Keresés

Részletes keresés

_lala_ Creative Commons License 2009.09.13 0 0 428
3-4 kW naponta 10 oran at? Azt vagod ugye, hogy ez napi 2 ezer forintnyi villany lesz (evente haromnegyed millio)?
Előzmény: bjanoss (427)
bjanoss Creative Commons License 2009.09.11 0 0 427
Sziasztok!

Építkezés előtt állok, és van egy eléggé speciális problémám. Tervezek rekuperátoros szellőztetőt, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy lesz egy akváriumos szoba, ahol elég sok hő és sok pára keletkezik. A jelenlegi tapasztalataim alapján 3-4 kW össz villamos fogyasztás (motorok, világítás,...) lesz napi kb. 10 órán át (mondjuk éjszakára időzítve), és kb. 30-40 liter víz párolog el naponta. Az egy dolog hogy ezt ki kell szellőztetni valahogy, de nem lehet hasznos munkára fogni télen? Elvileg a meleg párás levegő jót tenne az ilyenkor száraz klímának. Milyen buktatói vannak a dolognak? Érdemes megcsinálni? Közvetlenül benyomhatom a lakásba vagy csak a hőcserélőn keresztül? Vagy eleve esélytelen valami miatt?
hAnd Creative Commons License 2009.09.10 0 0 426
Szerintem azért olcsóbb a nagyobb kapacitású, mert az keresztáramú, nem ellenáramú. Gondolom, ugyanaz a ventillátor, csak az ellenáramú jobban "fojt". De ez csak tipp, laikus vagyok :)
Előzmény: H3x (424)
hAnd Creative Commons License 2009.09.10 0 0 425
Feltettem a pdf-eket ide, de csak 10-en tölthetik le (ha tudtok jobb helyet, ki vele!)

http://rapidshare.com/files/278167947/HRV_ERV.pdf.html
http://rapidshare.com/files/278168529/MANUAL_1__XHBX_Q_-D2TH_D13TH_.pdf.html
http://rapidshare.com/files/278168655/MANULA_2_XHBQ-D1.5TP__XHBQ-D20TP_.pdf.html

Érdekelne a véleményetek, érdemes-e ilyesmiket venni?

H3x Creative Commons License 2009.09.10 0 0 424
Sziasztok!

Engem is érdekelne a részletes leírás a készülékről.
Vajon miért olcsóbb a nagyobb kapacitású?
Szűrő van benne?
Előzmény: digium (422)
kissunk Creative Commons License 2009.09.10 0 0 423
70 % -os hatasfok? Es mindez a gyarto/forgalmazo szerint? Es jo velemennyel van az altala forgalmazott gepekrol..?
Vannak termekek, amikrol a gyarto 90% koruli hatasfokrol beszel.
Az en velemenyem szerint a mi eghajlatunkra megfelelnek a HRV-k . A jo minosegu ERV- k ara nem eri meg azt, amit tudnak (legalabbis nekem) . Ha esetleg megvan valami leiras ezekrol a "membranos" gepekrol erdekelne.

unk
Előzmény: Cushman (421)
digium Creative Commons License 2009.09.10 0 0 422
Ha kapsz róla bővebb infót, légyszíves dobd át nekem is. Köszi
Előzmény: Cushman (421)
Cushman Creative Commons License 2009.09.10 0 0 421

Beszéltem a forgalmazóval.

Gyártanak ők is ilyen hővisszanyerős hőcserélőt ebből gondolom, hogy szakemberek.

Ezeket a készülékeket átnézik, mielőtt eladják. Alapvetően pozitív a vélemlényük róla. Nagyon csendes és a 70%os hatásfokot biztosan tudja. Kondenzvíz tálcája nincsen, mert állítólag ebben a tartományban nem kell a gyártó szerint. Ez nem tetszik benne. Ki lehetne számolni, hogy eléri-e a 60% rel. páratartalmú 22 fokos levegő 10-15 fok környékén?

Azt igérte küldi a részletes doksit a ketyeréről.

