Keresés

Részletes keresés

destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -1 1 4640

"Először is mik azok a fotonok.?"

Ha nem tudod, hogy  mik azok a fotonok, akkor honnan tudod, hogy a fotonok hatására jön létre a kép?

"...amikor a fotonokat valaki felfedezte."

Nem fedezte fel senki, hanem kitalálta. 

Einstein követte el ezt a butaságot. 

Előzmény: gyongyom bokretam (4638)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 2 4639

Ha a fényt nem lehet megfigyelni ,mert a fényt csak fénnyel lehet megfigyelni, akkor te honnan tudod, hogy a fény fényhullámokból áll stb?

Előzmény: destrukt (4637)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4638

Először is mik azok a fotonok.? Szerintem Őszszakáll válasza áll a legközelebb az igazsághoz,hogy a fotonok hatására jön létre a kép ,amit látunk. Másodszor, Mi az hogy csak a gondolatainkban léteznek, ha az egészet Einstein találta ki.  Ha mellé teszem a teret , A két megközelítés igencsak messze áll egymástól. Honnan tudod , hogy fotonok nem léteznek, amikor a fotonokat valaki felfedezte. A teret az időt senki nem fedezte fel, hanem adott , magától létezik.

Előzmény: destrukt (4637)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4637

Fotonokat sohasem figyeltek meg. Nem is lehet. 

Ha a fotonok léteznének, akkor azokból állna a fény. De a fény nem lehet megfigyelni, mert a megfigyelés fénnyel történik.

Ez még nem jutott eszedbe?

Előzmény: gyongyom bokretam (4631)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -1 0 4636

"A fotonok adnak információt arról, amit látunk."

Hát nem. Az információt a fényhullámok hordozzák. 

Fotonok nincsenek. 

Előzmény: őszszakál (4629)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4635

Én nem tagadok mindent. 

De amiket felsoroltál, azok nem léteznek a valóságban, csakis a gondolatainkban. 

Előzmény: gyongyom bokretam (4625)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4634

"Kínai kutatók a napokban számoltak be arról, hogy sikerült egy első hallásra meglepő számítást elvégezniük. Ezek szerint a tudósok kiszámolták, hogy legfeljebb mekkora tömeggel rendelkezhetnek a fotonok, a fényt és más elektromágneses sugárzást alkotó, illetve közvetítő elemi részecskék."

Nem megfigyelték, hanem kiszámolták.

A papír meg mindent elbír. 

Előzmény: gyongyom bokretam (4626)
Kilroy Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4633

Ez igaz. Szerintem MemetikaFan nem tagadja a fotonok létét.

Előzmény: gyongyom bokretam (4631)
Kilroy Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4632

Ja azt tudom, hogy szerinte nincsenek.

Előzmény: gyongyom bokretam (4630)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4631

Úgy kapcsolódik, hogyha a fotonokat megfigyelték, akkor nyílván vannak.

Előzmény: Kilroy (4628)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 0 4630

A Destrukt szerint nincsenek fotonok. Destrukt mindent tagad.

Előzmény: Kilroy (4628)
őszszakál Creative Commons License 2024.06.19 -1 0 4629

„Mert ez arra enged következtetni, hogy fotonok vannak.”  Ott a pont.

A fotonok adnak információt arról, amit látunk. Nélkülük sötét lenne a „világ”. A világ is a világosságról kapta nevét, mivel Isten a sötétben nagyon unta magát, mondottá, legyen világosság, és lőn világosság.;-)

Kilroy Creative Commons License 2024.06.19 0 1 4628

Nem egészen értem, hogy kapcsolódik a kérdésed ahhoz, amit írtam. Meg amúgy se értem a kérdést. Netán szerinted nincsenek fotonok?

