Keresés

Részletes keresés

Pitylogós Creative Commons License 2009.09.19 0 0 458
Tehát a ház felé emelkedik a cső? A kondenzátum hogy távozik az Y ból?
Előzmény: quint (457)
quint Creative Commons License 2009.09.19 0 0 457
A talajba 50 méter hosszban, 2 méter mélyre került 200-as KG cső. A telek enyhén lejt a beszívó pont felé. Erre a végére egy Y került, az alja be lett fenekelve, az a kondenzakna. A földmunkától a kert most háborús övezetnek néz ki, de majd tavaszra ismét rendben lesz.

quint Creative Commons License 2009.09.19 0 0 456
Hosszas tervezgetés, anyagbeszerzés (sajna még nem mindent sikerült), talajregiszter lefektetés után el fog indulni a barkácsolás is. A födém átfúrásához külső segítséget vettem igénybe. Átlag 34 cm vastag (EB19/60+beton) födémbe 12 lyukat (150-es és 100-as) csináltak minimális zajjal és kosszal. A furatok tökéletesek, gyakorlatilag furatonként egy-egy tipli helyének elglettelését leszámítva semmilyen utómunkálat nem kell, mehet be az átvezető cső és az anemosztát.

Gabeszka12 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 455
sziasztok!

mitsubishi lossnay google keresés

http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/default.asp?url=http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/mitsubishi_electric.asp%3Fid%3D120065

hő + pára visszanyerés
hAnd Creative Commons License 2009.09.18 0 0 454
Google a barátunk mondja:

"HRVs use heat exchangers to heat or cool incoming fresh air, recapturing 60 to 80 percent of the conditioned temperatures that would otherwise be lost. Models that exchange moisture between the two air streams are referred to as Energy Recovery Ventilators (ERVs). ERVs are especially recommended in climates where cooling loads place strong demands on HVAC systems. However, keep in mind that ERVs are not dehumidifiers. They transfer moisture from the humid air stream (incoming outdoor air in the summer) to the exhaust air stream."
Előzmény: H3x (453)
H3x Creative Commons License 2009.09.17 0 0 453
Letöltöttem, de átfutva nem találtam meg a választ. Úgy látszik figyelmetlen voltam.
Szóval akkor a hőcserélő a különbség, bár a megnevezésbeli különbség akkor sem tiszta.
Előzmény: hAnd (452)
hAnd Creative Commons License 2009.09.17 0 0 452
HRV: Heat recovery, ERV: Energy recovery.
Ezen utóbbitól azt várják, hogy párát is visszanyer, nemcsak meleget. Valami féligáteresztő hártyás (callulózos) hőcserélővel. Lásd 425-ös hozzászólást. Ott van link egy file-ra, ami pont erről szól. Ha már nem működik, szólj, én tettem fel
Előzmény: H3x (451)
H3x Creative Commons License 2009.09.16 0 0 451
Elmondanátok nekem, hogy mi a különbség a HRV és az ERV között?
Előzmény: hAnd (425)
H3x Creative Commons License 2009.09.16 0 0 450
H3x Creative Commons License 2009.09.16 0 0 449
plastro Creative Commons License 2009.09.16 0 0 448
Basszus bajban vagyok ezzel a k...va ventilátorokkal. Ez a vizesboltos semmit sem ér, hangos, és ráadásul semmi nyomást nem tud produkálni.
Van sima klíma kültéri ventilátorom. Az vajon tud egy kis nyomást produkálni?

