Keresés

Részletes keresés

kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 418
A "speckojat" nem talaltam meg, csak egy rovid leirast a gyarto oldalan, amibol nem derul ki sok. Ami lenyegesnek tunt azt ideztem (416).

unk
Előzmény: hAnd (417)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 417
A speckója szerint (XHBQ és XHBX) nyáron szárít (nem engedi be a gőzt kintről), télen pedig párásít, mert a fűtés miatt kiszáradhat a levegő.
Mondjuk, én eddig azt hittem, a jól szigetelt, légtömörséghez közeli házakban (ahol a légcsereszám alacsonyra esik a kívánatos 0.5 közeli érték helyett) télen is a párásodás a gond.

"Humidity adjustment-
-In cooling, remove humidity of outdoor air and discharge fresh air with similar humidity to indoor.
-In heating, convert dry outdoor air to humidity and discharge fresh air with similar humidity to indoor"

Előzmény: kissunk (416)
kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 416
"It’s suitable for areas where temperature difference is small while humidity difference is big between indoor and outdoor. "

Nem iger sok jot a mi eghajlatunkon. Marad a rotacios hocserelo....

unk
Előzmény: hAnd (414)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 415
A 60-as hozzászólások körül szó volt arról, hogy a földregiszter megépíthető-e alu spirócsőből és esetleg egy 6W-os Germicid lámpa csírátlanítana.
CSinált azóta valaki ilyesmit? Működik? Mi lesz az ózónnal? Elbomlik, mire a szobákba érne? (elég instabil)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 414
Kapható egy XHBQ-D1.5TP nevű berendezés, ami olcsó és ilyen hőcserélő van benne (ellenáramú, párát is "cserélő"). Erről kérdeztem már ezen a fórumon, de senki nem ismerte. A fenti modell 150 m3/h-s, de elvileg gyártanak belőle nagyobbakat is.
Előzmény: kissunk (413)
kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 413
"azaz féligáteresztő hártya van a hőcserélőben"

Errol meg nem hallottam, de a rotacios hocserelok azok ilyenek (ERV) .

unk
Előzmény: hAnd (407)
Axióma Creative Commons License 2009.09.08 0 0 412
Mar csak azt nem ertem, hogy a parologtatas nem egy olyan feladat, amit ne lehetne csak draga betettel, visszanyeressel megoldani. A viz litere nem egy draga dolog, es melegben magatol parolog (persze ha zold novenyen keresztul az meg jobb). A betetnel viszont akkor is visszamegy a para, ha mar nem kellene; valamint a paraelvonas altalaban nehez. Vagy rosszul gondolom?
Előzmény: unisignal_aefh (410)
vízmérték Creative Commons License 2009.09.08 0 0 411
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 410
Nálam már volt 80% feletti a páratartalom és tudod hol volt párakicsapódás? A mosogató alatt a hidegvíz flexicsövön. Egy pkc házban, amilyet te is akarsz nincs nedves fal sehol (ha jól van kivitelezve). Télen bazi száraz a levegő és folyamatos légcsere mellett lemehet 30% alá is a benti pára. Ez nem túl egészséges, emiatt találták ki a cellulózbetétes rekuperátort.
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 409
Én nem adnék 1600€ -t sem a cuccért, az még mindíg dupla ár az értékéhez képest.
Előzmény: Pitylogós (408)
Pitylogós Creative Commons License 2009.09.07 0 0 408

Hülye is aki ennyiért megveszi. Az Br. 840eFt

Internet riszörcs, kollégák! Br. 1800-1900 EUR, +egy kanyar Münkenba=570eFt, és akkor drága bengával, zabálós autóval és xar EUR árfolyammal számoltam!

A szettet meg főleg nem szabad...

De meg lehet venni SEWT-H és SEWT-W néven a léneget, az SEWT-E néven futó 100m cső helyett meg jó sima KPE.

Az akkor már csak 1600 EUR.

Előzmény: unisignal_aefh (406)
hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 407
Köszönöm az eddigi segítséget talajregiszter ügyben!

Még egy kérdés: Láttam, hogy léteznek "ERV" rendszerek, ahol nem "csak" a meleget (HRV), hanem az "energiát" nyerik vissza, azaz féligáteresztő hártya van a hőcserélőben, amin átmegy a pára is.

Jó ez nekünk? Nem az a lényeg, hogy a párát kikergessük a házból? Hogy ne penészedjünk?

