor, azaz annak a lépési számából nem fogja tudni számolni. A sebességre hagyatkoznak, hogy mikor kell a tüskét kiengedni, és így megállítani?
A Fleischmann fordítókorong hídja a mechanikus reteszelésének köszönhetően pontosan áll be, így azzal nem kel foglalkozni.
A vezérlésének pusztán az a feladata, hogy:
- egy "rövid" parancsra egy állással arrább álljon,
- "hosszú" parancsra addig a kiállásig forogjon, ameddig akarjuk,
- merre induljon meg.
DCC üzemben a híd sínjét mindenképpen hurokmodulról kell meghajtani.
Ha azt szeretnéd, hogy a számítógép vezérelje ezeket a fordításokat, akkor valóban szükséges hozzá egy komplett, kimondottan erre a célra készített "dekóder". Ha nem, akkor személyesen az a véleményem, hogy arra kár pénzt pazarolni (pláne egy mozdony árát!), hogy a pl. egy MultiMaus-ra ráerőltessünk egy egyszerű "kézi kapcsolót" ehhez. A Fleiscmhann (Uhlenbrock gyártja nekik, szerintem amíg raktáron van, addig kapható) DCC vezérlője is csak annyit tesz, hogy kiváltja a hagyományos kézi, analóg vezérlést, és a hurokmodult. Egy rendes hurokmodul 10-20.000Ft között van.
Ha nem PC-ről irányítod a terepasztalodat, akkor szerintem nem érdemes erre pénzt költeni.
A Digikejs 5052 kiegészítőkkel kb. 200 EUR lenne, ha lehetne kapni, a Fleischmann vezérlő grafikus kijelzővel, kezelőszervekkel 255 EUR, és lehet kapni, ha így nézzük, nem annyival drágább.
Nincs tapasztalatom vele, csak amit a neten láttam, pl. nem tudom a Fleischmann vezérlőhöz kell-e még valami.
Tehát amíg nyomod a gombot, a reteszt valami hátrahúzza. Amikor elengeded a gombot, a motor tovább forog, de a retesz már nincs hátrahúzva, felfekszik a palástra. Amikor a retesz beugrik a zárba, a motor forgását is megállítja. Jól értelmezem?
Sok kiállása (vagy nemtudom hogy mondják) van a korongnak? Ha nem sok, akkor szerintem fogsz találni lehetőséget. Persze ez attól is függ mennyire vagy benne ebben a barkács DIY dologban.
Kérjük, vegye figyelembe! Ez a termék a DR5052-BASIC kiterjesztése , és csak akkor használható, ha már rendelkezik DR5052-BASIC-cal. A DR5052-BASIC már nem készül, ezért nem kapható webáruházunkban.
Van benne egy mechanikus reteszelés, ami pontosan rögzíti.
Analógban, a saját kis vezérlőjével is csak megadom a forgás irányát, tartom a kapcsolót, majd a kívánt állás közelében elengedem, az forog addig, amíg bekattan a retesz, és meg is érkezett a kívánt állásba. Ezt - ha kézzel akarom elfordítani - a híd alatt lehet oldani egy kis karral.
Tényleg, a motoros Fleischmann fordítókorong hogy biztosítja azt, hogy a korong pontosan a sínnel szemben álljon meg? Ugye az eltérés pár tized milliméter lehet csak.
Köszönöm a javítást! Nekem is kicsit gyanús volt az olcsó ár. Az alsó apró betűst nem olvastam.
Ebben az esetben más utak kellenek. Mindenesetre furcsállom, hogy a nyugati világban, egy ilyen áramkör ilyen árakon sold-out legyen.... furcsa egy világ lettünk.
Biztosan van másik cégnek ehhez a koronghoz vezérlője. Googli a barátunk, még mindig :)
Bocs, de amit belinkeltél azok nem a vezérlő, csak kiegészítők - feljavítók hozzá - a vezérlő egyik csomagnak sem a része. Én kb 1-1,5 évet vártam mire újra kapni lehetett, akkor gyorsan megrendeltem, de az a tétel is hamar elfogyott.
Ha megnézed írja is (Please note! This product is an extension to the DR5052-BASIC and can only be used if you already have a DR5052-BASIC. The DR5052-BASIC is no longer manufactured and therefore not available in our webshop.)
"Hogyan tudnám digitálisan használni a fordítókorongot?"
Ezt hogy érted? Hogy digitális vezérléssel forogjon és pontosan beálljon? Vagy kézzel forgatod és szeretnéd, hogy a digitális pályán fel- és le tudjanak hajtani a mozdonyok? Ez utóbbihoz csak egy hurok modul kell.
Kérdésem a következő lenne! Digikeijs DR5000 központot használok, és adott az asztalon egy Fleischmann 6152 fordítókorong. Hogyan tudnám digitálisan használni a fordítókorongot? A digikeijs-nek van a DR5052 eszköz ami digitálissá teszi, de égen földön nem kapni ilyet