köszi, -szp-
Előzmény: digium (438)
Cushman Creative Commons License 2009.09.15 0 0 447
A vékonyabb lemez miatt csak a megmunkálása miatt aggódom, hogy túl vékony.
Majd utánajárok, hogy mekkora tartása van egy ekkora lemeznek.
A légteljesítményét én is hasonlóra tervezem. A lemezek közti távolságon még gondolkodom.
Előzmény: mad-R (446)
mad-R Creative Commons License 2009.09.15 0 0 446
Én olyan 120m3/h normál és 200m3/h maximális tömegárammal kalkulálok. Ez bőven fedezi a szellőztetési szükségleteimet, ennél nagyobb már szvsz felesleges lenne, inkább csak rontana( túlszellőztetés vagy a rendszer teljesítmény-igényének növekedése).
A nyomásesés valóban kisebb lesz, akárcsak a lemezek közötti áramlási sebesség, de a rendszer tehetetlensége a vastag lemezek miatt nagyobb. Ezért javasoltam a vékonyabb lemezeket.
A nyomásesés kompenzálása miatt elmélkedtem a kisebb távolság-több lemez konstrukción. Ránézésre ennek a felülete is hasonló lenne (az én elgondolásom szerint ~13-20 m2 ) .
Előzmény: Cushman (445)
Cushman Creative Commons License 2009.09.15 0 0 445

Mekkora tömegáramot tervezel? Azt gondolom, hogy mivel elég hosszú lesz a lemez (800mm) így több levegőt képes kezelni és kisebb lesz a nyomásesés.

Előzmény: mad-R (444)
mad-R Creative Commons License 2009.09.15 0 0 444
Szerintem a lemezvastagság is sok, meg a távolság is. Én is ebben a fázisban vagyok, de én 0,2-0,3 mm lemezvastagság mellé egy olyan 5-7 mm távolságot gondoltam 40-60 lappal, 400x800 mm-es mérettel.
Előzmény: Cushman (443)
Cushman Creative Commons License 2009.09.15 0 0 443

Ezekkel a gépekkel kapcsolatban sok helyről kértem árajánlatot. Elég borsosak sajnos. Műszaki szemmel nézve szerintem és az én pénztárcámnak túl magasak.

Ezért arra jutottam, hogy csinálok magam egyet. Sokat gondolkodtam rajta. A legegyszerűbb peterch topiktárs által épített koncentrikus rendszer. Én szeretnéky egy kompaktabb rendszeret, így egy lemezes ellenáramos mellett döntöttem, amit talán a Helios gyárt. Itt hatszögletű lemezek vannak, ahol hosszában alakul ki az ellenáram. Összeségében a hőcserélő lemezköteg 3-4 különböző alkatrészből áll, ezek ismétlődnek, amik nem nagyon bonyolultak. A méretekkel vagyok gondban.

Elsőre arra gondoltam, hogy a lemezek 0,5mm lennének, a lemezek között 15mm lenne, hogy ne legyen túl nagy az áramlási ellenállás. A lemezek 400x1000mm lennének, ahol a 400mm-es oldalai lennének levágva 45 fokban (összesen 4x 200x45 fok). Ebből lenne oldalanként (frisslevegő és fáradtlevegő) 13db össz26db. Tehát oldalanként bő 8m2 hőcserélő felület és 0,075m2-es átáramló keresztmetszettel (0,4mx0,015mx13). Az egész 400x1000x450-es "doboz"

Szívesen veszek bármilyen építő jellegű ötletet.

Ha meglesznek a rajzok közkincsé teszem.

Cushman

Májkell123 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 442
Namégegyszer:
Rosenberg
Systemair
Előzmény: Májkell123 (441)
Májkell123 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 441
Más szellőző gépek:
Systemair
Rosenberg
peterch Creative Commons License 2009.09.15 0 0 440
Szia !

Ertelme van ,csak mindenkinek sajat dolga, hogy melyik gyarto termeket veszi meg. En csak azert irtam a cimet, hogy a topiktars ne az elso cegnel ragadjon le, hanem ismerkedjen meg mas gyartok termekeivel is.
En is korbejartam a temat es nagyon draganak talaltam a rendszereket. A beepitett rendszert sajat elgondolas szerint csinaltam.

