Keresés

Részletes keresés

en route Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2459
"idôrôl idôre azon kapom magam, hogy analizálok és értelmezek. Szükségét érzem, érted?"

Naná. Végreis én is itt élek.:) Az lenne a különös?!:), ha nem így tennél, ha soha nem tennél már így.

"a megélt valóság jóval tisztább (és csöndesebb bennem minden) olyankor.

Ajándékozd meg vele magad minél többször.

"A csöndrôl beszélhetnénk még egy kicsit, amennyiben lehetséges volna. :))" Hallgatni jobban tudok róla.:) Az meg arany. Meg középút.:) Mármint válasz és nemválasz között. ;)
Egyébként kérdezd inkább babit, emlékezetem szerint ő egyszer régen már majdnem belevágott, aztán mintha mégse.:)

"Én nyugalomnak hívom. A KÖZÉP-nek. De lehet, hogy nem ugyanaz, mint amirôl te beszélsz."

Mi más lehetne?:)
Előzmény: Barátocska :) (2443)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2458
addig bámultam, hogy kiesett az egóm a számból.
mikor becsuktam, rájöttem, csak a fogsorom volt az...
en route Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2457
/Először is off.: Elnézést kell kérjek tőled. Tegnap ennél a hozzászólásodnál megakadtam. Macskaaggyal/lélekkel:) is megáldottnak/vertnek tételezvén magam, - nem annyira a szavakra figyeltem, mint valami mögöttesre és valamiért fölöslegesen felsőbbségesnek, lenézőnek éreztem, amit/ahogy írtál. Gondoltam, jobb, ha ezt a választ inkább elteszem holnapra, és ma meg kell mondjam: tényleg jobb így.:) Úgyhogy: kérlek, ne haragudj a csak bennem végbement, mégis téged érintő rossz feltételezésért./

A poláris szemlélet szerintem is minden /földi, vagyis általunk egyáltalán tételezhető/ ellentétet tartalmaz. A megszabadulás a polaritástól, a dolgok kettős szemléletétől viszont már valami olyan egységélmény, ami minden ellentétet, különbözőséget és azok feloldását is magába foglalja. A jó/rossz, egészség/betegség, egységes és hasadt személyiség, teljesség/részség, - különkülön és összetartozásában is benne van: egymásba folyik, fordul, örvénylik.
Nem tudok erről jóformán semmit, ezért nem is tudok róla pontosabban dadogni. Egyet érzek: ez az egységélmény messze több, mint az állapot, amibe a jó és rossz tudás fájának gyümölcsét megkóstolva juthattunk. Csak ismételni tudom az előző hsz-t: szimbolikusan: ez az élet - a valódi teljes/ség, egész/ség - fájának gyümölcsével áldott állapot.
Előbb résnyire nyílt a szemünk, hogy, mint a Teremtő, lássuk az ezt és lássuk az azt. Utóbb tágra nyithatjuk a szemünk, hogy mint a Teremtő, lássunk: ezt és azt.

"ki mit nem számol?"

Az egóm: az egókat. Azt ti., hogy 1, 2 vagy sok van-é belőlük. /Lásd korábbi okoskodó hsz-em./

"a logikát nem egyszerűsíteném a matematikai logikára"

OK. Én ehhez n/sem értek. Milyen egyéb logikára gondolsz?
Előzmény: mindenszentek (2439)
en route Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2456
Nem találtam fel semmit. Nagy volt a nemtudásom, és 'véletlenül' egy hajszálcsövön keresztül /személyiség-osztódás irodalmi művekben/ beleszippantottam egység-sokság-egység témába. Mely utóbbi, ma már pedzegetem, ősöreg téma. Nekem, az odavezető hajszálcsövecs zártsága és szűkreszabott metszete miatt, akkor, az ősidőkben /az én ősidőmben/ viszont ez nem tűnt fel.
Előzmény: mindenszentek (2440)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2455

vajh, s mikor lesz nékem jó Budában lakásom

(Berzsenyi Dániel, ha jól emlékszek) 

na és akor szóval ki/mi lakozik a homloklebenyben??

meg tudlak érteni én is földet lapátozok egész nap

Előzmény: gb. (2454)
gb. Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2454
En is majdnem elszunyiztam,kubikoltam egesz nap a forro napon jol leegtem.Talalkoztam egy szep pillangoval,cserelni akartam vele de kirohogott.
Előzmény: mindenszentek (2453)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2453

ja frankó az ösmagyarod...:-)

én meg abbéli örömömben hogy meg volt a medulla dolog olvastam kis Jeremiást...hogy ahhoz a könyvhöz semmi közöm az tuti, de azt a pár oldalt már lenyomom ha addig élek is:-)

kiválót alukáltam rajta, míg vmi nagyobb tárgy leesett a konyhában

erre felébredtem, viszont nem esett le semmi....rejtély:-)

Előzmény: gb. (2452)
gb. Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2452

Koszi,nagyon jo a forditas,akkor mostmar jobban ertjuk ,hogy mi is az a ego.

