Keresés

Részletes keresés

-panka54- Creative Commons License 2005.12.15 0 0 254

 Ha van hozzá bátorságod, csak érj hozzá kézzel és utánna nyald meg.........brrrrrr

 

 Akkor egy kérdés:  Mért keserüfog, ha nem keserü?

Előzmény: Dydand (253)
Dydand Creative Commons License 2005.12.15 0 0 253
Nem tudom, én még egyszer sem jártam így, pedig havonta egyszer minimum pontyot készítek friss, élő halból. Azért csak havonta egyszer, mert a ponty nem a kedvenceim közül való. Nem rossz, de vannak sokkal ízesebb fajták is és ugye azokat sűrűbben készítem.
Nem lehet, hogy az epe lett megsértve, vagy a kopoltyú nem lett teljesen eltávolítva? A kopoltyúmaradvány sokszor csinál ilyen "viccet".
Előzmény: -panka54- (252)
-panka54- Creative Commons License 2005.12.15 0 0 252

 Szervusztok!

 

 Ugyan olyan keserű tud lenni mint az epe. Sárgás-zöldes szine is van.

 A leirás hogy hol van jó, de jobb ha eltávolítod.

 

 Magánvélemény.

Előzmény: tuutuu (245)
Dydand Creative Commons License 2005.12.15 0 0 251
afSiH!

Látom jól elfelejtkeztem a rácpontyról, este felteszem a recipéket.

Amúgy csak azért néztem be, hogy elmondjam milyen finom harcsapaprikást készítettem tegnap. Ez még önmagában nem is lenne nagy durranás, de én nem afrikai harcsából csináltam, hanem a "jó öreg" magyar szürkeharcsából! Igaz, nem is annyiba került, mint afrikai társa, de az íz- és állagkülönbség bőven megérte, sőt, mivel frissen (azaz élve) vettem, a filézése is jóval egyszerűbb volt, mintha fagyasztott lett volna. Botor módon elfelejtettem képet készíteni, csak az esemény után jutott eszembe....
Üdv: dy
Előzmény: oiuz (250)
oiuz Creative Commons License 2005.12.09 0 0 250

afSiH

 

Először is:

Ezt jól megjártam, de ígérem, hogy dönteni fogok recept ügyileg (majd ha látom és előbb utóbb)

 

Másodszor:

Megtört az átok! Nem térdelt le a topic...

Ebből sem gazdagszom  meg::::::((((((((((((((((

 

amúgy jó hétvégét!

afSiH

oiuz

Előzmény: Dydand (249)
Dydand Creative Commons License 2005.12.09 0 0 249
afSiH!

Nincs szerencséd! :)))
És igenis magamra vette, úgyhogy be fogom írni a rácponty receptjét, méghozzá -bosszúból- többet (többfélét) is, hogy ne tudj dönteni!!! :))

Előzmény: oiuz (248)
oiuz Creative Commons License 2005.12.09 0 0 248

HAL-i!

 

afSiH

 

Szertném kijelenteni, hogy rendkívüli erőkkel rendekezek! Ez abban nyilvánul meg, hogy csak beleírok egy topic-ba és az a topic tuti letérdel 10 napra.

 

Szerintem szolgáltatásaimat pénzért fogom árulni...::::))))))))

 

Na mindegy, ha egy darabig nem írogatok ide, akkor még lehet hogy valaki beír karácsony előtt...... vagy újév előtt......

 

Addig is afSiH!

 

oiuz

oiuz Creative Commons License 2005.12.08 0 0 247

Kedves Dydand!

 

Már ne is haragudj, de hogyan képzeled, hogy pontyfej nélkül jársz-kelsz, munkába mész!

Úgy érzem, hogy ezzel a cselekedettel megbátottad a közösséget! Javasolnám, hogy enyhítsd a megbántást azzal, hogy közlöd pl. a Rác-Ponty receptjét!

 

:::::::::::))))))))))))))))))))))))

 

A mellékelt rizsától eltekintve tényleg érdekelne (Dydand, ne vedd személyeskedésnek csak vicctem) a Rác-Ponty receptje, mert hallottam róla, de soha sem ettem.

Tudom szakácskönyv.... persze....