Udv , Peter.
Előzmény: Pitylogós (436)
vízmérték Creative Commons License 2009.09.15 0 0 439

http://www.energotrade.hu/ ők az Atrea hivatalos Mo.-i képviselői.

Ők terveznek,kiviteleznek. Természetesen más cégekkel is kapcsolatban állnak.

• Sümeghy Péter
  • M: +36-20-952-47-33
  • Előzmény: moovia (433)
    digium Creative Commons License 2009.09.15 0 0 438
    Ezek a sima axiális ventilátorok szerintem erre a célra nem alkalmasak (a maximális légszállítást 0 Pa nyomásra szokták megadni). Választás előtt ellenőrizd az adatlapjukon, hogy a csövek és ki-be fújók miatt szükséges nyomást tudják-e biztosítani a kívánt légáram mellett. A radiális ventik (cső vagy csatorna) alkalmasabbak erre célra.
    Például a www.helios.hu oldalon találhatsz egy ~350 oldalas katalógust, érdemes megnézni rengeteg hasznos infót fogsz találni.
    Előzmény: plastro (437)
    plastro Creative Commons License 2009.09.14 0 0 437
    Sziasztok, lenne egy kérdésem.

Megcsináltam az Androhead-féle hőcserélőt. két elszívási és három befújási pontom van. Szeretnék mindenhova ugyanolyan ventilátort tenni. Épületgépész boltban lehet venni 105m3/órás 14W-os ventillátorokat. 2600 Ft-ba kerül. Ami zavar, az a 36 db. üzemi hangerő.
    Szerintetek jó lenne ez a típus folyamatos üzemre?
    Előre is köszi.
    -szp-
    Pitylogós Creative Commons License 2009.09.14 0 0 436

Nekem az Atrea gépei tetszenek jelenleg a leginkább.

A melegvízes és a cirkulációs bekötések miatt.

Van ezeknek értelme? Megéri a felárat? Azért listaáron a szerkó (RC és tartozékai) kb. 3000-3500 EUR, az nem kevés lé.

Előzmény: peterch (435)
    peterch Creative Commons License 2009.09.14 0 0 435
    Szia !

Erdeklodhetsz itt is www.Atrea.hu .

Udv , Peter.
    Előzmény: moovia (431)
    Pitylogós Creative Commons License 2009.09.14 0 0 434

Hát igen, magyar ember termékért szívesen fizet, de a munkát megfizetni büdös...

Szok óócó gágyi xenon lámpa a Swiftbe 80e? Kell!

Mérnöki munkadíj 80e? Rablás!

(azért nem "válasz"-ként írtam, hogy ne legyen személyes)

moovia Creative Commons License 2009.09.14 0 0 433

Jogos, köszönöm szépen. http://www.drexel-weiss.hu/ cégnél beszéltem az ügyvezetővel, ők képezik ki a magyar kivitelező cégeket, talán ők lesznek a leghitelesebbek. Sajnos 80 e a tervezés:(

Előzmény: Cushman (432)
    Cushman Creative Commons License 2009.09.14 0 0 432

Kivitelezőt nem tudok ajánlani, csak a véleményemet:

Mindenféleképpen terveztesd meg. Jobban jársz ha egy hozzáértő kiszámolja, mert akkor nem a kivitelezőre van bízva a műszaki tartalom és egy gyengébb képességű kivitelező is meg tudja csinálni a csővezetéket.

Nem  mindegy árban sem, hogy mekkora lesz  a teljesítménye és félreértés lehet belőle később. Arról nem is beszélve, ha nem hozza az elvárt értékeket és ha a hiba jellege olyan utólag nehezen orvosolható.

Egy házat is fel lehet építeni tervek nélkül, de nagyon kérdéses a végeredmény.

Előzmény: moovia (431)
    moovia Creative Commons License 2009.09.14 0 0 431

Hozzáértő kivitelező kerestetik.

Sziasztok!

