Na, a meteorológia megint esőt mond hétvégére.... Itt a remek alkalom, írok pár lemezt, a Yamahán 1x, a Plextoron 4x, meg még amilyen értelmes kombináció eszembe jut. Van még pár 1x kompatibilis Primediscem.
Régebben már csináltam teszteket az 1-8x-ra képes Yamahán, az 1x magasan nyert.... Kíváncsi vagyok, mit produkál a Plextor egy új, korszerű lemezen 4x ill. 8x írva, a Yamaha 1x-hez képest.
Lejátszási probléma: Nálam ilyen probléma nem szokott előfordulni. Sem a kocsiban, sem otthon, sem discmanben. De még audiofil CD-játszóban sem ez szokott lenni a gond, pedig azok végképp nem erre vannak kitalálva. Nagyon gagyi cuccnak kell annak lennie, ami az írható cédét sem képes olvasni, az újraírható más kérdés, azzal már lehetnek gondok.
Zolcsi Baba!
Abban tökéletesen igazságod vagyon, hogy vannak ám jó allapanyagok a világba, melyek valahogy el vannak tanálva. Ja. De ami nincs, az nincs, illetve egyre kevésbé vagyon, arrol nem szólva, hogy lassan meg nem lessz. Mint ahogy szalagos magnóimho szallag, ami eszement sok pízé még tán lenne...csakhát...
Igy járt az audio CD is, lassan kihal mint elődei.
Node akkor vissza az okokho, hogy miért is alakultak ejetén az dolgok: vélem 1xü szabálozástechnikai problema vezetett ide megfüszerezve némi gazdaságossági aspektussal, amennyiben néminemüleg bonyolitja, ezáltal drágitja a kivitelezést azon apro de nem figyelmen kivül hagyando tény, hogy a pörkölők sebessége a régi 4x-esekékez képest tobb mint 10x-esére növekedett, a motorhajtány kivitelezése maradt a régi, és hát a szabálozási karakterisztika jobban alkalmazkodik a nagyobb sebességhez, mint a lassuhoz. Nem megoldhatatlan, csak drágább a megoldás. Igy is már az van, hogy ha megkérdezi az embör a havert, hogy mé nem plexi prémiumot vetté? az a válasz, hogy olyan drágát?
Spacc kollegát egyetértésemmel megtámogatnám, de mindemellett megjegyezném: Plextor-nak híjják a keresett lemezkét.
Csakis és kizárólag 4x-en írva audio-t (írók: Plexi-1210-es céda vagy Pio-106-os dévédapörkész) erre a 'zanyagra', nem láttam még ollan gagyi decktopp illetve kárhifit, ami lenejácotta vóna !
A 7 éves közép-ajja kategóriás decktopp-Yamaha-mról, és Pio-656 dívídípléjeremrő' nem is beszílve... :o)
Accem 2 titka van ennek a lemeznek: azo-s és nem ftalo-s (ezért az alacsonyabb írási sebességet is jobban tolerállya), és az ATIP szerint vmi Taiyo Yuden gyárcsa. Akik (legalábbis hóttversenyben a Mitsui-val) elismerten a világ legjobb minőségű lemezkéit adják ki piciny japcsi (és nem tajvani, szingaléz, botswana-i, stb.) kezecskéik közüle... :o)
Oszt az alábbi párbeszéd is szemlélteti, hogy a hihedelmek mij mélyen gyökeredzenek.
Már hiányoltam a mítosz felemlegetését, jó hogy nem nékem kellett felelegetnem azt. De ha már szóbakerült az 1x-es irás, ám legyen. Bár ez mostanra olyan téma ami küssé aktualitását vesztette, mert hol vannak az 1x-esen írni tudó őslények.... a hozzájuk illő médiárol nem is beszélve, mert azok ugye nem nagyon szeretik ezen korszerü gyorsan pörkölhetőket.
