Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Aszalásra alkalmas sárgabarack fajtát keresek. Sajnos a fajtaleírásokban nincs említés erről. Ha van valakinek tudomása ilyen fajtáról, vagy személyes tapasztalata van, kérem ossza meg velem.
Az elmúlt hetekben szó volt a JOJO szilva vírusos alanyra való szemzésének kövtkezményeiről. Kérdésem, a szerintem vírusos / termés húsában barna folt / fiatal Ceglédi óriás fámat átszemezném Kurésia fajtára, mit várhatok?
A barack kb 20. körül lepottyant le. Az íze amolyan kényszerérett szerű. Igazántiból szerintem ebből leszűrni nem lehet pontosan mílyen lesz, talán jövőre ha rendes termés lesz a fán. Mivel gyakorlatilag első éves a fa ( nálam ), vagyis az oltvány inkább kétéves messzemenő következtetést levonni ebből a termésből még szerintem nem lehet.
Kiváncsian várom én is mit mutat majd beérve. Nálam is vannak ültetve "csarli féle kajszik". Bár én megmetszettem erősen így "csak" gyönyörű vesszőket hozott idén. Reméljük jövöre már én is tudok véleményt írni.
De annyit azért megjegyeznék, hogy idén más gyümölcsök is eltérően viselkedtek, a nagy nyári meleg, szárazság miatt. Így valóban nem mérvadó az idei termés ilyen fiatal fán.
Ez egy Farbaly Mostanában fog majd érni, hogy mikor nem tudom mert még kö kemény. Nem konténeres, tavaly ültettem. A gyümölcs mérete nem túl nagy de mivel ez igazántiból csak mutatóban van a fán messzemenő következtetést nem lehet levonni. Ízét még nem ismerem.
Nézd, magyar ízléssel akár még ízetlenek is lehetnek majd, de: decemberben szabadgyökerűként nyomtam egyet le az alföldi homokos barnaföldbe (Csarlin keresztül), közepesen metszettem csak, mert egyik ágán kíváncsi voltam a termésre.
4 virága nyílt rajta, mind a 4 porzódott; egyik még iker is volt. A 4 gyümölcsből nyár elején 2-t eldobott magától.
Máig 2 szem érik, ezek a hosszú hajtás legvégén, a legvékonyabb részen vannak, alá lettek dúcolva.
Magamtól augusztus 15.-ére saccoltam az érést, de a brutális hosszú meleg ellenére (telibe süti a nap egész nap) még most is kemények. Tehát kiegyensúlyozott nyáron sztem el fog húzódni aug 20.-ig az érés (szerintem).
Egyébként minden napra várom, hogy magától pottyanjon egyik, de még picit keménynek tűntek tegnap.
Fedőszínről annyit, hogy a napos oldalon nagyon korán kialakul(t) -nyár elején-, és végig sötétpiros maradt. Szinte olyan, mintha vörösre égette volna a nap, de alul még zöldessárga és kemény.
Mérete egyelőre közepesnek tűnik, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mert a tartóág nagyon vékony.
Azért írtam csak ilyen hosszan, mert a szabadgyökér és az intenzív tartás ellenére sem vonnék le messzemenő következetéseket a fajtára nézve az idei évből, mert csak a kíváncsiság miatt nem metszettem vissza erősebben az ágat. Ha megerősödik a gyökér és a fa, beérik a trágyázás is, szerintem jobb minőségre lehet majd inspirálni a növényt.
Ez egy amerikai kormányzati követelmény. Trademarkia egy olyan szolgáltatás, amely segít eleget ennek a jogi követelménynek.
2010-ben szemezték először Olaszországba. 2011 decemberében került először kereskedelmi forgalomba, én 2012 decemberében hoztam be az országba és tudtommal az volt az első szállítmány. Szerintem fajtánkét 15-20 szemnél több nem termet belőle az országba.
Ha magyar oldalon olvastál róluk, akkor az aki ezt írta biztos valami "szakértő" valamelyik egyetemen, ahol a 60-as években megállt az idő.
Farbaly: "Értékelésösszefoglaló:későn érőfajtaazegyenes állású,nagyéleterő,termésmindkétdartsvegyeságak,sajáttermékenyés kiválótermelékenységállandó.És a "sajáttermékeny.Agyümölcselliptikus,caliroátlagos2A/3A,jó állagúa cellulóz,narancssárgaszínű, pirostovábbiszín30%-afelszín, a jó kiegyensúlyozott íz és aroma nagy.Afajtakivételesaz időaz érettségésalkalmas mindentermőhelyen.E"nemelőretúl soka gyűjtemény, hogy ne befolyásoljaazízéta gyümölcs.Rajza gyorsés nagybetakarítás utánieltarthatóság."
Farhial: "ÉrtékelésÖsszefoglaló:későifajtakiválótermelékenység,többnyireegyenestesttartás,sajáttermékenyés nagylendülettel.A gyümölcsalakúellettica, közepesméretű, a háttér színea narancsés pirosszínűmeghosszabbíthatótovábbi50%-a felület.A test nagyon édes, nagy sűrűségűés narancs."
Ha ráérsz olvasd el az összes itt és az őszibarackos fórumon írt hozzászólást. (Évekig az őszibarackosban volt szó a kajsziról is.) Aztán kérdezz még. Idén a talajelőkészítést ajánlom. Sorés tőtáv függ attól, hogy hogyan akarod metszeni a fákat, milyen koronaformát akarsz, milyen taljművelő géped van ...