Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
kapható a környékünkön Big Red és Goldrich kajszi, konténeres formában. A Big Reddel szemezgetek, tetszik a mérete, fejlettsége, de a javsolt porzóiból garantáltan nincs a környékünkön. Van valakinek tapasztalata a fajtáról? Termett már valakinél?
(úgy látszik azén kérdésemet is elnyelte valami, ezért ismételtem meg)
kapható a környékünkön Big Red és Goldrich kajszi, konténeres formában. A Big Reddel szemezgetek, tetszik a mérete, fejlettsége, de a javsolt porzóiból garantáltan nincs a környékünkön. Van valakinek tapasztalata a fajtáról? Termett már valakinél?
Más is panaszkodik, hogy megeszi a hozzászólást a fórummotor, aztán mikor megismétlik, visszaköpi az összest. (Ezért csak egyszer írom, vagy elmegy, vagy nem.)
Kedves kertész társak, Hosszú egyeztetések után sikerült elérhetővé tenni az alábbi Kajszi fajtákat Magic cot, Lilli cot, Wonder cot, Tom cot, Sunny cot, Sweet cot, Perle cot, Flavour cot, Bergecot, Lady cot, egységesen 10,5 €/db. Ha valakit érdekel lehet rendelni, aki előbb rendel annak még eltudom hozni. Még Kb. 50 db fér el az Ivecoba
Kedves kertész társak, Hosszú egyeztetések után sikerült elérhetővé tenni az alábbi Kajszi fajtákat Magic cot, Lilli cot, Wonder cot, Tom cot, Sunny cot, Sweet cot, Perle cot, Flavour cot, Bergecot, Lady cot, egységesen 10,5 €/db. Ha valakit érdekel lehet rendelni, aki előbb rendel annak még eltudom hozni. Még Kb. 50 db fér el az Ivecoba.
Kedves kertész társak. Hosszú egyeztetések után sikerült elérhetővé tenni az alábbi Kajszi fajtákat Magic cot, Lilli cot, Wonder cot, Tom cot, Sunny cot, Sweet cot, Perle cot, Flavour cot, Bergecot, Lady cot, egységesen 10,5 €/db. Ha valakit érdekel lehet rendelni, aki előbb rendel annak még eltudom hozni. Még Kb. 50 db fér el az Ivecoba.
Most van a telepítések időszaka, jó gazdaként / :) / jókor jött a felvetésed a "kajszi - Sharka vírus témakör"-ben. Az eligazodás a kajszik és a PPV viszonylatában azért nem egyszerű, mert ahány publikáció, szinte annyiféle vélemény..
Informatív a görög pomológusok alábbi tanulmánya /2007./. Megemlítenek néhány amerikai rezisztens fajtát: Stark Early Orange, Harlayne, Veecot, Orangered, Sunglo, NJA2,
amelyek közül ők a "Stark Early Orange"-al és annak rezisztens hybridjeivel folytattak kísérleteket és úgy találták, hogy PPV-fertőzésre a rezisztens kajszifák sajátos válaszreakciót adnak, ami nem azonos a hyperszenzitív rezisztenciával / ilyen a Jojo szilvának van /, és nem is immun típusú, hanem egy un. kijavító / meggyógyító rezisztencia /"recovered resistance" /. Ennek megfelelően a PPV-vel való megfertőződés után, időre van szüksége egy rezisztens kajszifának ahhoz, hogy kialakuljon benne ez a "meggyógyító rezisztencia" és így természetesen a következő tavasszal már vírusos tünet sem jelenik meg a fán. A tanulmány megemlíti néhány kajszifajta PPV-vel szembeni "extrém" rezisztenciáját: Harlayne, Orangered, vagy például a Stella - ez utóbbi a szerzők nagy vírusnyomású területén már 40 év óta tünetmentes /is/.
A rezisztecia fogalma azt jelenti, hogy alacsony marad a növény szöveteiben a víruskoncentráció a vírussal való megfertőződés után.
Egyidejűleg lehet toleráns is egy adott fajta, ha az megfertőzve tünetmentes marad, azaz nem látni rajta /levélen, gyümölcsön, magon stb./ a vírusos fertőzés nyomait.
Mivel a Harlayne porzója az Orangered-nek, érdemes lenne kipróbálni őket együtt és az "extrém" PPV rezisztenciájuk miatt remélhető lenne, hogy sohasem látná őket az ember Sharka-fertőzöttnek....
Alighanem gutaütést kapott. Ugyanarra a helyre inkább valami almatermésűt ültess, de legalábbis ne kajszit. Vagy marad a talajfertőtlenítés/csere. Homokos talajra valóban a vadkajszi alanyt ajánlják.
