Keresés

Részletes keresés

zola123 Creative Commons License 2016.02.22 0 0 2115

Köszönöm a hasznos infókat,Ali-bá látom otthon vagy a csonthélyasok világában is,kérdeznék egy pár "fogást"privát üzenetben nektarinokról...

Ali-bá Creative Commons License 2016.02.22 0 0 2114

Kérdezed, hogy "hány szemet kell hagyni az oltóvesszőn Ali-bá?a zölben fáson és a sima korábbi oltások alkalmával?"  

3-4 rügyes vessződarabokat szoktam eltárolni és oltáskor 2 rügyes csapokat használok fel. (A fagél a végére nem árt, de nem is lényeges.)  /Gyökereztetni nem szoktam./

Előzmény: zola123 (2112)
woodruff Creative Commons License 2016.02.22 0 0 2113

Én jelölés,csávázás,szikkasztás ,utána petpalackba,rá a kupak mehet a hűtőbe hátra.Persze előtte, engedélyt kell kérnem hol tudnánk neki szorítani egy kis helyet.

Előzmény: zola123 (2110)
zola123 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2112

és hány szemet kell hagyni az oltóvesszőn Ali-bá?a zölben fáson és a sima korábbi oltások alkalmával?fagél használata növeli a sikerességet?kaptam egy kedves fórumtárstól egy két vesszőt amit itt is szeretnék megköszönni neki,ezeket a vesszők már vízben áznak..a tetejét belemártottam fagélbe,ezt jól tettem vagy fölösleges volt,valamint a vízbe raktam egy kis gyökereztető port,cseréljem le a vizet vagy maradhat?világos helyen  18fokon van

Előzmény: Ali-bá (2109)
Ali-bá Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2111

Fólia zacskóba téve, gumigyűrűvel légmentesen lezárva nem szárad ki. Én előbb meg szoktam fürdetni gombaölőszeres vízben /5 perc/, aztán ujságpapíron megszikkasztom /10 perc/ és úgy csomagolom el fajtánként több kisebb zacskóba, majd még egy nagyobba.

Előzmény: zola123 (2110)
zola123 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2110

a hűtőben tárolt vesszőt be kell csomagolni,ez miben történjen,papír,nejlonzacskó,műanyag doboz stb?nem szárad el a több hónapos tárolásnál?

Előzmény: Ali-bá (2109)
Ali-bá Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2109

Ahogy írod, zöldbe-fás oltásnál a tárolt oltóvesszőket az oltás napján kell kivenni a hűtőből és minden további nélkül olthatsz vele, ha a megvágott felület üde, zöld. (Estleg egy rügyet is átvághatsz a  biztonság kedvéért, hogy zöld-e?)

Előzmény: zola123 (2108)
zola123 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2108

Illetve a tőkék átoltásáról kérdeznék a kedves fórumtársaktól,fiatal két-három éves tőkék esetében az oltást a tavalyi vesszőbe/ ami azonos vastagságú kb az oltóvesszővel,/vagy a régebbi vastagabb részen kell végezni?és az időpont az sem mindeggy gondolom,a jelen időjárást figyelembe véve az idei évben mikor lehet elkezden?zöldben fás oltásnál pedig a tárolt oltóvesszőket az oltás napján kell kivenni a hűtőböl vagy előbb is kilehet?vízberakni stb...?Kulicz fórumtárs mesteri Izjuminka oltása az példaértékű lehet... A vessző gyökereztetésnél mik a tapasztalataitok?hőmérséklet milyen vízbe kell rakni, tisztított vagy mehet sima csapvízbe?mire kell figyelni, stb..az egyszemes vesszőket kb 8-10 cm azok nehezebben gyökereztethetőek mint a hosszabb több szemeset?vagy szerencsésebb ha egyenesen földbe raja az ember egy kis gyökereztető hormonnal?

zola123 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 2107

Üdvözlöm a Fórumozókat!Elsősorban Szőlőszem fórumtárshoz szólnék ha olvassa a fórumot, kérdezni szeretnék tőle egy-két fajtát illetően, tapasztalatokat,érési idő ellenállóság, érdemes e megvenni, stb....köszönettel,napos időt mindenkinek!!

SASA1949 Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2106

Semmi  gond !Mint egy  régi  alkesz kollégám  mondta  Fel a fejjel   semmi remény  !

