Keresés

Részletes keresés

KarnEvil Creative Commons License 2007.06.18 0 0 5062
Végre hallgatható állapotba került a demo-anyagunk :)

Itt megtaláljátok:

BLACKTALK
okumoto Creative Commons License 2007.06.18 0 0 5061

Próbálom egyedül megoldani a dolgot és: a MS tetejéről lecsavarozva azt a kis műanyag fedőt, megolajoztam halványan a tengelyt. Pár óra elteltével, mire leszivárgott az a leheletnyi olaj, úgy tűnik megszűnt a nyikorgás. Majd több órás üzemnél kiderül, hogy jót cselekedtem-e... :) Salt Lake City ide vagy oda, az acéltengely rézgyűrűjére ez van írva: CHINA - REED. ;)

Ettől függetlenül várom tehtube Úr ambuláns ötleteit!

okumoto Creative Commons License 2007.06.17 0 0 5060

tehtube mester!

Pro-145 magastölcsér ügyben szeretnék segítséget kérni. Mivel a KBR-3D horn-szerkezete szinte teljesen megegyezik a Pro-145-ösével, gondoltam hátha tudsz segíteni. Slow vagy Stop üzemből Fast-ra kapcsolva 2-3 nyikorgás hallható, ahogy felpörög a tölcsér, mintha valami súrlódna. Talán a tengely igényel finom olajzást? Van műszerolajam. A nyekergés tehát csak gyors indításoknál hallatszik, egyébként abszolut zajtalan a szerkezet. Légy szíves segíteni, ha van valami ötleted! Nagyon köszönöm!

LaurensHammond Creative Commons License 2007.06.17 0 0 5059
Az a lassu katyvaz...de en momentan jobban szeretem a stop-ot, es a tremolot (gyorsat) olyan regies Jimmy Smith-esen:-)
Előzmény: hvik (5058)
hvik Creative Commons License 2007.06.16 0 0 5058
A lassút a chorale-ra szokás érteni, nem?
Előzmény: tehtube (5056)
tehtube Creative Commons License 2007.06.15 0 0 5057

Van egy eladó fullos EMU ESI4000 sampler 80e-ért. Full 128mB RAM, 64 poli, turbókártya (effektek, spdif, 8 out), ZIPdrive+5db ZIP lemez, külső SCSI CD olvasó.

Vadiúj Alesis SUMO100 keverős, effektprocis brutál billentyűalappal 178e együtt.

Ezen igazi Hammond és egyéb igazi más hangszer tud megszólalni nagyon ütős dinamikával.

Én csak ilyet használok orgonára, zongorára, szőnyegre, az eddigi legjobban bevált hordozható hangszerem. Persze, mint egy igazi Hammondhoz, ehhez is kell lezli, vagy minimum lezlieffekt+bill.alap: Dehát ahogy egy gitár nem szól magában, egy orgona-zongora miért szólna?

Az első aki az (ESI4000T, Motion Sound KBR-3D, Roland A3X master, Bespeco BP100 állvány) összeállításom alapján ilyet vett magának azonnal a Hammond bankommal: Presser Gábor.

tehtube Creative Commons License 2007.06.15 0 0 5056

Én még így kávédarálót nem hallottam. Azok inkább a fúrógépekhez hasonlítanak.

Valami földhurok az biztos. Lehet hogy egyszerre volt bedugva egy szimmetrikus csatlakozó (leslie) és egy asszimmetrikus vonalcsatlakozó. Mondjuk még emellett és az előadó virtuozitása mellet is bitang jó hangú orgona. A lezlit nem láttam. Lehet hogy nincs is? Lehet hogy be van építve egy jó lezlieffekt és abból jött a búgás?

Én ezt belga csatornának vélem, tehát akkor 50Hz, mi más?

