Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A nőivarú csemegeszőlő fajtáknál a legjobb porzó a fajta felmenői,vagyis az apja vagy anyja,vagy "nagyszülők".A Podarok Zaporozje esetében a szülők :anya=Kesza-1,apa=V 70-90+R65.
Mivel a Kesza-1 is nőivarú(innen az öröklött nőivarúság),ezért nem lehet porzó.A V70-90+R65 (apa),most ne vizsgáljuk,mert nincs róla információ.
A Kesza-1 szülei:anya=Csíkszépvíz Alba(Frumosa Alba),apa=Vostorg.mindkét fajta hermafrodita,vagyis alkalmas a beporzásra.Tehát az anyai nagyszülők a legalkalmasabbak a beporzásra.De pl.a Guzal kara is jó lehet,mint dédnagyszülő.
Saját tapasztalat alapján azonban bármely nem nőivarú fajta alkalmas a beporzásra,csak a "szakma" előnyben részesíti a szülőket,nagyszülőket.
Mi a 3-8 szemes kacsterméseket Szeptember végén szedtük le teljesen érett volt.A legnagyobb szem 35x26 mm volt,nagyjából egyformák voltak súlyt nem mértem.Egyik tövön viszont fenn maradt kb 2-3 hét elteltével vette észre a feleségem de semmi baja nem volt.Remélem az általad írt repedés normál fürtöknél sem fog előjönni mert akkor szomorú leszek!
Az általad felrakott képen ha kinagyítod,elég madárkás ,ill.apróbogyós a Zaporozsec.Ez termékenyülési probléma!Nem egy jó klónt kaptál a Moldova helyett.Nem tudom,hogy Sancinak milyen lesz majd ez a fajtája.Nekem is van Zaporozsec,és Podarok Zaporozje fajtám is.Utóbbiról tavaly raktam is fel itt képes leírást.A Zaporozsec még nem hozott termést,majd jövőre tudom csak összehasonlítani a fűrtöt,és bogyót.
Szerintem a két fajta nem azonos,már ha csak az érési időt nézem is.A Zaporozsec októberben érik,a Pod.Zaporozje pedig 125-135 nap/aug.vége-szept.eleje./Marad a levél összehasonlítás,ami remélem megerősíti az állításomat.
A Podarok Zaporozje nőivarú,a Zaporozsecről nincs ilyen irányú információ a magyar oltványosok fajta leírásaiban.Igaz,ennél fontosabb információk sincsenek leírva,mért pont ezt említenék meg.
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat.Most még a kardinált kellene a kardinál azossal összehasonlítani. Igaz mind a két alapfaj, a kardinál is egy hosszú ideig vezető, kiváló fajta volt.A moldova, gondolom azt pedig senki előtt nem kell dicsérnem milyen kiváló fajta.Ha ezt a kettőt egyesítették,hát! Létrejöhetett ezeknél jobb fajta?
Köszönöm az ismertetőt a fajta szerintem teljesen rezisztens,nálam az egy permetezés is csak megelőzés végett volt mert a szomszédomnál lisztharmatos tőkék voltak de hála az égnek nem kaptam belőle.Ez évben semmilyen vegyszerezést nem kap meglátjuk mit mutat!Érdekes viszont hogy nálam a meghagyott kis bilingeken lévő szemek egyike sem repedt fel pedig eső volt bőven.A leveleket nekem is a fagy vitte le előtte lévő napon még gyönyörű egészséges levelei voltak.Nálam is egy fajta tudja nagyjából ugyanezt az pedig a Nagyesda.Idén teremnie kell mivel harmadik évébe lépett,nagyon várom már hogy milyen fürtöket produkál.
Én július végéig permetezem a többivel együtt, de utána az első fagyokig zöld marad. (Ezt nálam csak a vadszőlő és a direkt termők tudják, pedig vannak más ellenálló fajtáim is.)
Esőtől viszont védeni kell , mert egész kevésre is szétrepednek a szemek. (Nálam hozzáértőbb szerint mint minden nagy szemű.)
Én viszont arra lennék kíváncsi a zaporozsec és a podarjok zaporoznia az ugyanaz ?vagy nem, ha nem miben különböznek? A másik ,mi a különbség a kardinál és a kardinál azos között?
Kedves Zoli 1437! Annyit kérdezősködtem a Zaporozsec felől de soha senki nem jelezte hogy neki volna.Kérlek írd le a tapasztalatod a fajtával kapcsolatban mert nekem kilenc tövem van de még csak két évesek ezért termést még nem hoztak.Pontosabban a kacstermést azért meghagytam hogy meg tudjam kóstolni.Jó nagy szemek voltak és nagyon finomak.Szerintem permetezés nélkül is megvolna mivel nálam első és másod éves korában 1-1 alkalommal volt permetezve.Esetleg ha képed is volna róla annak nagyon örülnék.
Fényképes linkkel most nem tudok szolgálni,de néhány dolgot tisztázni kell:
Melyik Vostok-ra vagy kiváncsi?Mert több fajta is van.Ilyen esetben a normális és korrekt kereskedő,vagy oltványos odaírja a szülők nevét is a pontosabb beazonosítás érdekében.
VOSTOK:szülők:Nimrang x Mathiász János musk.pirosas-rózsaszín,fürt 500 gr.bogyó.21 x 17 mm.érés 140 nap,betegségnek közepesen áll ellen.fagy:-18C.
VOSTOK-2:okt.elején érik,ovális fehér,bogyó 14 gr.
A Sputnik fajták közül is van legalább 2.
SPUTNIK:korai,zöldes-sárga,enyhén Isabella ízű.
SPUTNIK:/Odessa Suvenír/:teljesen megegyezik a Suvenír fajtával/még a szülők is azonosak/.erről nemrég a Szőlő oltás topikban írtam.
KOBZAR:ez a fajta már ellenállóbb az előbb leírt fajtáknál/Katta kurgan x SV vérvonal/.Aug végén érik,fürt 600-800 gr.bogyó fehér,semleges ízű.
CTK 123: még nem adtak neki nevet,valószínű tesztelés alatt van.A fajtát nem ismerem