őszszakál Creative Commons License 2024.06.19 -1 0 4627

Off  Ha a fotonoknak nem lenne tömegük, akkor a lézer karddal nem lehetne párbajozni. „Átvágná” egymást a vörös és a zöld színű kard. Ennél fogva a Jedik kénytelenek lennének az ERŐT használni, látványos Tai Chi mozdulatokkal kísérve. Az ERŐ sötét oldala (negatív) is a világosat használja, mivel ha összecsap a sötét és a fehér, abból semleges szürke lesz, vagyis döntetlen.;-)

gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 2 4626

A fotonokat figyelték meg? Mert ez arra enged következtetni, hogy fotonok vannak.

Előzmény: Kilroy (4622)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.06.19 0 2 4625

Te csak mindent tagadsz, és kijelentéseket teszel. Mivel bizonyítod azt, hogy fotonok nem léteznek.? Szerinted nem létezik Tér, Idő, téridö,fekete lyukak, Isten stb.

Előzmény: destrukt (4619)
őszszakál Creative Commons License 2024.06.19 -1 1 4624

Mivel a negatív energiájú, (tömegű) skalármező már elbomlott, amikor a pozitív energiájú anyag (tömeg) létrejött, a kérdésed okafogyott, de nem off.;-)

Előzmény: Kilroy (4622)
őszszakál Creative Commons License 2024.06.19 -1 1 4623

„És mi derül ki?”  Az, hogy az elméleti fizikában vannak ellentmondások, nem ebből a cikkből derül ki. Teljesen ellentmondásmentes elmélet már Gödel óta nincs.  ;-) 

Előzmény: destrukt (4620)
Kilroy Creative Commons License 2024.06.19 0 1 4622

Bár a ma általánosan elfogadottnak tekintett fizikai modellek szerint a fotonoknak nincs tömegük, ez valójában nem kezelhető megerősített tényként. Ugyanis a fotonok ezen sajátosságát eddig nem sikerült közvetlenül megmérni - és nem úgy tűnik, hogy belátható időn belül ez megváltozna -, így egyelőre igazolatlan feltételezés az, hogy nem rendelkeznek azzal.

Hogy lehetne a nem létező, tehát 0 tömeget közvetlenül megmérni? Ez eléggé ellentmondásnak hangzik, ezért ellenérvként se tűnik valami acélosnak...

illetve, hogy a jelenlegi megfigyelések nem zárnak ki nullánál egy hangyányival kisebb tömeget sem esetükben.

Mit jelentene az, hogy egy fotonnak nullánál kisebb, azaz negatív a tömege?

Előzmény: MemetikaTan (4617)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -1 1 4621

A fotonokat azért találta ki Einstein, mert nem tudta megfejteni a fényelektromos jelenség működését.

Azonban ma már létezik hullámelméleti magyarázat a fényelektromos jelenségre, ezért a fotonokra nincs már szükség. 

Előzmény: destrukt (4619)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -2 2 4620

"...az elméleti fizika több, egyre égetőbbé váló ellentmondására és problémájára is.”

Eddig azt ismételgette itt minden relativista, hogy az mai elméleti fizikában nincsenek ellentmondások és problémák. 

És mi derül ki?

Előzmény: őszszakál (4618)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -3 1 4619

"így egyelőre igazolatlan feltételezés"

Fotonok nem léteznek, így felesleges azon rágódni, hogy van-e tömegük, vagy nincs. 

A fotonokkal kapcsolatban semmi sem igazolt, de nem is lehet igazolni semmit, mivel fotonok nem léteznek. 

őszszakál Creative Commons License 2024.06.19 0 3 4618

„Mindenesetre ha kiderülne, hogy esetleg tényleg van (nullánál nagyobb) tömege a fotonoknak, az alaposan felforgatná mind az elméleti fizika, mind a kozmológia világát.  Ez ugyanis önmagában érvénytelenítené Einstein és Maxwell számos elektromágneses elméletét, és egy teljesen  új fizikához vezetne. Ugyanakkor lehet, hogy megoldást is szolgáltatna a kozmológia és az elméleti fizika több, egyre égetőbbé váló ellentmondására és problémájára is.”