En is tudok osmagyarul ;tagyenemekorgatovatyvizalasmegtekintovaty.hahaha

Előzmény: mindenszentek (2449)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2451

obloganta

na hát még szerencse hogy nem sebészként praktizálok

Előzmény: mindenszentek (2450)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2450

szóval a medulla ondolanta v mi a fene a nyúltagy

jelentem, elolvastam:-) bár bevallom az ő vérrel való ellátását mág nagyban hanyagoltam

ja egyidejűleg megmutatom az én lovamat is, mely látásának örülök:-))))))))))

Előzmény: gb. (2324)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2449
"There are 4 bacis aspects of consciousness ; mind (mon), intellect (buddhi),ego (ahankara),and feeling (chitta ).

Négy alapvető összetevője van a tudatnak/személyiségnek?; elme(mon) értelem (buddhi) ego (ahankara) és az érzések/érzet? (chitta).   (Az is lehet hogy a mind az értelem és az intellect az elme szótári értelemben)

The mind is like a mirror.It reflects, simply ,whatever is placed before it .

Az elme olyan mint egy tükör. Egyszerűen visszatükrözi azt, ami előtte van.

The intellect defines what it sees reflected in the mirror.If the reflection is of a horse, the intellect determines, impersonally ,"That’s a horse."

Az értelem értelmezi a tükörképet. Ha a tükörkép egy ló, az értelem személytelenül értelmezi: Ez egy ló.  

The ego then personalizes what it sees in the mirror by declaring ,"That’s my horse!"

Az ego ezután személyre szabja (?) a tükörképet kijelentve: Ez az én lovam.

Feeling than -in Sanskrit, chitta– strengthens the bond of involvement by declaring , "How happy I am to see my horse!"

Az érzések – ami szankszritul chitta – megerősíti a bekebelezés béklyóját kijelentve: Mily öröm látni a lovamat!

It is chitta that ties the knot ,so to speak ,in the rope of delusive involvement.

Az érzések hozzák létre a kötődést, tehát csak csalóka birtoklásról beszélhetünk.

Na hát szépnek nem mondhatnám a fordítást de semminél talán több, attól tartok most folytatom az angol nyelvű bibliám olvasását, a könnyebb nyelvezet élvezete végett:-))))

Előzmény: gb. (2428)
namkha Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2448
/buteo buteo/ egerészölyv
Előzmény: namkha (2447)
namkha Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2447
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2446

jajj mit tettem:-)

szóval a múltkor belepétem a logikus logikába....

most meg olyannyira az érthetőségre figyeltem hogy jajj, borzalom

be is fogom most darabig megyek sövényt nyírni, ahhoz értek, bár remélem nem vágom el a kicsi kezem ettől a frusztrációtól ami ért itt engem:-)

osho-ilag kérem ártatlan vagyok mint maszületett bárány

Előzmény: Törölt nick (2442)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2445

ÓRIÁSI!!.-)))))))))))))itt vastapsikolok

"Hé on tilutoá miü Isemüköt"

Ez mit jelent?

gondolom tiltotta tiltotta, de a többi??? 

Előzmény: babujaju (2444)
babujaju Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2444

ez ha jol tudom, ez a halottas beszéd... :-)

en most leirom ahogy en emlekezem rá (tök helytelen! :-), de jo volna leirná aki pontosan tudja ....

'látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk, isa poúr és homu vogymuk. Mennyi miloszban terümtevé elevé miü Isemüköt és odutta Paradisumot házuá. Hé on tilutoá miü Isemüköt igy fa gyimilcsitül, gye monduá méretnöm éneik: Isa ki nopun, emdül oszt gyimilcsbül halálnek halááal holsz. '

Biztos tök rossz ahogy emlékszem... :-) Ennyi maradt belole :-)

Előzmény: mindenszentek (2433)
Barátocska :) Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2443
Szia :)

Elkezdtem válaszolgatni erre a bejegyzésre, de elakadtam ezen a ponton:

"Más kérdés, hogy tényleg szükséges-e mindig értelmezni, nem elég-e egyszerűen megélni, és vajon kell-e és címkékkel kell-e a világlátást egyszerűsíteni...:) "

Nehéz dolog ezt megoldani. Részemrôl legalábbis. Ugyanis idôrôl idôre azon kapom magam, hogy analizálok és értelmezek. Szükségét érzem, érted? Nem tudom másképp mondani. Ugyanakkor tökéletesen értem az értelmezés elengedésének jelentôségét is, hiszen tapasztalom, hogy a megélt valóság jóval tisztább (és csöndesebb bennem minden) olyankor.

A csöndrôl beszélhetnénk még egy kicsit, amennyiben lehetséges volna. :)) Én nyugalomnak hívom. A KÖZÉP-nek. De lehet, hogy nem ugyanaz, mint amirôl te beszélsz.
Előzmény: en route (2435)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2442
a nagy bedes lópikulát tágulgatsz, meg tudatalattozol, már megbocsáss. brrr.
színtiszta eretnekség ez kérem, tessék nagyon vigyázni a pszichológizáló áltanításokkal. az csak az emberi individuumot piszkálgatja, meg az alantas poklokat. lelkizik. Oshonak volt erről egy jó mondása: 'Paradicsomok vizsgálnak paradicsomokat.' Nem véletlen, hogy freduista pszichiátereknek rendelkeznek a legmagasabb önygilkossági rátával...
Előzmény: mindenszentek (2441)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2441
úgy tudjuk egységbe foglalni hogy kitágítjuk a tudatot ha jó úton jársz a tudatod felfelé kitágul és eléred azt amit a frajd superogónak a nem tom ki meg nem tom minek nevezett ha nem jó úton, akkor a tudatalattid fog feltörni és esetleg megőrülsz hogy hogy kell a jó kis sárga úton nagyobb léptekkel haladni konkrétice azt nálam itt többen jobban tudják én csak ilyen eredeti dolgokat tudok mondani: önuralom, önismeret.-)))
Előzmény: en route (2436)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2440
ja bocs, hogy neked eredeti, ami ősöreg pedig megelőlegeztem neked hogy feltaláltad a cső végét.-)))))))))
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2439
szerintem KAL ezt lejjebb már részletezte babinak a jó-rossz.... szimbolikusan fejezi ki a poláris szemlélet elsajátítását nem csak arról van szó hogy most már látunk olyat hogy jó-rossz, hanem az összes ellentétpárról egészségestül betegségestül, egységes és nem egységes személyiségestül, szőröstül bőröstül mindenestül aranyos hogy azt mondod, hogy van egy elméleted a személyiség részekre eséséről,mert ez már a a mózes óta divatosan lenézett v lenézni póbált csillagvallások és az annak részét képező asztrológia is így gondolja azt nem tom pontosan hány ezer éve de olvasás helyett jobb gondolkodni! az is igaz és a végeredmény a fontos nem a részletszámítások ki mit nem számol? a logikát nem egyszerűsíteném a matematikai logikára
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2438
tudtam, hogy te is csak átvágsz... ;-DDD
Előzmény: namkha (2431)
en route Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2437
OK, te nem logikázol, én meg nem számolok. Ami nem megy, ne erőltessük. ;)
Előzmény: mindenszentek (2409)
en route Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2436
Ha már nem logikázol rajta:), elmondom táviratice egy ősöreg elméletemet, ami, tudom már, nem is volt olyan eredeti, csak az én huszonkevés éves agyamnak.
Eszerint az ember személyisége a nagy civilizálódás folyamán egymást kiegészítő, de még inkább egymással feleselő éndarabokra hasadt. A feladat mármost az, hogy ezeket az én-darabokat egybefogjuk, egészbe foglaljuk.
Amúgy a jó és rossz tudás, az elkülönülés fájáról ettünk csak. Az élet, a teljes/ség, az egész/ség fájáról nem.
Előzmény: mindenszentek (2434)
en route Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2435
"Ugyanis milyen alapon teszünk címkét egy érzésre, egy viselkedésre, akár a saját magunk viselkedésére is?"