Előzmény: Falusi1 (2103)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2105

Kedves  cimborák, az öreg szőlész barátom szerint a legjobb műtrágya és egyben hormon szer, a női kéz , ha egy lapos tök   alá nyúl egyből növekedni kezd a szára.  ne vegyük komolyan  ezt a világot , már szóltak a metróban,,kérem vigyázzanak az ajtók záródnak."

zola123 Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2104

Helló!szlovákiába megy egy ismerősöm jövőhéten,ha érdekelnek oltványok írj privátba,naposat!

Előzmény: Józsa Imre (2052)
Falusi1 Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2103

Igazad van! Mégegyszer elnézést kérek.

Előzmény: SASA1949 (2096)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2102

Nem bróm, hanem bromid. A bróm erős szagú, barna, maró folyadék. 

Előzmény: SASA1949 (2096)
Gyula65 Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2101

Előzmény: juhosttt (2100)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2100

Én a tiszta klórmentes vízre gondoltam. Ha 4-5 litert megiszol, vesekárosodást szenvedhetsz. Persze ha kihányod akkor nem. De ez már másik téma :)

Előzmény: pintjano (2099)
pintjano Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2099

de vízmérgezést lehet kapni, ha egyszerre valaki lehúz pár litert...

Ezt sokan komolyan gondolják, és csak alkoholt fogyasztanak...

Persze tényleg, ha vki nagyon szomjas és egyszerre túl sokat iszik, gond lehet.

Csapviz klóros... mióta nem iszom belőle, csak tiszta kútvizet nem árt.

De már off

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (2097)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2098

Nagyon köszönöm az értelmes hozzászólásodat ,körülbelül ilyet vártam, nem pedig olyat,hogy én nem használnám mert a dédnagyapám se használta.Én Pesten a Méta utcánál vettem egy adagot 700 forintért ami nem is tudom hány hektárra volt elég.Próbaként bekevertem előírás szerint kb 1 századát alkoholba előírás szerint, megfestettem piros növényfestékkel utána jelzett, lógó fürtöket belemártottam viktória s pár mag nélkülit ,egy ideig figyeltem jegyzeteltem és a tapasztalatom, határozottan nagyobbak lettek, inkább úgy fogalmaznák gyorsabban nőttek amiket kezeltem.Aztán hosszú szünet mert a munkámból adódóan nem tudtam kontrollálni ősszel mikor megnéztem a többi fürt is utólérte a kezeltet.Én ezt kértem,hogy más is próbálja ki egy két fürttel ,és ha van ideje jegyzetelje 1-2 hetente mi a különbség a kezelt és a nem kezelt fürtök között.Nem pedig egy egyetemi diszertációra voltam kíváncsi, amit valaki kiollóz valahonnan.

Előzmény: arpad-lajos (2088)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2097

Sztem ott is a brómmal keverték. A bór kis mennyiségben, de elengedhetetlen a növénynek. Persze mint sok mindennél a túl adagolás itt is kiválthatja, hogy hiánytüneteket adjon, vagy más gondot okozzon. De hát a vízzel is ez a helyzet. Ha hiánya is elég rossz, de vízmérgezést lehet kapni, ha egyszerre valaki lehúz pár litert...

Előzmény: SASA1949 (2091)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2096

Nagyon  jó  a  gondolat  !Csak az a   szer  a BRóM  volt  !Üdv!

Előzmény: Falusi1 (2095)
Falusi1 Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2095

Merész asszociációs készség és katonaviseltség kellett hozzá, de talán rájöttem a megtámadtatásod okára.

A legenda szerint, a sorkatonaság idején, a teához adagolt Bórral próbálták csökkenteni a katonák buja képzeteinek keletkezését és szexuális lelkesedését. Innen pedig már csak egy ugrás az Emberiség ellensége cím. (Én kérek elnézést magamért)

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2094

De az ember nem nő meg tőle.

Előzmény: SASA1949 (2093)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2093

Az  AUXIN  nevü  növekedési  hormon ami  szintén jelen van a növényekben   EMBERI  vizeletböl mutatták ki legelőször !Ha  az egyetemi tankönyvek igazat írnak  !

Előzmény: öreg_néne_b (2090)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2092

A bio szőlőművelésben a Prev-B2 elég elterjedt, az meg bór tartalmú, így nem tudom, kik szóltak meg téged... Virágzás környékén elősegíti a kötődést. És gondolom máshol is használják.

SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2091

Tán két éve   egyszer  talán a kertészeti t   ban  írtam  a Bór  használatának  elönyeiröl  amit most nem ismétlek meg  !  Kikiáltottak az Emberiség   gyilkosának !  Csak egy ember  állt mellém!Ezek  vagyunk??

