Ha laza vagy és nem aggódsz, akkor jó az a vonat is, meg a free shuttle busz úgy megy, mint a meszes, szal rajta semmi nem múlik. Viszont bármi közbejöhet, így sztem érdemesebb sokkal hamarabb kimenni, pl. mi 1x FCO-ra mentünk ki vonattal és valaki leugrott az egyik felüljáróról és 1 órát álltunk miatta. Nyílván ez nem minden nap történik meg, de én nem kockaztatnék.
nincs az a reptér, ahol fél óra elég. persze, előfordulhat minden csudaszuperes klappolás esetén, h összejön-de erre bazírozni bárhol nagy bátorság. sztem. olyasnnyira, h én két vonattal mennék hamarabb.
nem haza, hanem tovább off barcelonba. Mivel még sose voltam azon a reptéren, nem tudom, mennyire flottul megy a dolog, ezért kérdeztem, hátha De igazából én is úgy gondoltam, hogy ez necces, és inkább az eggyel, aza fél órával korábbbi vonattal kelllene kimenni.
fél óra alatt akarod megtenni a kijutást a vonattól, elérni a shuttle buszt, átmenni vele a másik terminálra, bemenni a szekura, azt végigvárni, megcsinálni, elsétálni a vonatkozó kapuig és felszállni a gépre? viccelsz igaz? :)
Azt kérdezném, hogy Malpensa T1-ről mennyi időbe eljutni a T2 beszállókapuig.?
Ha mondjuk a kaput 19.05-kor zárják, akkor elég a Malpensa Expresszel 18.34-re megérkezni T1-re, átmenni T2-re az ingyenes busszal, security, stb. Vagy ez így már nem fér bele, és inkább az előző vonattal kéne kimenni, ami 18.04-re van T1-en?
Azt az otletet szeretnem megvalositani, amit mar egyszer sikeresen veghezvittem. 8 evvel ezelott
Segiteni akartam a nemetorszagban elo magyaroknak es rendszeres kisbuszjaratot inditottam, hogy olcson es bonyodalmak nelkul tudjanak utazni!
Idokozben heti 4 jaratom van es remekul mukodik!
Mivel sokan kerdeztek, hogy nem jarok e olaszorszagba (milano) ugy gondoltam, hogy probakeppen inditok egy jaratot Budapest es Milano kozott heti egyszer!
Kerem azokat a honfitarsakat akik kinnt elnek, hogy adjanak otletet a menetrend kidolgozasahoz!
Melyek azok a napok amikor egy hazaut...ill. egy kiut a legjobban tudna az utazok igenyeit fedezni.
9 szemelyes kisbusszal indulok marcius kozepen! Segitsegeteket Elore is koszonom!..:)
nagyon szépen köszönöm nektek!!! szuperek vagytok!!!
még egy gyors kérdés. szerintetek hol tudnám megnézni kedd este 20:45-től manunited-real bl meccset. valami beülős és nem annyira lehúzós helyet tudtok ajánlani. valaki próbálkozott már korábban valami hasonlóval???
És még egy hasznos infó, hátha nem tudjátok: Olaszországban mindenhol 2013-ban is ingyenes az állami kezelésű múzeumokba illetve ásatásokra a belépés születésnapján útlevéllel, személyivel igazoltan az EU-s állampolgárok számára. Csak az ünnepeltnek, kísérőnek idén már nem.
Csak néhány morzsa az innen kigyűjtött infók közül. Használd a keresőt itt jobb oldalt.
Fagyi: 2 eurotol kezdődik, ne hagyjátok ki :)
Ásványvizet a metró aluljáróban elhelyezett automatából érdemes venni(0,90 EUR),mert boltot nem találtunk.A Dóm téren arany áron van minden(kávé 4 EUR)."
Az üzletek nagy része vasárnap, és hétfő délelőtt zárva tart Milánóban, ugyanakkor a dóm környékén néhány üzlet vasárnap is nyitva.