Azért feleim el kéne ám mélázni azon az 1xü tényen, hogy az audio CD melyet az asztali lejátszókba szántak, az eredeti szándék szerint gyárilag előállítottak. És biza más szerkezetüek, és más optikai tulajdonsággal birnak mint az írottak. Az informácio egy vékony olaminium jobb esetben aranyrétegen helyezkedik el pitek-nek nevezett dudorok vagy gödrög sokasága által, mely a vékony fémezés visszaverési tulajdonságát olybá befolyásolja, hogy nem oda veri a beérkező lézersugár teljes mennyiségét, ahonnan érkezett, hanem szétszórja, ergó, csak egy kis meghatározott
mennyiségét..
Az írott lemezeknél ugye van egy tükröző réteg (marha módon az acryl lemez másik oldalán) és a fej felöli oldalon egy védőréteg alatt olyan anyag, ami az iráskor a meghatározott energiáju lézersugár hatására megváltoztatja törésmutatóját, és ez által hasonló módon (csak kisebb mértékben) fogja a visszavert lézersugár intenzitását megváltoztatni.
A probléma ott vagyon, hogy a CD-playerek zöme olyan elektronikávan van ellátva az olvasófej után, mely a gyári lemezek által produkált jelintenzitás változást preciz modon értelmezik, de az irott lemezek által szolgáltatott jóval kisebbet nem mindig.
Mi a megoldás? Vagy vesz az ember magának egy olyat, ami a gyártó által is bevalott módon képes az irott, hovatovább az ujraírt lemezek olvasására pl. PHILIPS CD 723, oszt lát csodát, meg majd az összes problémára megoldást. (persze volt már olyan, hogy ennek sem tetszett az irott anyag, de érdekes módon egy másik fajtára ugyanolyan sebességgel megirt lemezt gond nélkül elfogadott.
Vagy. A probléma megoldaható ugy is, hogy vesz az ember egy Plextor Prémium irót, oszt azon vagyon ugye gigarec meg powerrec.
No a Gigarec az egy jó durranás, mert az ugye a pitek méretét és a köztük lévő távolságot tudja befolyásolni mind pozitív, mind negatív irányba, persze befolyásolva ezzel a lemez kapacitását is.
No, audiólemeznél értelem szerüen a negativ iányba való operáció nyer értelmet, mert ugye a végeredmény nagyobb pit és nagyobb pit-távolság alkalmat ad a gagyibb elekronikának értelmezni a beérkező jeleket.
Hát mit monnyak? Frenetikus hatása van, már mínusz 5%-nál érezteti a hatását a régebbi lejátszókban.
A másik a powerrec, az az égetés intenzitását lenne hivatott szabályozni, finoman hangolni.
Kitapasztalását azok számmára ajánlom akiknek két anyja és végtelen számú fölösleges lemeze vagyon, és nem bizik az iró saját itélőképességében (merthogy az teszteli irásnál a lemezt, és az optimális energiát bekalibrálja, mely a legnagyobb kontrasztot adja az adott médiánál az adott sebességen)
A többit lehet utánagondolni.... Persze el lehetne mélázni azon, hogy mivan akkor ha 8szögletü piteket akarok égetni, de a nagymester itt látta a technológia végét, durrantott egyet, és kész.
Azt már tapasztaltam, hogy az új "gyors" lemezekre lassan írva igen pocsék minőséget kap az ember. Sercegés, pattogás és hasonlók. Nonamevel nem szoktam vacakolni, ilyen árkülönbségért nem éri meg kínlódni. Nekem is van egy ősi Yamaha SCSI íróm, azért őrzöm, mert az még tud 1x írni, az új Plextor meg nem adja 4 alá... A Yamahához viszont lassan lehetetlen lesz 1x vagy 2x írásra kompatibilis lemezt találni:-((((((((((((( Pedig az szólna legjobban.
