A szőlőt leginkább azért oltják rá alanyfajtára, mert a filoxérának az áll csak ellen, meg a direkttermők, így az otello is ellenáll a filoxérának.
Vannak olyan alanyok, amik szárazságtűrők, és olyanok is, amik a vizes területet is szeretik, így néha még homokon is megérheti az alanyra oltás.
Az oltási módokból van a kézben oltás (fásra-fás), aztán van a tőke átoltása. Itt is lehet fásra-fás, de inkább a zöldre-fás, és zöldre-zöld oltás az elterjedt.
Szerintem a kézben oltás környezeti feltételeit nehéz házi körülmények között biztosítani (30°C sok ideig, párás környezetben, stb...), így nem biztos, hogy azzal érdemes kezdened. Woodruff fórumtárs pont pár nappal ezelőtt írt erről, így csak vissza kell olvasnod.
Sokkal egyszerűbb a már erős tőkét átoltani, akár 2-3 fajtát is bele lehet tenni egybe, ha kevés a helye az embernek - persze legjobb egy tőke-egy fajta. Talán a zöldre-fás a legjobb megoldás kezdőnek, mert az időjárástól kevéssé függ. És ez is sokszor le lett írva, olvass vissza róla, és ha már kicsit képben vagy, jöhetnek a kérdések. Aminek viszont most van az ideje, az oltóvessző megszedése.
Először azt írd meg hány szőlőd van: Nem hiszem, hogy ez fontos és nincs ehhez kötve az oltás. De Ősszel dugványoztam 26db saját győkerű othellő vesszőt.
és hányat szeretnél: Konkrétan ezen még nem gondolkoztam. De 15-20 körüliben gondolkozom.
utána milyen szőlőket szeretnél: A nagy szüleimnél van egy szőlő aminek a fajtáját nem ismerjük, éppebn ezért nem is tudom milyet keressek, ezért az egyik ez lenne. A másik az othelló mivel fentebb írtam ez csak saját gyökerűvel ültettem. Jobb lenne olványként. Valaminz minden más szóba jöhet.
miért szeretnél oltani?: Mert érdekes és érdekel. Valamint így ellenállób minden szempontból a növény. Illetve szeretném megtanulni.
El is felejtettem kérdezni de abból küld amiből több tízezret oltanak évente, és nekem is több mint tíz éve van vele személyes kapcsolatom. Ez egy olyan szakma ami bizalomra épül és csak egyszer lehet elbaltázni,de nem éri meg.
Fordítva kellett volna,először legalább 5 napig 30 fokon tartani,utána mikor már beindul a hőképződés az összezárt fűrészporos közegben úgy mint a trágyánál, vagy a komposztnál,utána levihető a hőmérséklet 25 fokra,még 25 napig így tartva.De használható tőzeg perlittel keverve 3 az egyben,persze a csávázást nem szabad elfelejteni a vesszőnél és az oltványnál is 2 3 nap. A kiültetés legjobb időpontja április 10 körül van addig pincében 4-12 fokon tárolni,előkészíteni az ültetési közeget.
Ha azt mondta, amit leírtál, akkor az általam felsoroltak valamelyike lesz.
Leginkább vitorla és levél alapján lehet megkülönböztetni őket.
Az SO4 a hetvenes években került be hozzánk, az 5C és 5BB pedig az 1900-as évek eleje óta használatban van. Mindkettő jó szárazság és mésztűrő. Az 5BB levele abban erősen különbözik 5C-től, hogy fonákjának tövénél pirosas.
Ha már így beírtad a javítást, én is hozzáteszek. Az általad írt Berlandieri X Riparia keresztezés eredménye a Telekci 5C, Teleki Kober 5BB, Teleki-Fuhr SO4, és a Teleki 8B (bár ez már szerintem nem nagyon található meg sehol sem) is. És még a 125AA is fenti keresztezés eredménye. Leginkább ilyen nevekkel lehet találkozni a leírásokban, és nem a szülők nevével.
Vad alany, vagy nemesített speckó alanyt sikerült venned? Ha rendes speckó alany, azt hol vetted?
Nekem sokan adtak sok tanácsot, de a legjobb, ha az ember a saját kárán tanul.
Amit megfigyeltem, hogy a nem pontos metszlap nem befolyásolja, hogy kalluszosodik-e. Persze fontos, mivel így lehet tartós, stabil oltványt készíteni. De nekem ahol nem érintkezett a felület, ott is kalluszosodott szépen.
Az ezerjóból pár darab sikerült, viszont az olasz rizlingből egy sem. Hiába volt pontosabb a párosítás, hiába oltottam később. Pedig ott először csak 25 fokon volt tartva, közel 1 hét után kapta meg a 30 fokot.
Na meg ebben is van aki 25 fokot mond, most Te 30 fokot mondasz az oltványnak megfelelő hőnek. Szóval eltérőek a vélemények, így csak az marad, hogy kísérletezek továbbra is, de mostmár feljegyzem, hogy mit, mikor hogyan csináltam aztán csak fog menni :)
Tisztelt Woodruff!