Csatornák: 19-es számú, régi villamosra és a Porta Genova végállomásig utazunk vele, ahonnan kis sétára vannak már csak a Naviglio-nak nevezett csatornák. www.navigli.net
Naviglio: KIHAGYHATATLAN. vasárnap délelőtt mentünk a csatornához, és óriási antik "bolha-piac"-ot találtunk. Döbbenetes volt :))
1 eurós kávék, 1,5 eurós cappuccinók! ha a Dómmal szemben állunk és azon a nagy beton placc részen akkor 90fokkal jobbra fordulni és egy kis max 6 m2-os kávézó kinti asztalokkal!! és csúcs szuper finom volt amit adtak!! felesleges puccos helyre betérni csak növeli az árakat!
Pizza: 5-6 eurotol 10-12-ig, kb. a tészták is hasonló áron mennek, a főételek, húsételek ennél drágábbak. Vannak éttermek ahol felszámolják a szervízdíjat, kenyeret.
Kávé: 1 euro körül van az espresso, 1,2-től a capuccino. A Dóm mögött, a dóm jegyirodája melletti Dóm kávézót nem ajánlom,
- 15:00 től 19:00 ig majdenem minden étterem zárva tart, ami nyitva van az horror árat számít fel... szóval úgy időzítsétek a vacsit
Carrefour Express nevű boltban közel a 19-es villamos Porta Genova nevű végállomásánál.
Ingyenes Wifi a Dóm téren lévő plázában van a legfelső szinten a női wc-vel szemben.
A Bergamóra vonatkozó infókat a Low-cost és annak off topicjában kereshetitek, sokan csak ott írtak beszámolót róla. Néhány ötlet és infó azért itt akad neked és korábbi érdeklődő számára is.
de pl ez nagyon hasznos, Valaki fórumtárs tette közkinccsé, köszönet érte Neki.
Il Fornaio, via Colleoni 3.alatt. Finom, kiadós. súly után fizetsz (11-20 euró között van 1kg). Emeleten kényelmesen el tudod fogyasztani kulturált módon (ha nyitva van az a rész). WC is van, ingyenes.
"A felsővárosi ollós pizzánál finomabb is, olcsóbb is a szintén szintén a Porta Nuova közelében lévő kis utcai gyorspizzázó: szintén a stazione felé séta, jobb oldalon lesz majd.
La Bruschetta (fórumban többek ajánlották) Via D'alzano, 1 Bergamo, Province of Bergamo, Italy 035 221265
"Az alsó városban egy pince helyiségben található a LA BRUSCHETTA. Minden este 7-kor nyit, ha nyitásra mentek, akkor az esti W6/FR járatokat még el lehet érni, mert a pizza max. 10 perc alatt kész, hála az igazi fa tüzelésű kemencének. Szerintem a legjobb pizza amit a környéken lehet kapni, én jó ideje már nem megyek máshová, itt megbízhatóan mindig ugyan azt kapom. 8-10 EUR körül vannak. Házi tiramisu kipróbálása mindenképpen javasolt!!!"
- Gelateria Galleria - jó fagyizó egy árkádos átjáróban
- via Zambonate Billa 10-20ig nyitva az alagsorban, felette Coin üzlet.
az Orio Center egy hatalmas bevásárlóközpont a Bergamo-reptérhez közel, kb. 10 perc gyalog az autópálya túloldalán lévő bevásárlóközpont.: táblák mutatják, hogy merre kell menni – Itt egy jót lehet vacsorázni, vásárolni a szupermarketben, vagy nézelődni a márkás holmik, és ruhák közt. Figyeljetek a kézipoggyász méretre. :) Bergamo jóval drágább, mint Róma.
- tudtok ajánlani Milánóban olyan viszonylag elfogadható árú kajáldát vagy beülős helyeet ahol nem kell kifizetni a gatyánkat. Ahol vmi pizzát gyrost vagy akár egy menüt meg lehet enni, de elfogadható áron???
