Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Véleményem szerint a szaporítások során ha minimálisat is de változhatnak a fajták tulajdonságai,de ez lehet éppen látható vagy nem látható tulajdonság.Ahogy írod pl:ÉVA.Nálam az Éva brutális hozamokra képes(8 kg/tő) gyönyörű nagy bogyó és minimum egy kilós fürt,sokaknál szinte semmi vagy csak egy-két fürtöcske.Ha a rügyek 100%-ban ugyanazt adnák tovább ilyen különbségek nem fordulhatnának elő!Van két tő nagyon öreg Csabagyöngyém ami Július 12-15 között minden évben beérett fürtöket produkál,a hat éves tőkék csak Július végén érnek be,akkor is ha csak gyengén terhelem!Különbségek vannak egy ültetvényen belül is sőt egy méterre vannak egymástól nem lehetnének különbségek.Persze mi csak találgatunk akik ezt tanulták azok tudnák ezeket a különbségeket igazán megmagyarázni.
Eszemben sem volt kiragadni egyetlen fajtát.Csak úgy általános témaként dobtam be,hogy kinek mi a véleménye erről,hogy veszíthet az eredeti fajta jellege,minél többször átoltják. Olvastam,hogy van valakinek,példakép 5 Éva tőkéje az egyik rogyásig a többin épen csak,és mindenki persze,hogy a csodaszőlőről szere oltvány vesszőt.
Lehet ilyen különbség akár egy veszőről oltva is azt?
Kedves Ali bá !Minden tiszteletem az öné !Nagy tudású sok gyakorlattal rendelkezö ember!De ebben az esetben vitába kell hogy szálljak önnel!Nem mindegy hogy milyen alanyt használunk !Az alany befolyásolja a nemes tulajdonságait !(koraiság növekedési erély szárazság türés ) !A nemesitök ujj alanyok bevezetésével akarják felvenni a harcot a KLIMA változással !Az alany nemes viszony jobban érzékelhető a gyümölcsfák esetében de hát ezt ön nálam százszor jobban tudja!(cseresznyénél vad cseresznye vagy sajmeggy alany mirabolán vagy keserümandula alany barackok esetén )!A berlandieri 5bb helyett már vannak újabb szölöalany fajták!Jó egészséget kívánok !
A Bornemisza 8-ról a következő. Csurgói barátom a nemesítő (Csizmazia Darab József) szőlőjéről oltotta. Arról én 1982-ben egy homokos kertbe valamilyen direkt-termő szőlőre. Onnan egy másik kertbe kertészetből származó alanyra. Onnan szedett oltóvesszőt használtam a mostani házikertem néhány különbözö fajta szőlő tőkéjének átoltására. (Ezek egyikéről küldtem Neked.) Semmi különbséget nem tapasztaltam sem a valamikori és a mostani, sem a különböző alanyon lévők termésén. (Igaz ez csak 4-6-szori továbboltás, de remélem a következő sem fog változást okozni és nem fogsz csalódni.)
Egyes fajtáknak vannak klónjai, amelyek más-más tulajdonsággal bírnak. Ezért is nevezik klónnak. Pont az a ritka mutáció, ami annyira nem ritka, csak éppen kevesen kutatják és kevesen veszik észre az esetleges változásokat.
Szóval szőlőszemnek igaza van, hogy az ősi tőről kellene az oltvány, mivel a sok átoltás közben kisebb változások végbe mehetnek. Ami amúgy nem baj, de akkor sem azt kapjuk amire gondolunk, hanem valamely tulajdonsága változhat.
A szőlőfajtákat vegetatív úton szaporítjuk, (a ritkán bekövetkező mutációtól eltekintve) az összes példány genetikailag azonos. Ha úgy tetszik, klónok.
Adva van egy bizonyos szőlőfajta amit a nemesítője előállított,teszem fel 1965 ben ezt átadta a sanyibácsinak utána a marinéninek 128 szor most 2016 ban mennyire változott meg a fajta jellege,hogy 56 féle alanyra oltották.Gondolok itt a rezisztenciára az érési időre és a cukor tartalomra.Szerintem ez olyan mint a bel tenyésztett kutyafajta, minden betegséget nehezen vészel át,legyengül az immunrendszere.Azt hiszem a szőlőszem már jelezte ,nem előny ha egyik oltványosról szaporítjuk a másikat a legjobb megtalálni a törzs ültetvényt.