Lelkes fórumolvasó vagyok,de most egy kérdéssel fordulnék Önhöz! A vadalanyt honnan sikerült beszerezned? Email címem publikus,oda is írhat! Bocs a zaklatásért és előre is köszönöm!
Én is az idén kezdem először a kézben oltást.Nekem van oltó ollóm felét ollóval felét angolnyelvesen gondoltam.Rendeltem 100 darab vadalany vesszőt,40 forint darabja.Az oltványos mondott egy két jó tanácsot .Oltást csak azonos vastagságú kapcsolattal szabad párosítani,oltás után melegített parafinba,gyertya,kell mártani ,ami nem lehet több 70 foknál. Meleg vízbe állítom a viaszos edényt.Ha készen vannak az oltások,fenyő fűrészporba kell fektetni,azért fenyő, hogy ne gombásodjon.Ez lehet egy gyümölcsösláda ,utána megint egy sor oltvány utána megint fürészpor. Ezzel kezdünk ezzel zárunk.Utána bevizezzük amennyi vizet felvesz a többit kicsepegtetjük az alján,utána pontosan 30 fokos dunsztba tesszük 28 napra.Itt rontja el mindenki,hogy ezt nem tartja be ,és április elején már mehet is ki egy nagyon lazán, mélyen két ásónyom mély ,sorba. Én úgy szoktam ásni a gödröt,mivel nekem fekete nagyon tápdús a kertem,hogy a felső réteget jobboldalra rakom az alsó rétege bal oldalra ,de ettől el lehet térni.Visszatemetéskor csak a fölső réteget használom, ha kel még hozok máshonnan .A kiásott alsóbb réteget utána szétterítem.Majd az elültetett veszősort felkupacoljuk az oltásig,jobbról balról árok ,amit egész évben locsolunk.Én nem használok trágyát ,mert többet árthatunk mint használunk a gyökeresedésnél, ha gombás vagy éget.
Segítsen mindenki ha valamit kihagytam volna mert én is most akarom elször megpóbálni
Tudom, ezzel tisztában vagyok, de mint mondtam úgy álltam neki, hogy félvállon vettem. Jövőre szépen nekiülök és rászánok egy napot és akkor külön válogatok alanynak való vesszőket, mert idén csak a rizling maradékot tettem el alanynak lesz ami lesz alapon. Jövőre pedig meglesem hogy az ezerjók milyenek és ahhoz fogom megszedni az alanyokat is :)
Csináltam angolnyelvest is, az mégnehezebben megy mint a sima ékoltás. Valahogy megfelelő metszalapok vágása nekem nem megy túl jól. Igaz nem sokat gyakoroltam. Majd jövőre rágyúrok jobban. 3 évig a kalluszosodás hiányával küzdöttem. Már az is siker hogy ez összejött. Ezek az oltványok nem mennek élesbe, külön teszem őket hogyha nem maradnak meg akkor se legyen gond. Mindenképpen ki akarom próbálni az ezerjóimat rizling alanyon is, de majd szerezni akarok speckó alanyt is a csemegéknek.
Gratulálok! De a még jobb siker érdekében javasolnék pár dolgot, ami nekem a zöldbe-fásnál bevált, és itt is ugyanúgy érvényes.
Az alany és a nemes legyen ugyanolyan vastag. Így mindkét oldalon pont a kambium fog találkozni, a külső felük síkban lesz. Ha nem így csinálod, a forradás gyenge lesz, és lehet hogy még az őszt sem fogja megérni az oltás.
A nemes csapot told be úgy, hogy a vágott metszlap felső fele pont az alany tetejénél legyen. Így még nagyobb osztódó felületen tud kapcsolódni.
Próbáld meg az angolnyelves párosítást, mert ott sokkal szebb lesz az érintkező felületek képe, és így a forradás is.
És soha ne add fel, a sok gyakorlás meghozza a gyümölcsét...
Megtört a jég!! Végre sikerült az első szőlő kézben oltásom :) :) 3 év kudarca után csak elértem ezt is, pedig már nagyon a feladás közelében jártam ezzel kapcsolatosan... Természetesen még sokat kell fejlődni, a metsz lapok vágása még messze nem tökéletes. (most kicsit bánom, hogy eladtam a kínai oltó ollót, de nem baj, az ratyi volt)
A képen fekete rizlingbe oltottam ezerjót. Vannak olasz oltványok is, azok egyelőre még 0 közeliek, de majd 1 hét múlva meglesem. Ott talán az alany nem indult meg eléggé, vagy passz. Az idei is félvállon vett kísérlet volt, nem dokumentáltam pontosan semmit, de jövőre már fogok mindent.
Annyi tuti, hogy akkor oltom, amikor már az alanyon a rügyek duzzadnak (szőrösödni kezdenek.) Ekkor már elég jó a vesszőben a keringés az oltáshoz. Azt nem tudom, hogy ezen átsiklottam-e mikor kutattam ezügyben, vagy ez annyira evidens hogy sehol nem említik.