- és Bergamo: azt hallottam h Bergamóba van állitólag egy jó árú pizzázó amit dicsérni szoktak csak nem tom hol. tudtok segiteni???vagy ha nem ez, akkor valami más hely, amit ajánlanátok???
köszi előre is ezt is és az összes eddigi segitségeteket, nagyon hasznosak voltak!!!
Igen, így figyeltünk rá mi is, csak pár percet lehetett szellőztetni! :) Örülök, hogy tetszett! :) Azért szedtem pár infót egy csokorba, hátha valakinek van benne némi segítség...:)
"Egy érdekessége volt a dolognak: ha kinyitottuk az ablakot, akkor a fűtés leállt."
Nem hülyeség ez. Arrafelé is aranyárban mérik a gázt, és nem szívesen fűtik az utcákat a sok ész nélkül szellőztető turista miatt :), aki közül nem egy, bizony akár sok sok órára is nyitva hagyja az ablakot, miután elmegy csámborogni. Így legalább a többség erre figyel.
Nagy izgalommal indultunk neki ennek a 3 napos városnéző túrának, amit szülinapi ajándéknak „kaptam”. Azért írom így, mert a foglalást én szerveztem, de mindkettőnknek februárban van a szülinapja, úgyhogy ez egy közös meglepi voltJ Debreceni indulás: 1 óra késéssel kezdődött, mert Milánóban esett a hó, jégteleníteni kellett a gépet. A repülés jól sikerült, nem volt semmi gond, kisebb légörvények voltak, de ez még elfogadható. Fentről már jól látszott, hogy bizony Milánóban nagyon csúnya időnek nézünk elébe, sűrű havazás, havas eső, fújt a szél is. A pilóta szépen letette a gépet, észre sem lehetett venni, olyan könnyedén sikerült. Megérkeztünk. Már itthon eldöntöttük, hogy a shuttle buszt (http://www.malpensashuttle.it/) választjuk transzfernek, révén, hogy a központi pályaudvartól 200 méterre foglaltunk szállást(javaslom mindenkinek, aki először látogat el a városba, hogy a centrale fs közelében foglaljon szállást, mert mindenhova könnyedén el lehet innen jutni). Ez 16 eu/fő oda-vissza, és 20 percenként jár, reggel korán is ki lehet vele menni a 8.15-kor induló wizz járathoz.(mi az 5.40-essel mentünk, de a 6 órás is elég, szerintem). Menetideje 1 óra. A 4-es kapunál van a kijárat, ahol ezt a buszt könnyen meg lehet találni, és pontosan a hatalmas centrale pu előtt tesz le. (visszafelé is majdnem onnan indul, csak picit odébb megy, de ugyanabban az irányban)Tehát ez a transzfer tökéletes! Elindultunk megkeresni a szállásunkat:a Hotel Monopole-t. Egy kisebb kerülővel meglettJ . Viszonylag olcsó szállás volt, tiszta, reggeli egyszerű, de elég, viszont volt az épületnek egy jellegzetes szaga, mintha állott lett volna?! Sokat nem tartózkodtunk itt, estére meg megszoktuk. Egy érdekessége volt a dolognak: ha kinyitottuk az ablakot, akkor a fűtés leállt. És a programokról, látnivalókról: 1 nap: vasárnap volt, szinte sok minden zárva, ezért megnéztük elsőként a Dómot. Felemelő érzés volt, ahogy kiemelkedett a földből ez a hatalmas, gyönyörű építmény. Először kívülről csodáltuk meg, aztán bementünk, épp mise volt, gyertyát is gyújtottunk. Körbejártuk belülről, amennyire lehetett, megcsodáltuk minden szegletét. Úgy döntöttünk, hogy a teraszra majd egy másik napon megyünk fel, amikor jobb idő lesz. Aztán végigsétáltunk a milánóiak kedvenc