Van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne a befújó ágba beilleszteni egy lékkondit?
Vagy lehetne olyat, hogy az SEWT hőcserélőjét használom fel? Akkor nem a talajregiszter folyadékát keringetném benne, hanem átváltanék egy folyadékhűtőre.
RVN fokozatmentes fordulatszám szabályzót vettem a ventikhez. Nekem ~23 méter hosszú lesz a rekuperátor aktív hossza. A hideg oldal 200-as flexibilis alu, a meleg oldal pedig 250x250-es EPS. A nyomásesése 250 m3/h mellett 30-40 Pa. Minden csőnek, idomnak megtalálod a neten a karakterisztikáját.
NA, neked is cső a csőben a cucc? Milyen hosszú és milyen légellenálások vannak benne? Jó lenne ha működne nekem is a 160 A val... hol vetted a szabályzót és mit tud?
Nálam 2 db 160A van elektronikus szabályzóval. Még csak a "deszkamodell" van összedobva, de kellemesen tolják a levegőt, és csendesek is. ~700 m3-es házat fognak szellőztetni.
Lenyegeben ezek azt tudjak mint az en ventieim. Kerdes, hogy mi az elvarasod. Mit szeretnel veluk elerni: m3/h, milyen hosszu a rendszerben a csovezes, milyen a feluletuk, stb. folyamatos szelloztetest, vagy gyors szelloztetest/szakaszos/.
Kicsit Off. Ne vegyétek reklámnak,inkább segítségnek aki lakásszellőztetőt szeretne.
Egy barátom kérésére: Van egy új Atrea Duplex Ec 500-as lakásszellőztető gépjük,ami nettó áron eladó. Teljesen legális,(visszamondták a rendelést,a foglaló volt a fájdalomdíj,ami az áfa összege) üzletben van. Brunner Gábor 30/9977125
Akit érdekel: a honlap segítségével ki lehet számolni helyiségekre lebontva, hogy hány m3 levegőt kell befúvatni vagy elszívni. Sajna német nyelvű. Kwleasyplan
Gondolom, olcsóbb, könnyebb vele dolgozni, nem korrodál, kisebb a tömege. Hátránya meg elhanyagolható. Rosszabb a hővezetése, de egy kb. 1 tized mm vastag anyagnál ez nem számít. Valószínű, hogy ez spec. statikusan nem feltöltődő anyag.
Szükséges légmennyiséget kétféleképpen lehet számolni: 1. 1 embernek 30m3 friss levegőre van szüksége óránként. 2. Szükséges befúvott levegő (m3/h) = A ház belső térfogata (m3) x légcsereszám (1/h) A ház belső térfogata: csak az vedd figyelembe, ami szellőztetve lesz, előszoba, garázs, stb. gondolom nem lesz. Légcsereszám: A házban lévő levegőnek hányad része fog kicserélődni 1 óra alatt. Ajánlás: 0,3-tól 0,5-ig
A két számítás alapján a nagyobbat kell figyelembe venni.
Nálad: Alapterület:270m2 x belmagasság: 2,7m x Légcsereszám:0,4= 292 m3/h Ez az érték a normál szellőztetésre vonatkozik.
Én annó a Systemair-tól vettem a szellőztető gépet: Ilyen nettó árakat kaptam 2007 októberben: VR 250 EH/B: 412 630 Ft VR 300 TK/B: 327 300 VX 250 TV/P: 277 660 VX 400E: 328 750 VX 400EV: 372 140
egyébként csúcsteljesítményen ez is 52dB, de saját fülemmel hallottam, hogy ezt gyakorlatilag nem lehet hallani.
A múlt héten volt szerencsém ezt a házat megnézni (meghallgatni) és semmit nem lehet hallani. Az igazsághoz tartozik, hogy vérprofi az egész csövezés és nagyon figyeltek a hangcsillapításra.