Fagyzugba Aurora, Gönczi nem való, mindenképpen a későn virágzó, jó fagytűrő fajtákból válassz, pl. Bergeron, Harlayne, de permetezni legalább monília ellen kellene és nem árt a lemosózás sem pl. a gutaütés megelőzésére. Befőzésre korábban egy Budapest nevű kajszit ajánlottak, ami július másodk felében érik, talán valakinek van róla tapasztalata.
Kiástam a hirtelen kiszáradt 5 éves kajszifámat és most pótolni kellene . Kell-e talajfertőtlenítenem előtte ? Nem tudom mi nyirta ki. Egy kb40-50 éves felkopaszodott öreg kajszi mellett van két ház között.
Homokos talaj , fagyveszélyes hely gondoltan a Harleyne fajtára mert az öreg fa gyümölcse foltos (ez gondolom vírus). Mindkét fán előfordultak ágelhalások. Valami strapabíró fajta kellene mert biokertész - helyett lustakertész vagyok csak akkor nyúlok a pertmetezőhöz ha baj van. Esetleg a kertbe (patakpart -fagy) próbából egy Aurórát vagy Göncit , vagy ez reménytelen? Úgy olvastam itt ,hogy a homok miatt vadkajszi alanyon kellene keresnem.
Ígértem, hogy még írok sharka témában, bár a korábbi hsz-emben benne van a lényeg. Szóval a rendelkezésre álló infok szerint a kajszik Jojo-ja a Harlayne, de emellett van pár hazánkban is jól ismert rezisztens fajta, ill. elég ismeretlenek is, ezek külön kerültek:
IMMUNIS
Harlayne (egy évtizeden keresztül próbálták a vírus több variációjával, különböző módokon megfertőzni, nem sikerült; észak amerikai fajta kínai rokonsággal, onnan származhat az immunitása; természetesen már keresztezési kísérletekbe vonták)
Betinka (cseh, Harlayne-el együtt vizsgálták, magas rezisztencia)
Mino (német)
Clarina (német)
Rafel (spanyol)
Belgida (spanyol)
Shamade (= Aramis, francia)
Veharda (cseh-szlovák)
REZISZTENS (régi fajták)
Stella
Zard
Henderson
Alfred Farmingdale Manitoba
Sundrop
Fentiek többsége szintén észak-amerikai, kivétel a Zard, ami egy kaukázusi fagytűrő, későn virágzó fajta és Mo-on is kísérleteztek vele a fagytűrősége okán.
TOLERÁNS
Goldrich (azért került csak a toleráns körbe, mert több vizsgálat ugyan rezisztensnek mutatta, de más kísérletekben, illetve kedvezőtlenül ídőjárási körülmények között jelentkeztek rajta a tünetek)
Sunglo (Goldrich anyukája) Bergarouge (nem tisztázott, csak egy helyen említik) Dacia (lásd Goldrich, eltérő adatok)
Zölddel az ismertebb, elérhető fajtákat emeltem ki. A fenti adatokért persze kezességet nem tudok és nem is akarok vállalni, mindenkinek saját felelőssége az, hogy mit ültet. Ettől még lehet a közkedvelt, finom régi magyar fajtákkal vagy a fagytűrő Kioto-val, a hatalmas Hargranddal próbálkozni, csak jó ha tudjuk ezek elég érzékenyek a sharkára.
egy holland kertészeti csomagküldő magyarországi cégétől kaptunk reklámanyagot postán. Goldrich kajszit (szálllítási magasság 80 - 100 cm) több mint 8000 forintért ajánlanak. Nem a fajta kiválóságát szeretném kiemelni a magas ár észrevételezése során, hanem azt, hogy ügyes kereskedők úgy látszik építhetnek az emberek egy részének sznobizmusára, tudatlanságára. Ugyanez a fajta ugyanis magyar faiskolában ennél lényegesen jobb minőségben (konténeres, nagyobb fejlettségi állapotú), kevesebb mint féláron kapható, csak valamivel jobb minőség (szabadgyökerű, de fejlettebb), pedig kevesebb mint negyedáron. Ha valaki tapasztalatlan, és ide tévedt információért, annak azt ajánlom, hogy ne csábuljon el a szép kivitelű prospektus hatására, hanem keresse meg a jobb minőségű és olcsóbb magyar árut. Van.
Nem az volt a gond. Nyaraltam egy hétig, akkor voltak a 40 fokok, ez meg kint maradt napos helyen sötét cserépben, egész egyszerűen megfőtt a gyökérzete, leszáradtak a levelei és kész. Hibáztam, nem a fajta tehet róla. Hargrand talán atifocinak van.
Pedig nagyon bíztál benne, hogy jó fagyálló... :) Ezek szerint a meleget nem nagyon tűri, vagy kevés volt az öntözés?
Amúgy én is gondolkodtam rajta az idei fagyok után, de ahol rendelni szeretnék nincs nekik. Van viszont Hargrand. Arról tudsz valamit? Szintén jó fagytűrő... :)