Kulicz: vegyes fajtájú öreg tőkéket cserélek le egységes, nekem tetsző fajtájú borszőlőre (kipróbálok pár ígéretes fajtát, hogy eldöntsem, mi lesz a legjobb). De próbálok egy kis csemegeszőlő gyűjteményt is kialakítani, de az max. 50 tőke lesz.
gyfa50: köszönöm az infót, öreg tőkéket oltanék át, de akkor ezek szerint maradjak a zöldbe-fásnál.
Köszi. Hogy mekkora legyen a hónalyhajtás hát több szakkönyvben leírják, de igazából a tapasztalat a legjobb útmutató. A megfigyeléseim alapján a fejen rejtett vagy sárrügyből kinött hajtás május elejére közepére eléri néha az 1 m hosszat is és ennek a hajtásnak a közepén van általába 3 olyan nódusz amely megfelel oltásnak.De a termő hajtásokon is vannak olyan nóduszok csak a termés végett kár levágni. Mikor elvágodik az izköz a bél közepe már fehér és a hónaljhajtás 3- 4 leveles.
Igazából a zöldbe -zöld oltás nem a legjobb egy régi tő átoltására mivel amire olyan honalyhajtások fejlödnek a nemes töveken amelyek jók lennének oltásra arra az alanyon az alsó izközek már fásodni kezdenek, s csak a 4 -ik 5- ik nodusz felett lesz megfelelő oltásra.
Visszatérve még egy mondat erejéig a képekre, (1593 hsz) ha jól megnézed látszik rajta ügyetlenségem. Ugyan is a kötöszéskor nem voltam elég „nöies” és az alany a noduszban bal felől elpattant, így szegény még azt is ki kellett javítsa, de az is összeforrt. Látszik a fehérség a nódusznál.
Ez jó sok, talán te is átállsz borszőlőről csemegére? Én részben igen, főleg olaszrizlinget oltogatok át, idén figyelem meg hogy viselkedik rajta a ráoltott csemege fajta. Tegyél majd fel képeket, metszésnél, tőkealakításnál én is töltök fel.
Köszönöm kérdésed és dícséretedet is. Maga az oltások is elég jó százalékban sikerültek (közel 200-ból 150 körüli), amik ceruza vastagságra nőttek legalább, azok szinte mind szépek most is, a néróból még bort is tudtam csinálni a friss oltásokból, mondjuk csak 1-2 fürt/oltással. Nekem a legnagyobb bajt egy komoly jégverés csinálta július elején, mély sebeket ejtett, így sok vesszőt egy rügyig vissza kell vágjak, néha újra is kell oltsak, mert az alanyt is elverte.
Idén is legalább 300 tőke vár rám, így lehet hogy a zöldbe-zöldet kell már a végén alkalmaznom, így szeretnék arra is jól felkészülni.
Tényleg, Maci_P , tavaly te is oltottál több zöldbe fást, hogy sikerültek? Emlékszem a képeidre, szépek voltak. Én a napokban néztem az enyémeket, egyenlőre nincs fagyás.
Szép oltás. Tavaly én is próbálkoztam zöldbe-zöldet, de problémát okozott a jó nemes kiválasztása. Úgy értem, hogy mekkora legyen a hónaljhajtás, amikor a nemes csapot vágom, valamint vissza kell-e csípni azt az oltás után? Egy része megeredt az oltásoknak, csak hátha tudom növelni a hatékonyságot a jó kiválasztással. Köszi, Maci
Mindenek előtt megjegyzem, hogy a zöldbe zöld oltásokat oly célból készítem, hogy ősszel levágom a vesszőt és gyökereztetem, hogy új szőlőtövet nyerjek. Igen jól beértek a vesszők az utolsó oltásokat már úgy készítettem, hogy nem mentem ki a szőlősbe oltó ágért hanem a már legelőször beoltott vesszőkről csak vágtam le a hónaljas nóduszt és egy arasszal tovább már raktam is bele a következő alanyba
Sajnos a két képet nem sikerült egyformára rakjam, de gondolom látszik eggyazon oltásról van szó, hogy az oltás hónaljhajtása még vastagabb lett vagy legalább olyan vastag mint az alany és látszanak a honalyhajtások is rajta. Az a legfontosabb, hogy az alanytő legyen jó gyökérzetű és ne legyen sok konkurens hajtás. Ez esetben csak négy hajtást hagytam amelyeket beoltottam.
Kedves gyfa50 kérdezem, hogy a tavalyi zöldbe-zöld oltásaid jól beértek? Ugyanis a zöld oltás ideje általában később szokott lenni, mint a zöldre fás oltás és én ezen agyalok, hogy nincs-e ilyen veszélye ennek az oltásmódnak? Tehetnél fel új képeket a beoltott tőkék képeiről, többünket érdekelne, szerintem. Egy videón dr Hajdú Edit is ezt az oltásmódot javasolja, ezért is érdekelne.
Az egyik hozzészólásomnál a felső sárga alapon rákatintassz a gypa50 re és a megjelent ablakban az Email után megjelenik piros betükkel a küld szó. Arra kattintva megjeleni az email cimem.