Előzmény: kissunk (418)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.08 0 0 420
Ezek a betétek csak a pára kis % át veszik fel. Annyit hogy télen ne csont száraz levegő érkezzen be. Mind1 lényeg az hogy hülyeség ilyen masinát venni, főleg hazánkban. Úgy ahogy mondod párologtatni könnyű... Már az ultrahangos párásítók is aprópénzbe kerülnek.

Előzmény: Axióma (412)
_lala_ Creative Commons License 2009.09.08 0 0 419
Telen az van, hogy ha nem cserelsz levegot, akkor minden tok jo, "csak" eppen megfulladsz. Ha elkezdesz szelloztetni, akkor a bejovo friss levegot felmelegitesekor (akar futotesttel, akar a hovisszanyeros szelloztetovel) pedig csunyan lecsokken a paratartalom, ez alol csak a csapadekos idoszak lesz kivetel, akkor annyira nem gaz a helyzet, de akkor sem fogsz paraban azni.
Előzmény: hAnd (417)
kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 418
A "speckojat" nem talaltam meg, csak egy rovid leirast a gyarto oldalan, amibol nem derul ki sok. Ami lenyegesnek tunt azt ideztem (416).

unk
Előzmény: hAnd (417)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 417
A speckója szerint (XHBQ és XHBX) nyáron szárít (nem engedi be a gőzt kintről), télen pedig párásít, mert a fűtés miatt kiszáradhat a levegő.
Mondjuk, én eddig azt hittem, a jól szigetelt, légtömörséghez közeli házakban (ahol a légcsereszám alacsonyra esik a kívánatos 0.5 közeli érték helyett) télen is a párásodás a gond.

"Humidity adjustment-
-In cooling, remove humidity of outdoor air and discharge fresh air with similar humidity to indoor.
-In heating, convert dry outdoor air to humidity and discharge fresh air with similar humidity to indoor"

Előzmény: kissunk (416)
kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 416
"It’s suitable for areas where temperature difference is small while humidity difference is big between indoor and outdoor. "

Nem iger sok jot a mi eghajlatunkon. Marad a rotacios hocserelo....

unk
Előzmény: hAnd (414)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 415
A 60-as hozzászólások körül szó volt arról, hogy a földregiszter megépíthető-e alu spirócsőből és esetleg egy 6W-os Germicid lámpa csírátlanítana.
CSinált azóta valaki ilyesmit? Működik? Mi lesz az ózónnal? Elbomlik, mire a szobákba érne? (elég instabil)
hAnd Creative Commons License 2009.09.08 0 0 414
Kapható egy XHBQ-D1.5TP nevű berendezés, ami olcsó és ilyen hőcserélő van benne (ellenáramú, párát is "cserélő"). Erről kérdeztem már ezen a fórumon, de senki nem ismerte. A fenti modell 150 m3/h-s, de elvileg gyártanak belőle nagyobbakat is.
Előzmény: kissunk (413)
kissunk Creative Commons License 2009.09.08 0 0 413
"azaz féligáteresztő hártya van a hőcserélőben"

Errol meg nem hallottam, de a rotacios hocserelok azok ilyenek (ERV) .

unk
Előzmény: hAnd (407)
Axióma Creative Commons License 2009.09.08 0 0 412
Mar csak azt nem ertem, hogy a parologtatas nem egy olyan feladat, amit ne lehetne csak draga betettel, visszanyeressel megoldani. A viz litere nem egy draga dolog, es melegben magatol parolog (persze ha zold novenyen keresztul az meg jobb). A betetnel viszont akkor is visszamegy a para, ha mar nem kellene; valamint a paraelvonas altalaban nehez. Vagy rosszul gondolom?
Előzmény: unisignal_aefh (410)
vízmérték Creative Commons License 2009.09.08 0 0 411
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 410
Nálam már volt 80% feletti a páratartalom és tudod hol volt párakicsapódás? A mosogató alatt a hidegvíz flexicsövön. Egy pkc házban, amilyet te is akarsz nincs nedves fal sehol (ha jól van kivitelezve). Télen bazi száraz a levegő és folyamatos légcsere mellett lemehet 30% alá is a benti pára. Ez nem túl egészséges, emiatt találták ki a cellulózbetétes rekuperátort.
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 409
Én nem adnék 1600€ -t sem a cuccért, az még mindíg dupla ár az értékéhez képest.
Előzmény: Pitylogós (408)
Pitylogós Creative Commons License 2009.09.07 0 0 408

Hülye is aki ennyiért megveszi. Az Br. 840eFt

Internet riszörcs, kollégák! Br. 1800-1900 EUR, +egy kanyar Münkenba=570eFt, és akkor drága bengával, zabálós autóval és xar EUR árfolyammal számoltam!