Nem mondok újat: azon az alapon, hogy úgy véljük, az éléshez, a továbblépéshez szükséges a dolgok értelmezése, megértése. Aztán azon az alapon, hogy a tudatos megértés egyik eszköze az egyszerűsítés, az, hogy az ismétlődő elemeket, sémákat felismerve és megfelelő fiókba pakolva gyorsítható legyen az értelmezési eljárás.
Más kérdés, hogy tényleg szükséges-e mindig értelmezni, nem elég-e egyszerűen megélni, és vajon kell-e és címkékkel kell-e a világlátást egyszerűsíteni...:)

"Hiszen mi van akkor, ha a féltékenységnek titulált viselkedésforma (vagy érzés) ugyanúgy nem egó-szülte dolog, mint ahogy (amint mondod) a gyerekeknél sem feltétlenül az? Ha ez "egy más, esetleg a felszíni szövevénynél mélyebb, igazabb rend tudása"? Ha "ennek itt hozzám van több köze, nem ahhoz, hát jöjjön csak ide'?"

Ez bennem is fölmerült, mikor írtam. Hogy olyan ez, mint a hit/vallás: többnyire mindenki úgy gondolja, az övé az igazi. Itt is mindenki hiheti, hogy az ő /az övéi/ viselkedése/érzése az egyedül érvényes és kizárólag ez az, ami ama igazi, mélyebb rend szerint való.
Úgy gondolom, a maga szintjén /értsd: állat, gyermek, felnőtt/ mindenki érzi a rendet, érez a rendből valamit. De ezt a rá jellemző, rárakódott preferenciáknak megfelelően torzítja. Egy macska a macskaagy és macskalélek korlátai és lehetőségei, egy ember emberi korlátok és lehetőségek között mozog. Namost az ember a maga korlátait és lehetőségeit a nyelvhasználat és a folytonos reflexiók révén erősen eltolta, az ún. tudatos, és öntudatos oldal felé. És ezzel legalább annyit veszített, mint nyert. Az ön/tudat én/tudattá, az ön/érzés én/érzéssé torzult és telítődött közben egy csomó érzelmi gubanccal: vággyal, indulattal, félelemmel.
Adott témára fordítva: a rendnek az ő tudása - szerintem - akkor hiteles, amikor csöndes. Amikor érzi, jelzi, mi van, és itt megáll, megelégszik ennyivel. Amikor nem avatkozik bele tevőlegesen a dolgok folyásába, mert tudva/tudatlan tudja, ami kibillent, az helyre is áll. Aki csapkod, kapkod, az érez ugyan valami rendellenest, de mert annyira akar, nem tud rendet rakni. A rendet amúgy nem is kell rakni, sehova. Az eleve van. Kibillentségében is: van.
Szóval: a rend tudója legfeljebb jelez. Aki már beleszól, befolyásol, fenyeget, zsarol, irányít, dühöng, - abban a rend tudásának csíráját elfedik, benövik a burjánzó és/de mindig az egó felé kacskaringózó érzelmek. Az bizony túlzott ellenerőt fejt ki, és valójában az ellenkező oldalra billenti, túlhajtja a dolgokat.

"Hm? Honnan lehet ezt tudni, önmagunkon belül is (akár), hogy a bennünk felbukkanó érzés vajon honnan ered? Hogy mennyire "séma", vagy "dogma"? Hogy hol a "forrás"?"

A csendből. A meglétéből vagy hiányából. A csendben rend van. A rendben csend.
Előzmény: Barátocska :) (2385)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2434
azért volt hülye kérdés mert logikailag kiforgattam a szimbolikus szöveget szóval olyan mélyről próbáltam érteni, mely mélység szintjén az valóban értelmetlennek látszik, de ennek oka kizárólag az volt, hogy rossz helyre helyeztem a nézőpontom
Előzmény: Barátocska :) (2423)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2433
látjátuk szümtükkel mik vogymuk, isa mondom por és homu vogymuk (ómagyar mária siralom) kb ennyit tudok ősmagyarul, de szerintem helyesírásilag ez nem egész így nézett ki
Előzmény: gb. (2430)
mindenszentek Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2432
ja ja köszi ez mind világos éreztem is egyébként hogy a logikai logika hibájába estem, de asszem már elmúlt:-)
Előzmény: Törölt nick (2426)
namkha Creative Commons License 2006.07.05 0 0 2431

amelyik csak szeretnél :)
Előzmény: Törölt nick (2427)
gb. Creative Commons License 2006.07.04 0 0 2430
"felturbozni"micsoda szep osmagyar szo!hahaha
Előzmény: mindenszentek (2420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!