Szia! Gratulálok ! Nekem a Vandák nem jönnek be ,jobban mondva ,nálam nem szeretnek lenni ! Kivéve a Vanda tricolort, az nő mint a gomba! Igaz én nem vagyok ilyen szorgalmas , nem nagyon áztatgattam őket, csak spricceltem stb. Nyáron valóban jól megvoltak, de jan-febr. után már nem nagyon , lehet kicsi a hely nekik nálam. Vagy tudták ,hogy nem ők a legfontosabbak nálam és megsértődtek! :-)
Ezenkívül van még 1. Az még nem virágzott. Nem tudom milyen színű. Mindkettő szabadon lógó gyökérrel van. Déli ablakban tartom őket egész évben. Ilyenkor már függönnyel árnyékolok. Télen heti 2-3x, tavasztól naponta reggel beáztatom a gyökerüket jó 5-10 percre és úgy vettem észre, hogy ez így megfelel nekik, mert nem ráncosodnak. Nagyon szépen nőnek és fejlesztenek gyökereket. Én is imádom a vandákat. Most főleg, hogy meg is hálálta a gondoskodást a kis drága! 7 gyönyörű tenyérnyi virágot hozott.
Gazházam mérete 2X3X2,2 m (magyarul kicsi). Nyáron a legnagyobb gondom volt a túlmelegedés. Ha szellőztetek, pára 50% alá, az a baj. Ha nem, hőfok 35 fok felé, az is baj.
Felűről hőtükör-fóliával árnyékoltam+ kora délutántól, amikor a hőtükör árnyékol, műfény. De még így is 30 fokfelé szökött délben a levegő.
Megoldás: a gazház legárnyékosabb, leghidegebb oldalán, alul egy 100 mm átm. lyuk, ellenoldalon, fent, ahol a gazház a legforróbb, egy másik 100 mm lyuk. Csupán ezzel napközben 3 fokkal lett hidegebb, mint kint, eddig kb. 5 fokkal volt több. ( ez kb. 8 fokos csökkenés, légkondi nélkül..)
Terv: ezekbe a 100 mm-es csövekbe teszek egy-egy csőventillátort, alul nyomja be a hűvöset, felül ki a forrót. Közbenben a párásítók folyamatosan tartják a 80-85% párát. Ha kész lesz, teszek képeket.
Laci: tényleg hatalmas lett a virágja,nem gondoltam volna még a kinyílás előtti nap se a bimbója alapján.Egyébként az anyukájára hasonlít - mármint a violaceára- ez a lapított forma.