"Ha villamosított ha nem, bőven elég ha a szóló Bz elzörög velük, amikor tehervonatok állnak a vonalakon Szilikre várva, vezérlőkocsi és Bhv hiány van."
Végre egyetértünk...:))))
Amikor pl. a romhányi kiránduló a Nyugatiból eltepert Romhányig Bz-vel, egy utas sem reklamált.
Amikor harminc fős túristacsapattal megyünk, néha (amolyan halál kísértéseként), mikor busszal is kell utaznunk, felvesszük a kapcsolatot a helyi Volánnal, hogy ugyanmár, itt lesz n fő plusz a nagytáska, az annyi mint egy busz. Felteszem, lesznek helyi utasok is, mi lenne, ha indulna egy mentesítő az x óra y perces járathoz, legyenek szívesek. A válasz: NEEEEEM!
Somogyszentpál-Fenyves felújítása pl. bölcs döntés volt. Most a 30 %-on folyik a vita. A HOGYAN-on van a lényeg. Én is jártam már pórul, amikor Pannonhalmára mentem vonattal...:(((( De érdekes volt.
A busz rugalmatlansága zavar. Ha valahol előkerül egy 30 fős túristacsapat, akkor a csapat fele nem megy tovább?
épp ezért nem mond semmit az ilyen adat:o) Kíváncsi lennék, hogy az ország lakosságának hány %-nak van hozzáférése a közforgalmú közlekedéshez: 5, 10, 20, 30, 30+ percnyi gyalogláson belül..
Ez az adat szerintem hasznosabb lenne. Pl. egy falut körbejáró, vasútra ráhrodó busz adott esetben jobb szolgáltatást nyújthat, mint egy falun áthaladó helyközi busz. És, mivel a helyi menetideje rövid, ezért nem olyan problémás az átszállás.. (akkor kényelmetlenebb az átszállás, ha egy relatíve hosszú utazást szakít meg, azaz, jobb, ha 5 perc+55 percet utazik az ember, mintha 30+30-at)
Jogos, valóban hiba, ha így van. De nem megoldás azonnal megszüntetni: - van-e potenciális utas? - jó a menetrend? - jó a pálya? - stb.
Kisgyerekkoromban vasútmániás létemre nem tudtam, hogy tőlünk 7 percnyire van egy vasútállomás, ahol vonatok állnak meg és pl, le lehet vele menni direktben a Velencei tóra. A szüleim se tudták, elvillamosoztunk a másik vasútállomásig és onnan-oda mentünk, ha arrafelé akadt dolgunk... ma is ott nagyon kevés az utas, pedig jó helyen van, mert: nem ismerik, mert szar a menetrend. Budafok-Albertfalva, amúgy.
A falunak már így is tele van a t....e az állandó kamionforgalommal.
Igen el tudom képzelni, hiszen az aktiv lakosoknak majd a fele a gyárban dolgozik
És eltudod képzelni azt, hogy teli lesz a t....k, ha esetleg az olasz semmi perc alatt áthelyezi a gyárát románba, vagy bulgárba, ahol jóval olcsóbb a munkaerő:-)))))
A darabszám nem sokat mond, mert ott pl., Budapest is csak 1 db. Pontosabb, ha létszámarányosan veszed figyelembe.
Más: ha jól tudom, 4 olyan önnáló település van, ami nem érhető el közforgalmú közlekedéssel, az egyik Jósvafő mellett Tornakápolna, a másik három (ha jól tudom) valahol Baranyában van. De, ez is csalóka: ezek kicsi, de önnálló települések. Lehetnek sokkal nagyobb, de nem önnálló falurészek, ahová nem jár semmi..
Tudom, buszoztam már arra. Sőt, ha továbbmegyünk Balassagyarmat felé, a falujáró busz mégcifrább utakat is meglátogat. De! A közút az Carpy gondja. Valamelyiket meg kell csinálni, mert mindkettőre biztos nincs pénz. Ezen kettő közül biztosan nem a vasút az, amit meg kell csinálni. A készáruforgalom java a vasutat is megjárja: a kocsikban zömmel készáru érkezik Szlovákiából, amit Romhányban csak raktároznak és átrakodnak kamionra, a saját termelés ehhez képest már elenyésző.
Az állam ki akar farolni minden olyan kötelezettségéből, amely belezavar abba az idilli állapotba, hogy minden adóbevételt saját céljaik és szándékaik szerint költsék el.
OK, legyen így. Miért szándék szerinti éppen a buszközlekedés, és miért nem szándék szerinti a vasúti (mellékvonali) közlekedés? Miért lehet éppen a busszal valamilyen cél és szándék szerint pénzeket költeni, és miért nem lehet ugyanezt megtenni a vasúttal?