bevásárló utcáján (Galleria Vittorio Emanuelle II.)Mivel szülinapunk is volt, megengedtünk magunknak egy vacsorát az egyik étteremben, ezen a sétálóutcán. Olyan volt, mint egy üvegkalitka, de bent meleg volt és bámészkodtunk, nézelődtünk közben. Finom pizza, és egy isteni capuccino. Megfordultunk a bika tökén is J („Szerencsét hoz a torinói bika tökén féllábon körbeforogni, egyesek szerint sarkon, mások szerint lábujjhegyen, és a kör számáról is megoszlanak a vélemények, lehet 360 fokos, vagy három teljes kör. A legenda szerint viszont csak a "jobb láb sarkán 360 fokos fordulat szilveszterkor" a nyertes kombináció.”) Aztán megcsodáltuk Leonardo mester szobrát, közvetlenül a Dóm mögött, viszont a színházba nem sikerült bemenni, mert zárva volt. Még a közlekedésről: első nap nem vettünk csak egy metró jegyet, 1 eu, mert javarészt gyalog sétálgattunk, ha van egy jó térképe az embernek, akkor mindent meg lehet találni! Másnap vettünk egy kétnapos jegyet(8,25 eu/fő), ez hétfő-keddre jó volt, szerda reggelre meg nem kellett, mert jöttünk haza, a transzfer jegyünk meg megvolt oda-vissza. Nos, mivel az időjárás nem kedvezett, első nap szétázott a cipőm, így másnap vennem kellett egy csizmát, hogy gond nélkül barangolhassak az esőben, hóban is JÚgyhogy hétfőn először kerestünk egy cipőboltot(ami azért volt nehéz, mert hétfőnként délelőtt szinte minden bolt, és hozzáteszem szinte minden múzeum is zárva van). De sikerült, így már nem fáztam, jobban ment a séta, jobb lett a kedvem is J Hétfőn először úgy döntöttünk, hogy megyünk egy kicsit az 1-es villamossal, mivel esett az eső, és leszállunk ott, ahol meglátunk valamit. Így néztük meg pl. a nagy kaput(Arco Della Pace), és kívülről körbejártuk a kastélyt is(Castello Sforzesco). Van előtte egy szökőkút, de ekkor még nem volt olyan szép, mivel esett az eső, úgyhogy ezt a programot is halasztottuk másnapra. Így megint felültünk egy villamosra (pont a kastély mellett van a megállója), a 4-esre(megint melegedtünk is egy picit), és elmentünk egészen a Cimitero Monumentale-ig, ott leszálltunk, és körbejártuk ezt a szép épületegyüttest. Aztán a villamossal visszamentünk a kastélyig, addigra elállt az eső is, kedvünk támadt sétálgatni, így elmentünk a piros metróval a Lima megállóig, és a Corso Buenos Aires utcán sétálgattunk, nézegettük a kirakatokat, meg a szép épületeket, és bekanyarodtunk a Scarlatti utcába, ahol egy remek éttermet találtunk (Restorante the kitchen di chen pei feng), remek kiszolgálással. Egy gusztusos, olcsó étterem, nagyon kedves kiszolgálással, ajándék előétellel, ajándék desszerttel, kis apró süteménnyel. Olyan pizzafélét ettünk, ami egy tűzhányóra emlékeztetett, és nagyon finom töltelékkel volt megtöltve. Mivel ez egy töltött pizza volt. De ettek ott az olaszok rákot, kagylót, minden félét, ki mit szeret. Igazán tudom ajánlani. Ezután még visszamentünk megint a Dómhoz, kicsit sétálgattunk, és este fáradtan, de élményekkel telve feküdtünk le. Elérkezett az utolsó teljes nap, a kedd: napsütéses időre ébredtünk! Na végre! Nagyon örültünk neki! J Első program: visszamentünk a