Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Kösz a beszámolót. Szép formás a kis kumkvat. Az óriás sok vizet kaphatott, ha ágbarnulás van rajta. Mielőbb kókuszba kellene átültetni.
Nálam a kumkvatok még kevésbé érettek, de rengeteg lesz, és kifogástalanul teleltek, nagyon kevés öntözés mellett. Csak akkor kaptak kis vizet, amikor a gyümik már eléggé vízhiányosak, puhák voltak.
Volt már olyan telük, amikor hullottak róluk a gyümik, úgy gondolom, valami gombás oka lehetett. Ősszel mindent lepermeteztem rézzel, sem levél, sem gyümi nem hullott.
A Buddhának majd mehet a táp bőven, hadd nőjön. Akár a kókusszal együtt átültetheted nagyobb dézsába, amikor gondolod, nem kell megszabadítani a kókusztól, így stresszmentesen nőhet tovább.
A mexikói termett már? Engem már nem zavarnak a virágok a metszésben, főleg, ha ilyen tömegben vannak a növényen.
Nekem az a problémám, hogy Hatvan mellett lakom. Innen minden valamire való áruda jó messze van, s nem részletezett családi gondok (feleségem betegsége) miatt igán ritkán tudok bárhová elmenni. Ilyen csodás akciót is nehéz kifogni, ahhoz sűrűbben kellene arra járni.
Holnap leszünk 51 éves házasok, szerettem volna időzíteni a vásárt erre a napra, hát nem jött össze.
Persze nem adtam fel...
(ui: pont az általad leírt árudában voltam múlt héten, írtam is róla.)
Nem vettem meg, kumkvatot kerestem volna. Igazából nem is néztem a fajtát, mert láttam, citrom, és az nem érdekelt. Szépnek szép nagy volt.
Amúgy FB-s hozzászólások szerint eléggé szórt volt, hova mennyi és mi került. Nem tudom, aldiéknál mi alapján terítenek, de az biztos, hogy az ezzel foglalkozó ember nincs a helyzet magaslatán. Gondolom, ő rutinból főváros=oda sok kell elven gondolkodik. A vidékiek meg úgysem tudják, mik ezek. :)
Egyébként az ALDI-nak néha egész jó a növényanyaga. Vettem már ott tiszafát, kaméliát, gardéniát, még élnek és virulnak. Valószínűleg német export.
Viszont az ügyfélszolgálat semmit se tud. Érdeklődő levelemre, hogy milyen fajta a tiszafa, amit vettem náluk, nem tudtak válaszolni, sőt keverték a fajt a fajtával.
Ennél a citromfánál, ami mediterrán cserjeként lett hirdetve, az van a reklámújságban, hogy kültérre. Csak azt felejtették el odaírni, hogy Görögországban.
Röhejes ez az Aldis akció. Nálunk egy darab citrom volt kirakva, nyitás után nem sokkal. Nem vettük a fáradságot, hogy a boltvezetőt hívjuk (pedig lehet egy kört megért volna? :) )
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a terítéssel van gond, vagy eleve keveset kaptak? Nem lenne nekem logikus, hogy meghirdetik a nagy akciót eleve kevés növényre. Ha meg igen, gratulálni kell nekik, jó a marketing és üzleti érzékük.
Tegnap bedobták a szokásos félkilós reklámújság csomagot.
Az ALDI nevű szarságban mától kapható citromfa, kumkvat, meg calamondin.
Nyitás után 1 órával értem oda, csak 1 db olajbogyó cserje volt.
Több alkalmazottat kérdezgettem, és komoly ellentmondások voltak a válaszokban.
Ezután egy icipicit keményen kértem a főnököt.
Eltelt 10 perc, amikor a raktárból kitoltak egy kiskocsit, rajta egy citromfácskával, mondván, hogy ezt az egyet találták.
A törzsére akasztott cédulán meyer citrom szerepelt, ugyanakkor a 3-4 centis termések olyanok voltak, mint egy kiegyenesített banán: hosszú, kis átmérőjű termés. (Múlt héten a kertészetben is volt ilyen, kicsit kisebb, 11.900 Ft volt.)
Végül nem vettem meg, de a döntő az volt, hogy teljesen kiszáradt, nehéz lett volna megmenteni, bár lehet, hogy öntözéstől heyreállt volna. Az ára 6.990 Ft lett volna.
Az akció mától jövő hét szerdáig tart, de engem már nem érdekel.
Sajnáltam otthagyni, mert rengeteg fiatal termés, valamint özön virág volt rajta.
Nem tudom mennyi látszik belőle, a bevásárló kocsiban kaptam le.
Jaj, tényleg mintha beszéltük volna tavaly is, hogy ami nekem jött oltott (látszik a helye), te meg mondtad, hogy a tiéd tuti dugvány. Hát akkor Lenzitől van ilyen is, olyan is.
Köszönöm az infókat! Nekem pont jó a kisebb, olcsóbb növény, majd megnő nálam. Nem vagyok nagy citrus szakértő, de egy lunario-t több éve nevelgetek, rajta gyakorolok.:-) Kicsit világoszöld a levele, csak hideg helyen tudom teleltetni, de legalább nem kopaszodott le. Tegnap átültettem. A Meyer citrom gyümölcse vonz nagyon, ezért szeretnék belőle egy példányt.
A tavaly vett Meyerem az 5 terméssel dugvány. Mint egy másik ismeretlen fajta is, az egyik szomszédomtól kaptam, hasonló méretű kis dugvány 4 terméssel:
Nyugodtan rendelj. Nem nagy a növény, de egyrészt oltvány, másrészt egy dugvánnyal sem lennél előrébb. Persze, ha azonnali nagy mennyiségű termést szeretnél, akkor a nagyobb fa a megoldás.
Nekem van dugványom is meyerből (Lidl-s, tavaly nyári), van ez az oltvány (bár nekem csak két termés lett rajta, nem úgy mint Bombabának :) ), meg van egy máshonnan való dugvány. Ez utóbbi senyved, nem tudom miért. A Lidl-s dugványok közül az egyiket sikeresen túllocsoltam, ledobta a leveleit télen, most hajt újra, a másik szépen telelt, virágot akar hozni. Az oltványról nemrég szedtem le a terméseket, még pihenőben van, de az is szépen telelt.
Szóval végül is mindegy, hogy dugvány, vagy oltvány, alacsonyabb árfekvésben mindkettő jó választás, hamar teremni kezdenek.
Ez teljesen rendben van, nagyon szép! Hétvégén egy drága kertészetben láttam 16e-ért Meyert, akkor döntöttem el, hogy nálatok fogok érdeklődni. Tegnap este kaptam is válasz emailt, hogy március vége felé ígérik.