Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 2009.08.24 0 0 366
Szia !

Ha jol ertem, akkor egy kut aknajaba szeretnel egy kalorifert betenni, egy szivattyuval folyamatos atfolyast biztositani, valamint 90m3/ora levegot elomelegiteni. A kerdes ,hogy el-e fagyhat?
Szamoljunk: 90m3 levego orankent -20C fokrol + 8C fokra valo melegitesehez 630kcaloria kell / jo en meg vaskalapos vagyok/ , kutviz 12C fokos. 2C fokot vonunk el a viztol, akkor 315 liter vizet kell orankent atemelni a kaloriferen. Ez az elmeleti ertek. A kalorifert erdemes volna leszigetelni, + az akna fedelet, meg a beszivocsovet a kaloriferig, mert azon parakicsapodas jonne letre. . A szivattyu hulladekholye meg elmeletileg potolna az akna lehuleset , vagyis az 1,2m-es melysegben megmaradna a 10C fok kornyeke.

Udv , Peter.

Előzmény: unisignal_aefh (363)
Cushman Creative Commons License 2009.08.24 0 0 365

Sziasztok!

Végigolvastam a topicot és nagyon sok érdekes infót szereztem általatok és kedvet is egy "talajregiszteres" rekupátoros rendszer építéséhez. Azt még nem tudom, hogy csak hűteni szeretném-e a házat illetve egy kicsit gazdaságosabban szellőztetni télen, vagy próbálok egy télen is jobb hatásfokú rendszert építeni rekupátorral. Ami körvonalazódik bennem, hogy a talajregiszeres megoldás a cső ára miatt drága viszont ha nem ezeket az anyagokat használom a lehetséges "hibák" miatt (gombák, bacik tenyészete) viszont félek megépíteni. Nos ezért inkább egy folyadék-levegő hőcserélővel oldanám meg amihez a hűtőközeget a meglévő kútból kapná a rendszer.

A kérdésem, hogy a visszavezetéshez furassak még egy kutat, vagy elég ha a visszatáplálás a kút közelében történik?

Ismertek ilyen gépeket (kompresszor nélküli központi klíma) ami kereskedelmeben elérhető áron kapható, vagy szükséges házilag összerakni egyet?

Rekupátorként egy hasonló, csak fordított dolgon gondolokodom, hogy a koszos levegő egy hőcserélő segítségével előmelegítené a kútból érkező vizet, vagy egy Peterch topiktárs által (joggal) annyira kedvelt  ellenáramos levegő-levegő hőcserélőt csinálok.

Ötlet, érvek, ellenérvek?

Cushman

unisignal_aefh Creative Commons License 2009.08.06 0 0 364
90 m3/h nem 120 bocs.
Előzmény: unisignal_aefh (363)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.08.06 0 0 363
Szia!

Szaki vagy hátha tudod: Elfagyhat egy 1,2 m mélyre aknába szerelt karoliferben a kútvíz egy kemény téli -15, -20 körül? A légáram kb 120 m3/h egy 160as beszívóágban.

Előzmény: peterch (362)
peterch Creative Commons License 2009.08.06 0 0 362
Szia !

A hazon beluli es kivuli nyomas kozt ha 40Pa a kulonbseg, akkor nyit a szelep.
Egy kemeny tokeletes mukodesehez is 6-12Pa kulonbseg szukseges.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (361)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.06 0 0 361
"Na mindegy, ez egy egyszerű szerkezet, teljesen automatikusan egy gumileffentyű nyit, ha 40 pascalt eléri a vákum a házban. "

:)))))

Ahhoz képest, hogy még a felszín felett 31 km magasan is 1000 pascal a nyomás, egész jól dolgozik a rendszeretek. :)
Lehetett volna folytatni: és értesíti a hullaszállítókat.