kastélyhoz, mert azt csak esős időben jártuk be, de így sokkal kellemesebb volt. Aztán elsétáltunk a S. Ambrogio templom mellett. Be nem mentünk, mert időnk az véges volt, és tele voltunk tervekkel. Ezután megkerestük az egyik eldugott kis templomot, ami tele van kincsekkel. Ez a templom az archeológiai múzeum mellett van közvetlenül, de sehol nem említik. A corso Magentán van mindkettő. Rengeteg freskó díszíti a falakat, az egész templom egy műkincs gyűjtemény!!! Innen pedig a Leonardo technikai múzeumhoz (http://www.museoscienza.org/english/ ) vettük az irányt. De sajnos nem jó helyen akartunk bemenni, ezért picit kerülnünk kellett, mert a bejárata a San Vittore 21. alatt van. Itt rengeteg látnivaló van, szinte 2-3 óra is kevés, nekünk vagy másfél óránk volt, amit tudtunk, megnéztünk, rendkívül érdekes, gazdag múzeum. A párom azt mondta, már csak azért visszajönne még egyszer Milánóba, hogy itt mindent alaposan végignézzen. Aztán következett a S. Maria D. Grazie templom: Utolsó vacsora! (A képet egyszerre huszonöten tekinthetik meg negyedórát tartózkodva a teremben. Zsilipes rendszer védi a nagyobb hőmérséklet-ingadozástól, s gépek szűrik a levegőt, amit a látogatók kilehelnek). Jegyeket előre meg kell rendelni a (http://www.vivaticket.it/index.php?nvpg[evento]&id_evento=298097&wms_op=cenacoloVinciano&SiteVersion=1&change_language=1) címen. Vártam már nagyon ezt a programot, de meg kell hogy mondjam, nekem nem jött át annyira az a felemelő érzés, amiről mások ódákat zengnek. Aztán elsétáltunk újra a Dómhoz, és felmentünk a teraszra, lifttel(lift:12 eu/fő, gyalog 201 lépcső:7 eu/fő). nem spóroltunk, mert már nagyon fájt a lábam, sokat gyalogoltunk. fentről a kilátás egyszerűen gyönyörű! rengeteg képet csináltunk, csodáltuk a templom minden kis zeg-zugát. Engem Milánóban természetesen a Dóm az, ami nagyon megkapott. Aztán még egy séta a „gazdagok utcájában”, egy kis ajándék vásárlás, és este hulla fáradtan érkeztünk a szállásunkra. Egy jó alvás, ötkor kelés, és 5.40-kor indult a transzfer. A gép pontosan, időben indult, és időben érkezett. Pár kép a felhők között, és már megint itt voltunk, Debrecenben! Nagyon jó kis kirándulás volt, szívből ajánlom mindenkinek (a debreceniek meg siessenek, mert áprilistól nem lesz Milánóba közvetlen járat!)
nos nálunk már csak a kisebbik esik ebbe a kategóriába, a nagyobbnak már felnőtt jegyet kell venni. Viszont nekünk szülőknek meg a kisebbnek is megérné lyen jegyet venni, mert olsóbb, mint 2 felnőtt meg egy gyerek jegy. Szerintetek ilyet vegyünk hármunknak, vagy ez így már nem szabálos, tehát rizikós?
BERGAMO: vki tud abban segiteni h honnan tudnk térképet letölteni bergámóról, főleg az óvárosról
vagy esetleg h ott helyben honnan tudok beszerezni egyet???
SZÁLLÁS: kezdek aggódni mert nem reagálnak az emailemre. hostelbookersen foglaltam szállást még tavaly novemberben, kaptam is róla rendesen visszaigazolást. most a hétfőn irtam nekik (mármint a szállásnak) pontositás végett és semmi válasz, pedig már 2szer is irtam. járt már valaki igy közületek???ilyen lazák az olaszok vagy kezdjek aggódni???