Ha főzök akkor azt fejből teszem,  a barátnőmnek meg nincs rendes szakácskönyve....

Tudom, tudom hiányosság pótolni meg ilyenek...

 

nem feledjétek

afSiH

 

oiuz

Előzmény: Dydand (246)
Dydand Creative Commons License 2005.12.08 0 0 246
Szia!

Nekem az a véleményem, hogy nem kell kivenni, de ki lehet venni (a fejet se kell belefőzni, de bele lehet főzni:) Hallottam azonban egy olyan mondást (tetszett is), hogy ártani nem árt, ha kiveszed, ezért inkább a legtöben kiveszik.
A keserűfog a ponty garatában van. Ha levágod a fejét a kopoltyú után, és belenézel a törzs felől, akkor már egyértelmű lesz: egy kilógó csontosodás található, kissé recés, ezt szokás kitörni, ennyi az egész. Ha kettévágod a fejet (mert úgy az igazi, egyszerűbb fogyasztani, jobban átveszi az ízeket), akkor pedig el se lehet téveszteni. Sajnos itt az irodában nincs nálam pontyfej (hogy én milyen hebehurgya vagyok, sosem hordok magamál:), de amint lesz alkalmam rá le fogom fényképezni.
Üdv. dy
Előzmény: tuutuu (245)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.08 0 0 245

Halló, tudorok!

Szó szokott esni a ponty esetében az ún. keserűfogról, meg hogy az aztán nem maradhat benne.

Mármost pl. a nagy Veneszben egy büdös szó nincs róla, de máshol sem találtam, sőt, a neten is csak "maszatolás" van.

Fényképezze már le valaki, hol is az a keserűfog, meg hogyan is kell ( ha kell), kibányászni?

Nem sürgős, csak eszembe jutott.

oiuz Creative Commons License 2005.11.28 0 0 244

HALi!

afSiH!

 

Tisztelt Topikolók!

 

A múlt héten volt szerencsém Romániában járni a Fekete tenger partján valamint a Duna Deltában és Turnu Severinnél (Aranyember, Vaskapu leírása, érfelvágósan unalmas rész) is.

 

Volt szerencsém enni:

 

Lazacot narancsos mártásban, mellette volt némi lazackaviár is, ízelítőnek.

 

Valamint folyami süllőt sütve, mellé (rá) vajas, petrezselymes, k..... bogyós (ugy néz ki mint a kicsi olivabogyó, de nem jut eszembe a neve)kkkkkkkkk..... (nemtudom) szósz.

 

Kijelenthetem:

ESZMÉLETLEN JÓ VOLT!

 

Románia egyéb adottságaira nem térnék ki engedelmatekkel.

 

 

a füstölt Sprotni is HAL!

 

oiuz

 

Dydand Creative Commons License 2005.11.27 0 0 243
Hááát, ne olajban süsd, hanem inkább racletten, vagy valami platnin, ha van. Ezeket nem igazán szokták olajban sütni. Simán fűszerezd és a forró vason, vagy racletten forgasd át minden oldalát max. 1 percig, aztán már ehető is! Most jut eszembe: ha van jó minőségű teflon serpenyőd az is jó!
Előzmény: szkati (242)
szkati Creative Commons License 2005.11.27 0 0 242
Én is azt hallottam, hogy rövid ideig kell sütni, mert ha hosszabb ideig sütik, akkor kiszárad. Most már csak azt nem tudom, hogy meg kell-e forgatnom egy kis paprikás lisztben, mert egyébként viszont beleragad az olajba
Előzmény: TTAMAS (237)
szkati Creative Commons License 2005.11.27 0 0 241
Nem is vettem bántó szándéknak! Tény, hogy itt állok több, mint 1 kg vörös tonhallal és nagyon bántana, ha elszúrnám!
Előzmény: Dydand (235)
asx Creative Commons License 2005.11.26 0 0 240
Köszi, érdekes az oldal.
Előzmény: ZsuR (236)
asx Creative Commons License 2005.11.26 0 0 239

Most pedig következik a megígért recept:

 

Huachinago a la Veracruzana    (Seebrasse "Veracruz" )

 

Ez egy mexicoi étel amelyet Seebrasse (tengeri süllő) helyett más keményhúsú hallal is el lehet készíteni.