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2090

Az emberre nem hat a növényi növekedési hormon, az emberé egészen más.

Előzmény: SASA1949 (2089)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2089

T  Árpád úr !  Köszönöm a felvilágosítást !  Azt hiszem  MINDENKI  számára  hasznos ! Most jöttem rá     miért  szerettük   a  ZÖLD  kajszit  gyerekkoromban  !  Az éretlen zöld gyümölcs   tele  van    növekedési hormonnal  és  gyerek  ÖSZTöNÖSEN  tudja  hogy    neki   erre szüksége  van!Üdvözlettel  K Sándor  

arpad-lajos Creative Commons License 2016.02.19 0 2 2088

Szóval néhány szó kiegészítésként a vita kiindulópontjához.

A Gibberelin használata egy általánosan elterjedt módszer a magnélküli csemegeszőlő fajták esetében. Egyáltalán nem japán specialitás, az izraeliek, vagy amerikaiak ugyanúgy használják mint a japánok, és már régóta (1970-es évektől), tehát egyáltalán nem egy új dolog.

Ezen kívül mire is jó és milyen problémák vannak vele?

Mindenekelőtt ez egy természetes növényi (nem állati!!!) hormon, amely minden növényben megtalálható.

A szőlő esetében egyes fajtáknál a fürtök nagyon tömöttek lehetnek, a szemek szinte egymást tapossák. Ezek a tömött fürtök nagyon hajlamosak a rothadásra, mivel a szőlőszemek közé került nedvesség nem tud gyorsan felszáradni és ideális feltételt teremt a gombáknak. Ennek megelőzésére is használják egyes termelők a giberellint (GA3-t). A GA3 ugyanis a fenofázis bizonyos szakaszában használva csökkenti a megtermékenyült szőlőszemek számát, ezáltal lazább lesz a fürt. De ez a fajta GA3 használat egyáltalán nem egyszerű és nagyon alapos előkísérletet igényel fajtára és termőhelyre vonatkozólag. Ilyenkor az egész tőkét permetezik már 3 héttel a virágzást megelőzően. A használt koncentráció 1-10 mg/liter a fajtától függően. Az előbb leírt előny ellenére a GA3 használata nem terjedt el széles körben, elsősorban azért, mert a használatot követő évben kevesebb hajtás és fürt képződik.

Ennek a negatív hatásnak a kiküszöbölésére a termesztők elkezdték használni a fürtkezdemények bemártásos módszerét. De ezt az "occisok" vagyis a nyugati fehér emberek unpraktikusnak találták a sok kézi munkaerő igénye miatt. A japánok viszont nem. Nekik van türelmük és energiájuk hozzá, hogy egyenként mártogassák a fürtöket. De ezen túlmenően maradt itt még egy probléma a bemártásos módszer után is. Nevezetesen az, hogy a fürtök sokszor kiszámithatatlanul madárkásak lesznek. Így aztán legalábbis Amerikában a magvas szőlők esetében nem ajánlják a GA3-as kezelést.

Ezzel szemben, a magnélküli csemegeszőlőknél általánosan használt a GA3-as kezelés a túlzott bogyóberakódás megelőzésére. Ilyenkor virágzás 30-80%-os állapotában (fajtára pontosan kidolgozva) permetezik ki a GA3-t. A magvatlan szőlők általában jobban tolerálják a GA3-t, mint a magvasak, de a magvatlanoknál is előfordulhatnak negatív hatások. Ezért azok a nemesítők, akik a magvatlan csemegeszőlők nemesítésével foglalkoznak, újabban olyan fajtákat nemesítenek ki belőlük, amelyek kevesebb GA3-t igényelnek a fürtök ritkításához ill. a normális terméshozáshoz, mint a tradicionális magnélküli fajták.

Amerikában (USA) egyébként a GA3-t is peszticidnek tekintik és használata ugyanúgy mint a növényvédő szereké engedélyhez kötött.

Előzmény: woodruff (2087)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2087

Mindenben igazad van,ènsem azt ìrtam,hogy le kell permetezni az egèsz ültetvényt,hogy nagyobb szőlőnk legyen, az eljárás fürtönként törtėnik.Egyébkènt hormonkezelèst hasznàlnak minden szerv àtültetés után ,autoimmun betegségnèl ,gyògyszeralergiánàl és sorolhatnám ,a rezisztencia kialakìtàsànàl.

Előzmény: juhosttt (2083)
Atti6909 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2086

Bocsánat.  Nagyon szomorú ami ott történt,nem kellett volna humorizálni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!