Semmi gond, van már szuperfizikusunk, újfizikánk, csak még azon hezitál @destrukt, hogy mikor adja ki a könyveit. Mivel az időzítés nagyon fontos.;-) :-))

MemetikaTan Creative Commons License 2024.06.19 -2 1 4617

Kiszámították, hogy mekkora súlya is lehet a fényt alkotó részecskéknek 

Kínai kutatók a napokban számoltak be arról, hogy sikerült egy első hallásra meglepő számítást elvégezniük. Ezek szerint a tudósok kiszámolták, hogy legfeljebb mekkora tömeggel rendelkezhetnek a fotonok, a fényt és más elektromágneses sugárzást alkotó, illetve közvetítő elemi részecskék.

Bár a ma általánosan elfogadottnak tekintett fizikai modellek szerint a fotonoknak nincs tömegük, ez valójában nem kezelhető megerősített tényként. Ugyanis a fotonok ezen sajátosságát eddig nem sikerült közvetlenül megmérni - és nem úgy tűnik, hogy belátható időn belül ez megváltozna -, így egyelőre igazolatlan feltételezés az, hogy nem rendelkeznek azzal.

A kutatók azonban most kiszámolták, hogy egy-egy foton valójában akár 9,52 × 10-46 kilogrammot is "nyomhat".Az eredmény nem jelenti azt, hogy a fotonok biztosan rendelkeznek tömeggel - csak azt, hogy ha van nekik, annak mindenképpen az említett határ alatt kell lennie.; illetve, hogy a jelenlegi megfigyelések nem zárnak ki nullánál egy hangyányival kisebb tömeget sem esetükben.

Mindenesetre ha kiderülne, hogy esetleg tényleg van (nullánál nagyobb) tömege a fotonoknak, az alaposan felforgatná mind az elméleti fizika, mind a kozmológia világát.  Ez ugyanis önmagában érvénytelenítené Einstein és Maxwell számos elektromágneses elméletét, és egy teljesen  új fizikához vezetne. Ugyanakkor lehet, hogy megoldást is szolgáltatna a kozmológia és az elméleti fizika több, egyre égetőbbé váló ellentmondására és problémájára is.

A kutatók most azt mondják, hogy az eddiginél is nagyobb teljesítményű rádióteleszkópok segítségével tovább lehetne szűkíteni a foton tömegének határértékére vonatkozó méréseket, ezzel pedig meg lehetne erősíteni - vagy akár cáfolni is - az jelenleg erre vonatkozóan elfogadott elméleteket, illetve feltételezéseket.

destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -2 1 4616

"nem semmi, hogy hivatkozol egy kísérletre, hogy cáfold a relativitáselméletet, de pont az a kísérlet volt ami végül elvezetett a relativitáselmélethez."

Ebben van némi igazság. Valóban ez a kísérlet inspirálta Einsteint a relativitáselmélet megalkotására. De nem maga a kísérlet vezetett el a relativitáselmélethez, hanem a kísérlet téves értelmezése

A kísérletből Einstein azt a következtetést vonta le, hogy éter nem létezik.

Csakhogy 15 év múlva rájött, hogy tévedett. Ezt írta 1920-ban, a "Az éter és a relativitáselmélet" c munkájában:

„Az általános relativitáselmélet értelmében a tér éter nélkül elképzelhetetlen; nélküle nem terjedne a fény…”

A jövőre nézve pedig megjegyzi:

„Még nem vagyunk tisztában azzal, hogy az új éter milyen szerepre lesz hivatott a jövő fizikai világképében.”

Ebből nyilvánvaló, hogy Einstein megváltoztatta azt a véleményét, hogy nincs éter, és az éternek még szerepet szánt a jövő fizikai világképében.

Ez az, amit nem tanítanak az egyetemen, és nem ír róla a wikipédia sem. 

Előzmény: kalevaleeeeeez (4615)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.06.19 -1 2 4615

aha

nem semmi, hogy hivatkozol egy kísérletre, hogy cáfold a relativitáselméletet, de pont az a kísérlet volt ami végül elvezetett a relativitáselmélethez.

