Egyik könyvemben azt írják, hogy 3-4 liter CO2 van egy patronban. És azt is írják, hogy ez rövid távú megoldás csak 1-2 hét, mert elszökik a co2 is szép lassan.
Azt nem lehet tudni, hogy mennyi kell, ezt csak tapasztalat alapján lehet belőni.
De használhatsz parafin tablettát is, vagy égethetsz egy kis ként rá ha annyi hiányzik belőle. Bár mit is csinálsz egyik se hosszútávú megoldás, a legjobb lenne ha tele tudnád rakni a hordót.
Hordó könnyezésre vagy veszel olasz műfaggyút vagy összetörsz borkövet és összekevered mésszel és azzal kened be ahol könnyezik.
írják, hogy ha a hordó nincs tele borral, akkor fújhatsz szódás szifonból CO2-t. Kérdezném, hogy honnan tudod, hogy mennyi CO2-t kell fújni?
Az egyik hordóm "könnyezik" már 3 napja, az első fenék és donga találkozásánál; nagyon nem akar annyira bedagadni, hogy abba maradjon a "könnyezés". Ismertek olyan javítási módszert, ami borral teli hordónál is használhatnék?
nem érzem túl édesnek. lehet, hogy az alkoholfokolóm rossz? olyan, mint a mustfokoló, elmerülős-lebegős. apám a pálinkát fokolja azzal, azt mondta, neki pontosnak tűnik. van valami precízebb műszer erre?
na akkor kénezésügyileg most kicsit okosabb lettem :)
viszont a problémám a következő. voltam ma lent a szőlőben, és úgy látom, igencsak leállt az erjedés. mennyi idő alatt kellene végbemennie? a refraktométer 7%-ot mutat (brix), az alkoholfokoló is még jóval 10 alatt áll valahol. 19-es cukorral indult neki úgy október 1-2-án (olaszrizling). valahol 14 fok körül van a pincében.
Van még a szénsavval való tartósitás/szifonpatron viz nélkül egy kis csővel, de attól egy kicsit buborékizű lessz az itóka! Egyébként minden szó igaz az előttem szolótol!
Van aki tudatosan nem kénezi és próbál a legjobb minőségre törekedni. Itt van aki szerint ihatatlanul rossz íze van a bornak, van aki szerint jó dolog. A kén amúgy segít feltárni a bort, azon kívül hogy tartósítja is azt. Kénezés után jönnek elő a valódi ízek, a színe is másabb lesz (ez nézőpont kérdése hogy kinek mi jön be.)
Nekem volt már kén mentes borom, csak azért hagytam meg, hogy tesómék érezzék, hogy mennyivel kellemesebb az íze a kénezett bornak. Ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet kén mentesen jó bort csinálni, csak azt hogy nehéz és szvsz mi még nem tartunk ott. Persze vannak hobbi "bor" készítők akik karácsonyra több 100 litert felszívnak és csak az alkohol tartalom a fontos, azoknak mindegy hogy milyen az íze. :)
De térjünk vissza a 10 literre:
Én a durva seprőről egész hamar, a finom seprőről pedig időnként át szoktam fejteni. Ha fejtem, akkor nem csak a seprőt hagyom benne, hanem a sperő feletti 4-5 mm-t is. (ezt csak szemre szoktam). Szóval itt máris ha van 10 literem akkor nincs tele a 10 literes edényem. Ha hamar is el fogyik akkor is a kénnel el tudod nyújtani azt a tárolási időt. Másik lehetőség, hogy kisebb üvegekbe fejtem, de én nem szeretek pancsikolni minden fejtésnél, bár ha muszáj akkor muszáj.
A parrafinos bor nagyrésze megmenthető, úgyhogy egy vödörbe leengedve, kissé megdöntött állapotban a nagyrésze lopóval kinyerhető a paraffinhártya alól!
Ez is "hordó" és ebben is fog érni és fejlődni a borod; akár jó, akár rossz irányba. Ebből hiányozni fognak a fa hordó adta ízek, azt majd neked kell pótolni, vagy elfogadni hiányukat.
Van egy úszófedél és van egy fedő a tartály tetején. Ez utóbbi leginkább mechanikai védelmet szolgál; és jó volt a meglátásod a belső fedél pedig a bor (pontosabban a parafin) tetején úszik.
Parafin-bor interakcióról nincs ismeretem, én is kíváncsi vagyok rá! Ez a parafin majd utoljára csurog ki a hordóból, így figyelj erre, ha a seprőt engeded ki a csapon. Takarítottam már ilyen hordót és amikor láttam, hogy a parafinos rész jön, akkor azt a részt másik edénybe engedtem ki. Hogy mit lehet ezzel kezdeni, nem tudom.
ilyen kis mennyiségnél is érdemes kénezni? vannak kénmentes borok is, és hát arra gondolnék, hogy 10 liter nem tart olyan sokáig. a hűtés nem elegendő neki?
Igen egy kicsit magas neki érzetre, de nem mértem. A 2 héttel később szedett vörös bornak való volt 5,3. Ez 7 körül lehet most, remélem hamar lesz hideg és kitudom tenni kintre ott kiválik a borkő és akkor pont jó lesz. A kékfrankos vörösem most erjed nagyon szépen hozza a meggyes illat és íz jegyeket, szombaton lesz 2hete héjon még gondolkodom hogy csak a 3. héten préselem ki.