 

Hozzávalók: (6 személyre)

 

  • 6 tengeri süllő filé (vagy hasonló halfilé) kb. 1 kg
  • liszt
  • őrölt bors
  • 1 dl olívaoöaj
  • 1 hagyma (finomra vágva)
  • fokhagyma (ízlés szerint)
  • 50 dkg paradicsompüré
  • 3 ek kapribogyó
  • csipetnyi fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 3 Jalapeno-csilipaprika (spanyolpaprika) kimagozva, csíkokra vágva (általában konzervből)
  • 2 ek citromlé
  • 12 aprókrumpli (hámozva, frissen főzve)
  • 1/2 tk cukor
  • 3 szelet fehérkenyér, háromszögre vágva
  • vaj a sütéshez
  • 20 zöld olívabogyó szegfűborssal töltve

 

Elkészítése:

 

1. Halfiléket fűszerezett lisztben megforgatjuk. Az olaj felét serpenyőben felhevítjük majd a halfiléket 5 percig mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk.

 

2. A maradék olajat beleöntjük a serpenyőbe, a hagymát és fokhagymát megpároljuk majd a paradicsompürét, kapribogyót, fahéjat, szegfűszeget és a spanyolpaprikát hozzádjuk és 5 percig lassú tűzön összefőzzük.

 

3. Citromlevet, cukrot, sót és a borsot hozzáadjuk mahd további 2 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről és melegen tartjuk.

 

4. A vajat egy serpenyőben felhevítjük és a kenyérszeleteket megpirítjuk benne. Konyhapapíron lecsöpögtetjük.

 

5. A még meleg halfiléket tálalólapra tesszük, krumplit köré helyezzük és az egészet leüntjük szósszal. Kenyeret rátszzük és azonnal tálaljuk


Jó étvégyat hozzá!

asx Creative Commons License 2005.11.26 0 0 238

Én a halak magyar nevével mindig bajban vagyok...

 

Közben rájöttem, hogy a  "Yellow fin Tuna" az nem is latinul van, hanem az angol neve, de latinul az meg "Thunnus albacares"

Ezexerint nem ugyan az, de valószínűleg nem sok különbség lehet köztük ha úgy árulják mint vörös tonhal.

Előzmény: TTAMAS (237)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.26 0 0 237

A "vörös tonhal" név azért született, mert pár évtizede nálunk a "tőkehal" nem volt szalonképes, ezért azt is tonhalnak hívták. Tehát a köznyelvben a "tonhal" = fagyasztott tengeri hal lett.

 

Több fajta tonhal van, mindegyik húsa vörös, mint a marhahús.

Annyiban hasonlít a bélszínre, hogy vétek jól átsütni.

A Discoveryn a horgász műsorban mindig nagyon forró kövön nyagyon rövid ideig grillezik, hogy kívül sült, de "rare" maradjon. Állítólag "well done" klasszisokkal rosszabb.

Előzmény: asx (231)
ZsuR Creative Commons License 2005.11.25 0 0 236
Sokfele tuna van - blufin az amit nyers evesre ajanlanak, a yellowtail a fozesre valo.

Nezz be ide.
Előzmény: asx (231)
Dydand Creative Commons License 2005.11.25 0 0 235
Nem bántó szándékkal írtam, ha így érzed akkor elnézést! Csak szerettem volna a saját tapasztalataimat megosztani veled!
Előzmény: szkati (234)
szkati Creative Commons License 2005.11.25 0 0 234
Biztos igazad van! Én mindenesetre megpróbálom nem elrontani.
Előzmény: Dydand (233)
Dydand Creative Commons License 2005.11.24 0 0 233
Igaz is meg nem is, mint a népmesékben:) Tehát a szusi egyik alapja, ez igaz, az viszont, hogy a halak között olyan, mint a marhánál a bélszín, háááát..... kóstoljon meg egy nyelvhalat, vagy rombuszt az, aki ilyet állít... Mindenesetre az tény, hogy nagyon finom, és ez a lényeg! Ja, az, hogy valami nyers, vagy rózsaszín az kettő!
Üdv: dy
Előzmény: szkati (232)
szkati Creative Commons License 2005.11.24 0 0 232
A Cora volt a nyerő! Megvettem több mint egy kilót és megkérdeztem a halast, aki azt mondta, hogy ez igazán nyersen a legjobb( ez a suschi alapja), ha sütöm, akkor csak épp-hogy, pici olivaolajon, mert ha nagyon sütöm, akkor kiszárad. Na ennyi pénzért és főleg Szenteste, nekem ne száradjon ki. Most akkor itt az izgalom, hogy jól készitsem le. Állítólag ez olyan a halak között, mint a bélszin a marhánál. A legjobb és nem kell agyonsütni. a legjobb ha a belseje nyers és rózsaszin.
Előzmény: Dydand (230)
asx Creative Commons License 2005.11.24 0 0 231