Mi az hogy lassú lezlis? Az Egybesült államokban 60Hz van, ezért ott a nagyobb frekvencia miatt kisebb éxíjtárcsa hajtja meg a rotorokat. Európában az 50Hz miatt a tárcsák kerülete 20%-al nagyobb. De ettől a lezli nem lassúbb.

Ámbár megfigyeltem a hanggenerátoroknál is hogy az eredeti 60Hz-es motorok meg az indítómotor valahogy "egészségesebben" -finomabban, halkabban- forog, sokkal hamarabb veszi fel a fordulatot mint az export modellek. Még nem találkoztam olyan amerikai modellel amelynél több idő kellett volna az indításhoz mint 3-5mp, és olyan európai modellel amelynél kevesebb mint 12-15mp köszörülés. Mondjuk az indítás után ennek nincs igazán jelentősége.

Előzmény: hvik (5055)
hvik Creative Commons License 2007.06.15 0 0 5055

Az a kegyetlen zúgás (mint egy kávédaráló) az orgonából jön? Lassú lezlis 50Hz (vagy 60)? :D

Előzmény: tehtube (5052)
RókaMóka Creative Commons License 2007.06.14 0 0 5054
Itt van egy Van Der Graaf Generator concert (be kell írni). Online nézhető:
http://fabchannel.com/

Sajnos Jackson nélkül lépnek fel benne.
KarnEvil Creative Commons License 2007.06.13 0 0 5053
A zenekar nevében is köszönöm a kedves szavakat, Tehtube! Örülök, hogy eljöttetek és tetszett a műsor :) A fadoboz egy cajon nevű spanyol eredetű hangszer, egy elég érdekes eljárással elkészített doboz, aminek az egyik belső oldalán gitárhúrok vannak felerősítve. Ezért tud úgy szólni, mint egy pergő, de úgy is, mint egy lábdob, attól függően, hogy hogyan és hol ütöd meg :) Tar Gergő a mestere ennek a hangszernek, meg általában a latin ütőhangszereknek, jó érzés vele együtt játszani.
A fúvósokról: Fekete István (trombita + még sok más hangszer) a tanárunk, remélem sokszor lesz még "vendégművész" koncertjeinken. Megtiszteltetés vele zenélni.
A másik fúvós pedig nekünk is meglepetés volt, nem más, mint Szalóky Béla harsonaművész. Mondjuk tegnap szárnykürtön játszott, azon is világszínvonalon...
A zongorista Oláh Dezsőke pedig rendszeres fellépője, (már-már bentlakója) a kávéháznak, Oláh Kálmán tanítványa. Nagy tehetség.
Zenekarunk két koncertmeghívást is kapott a buli után, így igazán tartalmasnak ítélhető a tegnap este :)
Előzmény: tehtube (5050)
tehtube Creative Commons License 2007.06.13 0 0 5052
okumoto Creative Commons License 2007.06.13 0 0 5051
tehtube Creative Commons License 2007.06.13 0 0 5050

Tegnap Karn Evil kollégával nagyon finom koncert volt a Muzsikus kávéházban. Még sosem voltam ott. A hely belülről is választékos, ideális légkör egy jó előadáshoz.

Örömmel hallottam a két Jimmy Smith standardot a Hammond triótól. Walk On The Wild Side, The Cat. A CX3 még műlezlivel énekalapon is jól szólt, basszusa több mint elég. Kicsit a lezlieffekt és vibrátóeffekt intenzitása szerintem visszaveendő, de jó koncerteszköz. És Norbi, told magad jobban, csak semmi szerénység! :-)

A gtáros hasonlóan jóízűen hozta alá a témákat mint Jimmy Smithnél. Külön kiemelném a dobost.

Egy diszkrét koncertet (a gitár mellett) leginkább a túlzottan hangos dobos szokott elrontani. Nos itt csak cintányérok voltak állványon szép számmal, és a dobos valami fadobozon ült és kézzel azon dobolt. Jött azon a lábdob, pergő. Számomra tökéletes volt az illúzió, de lényegesen kevésbé tolakodó hangon mint a hagyományos esetekben. Így a csapat arányai teljes összhangban voltak és semmi zavaró hangerősség.

