A Magyar Televízió 2009. március 2.-án A romaügy magyar ügy címmel sugárzott műsorában a beszélgetés során Ön több ízben érintette a Cozma-gyilkosságot is. A műsorban elhangzott nyelvtani és szakmai szempontból pongyola megfogalmazásokra nem kívánok kitérni: ez az Ön magánügye. Ön azonban tett olyan kijelentéseket is, amelyek végiggondolatlanok, megalapozatlanok, indokolatlanul és méltánytalanul torzítják a Veszprémben történteket. Ezeket nem szeretném szó nélkül hagyni.
Az első, minden szempontból kifogásolható állítás:
azért történt (a bűncselekmény), mert cigányozott Cozma feltehetőleg, vagy nem tudom, ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt
Ennek a mondatnak köze sincs a valósághoz. Ön más helyzetekben - többször, több ízben kifogásolta, ha valakik hasonló esetekben bizonyíték nélkül tettek ilyen megállapításokat az ön által képviselni kívántak hátrányára. Azt gondolom, meggyőződésen alapulónak ezt a megítélését csak akkor tekinthetem, ha azt önmagára vonatkoztatva is kötelezőnek tartja. Jelen esetben azonban ennek épp ellenkezője történt.
A bűncselekmény nyomozása során fel sem merült, hogy Marian Cozma cigányozott volna, vagy hogy diszkóverekedésről lett volna szó (bármit is jelent ez a szó az Ön értelmezésében, netán bármilyen enyhítő körülményt jelentene /nem jelent/ az elkövetők számára .ez szerecsenmosdatásnak is kevés.) Többről is szó van azonban, mint a bizonyítékok hiányáról. Mi, akik a tragédiát belülről éltük-éljük át, jobban ismerjük az események hátterét, a helyszínen ott lévők elmondása alapján a kívülállóknál így Önnél is - jóval pontosabban tudjuk, mi történt vagy nem történt aznap éjjel. Marian Cozma véletlenül sem cigányozott, társai sem. Nem volt szó semmiféle diszkóverekedésről: az áldozatok véletlenszerűen és vétlenül váltak áldozattá. Ahogy Ön a műsorban helyesen megfogalmazta: valótlan kijelentéseket tenni súlyos dolog Az MKB Veszprém, szurkolói és maga a város mindent megtettek annak érdekében, hogy a tragédiát követő megemlékezések kapcsán semmiféle szervezett vagy tömeges rasszista megnyilvánulás ne kapjon helyet, indulatok ne szabadulhassanak el. Teljes sikerrel: a gyertyagyújtásokat, emlékmenetet, búcsúztatást kizárólag a gyász kísérte, méltó, indulatoktól mentes módon. Mindezt természetesnek tartom. Határozott álláspontom szerint ugyanis egy tragédia kapcsán rasszista vagy egyéb indulatokat kelteni súlyosan elítélendő. Ez azonban minden irányból érvényes. Az Ön idézett kijelentését pedig legjobb indulattal is csak hangulatkeltésnek tudom látni, amivel szemben a tiltakozás ugyanúgy kötelező. Egy tragédia ürügyként való felhasználása ugyanis (akár politikai célra vagy előnyszerzésre, akár ideológiák alátámasztására, akár taktikai okból, akár pedig elfogultságból vagy vakhiten alapuló meggyőződésből történik ) mindig elvtelen, mindig etikátlan és mindig embertelen.
Ön a műsorban kijelentette a következőt is: Az egyik diszkóverekedés, a másik egy ártatlan gyerek
Nem. Az egyik gyilkosság és a másik is az. Az egyik ártatlant ért vétlenül a másik is. Mindkettő ember volt. És embert ölni bűncselekmény. Csak így, egyszerűen. A torz különbségtétel (ha értem is az Ön indíttatását ) értékrelativizmusnál többet nem eredményez.
Az Ön minden alapot nélkülöző kijelentései súlyosan sértik Marian Cozma emlékét, és az ő elvesztését határtalan fájdalommal megélt, de ezt a fájdalmat emberfeletti méltósággal és humánummal viselő hozzátartozóinak érzéseit, súlyosan megsérült áldozattársait, barátait: a tragédia óta nagyon magas szintű morális tartásról bizonyságot tévő veszprémi játékosokat, és mindannyiunk gyászát is. Nincs kétségem ügyvédként az iránt, hogy jogi eszközökkel kikényszeríthetnénk valamiféle bocsánatkérést az elhangzottak kapcsán. Ez azonban nem célunk ( morális értéke amúgy is csak annak lenne, ha ezt Ön saját elhatározásából tenné meg ). Azt ugyanakkor kötelezőnek tartottuk, hogy a valótlan állításokat a történteknek megfelelően kiigazítsuk és egyúttal felhívjuk a torzításra és annak egyre gyakoribb veszélyére, magára a jelenségre azok figyelmét is, akik a műsort nézték vagy az abban elhangzottakról értesültek. Aligha vitás számomra, hogy ezzel is - tartozunk Marian Cozmának.