Nem túl jó és egyre jobban romlik! U.i. ezen folyik a Csempegyár készárú-forgalma jelentős része (nem vasúton). Hamarosan - a vasút helyett - az utat kell átépíteni. Ráadásul mintha keskenyebb is lenne.
Ha így lenne, akkor lehetne bebizonyítani, hogy eddig mennyire pazarolt a MÁV!
Érdekes elmélet...
Megtudod nekem mondani az, hogy mennyíbe kerül egy állomáson a váltócsere?
Sugok... kb. 20 millióba
Megtudod mondani nekem, hogy Székesfehérvár állomáson hány váltó van beépítve?
Sugok, habár pontos számot nem tudok mondani (illetékesek beteszik majd), de durván 100 db ra saccolom.
Beteszek ide egy kis idézetet, az egyik WEB lapról olloztam ki, és csak annyít amennyí a vasútról szól. Valójában az olvasatban leírt számadatokhoz nem tudok mit mondani, mert nem ismerem ezeknek a valós számadatait, de azért érdekesnek találtam ime:
TATABÁNYA - A megyeszékhely egyik híres természeti képződményére, a Szelim-barlangra a 100-as útról az utóbbi időben egy nagy piros paca is ráirányította a figyelmet.
A tatabányai önkormányzat rendelésére a hét végén egy tarjáni cég megtisztította - több mint húsz négyzetméteren - a festékfeliratokkal, ábrákkal elcsúfított felületet. A tarjáni Klinger Ottó tisztítástechnológiai kft.-t működtet. Rájöttek, hogy viszonylag olcsón el lehet tüntetni fáról, fémről, vakolatról, kőfalról a firkálmányokat. Azóta országos hírük lett. Ők tisztították meg a budai várban a falakat, a Szabadság hidat. Svéd gyártmányú, környezetbarát anyagot használnak. A megelőzés is a profiljukhoz tartozik. Olyan mikroviasz réteggel vonják be a felületet, amely megakadályozza, hogy beivódjon a festék. Szűkebb hazánkban egyetlen önkormányzattól sem kaptak megrendelést. Felmérték Esztergomot, többször ajánlkoztak Tatabányán. Zárt ajtókra leltek. A megyében csak a Vértes Volán Rt.-vel van kapcsolatuk. Cégük tisztítja rendszeresen az összefirkált buszokat.
A vasút kára
Egy vasúti kocsi fóliázása 800-900 E Ft Egy vasúti kocsi újrafestése 400-500 E Ft Összefirkált kocsik száma/év 400-500 db Károkozás/év 320-330 M Ft
Na most ha ezek a számok igaz adatokat tartalmaznak, akkor csak a 7 év topik évet számolva (hiszen 99 öszén alakult az anyatopik), és ezt az összeget beszorzom a 7 évvel akkor az is diderül belőle, hogy 50-10-150 graffitozó 7 év terméséből Székesfehérvár teljes váltóállítóművét kilehetett volna cserélni.
sőt még egy icike picike maradt is volna belőle
És ezek után lehet nyomoznod, hogy mennyit pazarol a MÁV, és csak ez a graffiti...
(hangsúlyoznám, hogy a WEB lapon szerepelt adatok vannak ide beidézve), és az is igaz, hogy kb. 1 évvel ezelött szedtem ki ezt az ollózást róla, ezáltal feltételezem, hogy az árak e téren egy kicsit modosúltak
Ha annyira akarna tenni valaki a vasút érdekében, akkor már kijelöltek volna egy vonalat, amely megkapja azt a pénzt, amit a vasút mellett elkötelezettek gondolnak (pályafeljavítás, megállók létesítése, ütemes menetrend, csatlakozó buszjáratok), meghirdetés után adnak neki egy évet, és lássuk, mi változik. Volt ilyen? Én nem tudok róla. Nem a cégtábla-átfestéses térségi vasutakra gondolok, hanem ahol tényleg megkapták azt, amire szükség volt.
Ha volt ilyen, akkor lehetne vizsgálni, hogy tényleg ezekre és valóban ennyi ráfordításra volt-e szükség, mennyi bevételt hozott, illetve a többi vonal esetén mennyi lenne az annyi. Ha nem volt ilyen kísérlet, akkor csak a levegőbe beszélünk.
"Ha az elmaradott térségben lakó embereknek annyira kell a mellékvonal, legalább üljenek rá fel, utazzanak." Ez is butaság. 20 km/h-val döcögő, rég megszűnt ipartelep mellett megálló, de a falun megállás nélkül végigbillegő Bz-vel vajon miért nem utaznak szívesen az ott lakók. Megsúgom, nem azért, mert a buszt annyira szeretik, hanem azért mert a vasút a mai formájában nem alternatíva. Igen, költeni kellene rá. De erről már írtam.