Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Sajnos nem, hiszen nekem az majd kb fél év múlva esedékes. Viszont érdemes elmenni egy műgyanta szakboltba - én az Alvinplastban szoktam vásárolni (Budaörs és a farkashegyi reptér között) - ott segítenek kiválasztani. Nem terepasztalhoz, hanem 1:1 repülőhöz használtam, a hungarocellt nem megzabáló gyantát. Gyantából még sziklákat is lehet készítni, ha mikroballont kever bele az ember, vagy gittelni vele pl közutat a terepasztalon.
Ez engem is érdekelne hamarosan szeretnék egy kicsit víz szerű dolgot is alkotni. Múltkor téma volt itt a kavics ágyazat készítés. A itt leírtak alapján elkezdtem én is egy 80cm-es egyenes darabon, és első próbálkozásra elég meggyőző lett. Egy részen ahol kihagytam a mosószeres vízzel való öblítést csak másodjára ragadt össze az ágyazat, de a többi helyen egy napi száradás után gyönyörűen összeállt. Nekem bevált, köszi mindenkinek!
Sziasztok.Csatlakozván a vizes témához én vettem átlátszó gyantát 1 litert a hozzá tartozó eddzővel eggyütt.Az egész 1500 forintomban volt,és ez az 1 liter sokkal többre elég,mindt a modellboltban kapható bármelyik kiegészítőgyártó álltal kínált termék.A gyanta hátránya annyi,hogy ha nem kellően dolgozol alá/mederfestés/,akkor ha hungarocellt használsz a környék domborzatához,akkor előfordulhat,hogy kikezdi a gyanta.Ez csak akkor igaz,ha közvetlenül érintkezik a két anyag.A második hátránya,hogy szabadban,vagy jól szellőztethető helyen érdemes alkalmazni,mert marha büdös tud lenni,amíg meg nem sziárdul.A megszilárdulás ideje függ a hozzáadott eddző mennyiségétől is,de 20-40 perc alatt megköt rendessen.Nekem ezzel készült a képen látható folyó-patakmeder.A két szélén látható buborékosnak tűnő rész azért lett ilyen,mert közvetlenül érintkezett a gyanta a hungarocellel,és kikezdte a hungarocellt.Ezt a hiányt sikerült utólagossan pótolnom.A meder allját sima diszperzithez használatos kék szinezőpasztával kentem ki.Az előzményekben már kaptam is ezért a színért,de most már mindeggy.
Én most próbálkozok egy darab plexivel. A rajta lévő kék fólia adja a színt. Nem tudom mi sül ki a dologból, de mivel a plexidarab ingyen volt, így nagy baj nem érhet. Teszek fel egy fotót, természetesen ez még csak a méretre vágásról szólt. A sín felőli szélén nádast tervezek (alapanyag egy ruhakefe és egy partvis szörzete). Mivel a felület így nagyon homogén, a hullámosítás még kisérleti fázisban van. Ez nem egy nagy felület, így egy-két töklevél és tavirózsa imitáció is meg tudja bolondítani a felületet (ez szintén kisérlet alatt). A tervek szerint kap egy stéget egy horgásszal, és egy csónakkal, amiből szintén horgásznak. Az elkeskenyedő, földút felőli részen pedig egy sólya (csónakleengedő) kapna helyet. No, ez az ébren elkövetett álmodás, oszt majd lásu, mivé alakul.
Én is abból csinálom, csak nekem 1,3-1,5- 2,0 és 3,0 mm vastagok vannak. A sarkokat olcsó pillanatragasztóvan ragasztom össze. Ahol meg nem kell a gyors eredmény, ott Tesa vízbázisú ragacsot használok.
Ez legalább olyan igéretesnek indul mint az őrház.Nálad milyen anyagból vannak a fal alapelemei,és milyen technikával illeszted a sarkokon?Én 1.8-2mm-es "papundeklivel dolgozom de annak elég macerás a kivágása a kissebb nyilásoknál .Ha néhány fotót felraknál a topiktársak okulására?Ja, és mivel ragasztasz?
Még annyi érdekelne,hogy a második képeden van a két párhuzamosan menő sínpár között egy váltó.Namost azt hol vetted?Mert én még sehol nem láttam olyat.(E-shopokban néztem).
A fakészítésnek a Battka a mestere, talán majd ő is előtárja az intelmeit.
A fa vázát drótból szokták készíteni, nálam a trafótekercselő drót is bevált.
A törzset mestertapasszal dolgozd el, egy durvább szörű kisecsettel a repedéseket is bele lehet nyomkodni.(Van aki homokot, fürészport, stb is szór rá.)
A lombanyagot érdemesebb üzletben megvenni, úgy szebb lesz.