Jó minőségű lemezzel a Plextoron 4x írva sem érezhető különösebb veszteség. Igazi tesztet még nem csináltam, de egyszer fogok.....
köszi, megoldódott. azért hozzáteszem, hogy tényleg ritkacsúf lemez volt. megjárta a balatont a dj pulton, meg a hínárban is szerintem :) 3 meghajtó /teac, mitsumi, sony/ 3-3 program /eac, audiograbber, audiogogo/ mind akadozva olvasta be, de beolvasta. de ugrott mind, azaz nem lett jó egyikkel sem. utána elvitte egy cimborám, benyomta a mac-be simán. és láss csodát: elsőre. kurvamekintos :)
Van egy
PII-400as gépem, benne egy LG CD-RW/DVD-ROM GCC-4480B 48x24x48 cd író, legyen ez (A)
és egy
AMD 2500+ os gépem, benne egy NEC DVD_RW ND-2500A dvd író, legyen ez (B)
Bemásoltam a (B) jelű gépen egy cd-t clonecd segítségével. Kiírtam cd-re evvel a géppel és CDcheck nevű progival ellenőríztem. Eredmény 3 hibás fájl. Nem bírtam másolni sem őket. Átraktam a cd az (A) jelű gépbe és csodák csodája, minden ok, olvasható minden fájl!
Gondoltam egy merészet és az (A) jelű géppel is megírtam a szóbanforgó lemezt hálózaton keresztül a (B) jelü gépről olvasva. Lemez kész, ellenőriz és mind a két gépen hibátlanul olvassák a cd olvasók(írók).
Szeretném kikérni a szakemberek véleményét, hogy én csinálok valamit rosszul, vagy rossz valami a rendszerben? esetleg beállításprobléma? Mi lehet az NEC DVD íróval?
mégvalami volt nem olyan rég: egy cd-t másoltam volna be, de 15%-nál a (B) gép azt mondta, hogy hibás szektorok és nem tudja beolvasni az adatokat. Ugyanerre a cd-re az (A) gép 75%-nál reagált rossz adatolvasással.
Szóval, várom izgatottan a véleményeket!!
Üdv, Kesua.
a manapság kapható, általam kipróbált (nem noname) lemezek közül már szinte egyiket sem tudom audioban lejátszani a 3-4 éves nem gagyi asztali illetve auto cd-ben :((
ennyire silányak lettek a cd-k? a régieket gond nélül lejátsza....
lehet, hogy már volt ez téma, csak sajna nincs időm végigolvasni a topicot, ugyhogy ha valakinek volt már hasonló gondja és tud egy jelenleg is kapható JÓ cd-t annak rendkívül örülnék
EAC vagyis Exact Audio Copy. Este indítsd lefekvés előtt, reggelre kész:-)))) (Nem vicc, nekem már grebbelt egy megtaposott lemezt egy éjszakán keresztül, de megcsinálta. A sebesség persze erősen függ a lemez minőségétől, egy hibátlan lemezzel percek alatt végez.)
Ha egy CD-ről készült a másolat, akkor a szerzőnek előadónak stb. az volt a szándéka, hogy ne szóljon egyformán. Ebben az esetben nem illik belepiszkálni.
Ha saját válogatás, akkor érdemes lagalább trackeknként normalizálni, az egyes lemezeknek igencsak eltérő e kivezérlésük. Sajnos azonban ez nem mindig elég. Vannak igen nagy dinamikával készült felvételek, amik összességében halkabbnak tűnnek. (A normlizálás csak a leghangosabb hangot teszi 100% kivézérlésre, és ez lehet, hogy egyetlen dobütés a szám elején.Ettől a többi még maradhat igen halk.) Ilyenkor csak az okos szerkesztgetés, némi dinamikakompresszió segít valami ügyes progival (pl. Sound Forge) de ez már sok idő, sok meló és igencsak hamisítás.......