HRV&ERV
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 406
Előzmény: unisignal_aefh (405)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 405

Ennek is kitartják az árát, nehogy már sokkal olcsóbb legyen mint az awadukt.
viszont házilag összeválogatva olcsóbb.
Cső ára kb 300Ft/m
Hőcserélő: kb 70ezer de lehet barkácsolni autóhűtőből harmadáron
fagyálló: 18ezer
tágulási tartály: 15ezer
keringető: 30ezer
termosztát: 5ezer

akárhogy számolom gépi földmunkával együtt kijön 200-250ezerből...
Előzmény: Törölt nick (402)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 404
Igen, sajnos nem lehet tudni hogy milyen és mennyi baktérium, penészgomba, egyéb dolgok keletkeznek a kondenzvizes belső csőfalon. Ezzel az a fő probléma szerintem hogy senki nem meri kipróbálni és nézegetni a levegő minőségét éveken keresztül. A föld megeszi a horganyzást, emiatt csak alucső jöhet szóba , de hogy hogy bírja a föld nyomását az egy jó kérdés.
hőtechnikailag pedig az alu jobb lenne mint a műanyag antibaci csövek...
Előzmény: hAnd (401)
hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 401
Tényleg nem jó a sima spirócső talajregiszternek?
Miért? Korrózió miatt? Vagy mert összeroppan? És ha rábetonozok egy kicsit?
Előzmény: unisignal_aefh (400)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 400
A heliosnak is van, az olcsóbb, bár nem sokkal.
Gondold át nem akarsz e zárt rendszerű talajregisztert víz-levegő hőcserélővel. A keringető szivattyú áramfelvételével kerül majd többe (üzemeltetés szemppontjából). Kivitelezése viszont jelentősen olcsóbb a rehaunál vagy a heliosnál.
Előzmény: hAnd (396)
peter513 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 399

A feleségem hevesen tiltakozik az ellen, hogy valaha is szellőztetőt szereljek a lakásba. Eljutottam odáig, hogy már csak a kinézete ellen ágál: Hogy fog az kinézni?! Mondtam, hogy bemegy bármelyik nagy új épületbe, mindegyikben van szellőztető, de erre azt mondja, hogy családi házban még nem látott ilyet, látni akar.

Tehát: Akinél már működik, légyszi készítsen képet a légbeömlőről, és tegye fel, mert meg akarom neki mutatni. Mondtam, hogy van vagy 20 féle, de egyénit is lehet készíteni fából sűrűn kivágva. Erre kicsit megenyhült de látni szeretne.

Köszi!

hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 396
Milyen csövet javasoltok a földregiszterbe? Jó az egyszerű spirócső, vagy az összeroppan a föld súlya alatt?
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.06 0 0 395
mejben=melyben :)
Előzmény: unisignal_aefh (394)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.06 0 0 394
Szia!

A cső a csőben rendszer nagyon jó. A föld alá nem mehet, le kell szigetelni, máskülönben elveszíti az értelmét. A hőcserélő nem lehet egyben talajregiszter. Sima kpe csövekből nem ajánlott készíteni, pl mert szennyező anyagokat enged ki, statikusan feltöltődik=koszolódik, nehéz légtömörré tenni. Kb 80-85 % os hatásfokot érhestz el jó méretezéssel. Olvasd végig peterch szakértő hozzászólásait, mejben részletezi ennek felépítését.
Előzmény: fürgeszarvas863 (393)
fürgeszarvas863 Creative Commons License 2009.09.06 0 0 393

Sziasztok!

Én is gondolkodom ehhez hasonló szellőztető rendszeren. Szerintetek meglehet oldani sima KPE csövekből?

A kifújt levegő energiájának hány %-át tudnám úgy vissza nyerni ha azt mondjuk egy 110mm átmérőjű csőben áramoltatnám ki, a frisset pedig egy 200mm-esbe vissza a 110-es körül. Tehát cső a csőben rendszerben, és mind ezt úgy hogy le van ásva kb 1800mm-re a földben.

Télen így lenne használva, nyáron meg csak a külső csövön jönne a levegő a benti használtat meg csak kifűjnám.

Gondolatok?

Ellenérvek?

Megerősítés?:)

hAnd Creative Commons License 2009.09.06 0 0 392
Sziasztok!

Ismeri valaki az XHBX-D2TH gépet? Ez egy kis hővisszanyerős gépecske, 200 m3/h-ig. Kínai, jó árban van. Van valakinek ezzel tapasztalata?

Köszönöm
peterch Creative Commons License 2009.08.30 0 0 391
Szia !