Szinte minden számban megjelent a trombita -szordinálva is- néha szaxi. A két idősebb korosztályú fúvós fantasztikusan szólt. Tanárfélének tűntek nekem.

Az énekes lányok kissé halkan, de szépen kiegészítették a hangszereket. Egy beugró nagyon fiatal zongorista srác is elképesztően virtuózan játszott.

Néhány számot rögzítettem.

Remélem mehetek minnél hamarabb ilyen koncertre. Ilyenből sok kell!!!

Sycsa Creative Commons License 2007.06.12 0 0 5049
Kiraly Hammond-galeria, szinte az osszes tipusrol van nagymeretu foto. Lehet gyonyorkodni.
http://www.pieranar.com/hammond.htm
tehtube Creative Commons License 2007.06.12 0 0 5048

Akkor ma koncert Őrmezőn. Jó helynek néz ki. Jöjjön aki tud.

Szombaton a Harley fesztiválon Eric Burdon & Animals. Igazán hitelesek azzal lennének ha hoznának négyoktávos Vox-ot, de egy Hammond C3/142 esetében sincs ok panaszra :-)

(aztán júl 3 Medeski (B3), akörül Colosseum (A100), aug 7 LGT (B3), kezd rendszeressé válni a kultikus hangszer!)

tehtube Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5047
Csak akkó' minek a másik tőcsé'? Így natyon drága! Oda elég lenne egy-két anyacsavar, alátét mittoménmi...
Előzmény: okumoto (5046)
okumoto Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5046

we-he-he

vagyis gazdaságos :) nehéz szó! :) mint az utelágazódás

okumoto Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5045
Tesco gazgadásog lezli'! :) Kituggya' még lehet, hogy jól is szól! ;)
tehtube Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5044
A lezlimotoroknál nem alkalmaznak frekiváltót. Egyébként 20% kerülettel nagyobb éxíjtárcsát tesznek rá a 60->50Hz miatt. Itt azonban a jelenleginél kisebb kell. Mindjárt lassabb lesz.
Előzmény: hvik (5043)
hvik Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5043
Mármint úgy érted, hogy ha volna egy frekvencia átalakítóm is (és nem csak trafóm), akkor ez a 110V, 60Hz-es motor akkor is ugyanilyen sebességgel forogna? (sajnos az elektronikában ilyen szinten nem vagyok tanult). Csak a B4-hez tudom hasonlítani, ott pedig jóval lassabb. Azért furcsa, mert a másik tárcsa, ha jól láttam, kb másfél centivel kisebb átmérőjű mindössze, de akkor valószínűleg az én méretarány-érzékem nem működik rendesen :-)
Előzmény: tehtube (5042)
tehtube Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5042

A 110V-os motor 60Hz-es, de egyébként ugyanez a fordulatszáma a 234V-osnak is.

A felső tárcsa valóban kisebb, itt most nagy, ez a lényeg.

Előzmény: hvik (5041)
hvik Creative Commons License 2007.06.11 0 0 5041

Következő lenne a kérdésem:

homemade lezlim alakulgat, de most elakadtam abból a szempontból, hogy túl gyorsan forog a fölső rotor. Itt van róla egy felvétel nem volt még lezlim, de hallom rajta, hogy ez túlságosan gyors. Először is az megjegyzendő, hogy egyelőre a motoron az alsó rotorhoz tartozó éxíjtárcsa van felrakva (ettől biztos, hogy gyorsabb), viszont az is, hogy a 110 V-os motorom csak egy sima 230-110V trafóról megy (természetesen frekit nem vált). Melyik az oka ezek közül a túl nagy sebességnek? Esetleg mindkettő? Segítségeket előre is köszönöm.

tehtube Creative Commons License 2007.06.10 0 0 5040

Root Down, 1972. Kicsitt jazz, kicsit funky, kicsit rock. Jó fúziós zene élőben.

