Egy Maiden szintű csapatnál padlásig áll az archívumban egy csomó olyan dolog, amitől valószínűleg minden Maiden fan magához nyúlna, ez hót ziher. Ehhez mérten egy ilyen, csak albumverziókból összerakott válogatás, hát nem túl lelkesítő.
De itt sem azzal van baj, hogy megjelenik ilyesmi - szívük joga, és aki csak a legjobbnak ítélt dalokkal is beéri, nyilván nem kell megvennie x sorlemezt, és örül a best of-nak, bla-bla.
Itt a problémám az, hogy ez hirtelenjében már (az Edward The Great, az Essential és a Somewhere In Back után) a negyedik (!!) ilyen válogatás.
Csak én érzem, hogy ez túlzás?
Lehet mondani, hogy az ilyesmire is van igény, de azért lássuk be, ebben már bőven benne van az a "lehúzás" is, hogy tisztában vannak vele, elég nagy az a kemény mag, aki már csak a borító miatt is szintén megveszi, meg hogy ott legyen a sorban...
Erre gondoltam, amikor visszázsnak mondom, hogy ha rajongóbarát módon próbálok vigyázni még az ebay-re doglozó autogramvadászokkal is, közben meg fosom ki a fölösleges cuccokat, amiről TUDOM, hogy egy csomó gyűjtő, ha fogcsikorgatva is, de meg fogja venni.
De ne értsetek félre, nem a promók léte miatt "haragszom", mert nyilván felérem ésszel, hogy miért van és miért szükséges :))
Csak érthetetlen, hogy maxit már nem jelentetnek meg, mert nem éri meg, de arra van energia, hogy a promókhoz többféle korongnyomat, meg többéle-fajta borító készüljön, néha eltérő dizájnnal is.
Itt nyilván nem a Maidenről van szó kizárólag, hanem úgy általában is, csak náluk merült most fel ez a dolog.
Hát, az új lemezhez volt az El Dorado (az USA-ban ezüst cd-n, de persze a "normál" képregényes (nagyobb méretű) borítóval van fehér korongnyomat is...), csináltak két számos promót a Coming Home-hoz is (ezen a lemezverzió mellett egy vágott, edit változat van még, nem kutattam utána letöltésben, de pl. ez kuriózum egy gyűjtőnek...), és a Final Frontier-hez is vagy gyári promo, ehhez megint az El Dorado dizájnkjára hajazó kihajtható képregényes borítóval (ezen a Satellite/Final Frontier mellé a videoklippet rakták még fel)
Innen most nem tudok képet csatolni, de majd beszúrogatom vizuálisan is, ha hazaérek.
A promó CD az promó Cd, nem eladásra szánják, hanem szétküldik többezer rádiónak, meg egyéb helyekre.
Egy részük persze nyilván megy az Ebayre, ezzel sajnos nem tudnak mit csinálni.
Gondolom azért vannak ezek rendesen megcsinálva és kapnak saját borítót, mert így talán kevesebb végzi a kukában
és jobban felkelti a rádiósok érdeklődését.
Amúgy amikor az Ossianban játszottam, nálunk is volt olyan, hogy bevittük egy rádióba a lemezt és a szemetek már másnap eladták a melettük lévő használt CD-snek. Elég tahó dolog. És persze semmit sem játszottak le róla a rádióban.
Van jogosság abban, amit mondasz, már a maxikat illetően, bár egy olyan szintű zenekarnál, mint a Maiden (fanatikus gyűtjők sokaságával világszerte), hát nem tudom.
Csak azt azért megmagyarázhatná valaki, hogy ha maxinak már nincs piaca, akkor miért csinálnak gyári promo cd-ket, külön borítóval, extra kivitellel, stb., sőt, máshol nem hallható dalverzióval. A mai világban, érted. Ez miért éri meg, ha a maxi nem?
Az ilyen promo cuccok léte amúgy érdekessé teszi számomra egy-két korábbi kijelentésüket, ugye korábban volt olyasmi duma, ha emlékeztek, hogy a koncert után a szállodánál szinte a zenekarral egy időben megjelendő autogramvadászoknál is már gyanakodnak, hogy nehogy az ebay-en kössön ki pénzért az aláírt ez-az, mert ezt nem szeretik.
Bmeg, de azért csinálnak über képregényes gyári promo cd-t, mintha nem lennének tisztában vele, hogy kb. már másnap horror áron már tucatjával fent lesz eladóként a világhálón....
Az új lemez kapcsán is volt konkrét eset, ami pillanatok alatt két-háromszáz dollárig szaladt..
Mondjuk ezen nem azért rugózok, mert annyira be akarnék ilyesmiket gyűjteni, de az elv érted, ellentmondanak valahol maguknak.
Az ilyen best of lemez a legjobb ajándék, nem? Bemegy a boltba, aki akar venni valakinek egy Maiden lemezt, nagy valószínűséggel ezt ajánlják, mint legújabbat (a legtöbb helyen nem is tartanak max 1-2 régebbi albumot). A sorlemezek ugyis megvannak a fannak, nehéz lenne olyant választani erre a célra, amit nem kell visszavinni kicserélni.
Ha a válogatásra gondolsz, abból lesz gyári is... Cd-n, tripla bakeliten.
Bármiféle különlegesség nélkül
Tök fölösleges, egy fasság
Mondjuk jobb is, hogy nem raktak rá egy vagy két exkluzív dolgot, mert kénytelen lennék megvenni :))
Számomra ez a válogatás-album-kiadás mostanában náluk azért érthetetlen, mert közben a maxikat meg totál hanyagolják (és mindezt úgy, hogy a promókhoz még külön borítók is készülnek)
Teljesen elveszett a követhető logika a rendszerükben
ez már inkább a csontok szopogatása, a rókabőrt és a húst már lehúzták az edward the great és a somewhere válogatásokkal
inkább adnák ki az összes sorlemezt az adott lemezhez megjelent maxikkal megspékelve, esetleg egy 5.1-es újrakiadás sort tudnék elképzelni
ja, hogy azokkal meló lenne, mert nem lenne elég fölbaxni a lemezre őket...
az 5.1-et már csak azért is tudnám kultiválni, mert a dance of death megvan dvd-audio-n és jó kis mix lett, nekem nagyon bejönnek ezek az 5.1-es mixek, van symphony x és dream theater is
Mibe csöppentek a fiúk...ma érkeztek Japánba mert hétvégén két dupla koncert Tokyo-ban, erre minden idők egyik legnagyobb földrengése tör rájuk és az egész sziget a cunamaitól retteg a felhőkarcolók tetején kuporogva...kemény.