Ahogy már írtam ez ebben a topicban ez eléggé ironikus és mutatja azt is, mennyire nem értesz ahhoz amit nagy mellénynel előadsz itt.

De csak kapálózzál nyugodtan, remélem azt nem tudod félrevezetni aki tudja értelmezni a leírtakat és érti a "constans érték" és az érték közti különbséget a mondatban :)

Előzmény: destrukt (4614)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -3 1 4614

És megint nem gondolkozol.

"Azt akarta bizonyítani, hogy a föld haladási irányába levő karon hozzáadódik a fény sebességéhez a föld sebessége..."

Nem hozzáadódik, hanem levonódik. Egyébként igaz. 

"Ez lett volna az éter bizonyítéka."

Nem. Ez  az "egyhelyben álló, abszolút nyugvó" éter bizonyítéka lett volna.

A kísérlet nem az "éter" létezését cáfolta. Hanem azt, hogy az éter abszolút nyugalomban van, miközben kering benne a Föld. Nyilván semmit sem tudsz az éter történetéről. 

Az a gond, hogy egyáltalán nem néztél utána, hanem a téves hivatalos magyarázatot szajkózod. Kb. te vagy a 20. aki ezt csinálja. Hatalmas, de indokolatlan önbizalmaddal magadat is félrevezeted.

Ez a topik éppen arról szól, hogy a hivatalos álláspont (amit te is képviselsz) nem igaz. 

Jó lenne, ha tájékozódnál (visszaolvasnál) mielőtt véleményt írsz. 

Oké?

Előzmény: kalevaleeeeeez (4613)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.06.19 -1 2 4613

és megint nem értetted meg

Azt akarta bizonyítani, hogy a föld haladási irányába levő karon hozzáadódik a fény sebességéhez a föld sebessége, az arra merőlegeshez meg nem. Ez lett volna az éter bizonyítéka.

Írtam már nem az a gond, hogy egyáltalán nem értesz hozzá, hanem az, hogy a hatalmas, de indokolatlan önbizalmaddal másokat vezetsz félre.

Előzmény: destrukt (4611)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -2 1 4612

Miért ne lehetne megmérni?

Ennek elvi akadálya nincs. Csak fel kell tenni a mérőműszert egy mozgó eszközre (vonatra, repülőre vagy űrállomásra), és ott kell megmérni a fénysebességet. 

Gyakorlati nehézségek persze vannak, pl a rázkódás. De egy űrállomáson nincs ily gond.

És ha a Michelson interferométerrel mérnének, akkor a műszer forgatása is könnyen megoldható lenne. 

Előzmény: gyongyom bokretam (4609)
destrukt Creative Commons License 2024.06.19 -2 1 4611

"Én nem vagyok fizikus, nem is állítottam soha..."

A pontos fogalmazáshoz nem kell fizikusnak lenni. Ha rosszul fogalmazol, akkor kérjél elnézést, javítsd ki a szövegedet, de ne a másikban keresd a hibát. 

"A kísérlet azt bizonyította, hogy a fénysebesség értéke constans, azaz állandó, függetlenül a mérési pont sebességétől."

Ha valóban ismernéd a kísérletet, akkor gyorsan megértenéd, hogy egyáltalán nem bizonyította, hogy a fénysebesség értéke constans, azaz állandó, függetlenül a mérési pont sebességétől."

Mit bizonyított? Azt, hogy a két mérési irányban ugyanaz a fénysebesség, vagyis a fénysebesség a Földről mérve irányfüggetlen, azaz izotróp. Amiről te írsz, hogy a fénysebesség értéke constans, azaz állandó, függetlenül a mérési pont sebességétől, ez már csak egy hibás következtetés volt, amit 15 év múlva Einstein korrigált. 

Olvass többet, ne csak a wikipédiát. De ez csak egy tanács, nem kell megfogadnod.

Előzmény: kalevaleeeeeez (4610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!