Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Mire szemezted, hogy igy rávastagodott az alanyra? A szilva alannyal együtt szokott vastagodni a kajszi. Vagy ez nem is kajszi, hanem valami díszfa? Találkoztam már levél/rügy alatti duzzanatokkal (pl. aranyalmánál), de ilyen mértékűt még nem láttam gyümölcsfáknál.
Nem kötözködni akarok, sem mosdatni, pláne úgy, hogy messze nem a szakterületem a téma és az adott kertészetet sem ismerem. De az ártatlanság vélelme…
Az sem lehetséges, miszerint külföldön megvásárolja valaki ezt a fajtát, majd Mo-on tovább forgalmazza?? És ezzel a felvetéssel (ismétlem) tényleg nem kötözködni akarok.
Mindenesetre van néhány kertészet, akik hirdetik is ezt a fajtát, és lehet is náluk kapni.
Ha bármilyen tápanyagot jutatsz ki akkor azt a lombkorona külső vonalában érdemes mert ott vannak a hajszálgyökerek amelyek képesek a tápanyagot fölvenni.
Én egy fa ültetésekor egy talicska szervestrágyát teszek. Kb felét az aljára és azt alapossan öszekeverem földel majd erre egy kb 5cm-es földréteget erre teszem a fát. A gyökereket földel veszem körbe és a gödör szélére fokozatossan beszórom a maradék szerves trágyát.
Ott, speciel azóta szépen kihajtott, az elfagyásnak "köszönhetően" szép vázakoronája lesz. Csak azt nem értem, hogy egy max -10-et hozó télen hogyan történhetett ez meg (talán a kései, novemberi ültetés volt az oka), amikor az Aurora simán bírta még a márciusi -10-et is.
1-2 ezer forintos perekkel nem érdemes foglalkozni, drágább az egész, mint a "hatalmas" kár...persze aki többszáz csemetét vesz ültetvénybe és akkor vágják át, az más. Nálam eddig lett bigaró burlatból valami germesdorfi/katalin féleség, magyar kajsziból auróra és a kioto-nak vett csemete elágaztatásig elfagyott, azaz lehet abból se az lesz, amit ráírtak. Mindeza ház körül, ahova összesen 7-8 gyümölcsfát ültet az ember
Persze vannak forgalmazók, akik Mo-n is vállalnak fajtaazonosságra garanciát. A növény életképességét, minőségét viszont fizetés után már nem lehet megreklamálni. És persze hobbi kertészeket nem is szolgálnak ki. Ők, vajon megbízható forgalmazóknak számítanak?
Nehéz az igazságot és a megfelelő gyümölcsfajtát megtalálni, de ne adjuk fel! :-)
Sejtésem szerint nem svarcban szaporítják, máshol lehet a csavar a dologban…
Ha átverik a vevőket, akkor a fogyasztó védelem az illetékes. De a bizonyítás, miszerint „hibás terméket” kaptál, nem lehet egyszerű dolog részedről. Egyébként magam is kíváncsi volnék, voltak-e már hasonló esetekben peres ügyek, és ezek hogyan végződtek.
Azt is érdekes lenne tudni, hogy általában milyen garanciákat vállalnak a magyar forgalmazók a csemetére, és milyet a külföldi, megbízhatónak mondott forgalmazók.