Szóval hogy is van ez valójában?
Előzmény: ozea (359)
ozea Creative Commons License 2009.08.06 0 0 360
nem megy nekem ez a linkbeszúrás: www.labaro.hu
Előzmény: ozea (359)
ozea Creative Commons License 2009.08.06 0 0 359
Hát igen, ezt tudva jobb lett volna valóban a cserépkályhához odavezetni a levegőt, de ez a hajó már elment.
A szellőző rendszer nem szokott ki-be kapcsolni, hanem folyamatosan megy. Ez egy talajkollektoros, hőcserélős szellőző. A lakóhelyiségekbe befelé fújja a levegőt, a vizes helyiségekből elszívás van.
Ha több napra elutazunk, akkor kell levenni 1-esre, ha meg nagy a nyüzsgés a házban akkor felvenni 3-asra. Amúgy folyamatosan 2-esen működik.
Korábban már leírtam a problémám lényegét, miszerint részben ez a szellőző, részben a konyhai szagelszívó vákumot gerjeszt, még ha nem is tökéletesen légtömör az épület.
Végül is a szellőzőrendszer szállítója kezelte ezt a problémát egy vákumra nyíló szelep beszerelésével. Furcsa módon a Heliosnál amikor a problémámmal megkerestem őket nem nagyon tudtak érdemi információt adni (erről korábban írtam), aztán amikor a szellőzőszerelőm által megadott számú-tipusú szelepet kerestem, mondták hogy ja igen, az van, 8000 Ft...
Na mindegy, ez egy egyszerű szerkezet, teljesen automatikusan egy gumileffentyű nyit, ha 40 pascalt eléri a vákum a házban. Ezt korrektül beszerelték és most már működik.
Előzőleg kérdés volt itt a fórumon, hogy miféle szerelőcsapat ez, hogy ilyen problémák adódnak. Amíg nem oldódott meg az ügy, addig nem akartam sem jót, sem rosszat mondani rájuk. Most úgy néz ki hogy talpára esik a dolog, úgy hogy bátran ajánlom őket másoknak is:
Előzmény: torkend (358)
torkend Creative Commons License 2009.07.21 0 0 358
Ozea! Mindenképp a zárt rendszerű fűtés lett volna a jó megoldás, de ha már így lett megoldva, akkor is meg lehet oldani a dolgot. A kérdés, hogy milyen alapon működik a szellőztetés nálatok? Mi alapján dönt az elektronika, hogy indulhat-e a szellőztetés, vagy nem? Be van már építve egyáltalán?
infolegtech Creative Commons License 2009.07.21 0 0 357
Előzmény: Májkell123 (347)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.21 0 0 356
Előzmény: unisignal_aefh (352)
wulfin Creative Commons License 2009.07.21 0 0 355
szerintem az 1 meter meleg cso elhanyagolhato a 60 meter hideghez kepest. Nalam pl most napos helyen van, igaz a beszivobol csak kb 40 cm a fem resz (meg nincs beultetve a kornyeke novenyekkel) es 18-19 fok koruli a bejovo a legnagyobb melegben is.
Előzmény: unisignal_aefh (353)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.21 0 0 354
Nyilván nem teszed napsütötte helyre. A beszívót mindenképpen árnyékos pontra kell tervezni.
Előzmény: unisignal_aefh (353)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.07.20 0 0 353
kiwi lennék hogy a nemesacél beszívótorony a gyilkos UV B alatt hány fokra melegedik fel, még ha csillog villog akkor is, rontva ezzel a hatásfokot.
Előzmény: Pitylogós (350)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.07.20 0 0 352
a riszörcs eredményét dobd már fel link formájában pls!
Boery Creative Commons License 2009.07.14 0 0 351
"Vajon az Awadukt 600eFt-os árában benne van bármi más, mint a cső?"

Szerintem nincs.
Ezekután csupán egy előnye lehet az awaduct-nak: a merevsége. Kérdés azonban az, hogy ez mennyire valós probléma a heliosnál- már mint a felxibilitása miatt képtelenség úgy lerakni, hogy folyamatosan lejtsen, pici hullámvölgyek mindig maradnak benne
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 350

2400 EUR Br.-ért+szállítás megvehető (internet riszörcs...) a teljes rendszer, tehát cső+nemesacél beszívótorony (ezt én nem venném meg, mert magában 700 EUR, ez sztem lehúzás...)+a teljes belső szerkó, azaz váltószelep, termosztátok, szifon, falátvezető csődarabok, vezérlés stb. stb.

Az kb. 672eFt, és ez jóóóóóval több cucc, komolybb rendszer mint csak egy cső...

Ha az aranyárú tornyot levonod, akkor csak 1740 EUR Br.+száll.

Vajon az Awadukt 600eFt-os árában benne van bármi más, mint a cső?

Előzmény: Boery (348)
Boery Creative Commons License 2009.07.13 0 0 349
Bocsánat a link lemaradt:
AWADUCT cikk
Boery Creative Commons License 2009.07.13 0 0 348
Igen közben megtaláltam én is a leírásban.
Az árlistában Netto 404000 Ft-ot találtam rá, ha tényleg ennyi akkor nem sokkal jobb árban mint az AWADUCT.
További aggodalmam, hogy hogyan lehet úgy lerakni, hogy ne legyenek "vízzsákok".
A bordázott külső jó dolog mert nagyobb a talajjal érintkező felület.

Az AWADUCT-ról találtam egy is cikket. Van benne szó az anyagáról is.
Előzmény: Pitylogós (346)
Májkell123 Creative Commons License 2009.07.13 0 0 347
Sziasztok.

Úgy tervezem, hogy a szellőző rendszer gerincét horganyzott spiró-csőből csinálom, a befúvó és elszívó helyeket pedig sonoflex vagy sonoair csövekkel kötöm rá.
A kérdésem: min. mekkora sonoflex csőhossz kell, hogy a hangcsillapítása érjen is valamit? Azért kérdem mert, néhol kicsi a távolság a gerinc és a befúvó hely között. (Rácsos tetőszerkezet miatt kevés a hely, nem mehet akárhol a gerinc.)
Másik kérdésem: ahol hely van elég a ott elég az 1 méter hosszú sonoflex?