Érdekes, hogy ha a Google-ba beírom, hogy vörös tonhal akkor sehol nem látni a latin nevét.

Ha németül írom be (Roter Thunfisch) akkor mindenhol Thunnus thynnus -ként szerepel. A link amit ide beírtál viszont Yellow fin tuna -nak nevezi.

Annyira nem vagyok szakértő de biztos, hogy ugyan az a kettő?

Előzmény: Dydand (230)
Dydand Creative Commons License 2005.11.24 0 0 230
De, van:)
www.rozmar.hu, balról a második menü (lakossági webáruház), azon belül a tengeri halak és halfilék, és ott már megtalálod a vörös tonhalfilét is.
Üdv: dy

Előzmény: szkati (229)
szkati Creative Commons License 2005.11.24 0 0 229
Eddig sehol sem találtam vörös tonhalat. Még a Corában nem voltam, ma odamegyek. Nincs öteltetek?
Dydand Creative Commons License 2005.11.23 0 0 228
HALihó!

Örülök, ha ízlett! Biztos finom rizzsel is, lehet, hogy legközelebb én is úgy próbálom?:) Brokkoli az mindenképpen megy az egészhez, a hagymával viszont óvatos lennék ennél a receptnél, mert az édeskés íze miatt elütő lehet.
Azt hiszem lassan itt az ideje egy új -halas- recepttel előrukkolnom, nemsokára jelentkezem is vele!
Üdv: dy
Előzmény: asx (226)
szkati Creative Commons License 2005.11.22 0 0 227

SZia!

Nagyon várom az eredményt!

Az én nagykajás 29 éves fiam akárhányszor itt van, annyiszor mondja el, hogy toscanai hallevest akar enni, valamint, hogy még mielött meghalok ezt és a marhahúsleves készítését tanítsam meg a hugának(!), mert ráhagyományozza, mint családi tradiciót.

Te( vagy bárki) nekem meg abban tudnál segíteni, hogy  hogyan kell megcsinálni a vörös tonhalat. A nagykajás ezt rendelte karácsonyra.

Előzmény: asx (226)
asx Creative Commons License 2005.11.22 0 0 226

Szevasztok!

 

Üdvözlök mindenkit! Néha be szoktam ide nézni mert én is nagyon szeretem a halat. Vasárnap megcsináltam Dydand (182)-es receptjét. Nagyon finom lett!
Biztosan meg fogom csinálni hamarosan mégegyszer, igaz kis változtatással. Na nem mintha így nem lenne jó, de nekem a tejszínes-kapros dolgokhoz jobban ízlik a rizs. Ezért a krumpli helyett brokkolit teszek a hal mellé és köretnek lesz a rizs. Esetleg a gomba alá még teszek egy kis hagymát is.


Most hétvégén szkati (184)-es recepje lesz a soron. Én szoktam csinálni tenger gyümölcsét halászlének, de a hagyományos halászlé alappal. Úgy is kiváló.
Majd beszámolok róla, hogy ez hogy ízlett és ha akarjátok akkor írok én is receptet.

Dydand Creative Commons License 2005.11.16 0 0 225
Lehet ám, hogy olyan ruszlit sikerült megkóstolnod, ami nem volt topon. Sokféle van, sokféle ízvilággal, valamelyik savanyúbb, valamelyik fűszeresebb. Én pl. magam rakok el mindig, az tuti, hogy olyan, mint amit szeretek :)
Előzmény: oiuz (222)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!