Véleményetek szerint egy 200 nm alapterületű és 70 nm tetőtér beépítéses házhoz rekuperátoros hővisszanyerős szellőztetés esetén mekkora teljesítményű gépre van szükség? Létezi az, hogy 600 m3/óra? Kezdek megőrülni, hogy ahány cég annyi kőbe vésett határozott kiviteli javaslat. A fém házba öltöztetett hangcsillapított német masinák 1 - 2,5 M, míg a "célnek megfelelő" olasz kivitel csak 600 e, de az 52 dB.
Az egyik cég csak az álmennyezetben hajlandó a csöveket az elszíváshoz/befújáshoz elvezetni, a másik csak a födémben, míg a harmadik az aljzatbetonban.
Míg az egyik csapat a Rehau elemit preferálja a bacik miatt, addig a másik a geotermikus rendszert javasolja, mert minden cső legombásodik:(
Hülye kérdés, de hol az igazság? -erre nem várok választ-
Akinek van tapasztalata megírná nekem, hogy van-e olyan szűrő rekuperátorba, ami a füstöt kiszűri? Van pár kandallós szomszéd és sajna eléggé füstös tud lenni a levegő néha. Még szellőztetni sem lehet ilyenkor. Rekuperátorral és megfelelő szűrővel kint tartható a füstszag?
Telen 60%-ot elerjuk, ha a parom bent szaritja a ruhakat, + a viragok, fozes,bentlet. Nyaron amikor kint esos ido van, volt olyan is, hogy rovid idore 72% is volt. A paratartalom es homerseklet meres allando jelleggel van.
Nekünk Cata márkájú szagelszívónk van a konyhában. Ebben mosható zsírszűrő panelek vannak. Egy panelben pedig 4 réteg alu (~50% fedettségű) rács van, nem lehet átlátni rajta. Ebből két panel van egymás felett, így összesen 8 réteg (a gőzhöz képest hideg) fémszűrőn kell lecsapódnia a zsíros gőzöknek, utána jut még a tekert aktív szénhez az elszívott levegő. Régebben ide raktam képet róla. Ha évenként zsírtalanítod a fémszűrőket, akkor nem hiszem, hogy olyan mennyiségű zsír tudna távozni ami tönkretenné a hőcserélőt. Amikor elfelejtettem és csak ~2-3 év múlva néztem meg a szűrőt, akkor is csak az alsó panel alján volt zsíros elszíneződés, a felső panel tökéletesen tiszta volt. Most megnéztem egy papírzsepivel a kivezetésnél és a cső belső fala tiszta, ~8 év után sincs zsíros lerakódás.
Leteznek szagelszivok, amikben az aktiv szen es zsirfogo van beepitve. Igy a fozesnel felszabadulo gozok atvannak fujva a ket szuron, onnan visszakerul a konyha legterebe a szagtol, zsirtol megszabaditott levego. A konyhaban kialakitott elszivokon jut a szelloztetobe az elhasznalt levego. Elmeletileg igy mukodnie kellene berakodas mentesen a paravisszajuttatos rekuperatornak. En ezt a problemat maskeppen oldottam meg. Nalam induktiv fozolap lett beepitve es megfelelo vastagtalpu inox edenyekben folyik a fozes . Az edenyek fedelen homero van. Igy belehet allitani a fozest olyan fokozatra, hogy goz nem jut ki az edenybol. Maximum, ha a parom megnezi, hogy mi a szitu. Az elszivoban van zsirfogo, ha megis volna valami a levegoben, akkor az felfogja. Telen a paratartalom a hazunkban 38%-nal alacsonyabban nem volt. Nekem ez igy megfelel. Mindenki a sajat igenye szerint kell, hogy kiepitse a sajat rendszeret.
A szagelszívóba vásárolj hozzá való aktív szénszűrőt. Ez megköti a zsíros szennyeződéseket, és így a légtérbe már csak a "szag" kerül. Így az elszívó csövek nem koszolódnak.