Még mindig csak gyomok keltek.:( Szerintem egy hét és a papagájvirágok elkezdenek bújni.
Huminsav kivonat elég sokféle létezik. Remélem sokat javít a kelési eredményen és a leírt sok jó tulajdonságából sok minden igaz is. Csak akváriumban próbáltam huminsav kivonatot. Lehet, hogy használt.
Korábban tettél fel képeket a kelő papagájvirágokról, banánok ?
Én is vetettem a héten papagáj virágot szerintetek mennyi idő mire kihajt???
2010.01.27.-i vetés és a reginae fajta
Csabinál azt olvastam hogy a reginae fajtája nem igazán akart kikelni
Nekem radiátoron van szerintem 26-28 fok között??? ma megmérem ténylegesen hány fok van? A földet kellene amúgy megmérni nem?? Ha magasabb a hőmérséklet abbó lehet baj???
Szoktátok üveglappal takarni vagy fóliázni a veteményest??
2009 tavaszán vettem az Au.. ban (madaras te--oban) 5-6 féle pálma és banán magot. Egyetlen egy szem sem kelt ki. A zacskók ott voltak a magok mellett a cserepekre tűzdelve, hogy tudjam, hogy melyik micsoda. Volt ott egy telefonszám is illetve a cég neve és jeleztem a szállítónak a problémát. Egy kedves hölgy elmagyarázta, hogy kell négy hónap is a kikeléshez. Ő a tavalyiakból keltetett és nagyon szépen kibújtak. Mondanom sem kell, hogy egy sem kelt ki késő őszig. Viszont a Te magjaidnak még van kb. két hónapja és akkor már hamarosan vihetjük őket a tavaszi napra.:) A Streliziáknak meg még kell 2-3 hét. Egyébként türelmetlen vagyok.... , de várni kell.:)
Csak a Strelitziák. Abból is csak a Juncea és a Nicolai. A Reginae-t újra ültettem, egy-két mag tönkrement, a többi kemény volt még. Újra áztattam és most újra föld alatt vannak. A Juncea hozta a legjobb eredményt, 99%-ban mind kikelt. Még 1 magocska van belőle ami nem bújt még elő a 10-ből. :))
Jaj. Persze, hogy megkaptam. Sajna még csak gazok kelegetnek, ami azt jelenti jó a föld a víz. Lehet, hogy nincs meg mindig a 26 fok, de előbb utóbb ki kell ezeknek kelni. Most még 0 az eredmény.:( Banán bújt már?
Amikor nyestem a banánt a takaráshoz, még nem volt megfagyva. A levágott részekből kifolyt nedvek rendesen berozsdásították a betont. Azt vizsgáltan a levágott részekben, hogy találok benne virágot vagy sem. Vajon volt már valaki, akinek hozott virágot?
Nálam a banán ránőtt a télálló pálmára. A takarás nem fért a pálmától. A pálma a második nyarat töltötte kiültetve, nőtt vagy 30cm-t a törzse. Tavasszal a pálmát át szeretném telepíteni másik helyre. Igy most a takarás azért sem olyan jó, mert a pálmát is félig aládugtam. Nem sok fényt kap szegény.
Azért ez tényleg komoly takarás. Nálam is mindig attól függ a banánok induló magassága, hogy mennyi falevelet sikerül összesöpörnöm, de a szomszédokét is elszoktam kérni. A diólevelet is beteszem köré. Idén kevés volt a falevél. Az utcán a madzsu fűzfán még mindig rajta van. Nem tudom ez hogy lehet. Mikor jött a nagy fagy még mindig zöldek voltak a levelei. Általában 60-70 cm ről indulunk tavasszal, idén ez a mínusz 18 rendesen átfagyasztotta a takarást. A télálló pálmát viszont betekertük karácsonyfa izzókkal. Van még egy ilyen tekercsünk, lehet, hogy jövőre az egyik banán is kap egy ilyen fűtést.
Mediterrán, ha jársz OBI felé, szerintem nézz körül, esetleg kérdezz is rá. Ha jól emlékszem, a Savoya-parknál levő ilyen hódosnál még késő ősszel is vagy egy asztalnyi basjoo volt, és 1000 forintra leárazva próbáltak megszabadulni tőlük. 1 méter közeli erős tövek, de persze már leromlott állapotban. Ha még akad pár, talán találsz közöttük menthetőt.
Tavasszal április végén már ki lehet és ki is kell ültetni, hogy mélyre menjen a gyökere. Ettől télálló, hogy a föld nem fagy át olyan mélyen mint ahol a gyökere jár. Igy rizómájából akár 70cm mélyről is kihajt. Ezt a neten olvastam.
Nézegettem én is a neten,a legkedvezőbb áron nem jut eszembe a neve (valami pálmás oldal:)40-50cm es volt 1300ft máshol 30cm volt 2800ft.
Csak sikerül találnom valami szépséget magamnak,mondjuk,ha konténeres a növény nyáron is kiültethető, vagy csak a tavasz az ideális a megerősödés miatt?
Ősszel láttam utoljára Szegeden az OBI-ban. Hozzánk az van közelebb. Nekem van egy kisebb méretű is a szobában, amit tavasszal rendeltem a Starkl katalógusból, de interneten. Igy még kedvezmény is járt rá. Na ezt pont szaporításra vásároltam, de az idén nem tudok még adni belőle.
A mostani takarás már nem sikeredett olyan jól mint a tavaji. Egyrészt mert sokkal nagyobb a telep, másrészt mert nem volt száraz a falevél. A tavaji levél is megvolt még, de az már nagyon kevés volt. Legközelebb aratáskor veszek kisbálás szalmát, és abból építek köré védelmet. A tetején meg keresztülvetek betonacélt, az megtartja a fedőbálákat. Végül zárófólia. Mit gondolsz erről a módszerről? A mostani takaráskor a középső főszárat kb.1.5m-re hagytam, a szélsőket meg egyre alacsonyabbra. Azért vágtam a szélsőket alacsonyabbra, hogy tavasszal lentebb is legyen rajta levél, ne csak a kopsz szárat lássam. Nyáron már lenne alul is levél, mert az új kitörő sarjak hoznak.
Belül csirkeháló, körben fólia. A teteje még nyitott. Azután raklapok nagyobb körben egymáshoz drótozva. A csirkeháló és a raklap köze teletéve platánfalevéllel. Utána a csirkehálóba müanyag csőből íveket hajtok kb. 1,7m magasra. Régen káposztát termeltem síkfólia alatt, van kimaradva az a pókhálószerü fóliám kettő db. 6m szer 30m-es. Ezeket összehajtogatva a erre a belső bordlkra teszem. Tehát felül ez a fólia alul pedig levél. Ezután a műanyag csövekből hajtok külső bordát a raklapok összedrótozott sarkaiba is. Körbeveszem a raklapot vízvédelem miatt rendes fóliával a magasságáig, de a pókfóliát nem. Ezután egy másik fóliával az egészet letakarom, és alul a fóliát madzaggal körben ráhúzom. Télen ha jó az idő, nincs csapadék szellőztetek. Lekapom a felső fóliát. A belső bordákról kiveszem a pókfóliát és már fölül nyitott is az egész. Ha nincs hideg, de esik, rajta van a külső vizhatlan fólia. Márciusban a belső borda kivehető. A külső bordát a raklapok sarkában feljebb lehet húzni, ha már hajt a növény, és a magasság nem elegendő. Ezzel a módszerrel tavasszal a -5 fok még kivédhető, mert a levél stb. akkor kerül le, de a banán már alig fér a takarás alatt.