Nem tudom, én még egyszer sem jártam így, pedig havonta egyszer minimum pontyot készítek friss, élő halból. Azért csak havonta egyszer, mert a ponty nem a kedvenceim közül való. Nem rossz, de vannak sokkal ízesebb fajták is és ugye azokat sűrűbben készítem. Nem lehet, hogy az epe lett megsértve, vagy a kopoltyú nem lett teljesen eltávolítva? A kopoltyúmaradvány sokszor csinál ilyen "viccet".
Látom jól elfelejtkeztem a rácpontyról, este felteszem a recipéket.
Amúgy csak azért néztem be, hogy elmondjam milyen finom harcsapaprikást készítettem tegnap. Ez még önmagában nem is lenne nagy durranás, de én nem afrikai harcsából csináltam, hanem a "jó öreg" magyar szürkeharcsából! Igaz, nem is annyiba került, mint afrikai társa, de az íz- és állagkülönbség bőven megérte, sőt, mivel frissen (azaz élve) vettem, a filézése is jóval egyszerűbb volt, mintha fagyasztott lett volna. Botor módon elfelejtettem képet készíteni, csak az esemény után jutott eszembe.... Üdv: dy
Nincs szerencséd! :))) És igenis magamra vette, úgyhogy be fogom írni a rácponty receptjét, méghozzá -bosszúból- többet (többfélét) is, hogy ne tudj dönteni!!! :))
Szertném kijelenteni, hogy rendkívüli erőkkel rendekezek! Ez abban nyilvánul meg, hogy csak beleírok egy topic-ba és az a topic tuti letérdel 10 napra.
Már ne is haragudj, de hogyan képzeled, hogy pontyfej nélkül jársz-kelsz, munkába mész!
Úgy érzem, hogy ezzel a cselekedettel megbátottad a közösséget! Javasolnám, hogy enyhítsd a megbántást azzal, hogy közlöd pl. a Rác-Ponty receptjét!
:::::::::::))))))))))))))))))))))))
A mellékelt rizsától eltekintve tényleg érdekelne (Dydand, ne vedd személyeskedésnek csak vicctem) a Rác-Ponty receptje, mert hallottam róla, de soha sem ettem.
Tudom szakácskönyv.... persze....
Ha főzök akkor azt fejből teszem, a barátnőmnek meg nincs rendes szakácskönyve....
Nekem az a véleményem, hogy nem kell kivenni, de ki lehet venni (a fejet se kell belefőzni, de bele lehet főzni:) Hallottam azonban egy olyan mondást (tetszett is), hogy ártani nem árt, ha kiveszed, ezért inkább a legtöben kiveszik. A keserűfog a ponty garatában van. Ha levágod a fejét a kopoltyú után, és belenézel a törzs felől, akkor már egyértelmű lesz: egy kilógó csontosodás található, kissé recés, ezt szokás kitörni, ennyi az egész. Ha kettévágod a fejet (mert úgy az igazi, egyszerűbb fogyasztani, jobban átveszi az ízeket), akkor pedig el se lehet téveszteni. Sajnos itt az irodában nincs nálam pontyfej (hogy én milyen hebehurgya vagyok, sosem hordok magamál:), de amint lesz alkalmam rá le fogom fényképezni. Üdv. dy
A múlt héten volt szerencsém Romániában járni a Fekete tenger partján valamint a Duna Deltában és Turnu Severinnél (Aranyember, Vaskapu leírása, érfelvágósan unalmas rész) is.
Volt szerencsém enni:
Lazacot narancsos mártásban, mellette volt némi lazackaviár is, ízelítőnek.
Valamint folyami süllőt sütve, mellé (rá) vajas, petrezselymes, k..... bogyós (ugy néz ki mint a kicsi olivabogyó, de nem jut eszembe a neve)kkkkkkkkk..... (nemtudom) szósz.
Kijelenthetem:
ESZMÉLETLEN JÓ VOLT!
Románia egyéb adottságaira nem térnék ki engedelmatekkel.
Hááát, ne olajban süsd, hanem inkább racletten, vagy valami platnin, ha van. Ezeket nem igazán szokták olajban sütni. Simán fűszerezd és a forró vason, vagy racletten forgasd át minden oldalát max. 1 percig, aztán már ehető is! Most jut eszembe: ha van jó minőségű teflon serpenyőd az is jó!
Én is azt hallottam, hogy rövid ideig kell sütni, mert ha hosszabb ideig sütik, akkor kiszárad. Most már csak azt nem tudom, hogy meg kell-e forgatnom egy kis paprikás lisztben, mert egyébként viszont beleragad az olajba
1. Halfiléket fűszerezett lisztben megforgatjuk. Az olaj felét serpenyőben felhevítjük majd a halfiléket 5 percig mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk.