A szettet meg főleg nem szabad...

De meg lehet venni SEWT-H és SEWT-W néven a léneget, az SEWT-E néven futó 100m cső helyett meg jó sima KPE.

Az akkor már csak 1600 EUR.

Előzmény: unisignal_aefh (406)
hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 407
Köszönöm az eddigi segítséget talajregiszter ügyben!

Még egy kérdés: Láttam, hogy léteznek "ERV" rendszerek, ahol nem "csak" a meleget (HRV), hanem az "energiát" nyerik vissza, azaz féligáteresztő hártya van a hőcserélőben, amin átmegy a pára is.

Jó ez nekünk? Nem az a lényeg, hogy a párát kikergessük a házból? Hogy ne penészedjünk?

HRV&ERV
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 406
Előzmény: unisignal_aefh (405)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 405

Ennek is kitartják az árát, nehogy már sokkal olcsóbb legyen mint az awadukt.
viszont házilag összeválogatva olcsóbb.
Cső ára kb 300Ft/m
Hőcserélő: kb 70ezer de lehet barkácsolni autóhűtőből harmadáron
fagyálló: 18ezer
tágulási tartály: 15ezer
keringető: 30ezer
termosztát: 5ezer

akárhogy számolom gépi földmunkával együtt kijön 200-250ezerből...
Előzmény: Törölt nick (402)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 404
Igen, sajnos nem lehet tudni hogy milyen és mennyi baktérium, penészgomba, egyéb dolgok keletkeznek a kondenzvizes belső csőfalon. Ezzel az a fő probléma szerintem hogy senki nem meri kipróbálni és nézegetni a levegő minőségét éveken keresztül. A föld megeszi a horganyzást, emiatt csak alucső jöhet szóba , de hogy hogy bírja a föld nyomását az egy jó kérdés.
hőtechnikailag pedig az alu jobb lenne mint a műanyag antibaci csövek...
Előzmény: hAnd (401)
hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 401
Tényleg nem jó a sima spirócső talajregiszternek?
Miért? Korrózió miatt? Vagy mert összeroppan? És ha rábetonozok egy kicsit?
Előzmény: unisignal_aefh (400)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.07 0 0 400
A heliosnak is van, az olcsóbb, bár nem sokkal.
Gondold át nem akarsz e zárt rendszerű talajregisztert víz-levegő hőcserélővel. A keringető szivattyú áramfelvételével kerül majd többe (üzemeltetés szemppontjából). Kivitelezése viszont jelentősen olcsóbb a rehaunál vagy a heliosnál.
Előzmény: hAnd (396)
peter513 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 399

A feleségem hevesen tiltakozik az ellen, hogy valaha is szellőztetőt szereljek a lakásba. Eljutottam odáig, hogy már csak a kinézete ellen ágál: Hogy fog az kinézni?! Mondtam, hogy bemegy bármelyik nagy új épületbe, mindegyikben van szellőztető, de erre azt mondja, hogy családi házban még nem látott ilyet, látni akar.

Tehát: Akinél már működik, légyszi készítsen képet a légbeömlőről, és tegye fel, mert meg akarom neki mutatni. Mondtam, hogy van vagy 20 féle, de egyénit is lehet készíteni fából sűrűn kivágva. Erre kicsit megenyhült de látni szeretne.

Köszi!

hAnd Creative Commons License 2009.09.07 0 0 396
Milyen csövet javasoltok a földregiszterbe? Jó az egyszerű spirócső, vagy az összeroppan a föld súlya alatt?
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.06 0 0 395
mejben=melyben :)
Előzmény: unisignal_aefh (394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!