Néhány adat: a normál szellőztetés (befúvás) 125m3/h lesz. A gerinchálózat D125-ös csőből lesz, innen lesznek a leágazások D100-as csővel befúvó és elszívó helyekhez.
Előre is köszönöm.
Májkell

Pitylogós Creative Commons License 2009.07.13 0 0 346

Tisztelt Topiktárs,

kérlek, mielőtt nyilatkozol, olvass utána.

A cső két rétegű. Kívül bordázott, belül sima. Ez utóbbi antisztatizált és antibakteriális.

Előzmény: M61021 (344)
wulfin Creative Commons License 2009.07.13 0 0 345
En eddig kb 1 liter kondecvizet gyujtottem ossze a rendszerbol Husvet ota. Ez akkor keletekzett amikor az esos ido volt. Az a helyzet hogy nagyon keves idoszak van amikor kondezviz keletkezik, meg nyaron is joval tobb az az ido amikor nem. Igy a csorendszer altalaban csontszaraz a folyamatos legaram miatt.
Előzmény: M61021 (344)
M61021 Creative Commons License 2009.07.13 0 0 344
Nincs antibaci a helios talajhőcserélőjén és flexicső, tehát szerintem gyanús, hogy a kondenzvíz is megáll egy kicsit benne, akármilyen sima. Lehet, hoogy dohos lesz egy idő után.
Előzmény: Boery (343)
Boery Creative Commons License 2009.07.13 0 0 343
A helios csövein is van az az ezüstös vagy milyen antibaci réteg?
Előzmény: Pitylogós (340)
peterch Creative Commons License 2009.07.12 0 0 342
Szia !

Sajnos nem valodi szakemberekkel dolgoztatsz, mindegyik csak a sajat munkajat vegzi es nem komplex megoldas a csoportmunka. Eleve gondolom, hogy a beepitesre kerulo nyilaszaroid nem legbeejtosek, mert hovisszanyeros szellozteto berendezest epittetsz. Zart ablakoknal az elszivo nem sok mindent fog erni, mert nincs friss levego utanpotlas. A kalyha kemenyenek legalabb 6-12 Pascalt kell tudnia, hogy biztonsagosan mukodjon. Levego utanpotlas nelkul sem oxigen,sem huzat nem lesz. A szelloztetonek pedig tulnyomasosnak kell lennie, mivel Te sem akarod, hogy fozeskor, WC hasznalatkor stb. a szagok bejarjak a hazat. Valamint meg azert kell tulnyomasos kivitel, mert a haz nem teljesen legtomor.
Szerintem a biztonsagos megoldas az lett volna, ha a szelloztetorendszer tulnyomasos. A digesztor egy zsirfogon keresztul siman mehet a szelloztetobe. A kalyhanak pedig a zartrendszer volna a valodi es biztonsagos megoldas. Friss levego kintrol a kalyhaba es a fust a kemenybe.
Inkabb meg most csinaltasd meg tokeletesre, mint kesobb mergelodni!

Udv , Peter.
Előzmény: ozea (338)
wulfin Creative Commons License 2009.07.12 0 0 341
Nem botlottam bele a Helios-ba amikor keresgeletem, valoszinu tobb idot kellett volna a dolgora szanni. Majd a kovetkezonel:)
Előzmény: Pitylogós (340)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.11 0 0 340

Wulfin,

miért a Rehau csövet választottad?

A Helios-é pl. kb. felébe kerül (50m 1000€).

Előzmény: wulfin (304)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.11 0 0 339

Nem talált még valaki valahol összehasonlítást levegős és vizes rendszerű talajregiszter hatékonysága között?

ozea Creative Commons License 2009.07.11 0 0 338
Az a baj, hogy úgy néz ki mintha nagyon sokan nagyon okosak lennének és értenének hozzá. Én meg nem értek, és így nem tudom kinek higgyek.
Mindenesetre a szellőzősök még dolgoznak rajta. Addig nem akarok negatív reklámot csinálni nekik, amíg le nem zárul a dolog, mert amúgy a referenciáik, akiket személyesen is ismerek azok jók, vagyis eddig nem volt gond velük.
Mindenesetre akármilyen megoldás is születik, tájékoztatlak Benneteket.
Előzmény: Tipcsok (337)
Tipcsok Creative Commons License 2009.07.10 0 0 337
Azért elég érdekes a dolog az, hogy erre a szellőztetőt beszerelő cég nem figyelt. Véleményem szerint lesznek itt gondok, és elég veszélyes játék az égéstermék visszaszívás. Én a helyedben keresnék egy embert, aki ért is hozzá, és vele megkonzultálni a dolgot.
És az tényleg elég durva, hogy jo pénzért szellőztető lett berakva, és ablakot kell nyitni, hogy működjön a rendszer jol. Ha nem titok, ki volt ez a "jo" kivitelező?
Előzmény: ozea (336)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!