Bal felső ikonnal indítod, majd Load cuesheet, beállítod az írás sebességét, buffer underrunt-, szokásos nyalánkságokat, és már pörköli is. Nem kell órákat várni, össze-vissza tömöríteni:)
A leggyorsabb, és legtisztább megoldás:
A Winamp-ban kimenetnek a Diskwriter plugin-t megadni, az mp3-at evvel kiírni 16 bit 44,1 kHz stereo wav-ba (2-5 perc), a cue-t a wav mellé helyezni, a wav-ot átnevezni olyanra, mint ami az mp3 neve volt, a cue-ban az összes 'mp3'-bejegyzést 'wav'-ra átírni (offkorsz idézőjel sehol nincs..).
Innentől kezdve már nemcsak a Nero-val, hanem EAC-al, Feurio-val, CDRWin-nel, stb. is írható.... :9
Ha a cue-t nyitod meg neroval, az sztem nem fagy meg, csak iszonyat hosszú ideig eltököl rajta, és ezalatt tényleg nem válaszol. Ilyet én is tapasztalta, úgy egy órát ott kellett hagyni, aztán magához tért, és utána ki lehetett írni az audiocd-t rendesen, trackelve.
A következő a problémám: Van egy LG 32X10X40-es combo RW-m de nem tudom belőle kicsavarni, hogy valóban 32X-en írjon. Bár a Nero (6 ultra) kiírja hogy 32X-en ír, de ez kb 5 percet vesz igénybe, amikor neki 2-3 perc alatt meg kén írnia.
Kérdésem: mit tegyek, hogy valóban 32X-esen írjon?
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban:
Lenne egy zene mixben, ami egyetlen mp3-ban van.
Ezenkívül van még ehez a fájlhoz egy cue, sfv, nfo, és egy m3u kiterjesztésű fájl.
A kérdés: ki tudom-e írni ezt az mp3-at audió cdvé neroval úgy, hogy a cd meg legyen trackkelve?
(Ha a cue fájlt megnyítom a neroval az kifagy.)
Help.
Legegyszerűbb, ha jelszóval ellátott tömörítményt készítesz belőlük.
Pontosabban nem tömöríted, csak bepakolod egy jelszavas rar-ba, ace-ba.
Láttam már egy-két erre a célra készült programot, ami kódolta (különféle algoritmusok alaján) az állományokat, de semmivel sem volt kevésbé körülményes a használata, meg gyorsabb sem volt, mint a jelszavas csomagolás.
Vagy te most a drájvhoz való hozzáférést akarod szabályozni? (azt userre lebontva lehet, de te gondolom a lemezre szeretnél védelmet)
Nos! Szeretnék CD-t írni, a CD-re adatoka+jpg-ket feltenni. A Nero programot használom.
Kérdés: hogyan kell a CD-hez való hozzáférést titkosítani? Azaz csak az tudhassa megnézni aki tudja a jelszót!
Nem tudja vki, hogyan lehet egy hibas DVD-rol masolatot csinalni? Sajnos rossz a lemez, de csinalnek rola egy masolatot, csak sajna nem megy. Nincs vmi progi, ami lassan ugyan, de be tudna vhogy olvasni?
Sajnos akadt egy kis problémám a cd/dvd írással, ezért nálam hozzáértőbb emberek tanácsát kérni.
Van egy Mitsumi 48X9TE cd-íróm és egy Toshiba RD-5002-es DVD íróm. Eddig mindkettő hibátlanül működött, de egy pár napja újrainstalláltam a Windows, és egy olyan XP-t raktam fel, amiben már benne van a szervízcsomag. Azóta ha a cd íróval akarok írni, a Nero állandó hiabüzenetet küld, hogy Could Not Perform Endtrack, és el sem kezdi a lemez írását. A DVD író viszont gond nélkül megírja a CD lemezeket. Először az íróra gyanakodtam, de az előbb próbáltam DVD-t írni (Nero-ban) és a következő üzenetet dobta ki: SCSI Command Failed.
Megnéztem az eszközkezelőben és azt láttam, hogy mindkettőt úgy tűnteti fel, hogy SCSI device, közben persze nem is azok.