2. A maradék olajat beleöntjük a serpenyőbe, a hagymát és fokhagymát megpároljuk majd a paradicsompürét, kapribogyót, fahéjat, szegfűszeget és a spanyolpaprikát hozzádjuk és 5 percig lassú tűzön összefőzzük.
3. Citromlevet, cukrot, sót és a borsot hozzáadjuk mahd további 2 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről és melegen tartjuk.
4. A vajat egy serpenyőben felhevítjük és a kenyérszeleteket megpirítjuk benne. Konyhapapíron lecsöpögtetjük.
5. A még meleg halfiléket tálalólapra tesszük, krumplit köré helyezzük és az egészet leüntjük szósszal. Kenyeret rátszzük és azonnal tálaljuk
A "vörös tonhal" név azért született, mert pár évtizede nálunk a "tőkehal" nem volt szalonképes, ezért azt is tonhalnak hívták. Tehát a köznyelvben a "tonhal" = fagyasztott tengeri hal lett.
Több fajta tonhal van, mindegyik húsa vörös, mint a marhahús.
Annyiban hasonlít a bélszínre, hogy vétek jól átsütni.
A Discoveryn a horgász műsorban mindig nagyon forró kövön nyagyon rövid ideig grillezik, hogy kívül sült, de "rare" maradjon. Állítólag "well done" klasszisokkal rosszabb.
Igaz is meg nem is, mint a népmesékben:) Tehát a szusi egyik alapja, ez igaz, az viszont, hogy a halak között olyan, mint a marhánál a bélszín, háááát..... kóstoljon meg egy nyelvhalat, vagy rombuszt az, aki ilyet állít... Mindenesetre az tény, hogy nagyon finom, és ez a lényeg! Ja, az, hogy valami nyers, vagy rózsaszín az kettő! Üdv: dy
A Cora volt a nyerő! Megvettem több mint egy kilót és megkérdeztem a halast, aki azt mondta, hogy ez igazán nyersen a legjobb( ez a suschi alapja), ha sütöm, akkor csak épp-hogy, pici olivaolajon, mert ha nagyon sütöm, akkor kiszárad. Na ennyi pénzért és főleg Szenteste, nekem ne száradjon ki. Most akkor itt az izgalom, hogy jól készitsem le. Állítólag ez olyan a halak között, mint a bélszin a marhánál. A legjobb és nem kell agyonsütni. a legjobb ha a belseje nyers és rózsaszin.
De, van:) www.rozmar.hu, balról a második menü (lakossági webáruház), azon belül a tengeri halak és halfilék, és ott már megtalálod a vörös tonhalfilét is. Üdv: dy
Örülök, ha ízlett! Biztos finom rizzsel is, lehet, hogy legközelebb én is úgy próbálom?:) Brokkoli az mindenképpen megy az egészhez, a hagymával viszont óvatos lennék ennél a receptnél, mert az édeskés íze miatt elütő lehet. Azt hiszem lassan itt az ideje egy új -halas- recepttel előrukkolnom, nemsokára jelentkezem is vele! Üdv: dy
Az én nagykajás 29 éves fiam akárhányszor itt van, annyiszor mondja el, hogy toscanai hallevest akar enni, valamint, hogy még mielött meghalok ezt és a marhahúsleves készítését tanítsam meg a hugának(!), mert ráhagyományozza, mint családi tradiciót.
Te( vagy bárki) nekem meg abban tudnál segíteni, hogy hogyan kell megcsinálni a vörös tonhalat. A nagykajás ezt rendelte karácsonyra.
Üdvözlök mindenkit! Néha be szoktam ide nézni mert én is nagyon szeretem a halat. Vasárnap megcsináltam Dydand (182)-es receptjét. Nagyon finom lett! Biztosan meg fogom csinálni hamarosan mégegyszer, igaz kis változtatással. Na nem mintha így nem lenne jó, de nekem a tejszínes-kapros dolgokhoz jobban ízlik a rizs. Ezért a krumpli helyett brokkolit teszek a hal mellé és köretnek lesz a rizs. Esetleg a gomba alá még teszek egy kis hagymát is.
Most hétvégén szkati (184)-es recepje lesz a soron. Én szoktam csinálni tenger gyümölcsét halászlének, de a hagyományos halászlé alappal. Úgy is kiváló. Majd beszámolok róla, hogy ez hogy ízlett és ha akarjátok akkor írok én is receptet.
Lehet ám, hogy olyan ruszlit sikerült megkóstolnod, ami nem volt topon. Sokféle van, sokféle ízvilággal, valamelyik savanyúbb, valamelyik fűszeresebb. Én pl. magam rakok el mindig, az tuti, hogy olyan, mint amit szeretek :)