Itt jelzem, hogy levelem az Egyesület hivatalos honlapjának fórumán is közzéteszem.
Szerintem meg a Veszprémnek szinte mindig világklasszis kapusa volt. Kár itt most bárki javára különbséget tenni, mivel mindig az adott pillanatban nyújtott teljesítmény számít. Sola szintén világklasszis kapus volt. Én emlékszem, micsoda fikázás ment először egyesek részéről, mikor kiderült, hogy a Perics fog jönni a Sola helyére... Most pedig nagyszerű teljesítményt nyújt, tehát kalapot le előtte. Természetesen egyetértek én is a dolog azon részével, hogy Perics fantasztikus.
Örülök, hogy jól jövendöltem anno itt a topicban, hogy Pericsnek sokat köszönhet majd a Veszprém, és azt hiszem, igazam van/volt abban, hogy Solánál jobb kapus. Bár mostmár azt mondom, SOKKAL jobb. Hihetetlen, amit hetek, hónapok óta produkál, nincsenek rá sem szavak tényleg.
CO Zagrebbel az a baj ,hogy túl sok a nagynevű játékos és nem nagyon működnek csapatként és ez meg is látszott de mintha mostanában már javulnának. Remélem nem a toppformában lévő Zagrebbel fognak összesorsolni.
Ebben az évben a Kiel nevü német csapat legnagyobb favorit!
Ciudad Real szerintem már egy jóllakott társaság benyomását kellti. Nyáron a hirek szerint nagy változások várhatóak a Ciudadnál, lehet már ezt érzik a játékosok!
CO Zagreb-nél úgy tünik, hogy jókor küldték el(buktatták meg?) Cervart. Azóta a csapat jól játszik, s hozza a meccseit. Elég komoly meccsen nyertek ma Franciaországban.
Nagy terhet nem kell rakni a csapatra, minden meccsen a srácok COZMA emlékéért küzdenek, meglátjuk mire lesz elég!
PERKE, MARKO, NIKOLA, CSÁRLI megint világklasszis teljesítményt nyújtott!
Perke amit müvel hetek óta, egyedi és utánozhatatlan!
Csoda ez a csapat, Mocsai Lajossal az élen!
Már alig várom, hogy szombaton az Arénában lehessek, s ennek a csapatnak tapsolhassak!
UI: Nagy szégyen, hogy egy európa hirü csapat ellen ilyen semmire való sporik fújnak! Talán valakinek rendet kellene csapni már a szövetségben, mert nem jó irányba tart a sport! Lehet fújni hazai pályát, de ez nem az volt, szinte felbillent a pálya a 2.félidőben! Sajnos már majdnem csalásba ment az egész!
Sinka úrék ilyenkor nem akarnak valamit tenni??
Azért csúnya, hogy egy héten belül kétszer is megesett ez a szégyen!
Sziasztok! A napokban döbbenettel olvastam azon híreket,melyben főként a külföldi sajtó támadja Petre Cozmát bizonyos kijelentése miatt és azon embereket,akik annak ellenére gyászolnak és ítélkeznek hogy nem is ismerték és látták játszani Marian Cozmát. Én nem láttam játszani és nem ismertem,de ember vagyok érző lélekkel... Nekik irtam ezt és mindenkinek aki így fogja ezt fel,amit most ide leirok,sokaknak ismerős lesz,az eredeti szöveg a sörreklámból való mivel sokan szeretnek sört fogyasztani a mérkőzések alatt és ha másról nem erről eszetekbe jutok , tegnap éjjel 2 órakkor irtam, íme:
"Nem vagyok Veszprém szurkoló, Nem járok kézilabda mérkőzésekre..... Mégis a világ egyik legjobb és legizgalmasabb játéka a kézilabda! Nem ismertem Marian Cozmát, Mégis rajtam kívül emberek milliói tudják kiről beszélek,mikor azt mondom: Marian Cozma! A halála megelőzte a hírnevét, és nem szeretem ha a sajtó összekeveri a 'Cozma-t' a 'Cosma-val' Megvetéssel gonolok az elkövetőkre, a híradásokra, a firkászokra, és az egész sajtóra! Nem szeretem az erőszakot, a bűnözöket, a gyilkosokat, az igazságtalanságot! Itt élek Magyarországon, mégsem ismertem Marian Cozmát.... De igenis Veszprémben Cozma volt a császár és igenis érző szívű ember vagyok! COZMA!!!-- nyugodj békében.....!!!"
"Azt szeretném, hogy a keresztfiam, Andrei kézilabdázó legyen. És nem is akármilyen. Szeretném, ha a Veszprém csapatában játszana, és megvalósítaná a fiam beteljesületlen álmait. Azt hiszem hátralevő életem legnagyobb boldogsága lenne". -Petre Cozma
"Marian nem halt meg. Mindörökké élni fog azoknak a szívében, akik szerették! Nővérének a kisfia, Andrei lehet az, aki tovább tudja vinni az álmait" -Perte Cozma