A váltás korszaka.

Először a nagy váltás 1960 körül volt amikor a Blue Note-ból a Verve-höz került.

1971 körül már a kétsebességes lezlit használja és soxor nem vibrátós felső manuált.

Előzmény: menycsab (5034)
KarnEvil Creative Commons License 2007.06.10 0 0 5039
Igen, 19.00-kor kezdés van.
Előzmény: tehtube (5038)
tehtube Creative Commons License 2007.06.10 0 0 5038

Örülök, játssz vele sokat :-)

Kedd este ott a helyünk. A 19.00 biztos?

Tambi, átnézel? Neked a szomszédban vagyon.

Július 3 Millenáris, július 4 Bécs, Medeski, Martin, Wood és Scofield. Szerintem igen jó este lesz. A Hammond mellett sok más hasonlóan elavult, korszerűtlen hangszerek felvonultatására lehet számítani :-)

Hohner clavinet, Wurlitzer zongora, Farfisa orgona, talán Mellotron.

Mind benne vannak Mandel Róbert elektrofón hangszerek 1970-ig könyvében.

Előzmény: KarnEvil (5037)
KarnEvil Creative Commons License 2007.06.09 0 0 5037
Nyilvánosan is szeretnék köszönetet mondani Tehtube mesternek (és nem utolsósorban Harangozó mesternek) a basszus-pedálomért :)

Más: Zsolt, itt a klub címe, ahol kedden játszunk:

Muzsikus Kávéház
Őrmező XI. Kérő u. 3.

Weboldal
LaurensHammond Creative Commons License 2007.06.08 0 0 5036

Ami a kecskemeti Victor Audio-tol van Jimmy Smith 1988-as, Barbi babaval? :-)

Tedd felk nyugodtan, az az It's allright with me...c szam ha jol emlekszem, elkepeszto, a kedvencem, hangzasban is, es ahogyan Hammondul jatszik a Mester!!! Az KO ! Az a sound, es stilus mar mar Jimmyiskola!

Előzmény: tehtube (5033)
tehtube Creative Commons License 2007.06.08 0 0 5035

Az nagyon jó. Kérdés melyiket? Hátha nincs meg. Mind jó. Mindenkinek javaslom. Jazzistának, mert ő a babop Hammond atyja, rockereknek, mert ő volt a legendás rockhammondosok (Lord, Emó) tanítómestere. Orsós magnókat kéretik izzítani, villóddzon a varázsszem! :-)

menycsab Creative Commons License 2007.06.08 0 0 5034
Vasárnap este 23-24 óra között egy teljes Jimmy Smith-lemezt fog lejátszani a Radio Café 98.6.
tehtube Creative Commons License 2007.06.08 0 0 5033

Gondolom Jackie Davisre gondolsz. A legvidámabb Hammondos zene :-)

Block szóló. Errol Garner stílus. Lehetőleg mind az öt ujjal és próbáljunk bennmaradni a harmóniában. Végülis harmóniforgatásokkal játsszuk a dallamot. Közben arpeggiózunk az ujjainkkal. Kis finom hangzás, de technikailag sokkal nehezebb bármely hatásos orgonadöngetésnél. Forgó Emó: hát ő is csak pénzt akart keresni, meg legendát gyártani. Még nagyobb ötlet volt tőle a szervizes trükk amit egyszerű csavarhúzó, papírlap helyett dögös tőrökkel csinált. Olyan nagy baj az? Azóta ebből él :-)

Az egyszerű kezdés érdekében próbáld meg a Petróleumlámpát így blokkban összehozni.

Van egy jó 88-as Jimmy Smith felvétel ahol ilyen Errol Garnert játszik. Aztán pár perc múlva már erősen és látványosan veri a jobbkezét. Később Jon Lord ezt is átvette mesterétől :-)

Fel ne tegyem a jutyúbra :-)

Előzmény: akapuli (5031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!