Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha egy régi csonthéjas helyére tetted, akkor 3-4 év is beletelhet, mire beindul.
Én őszibarackkal voltam úgy, amit - földcserével ugyan - egy kipusztult nagy őszi helyére tettem, és az első 3 vagy 4 évben csak 4-5 db 20-30 cm-es hajtást hozott. Aztán fogta magát, nekilódult, mint bármely erős csemete.
a netről, ha rákeresel, pl. "Kuresia, Harlayne and Orangered was confirmed in each case, independently of the PPV-isolates used"; de spanyol vagy olasz nyelvű keresésekre olyan fajtákat is találsz, amiket Mo-on nem forgalmaznak (még). De a Goldrich-ről is ezt olvastam, továbbá itt egy magyar nyelvű találat (biokontroll.hu):
"Az utóbbi évtized egyik legveszélyesebb kórokozója a Plum pox potyvirus, mely ellen jelenleg csak vírusmentes szaporítóanyaggal és a fertőzött fák megsemmisítésével tudunk védekezni. Martínez-Gómez és munkatársainak 2000-ben megjelent közleménye alapján jelenleg 9 vírusrezisztens fajta (USA: Alfred, Aurora, Farmingdale, Manitoba, Orange red, Stark Early Orange, Stella; Csehország: Betinka; Szlovákia: Veharda) és 2 fajtaértékű rezisztens hibrid, valamint 8 olyan fajta található gyűjteményünkben, amelyeknek rezisztenciája még nem tisztázott (Dacia, Goldrich, Harcot, Henderson, Sundrop, Sunglo, Veharda, Zard)."
Tavasszal ültettem egy Bergeron csemetét, ami elkezdett hajtani, de utána megállt a fejlődésben. Jelenleg van rajta 1-2 kb 10 centiméteres hajtás, macskafülnyi levelekkel.
Szerintetek van esély arra, hogy jövőre erőre kap, vagy ősszel ültessek helyette másikat?
Legalább 3-4 sharka-rezisztens, és itthon is elérhető fajta van már. Ha visszaolvasol, már írtunkróluk. Magyarból a gönczit ajánlom, a Bergeron jó, de vannak még nála is jobb fagytűrők. A magyar kajszi - ceglédi - Kuresia érése eléggé egybe esne. valami korait (Orangered , Aurora, ezek a sharkára is rezisztensek) megpróbálhatnál. Mondom ezt én, akinek csak kiskertben van pár csemetéje.
2012. novembere előtt az 'Őszibarack' fórumon beszélgettünk a kajsziról is. Ott is sokmindent megtalálsz. Az 'Oltás-szemzés' fórumon is nézelődj. Azután kérdezz!
Elkezdtem az olvasást már nem is olyan sok van hátra :)
Arra gondoltam,hogy veszek:
20 db Magyar Kajszit --az ize miatt
20 db Ceglédi Óriást -- szintén iz miatt
20 db Kuresi - virus ellenálló képesség miatt
20 db Bergeron - mint fagytürő
ez 80 db fa... ami azt jelenti,hogy marad még elég nagy területem szabadon, de megprobálkoznék a saját csemete neveléssel pár év mulva. Amelyik a legjobban érzi majd magát nálam és legjobbnak itéljük meg abbol még ültetnék vagy 60 at :) Elrugaszkodott ötlet? Gondolom csak meg tudom tanulni az oltást :) keresek valami szakirodalmat róla...
Tisztelettel köszöntök mindenkit, elolvastam minden betűt és az az érzésem hatalmas tudás van itt nálatok, most látom milyen nehéz kérdések ezek. Telepíteni szeretnék kb. 50-60 fát, nagyon sok kérdésem van, de előtte elolvasom a fórumot mégegyszer és jegyzetelni is fogok, hogy célzotabban tegyem fel a kérdéseimet. Az első az lenne mindenek előtt, hogy érdeme-e még idén az ősz végefelé elültetni a fákat vagy várjam meg a tavaszt a telepítéssel,( valahol kajszira kimondottan a tavaszit javasolták) a másik pedig ha tudtok segíteni akkor korrekt faiskolák nevei érdekelnének ahol van választék és lehet olvasni a fajtákról is. A területről pár szóban Kecel környéki gyenge homok (biztosan kell valami talajjavítás, gondoltam szerves trágyára nagy adagban) kb 1 m-nél agyag a nyugvó vízszint kb 3 m-nél. A klíma eléggé hideg tavaly télen -27, az idén -8 volt a leghidegebb. Későbbi virágzású ellenálló fajtákra gondoltam kb. 4 fajtát szeretnék max. A többi kérdés majd később mert eléggé kezdő vagyok.
Tavasszal kiástunk 60 db 1x1x1 m ültető gödröt, diot terveztem bele, de inkább kajszinál maradok valószinü. A talaj fekete nem homokos ( a méteres gödör aljánál már agyagos vizzáró réteg..) talajviz az egyik szélén viszonylag magasan van ott tavasszal ( igaz a nagy esőzések után) a méteres gödör alján sokáig állt 10-20 centi viz....
Sajnos nem tudok oltani és semmiféle tudásom nincs..tényleg nulla szaktudás. Könyvekből és internetről okositom magam, igy a saját nevelés nem biztos sikeres lenne :)
Elképzelés van, csak nem tudok dönteni, hogy Kuresia legyen vagy a hagyományos magyar fajták. Ha már csinálom nem szeretném, h a Sharka virus elvigye, de legyen piacképes, ne legyen idegen az ize az emberek számára..szeressék..eladható legyen és pálinkának is jó legyen...
Majdnem fél hektáros terület.. térállás 5m *6 m furt kút van locsolás megoldott, de csak inkább a nyári forroságban alkalmanként..nem folyamatos öntözés :)
koronaformát nem tudom, de tavasszal hívok metszős embert :) Aki megcsinálná nekem...Én egyáltalán nem vagyok szakmabeli telejsen idegen a mezőgazdaság tőlem...de szeretnék beletanulni és csinálgatni, és a föld se legyen parlagon, ha már van :)
Attól függ a terméshozam, hogy milyen intenzíven akarod művelni. Térállás, koronaforma, öntözés, gyümölcsritkítás, ... ? A fajtától is sokminden függ. Jól gondold meg mit, hogyan akarsz és jól nézz utána mielőtt ültetsz.
Van egy forgótálcás aszalóm. 4-5 kg gyümölcsöt lehet belepakolni. Pár éve próbáltam vásárolt kajszit aszalni, de a végére szinte csak a héja maradt, de így is megpenészedett a tárolás során. A többi fajtával (meggy, cseresznye, szilva, alma, körte) nem volt ilyen problémám.
Aszalásra alkalmas sárgabarack fajtát keresek. Sajnos a fajtaleírásokban nincs említés erről. Ha van valakinek tudomása ilyen fajtáról, vagy személyes tapasztalata van, kérem ossza meg velem.
Az elmúlt hetekben szó volt a JOJO szilva vírusos alanyra való szemzésének kövtkezményeiről. Kérdésem, a szerintem vírusos / termés húsában barna folt / fiatal Ceglédi óriás fámat átszemezném Kurésia fajtára, mit várhatok?
A barack kb 20. körül lepottyant le. Az íze amolyan kényszerérett szerű. Igazántiból szerintem ebből leszűrni nem lehet pontosan mílyen lesz, talán jövőre ha rendes termés lesz a fán. Mivel gyakorlatilag első éves a fa ( nálam ), vagyis az oltvány inkább kétéves messzemenő következtetést levonni ebből a termésből még szerintem nem lehet.