Nyaron kicsapodas nem jon letre. Telen meg ami kicsapodik, az az elhasznalt levegobol, de mivel a meleg oldal iranyaba lejtese van a rendszernek, igy visszafolyik a kondenz gyujtoponthoz, ahonnan el van vezetve a lefolyoba.

Udv , Peter.
Előzmény: unisignal_aefh (390)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.08.30 0 0 390
Szia!

Neked nyáron a friss levegő páratartalma nem csapódik ki a rendszeredben valahol?
Előzmény: peterch (389)
peterch Creative Commons License 2009.08.27 0 0 389
Szia !

A kalorifer megvalasztasa eleg konkret adatok ismereteben lehet csak korrekt. Ezert legyszives nezd at ezt a meres leirast.: www.permanent.hu/katalog/hoszivattyu/passzivhutes.pdf
A negycsovessel megtudod oldani a hutest es a futest is.
Az en rekuperatorom SPIRO cso FeZn lemezbol, valamint a leagazasok SONOVENT zajcsokkento flexibilis csovek.
80mm-es csovon orankent atnyomni 160m3 levegot az szerintem durva dolog. 9m/sec. lesz a szelsebesseg.
140-es csoben az 500m3 , ugyszinten 9m/sec. legsebesseget jelent.
En szerintem a 80-as helyett 125mm-es es a 140-es helyett a 200mm-es jobb lenne. Csokkenne a legellenalas, igy a venti kisebb fogyasztassal mukodne, valamivel csendesebb is lenne. Ami a zajszint csokkenteset illeti: Minel egyenesebb szakaszok legyenek, A gerincbe vagy hangtompito csoszakaszt epitesz be, es a leagazasokat hangtompito flexicsovekkel kotod be. Itt viszont nagyon szamit a cso hossza. Legalabb 1,5m legyen, de ha tobb, az nem baj. Szereleskor ne feszitsd meg, hanem legyen egy kis lazasag, akkor jobban csillapit!

Udv , Peter.
Előzmény: Cushman (388)
Cushman Creative Commons License 2009.08.27 0 0 388

Szia!

Utolsó kérdéseim a méretezéshez, amik még hiányoznak:

Ha a kalorifer (kútvizes) méreteit (nem fizikai, hanem teljesítménybéli) szeretném meghatározni akkor is igazak ezek a számok? Tehát ha kijön nekem pl. 3kW akkor elmegyek egy "kalorifer" üzletbe és ott levesznek a polcról egy 3kW-os kalorifert?

A másik dolog, hogy a te rekupátorod alu, vagy acélcsőből van illetve spiró, vagy flexibilis?

A harmadik dolog: átm 80-as cső elég 160m3/ó "zajtalan" szállításához, vagy válasszak nagyobbat , esetleg kisebb is elegendő?

A gerincvezetéken 500m3/ó légmennyiségnél elég a 140 körüli vezeték? 

Köszi,

Cushman

Előzmény: peterch (383)
Májkell123 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 387
Ami egy átlag ksz-ben benne kell lennie, az bent van. Párazáró fólia a gipszkarton alá, tömített ablakok stb. Ilyen alapon az összes ksz szétrohadna.
Arra gondoltam amit egy passzívházban pluszba beépítenek. pl. légtömör konnektorok stb.
Előzmény: Pitylogós (385)
peterch Creative Commons License 2009.08.27 0 0 386
Szia !

Az en hazam tegla + EPS.
Nalam is van veszteseg a legtomorseg vegett, 15m3/o. Sajnos igaz az, amit az elottem szolo irt. Nagy hianyossag, ha a konnyuszerkezetes haznal nincs kelloen beepitve a legtomorseget biztosito folia,nyilaszarok legtomor beepitese, stb. Nalad sajnos elofordulhat, hogy telen a reseken kijuto para kondenzalni kezd a szigetelesben, vagy a tartoelemeken.
Ha viszont az elszivas lesz nagyobb, akkor meg a reseknel elofordulhat, hogy peneszedes jon letre belulrol. De igy legalabb megtudnad, hogy hol vannak a gyenge pontok. Ezek a pontok most is veszelyt jelentenek.

Udv , Peter.
Előzmény: Májkell123 (384)
Pitylogós Creative Commons License 2009.08.27 0 0 385
Az elég baj. A ksz-ben akkor is létfontosságú a légtömörség, ha nincs szellőztetőd. A réseken ugyanis a pára akkor is diffundál, ha nem levegő viszi magával. És akkor túlnyomás nélkül is szétrothad a szigetelésed/favázad.
Előzmény: Májkell123 (384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!