Épp most írtam ki, de írt is Varga úr, hogy az a mikrobusz amivel jött volna hétvégén az elromlott és mással jön, ezért a mostani hétvégén nem tudja elhozni az oltványokat. Én sem örülök neki, mivel szerettem volna már a héten elküldeni a nagyját.
DE MINDENKINEK ÜZENEM, HOGY LESZNEK OLTVÁNYOK, CSAK CSÚSZUNK EGY KICSIT.
Írta, hogy valószínűleg jön a következő hétvégén fehérgyarmatra, nos én megpróbálom meggyőzni, hogy biztosan jöjjön, mivel mindenkinek megígértem, hogy elhozom a szőlőket és nyakunkon van a tavasz, és nem szeretnék kifutni az idővel.
Annyival módosult az egész, hogy csúszunk egy kicsit, de így a második körnek is elküldöm együtt az elsővel, hogy mindenki időben megkapja. Ezért kérek minden 2. körből való rendelőt, hogy írja meg emailben a címét.
Mindenkinek üzenném, hogy aki elküldte a címét annak hétfőn elküldöm a csomagját, ha sikerül hétvégén átvenni a csomagot. A többieknek akik szeretnének ezekből a fajtákból azoknak esetlegesen tudok segíteni, ha varga úr fog oltani még az idén, és ősszel hozhatok ha legalább 50 darab összejön, de a fajtalista csak ősszel lesz.
Ha valaki nem venné át jelezd én szívesen átvenném, elérhetősegem a 2001 es beírásban van .Sajnos én kimaradtam ebből a körből ,de jelezd ha lesz rá még lehetőségem .
Jó hírem van, előreláthatólag a szőlőket a hétvégén hozza nekem át Varga úr, és hétfőn szeretném az első körnek feladni. Kérem jelezzétek akinek megfelelne. Akinek megfelel az írjon emailben a postacímével. Természetesen a második kör is megkapja majd, csak nem szeretnék egyszerre ennyit a postára vinni.
Tehát mindenkinek ahány darab annyiszor 800 forint + a postaköltség. A postázáson utánvételt értek.
baby-lon : 1-1 darab Bielij kokl, Denal, Timur, Podarok Zap. ,Riselijő / összesen 5db (4000 Ft + postak.)
Totya: 1-1 darab Ruszmol, Denal, Timur, Alej 2, Karmakod, Vosztorg /összesen 6db (4800 Ft + postak.)
Nagy Péter: 1-1 darab Podárok Záporozsja ,Velikán, Sztrásenszkij, Timur, Kodrjánka, Originál / összesen 6db
(4800 Ft + postak.)
kerteszpeti: 1-1 darab Alej 2, Denal, Viktorija, Karmakod, King Ruby, KOdrijanka, Kardinal Azos, Podarok Zaporozje, Ruszmol, Timur / összesen 10 darab (8000 Ft + postak.)
Sőrés Sándor: 2- 2 darab (kivéve Timur, sajnos ebből csak egyet tudok adni ha megfelel) Bielij Kokl, timur, victoria, kesa, podarok zaporozje (sajnos ebből csak egyet tudok küldeni), vostorg, vosztok, sputnik,flamingo, karmakod, king ruby ,ctk 123 /összesen 22 darab. (17600 Ft + postak.)
A hátsó kertem ilyenkor tél végén míg nem süt a nap és nem fagy, valamint ősszel amikor esősre vált akkor eléggé vizes, tocsogós. Itt megmaradhat az othelló szőlő vagy ne is reménykedjek?
Keresgéltem a szőlőfajtákat és találtam egy- két számomra ismeretlen úgymond "újhullámos"fajtát.:Moon Drops,Sweet Surrender,Fantasy Seedless,Black finger,hosszúkás szinte már nem is szőlőre emlékeztető,extrém vonal számomra.Amerikai eredetű lehet,vagy Japán,Véleményetek?Esetleg valakinek van tapasztalata a Velez szőlőfajtáról-val?valóban ahogy írják terjedelmes fürtöket hoz?érési ideje,talajt milyet kedvel, ellenálósága az milyen lehet.?