Dunaharasztiban készülök 200 nm családi házat építeni és szeretnék egy hozzáértő kivitelezőt találni.

Aki már építtetett rekuperátos szellőztető rendszert és mind az árral, mind a kivitelezés minőségével elégedett volt, úgy örömmel fogadnám az ajánlásokat.

Személyes tapasztalat kivitelezőkkel kapcsolatban sajnos nagyon vegyes:

1: mi még nem csináltuk, de tudjuk, 2: igen,  hát kb 4 M huf, 3.: először terv 80 e aztán az ajánlat.....

Megköszönném, ha a saját tapasztalatotokkal tudnátok segíteni.

Üdv, kris

peterch Creative Commons License 2009.09.14 0 0 430
    Szia !

Lenyegeben ha van helyed a padlason, akkor a barkacs cso a csoben is megfelel. A legolcsobb megoldas szerintem. A befuvasok a szobakban es az elszivasnak a konyhaban,WC-ben,furdoszobaban. Ajtoknal eleg, ha a kuszobot eltavolitod es ha marad 1,5-2cm res. Ha nem ,akkor racs az ajtokban. A befuvo elosztonal erdemes egy kis teljesitmenyu futotestet beepiteni, hogy a befujt levego a benti homerseklethez kozel legyen. A femcsovet ajanlanam. A bekotocsovezest hangtompito Sonovent, vagy hasonlo flexi csovel keszitsd. Ne legyenek feszesen bekotve, hanem enyhen lazan, ugy jobban csokkenti a zajt. Kondenz vegett a meleg oldal fele kell a lejtest kialakitani es oda kialakitani a kondenz elvezeteset.
    A rendszert alakitsd ki tulnyomasosra! Ha nagy a konyhad, akkor az elszivasi ponttal atelenben legyen a befuvas, hogy a konyha levegoje teljes mennyisegben cserelodjon. De ,ha lehet a konyhai befuvas legmennyisege legyen kevesebb valamivel az elszivott mennyisegtol, hogy a szagok ne keruljenek ki a konyha legterebol.

Udv , Peter.
    Előzmény: cell7 (429)
    cell7 Creative Commons License 2009.09.13 0 0 429
    Peterch, és a Többiek!

Szellőztető rendszert tervezek, mert a házon ki lettek 3 éve cserélve az ablakok és főleg az átmeneti időszakban küzdünk a penésszel, folyamatos légcsere kell, az ablaknyitogatásos szellőztetés csak részeredményeket ér el.
    Tisztában vagyok vele, hogy szigetelni is kell, de az általam gondolt vastagságokhoz egyenlőre nincs meg az anyagi keret, vékony szigetelést meg nem akarok felrakni. 1978-ban épült B30-as ház.
    Kérdésem lenne:
    - Tegyük fel légbefújás van a szobákban és elszívás a fürdőben, WC-ben. A fürdőszoba és wc helységekhez a levegő csak az ajtón keresztül tud eljutni, tehát nincs falban szellőzőnyílás. Az ajtóra ilyenkor célszerű szellőzőnyílást ( műanyag ajtórács ) vágni a folyamatos áramlás elősegítése céljából?
    - Becsukott szobaajtó esetére gondolva ott is célszerű valami rést nyitni?
    - Olvastam itt cső a csőben valamint lemezes rekuperátorról is. Melyiket célszerű kivitelezni. Sátortetős a ház, a padláson van hely. Anyagiak szűkösek, barkácsolási hajlam van.
    - befújáshoz és elszíváshoz légtechnikai csövet érdemes használni, vagy lehet PVC cső is?
    - a cső a csőben rekuperátor gondolom jobb ha fém csőből van.
    -mi a jobb, ha egy szobán belül van egy befúvás és elszívás is, vagy szobákban legyen a befúvás, és a vizes helységekben az elszívás?
    - konyhába csak elszívást szoktak alkalmazni?
    Köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!