Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1309

Képzelem csarli mit szólna a lentiekhez, hiszen kizárólag a régi, bevált (?) fajtákban gondolkodtok, pedig érdemes kipróbálni újakat is. A napokban láttam először a neten olyat, hogy csomagban lehet venni 3 fát a modernebb fajták közül (Kioto - Faralia - Farclo, kb 8 ezer Ft), utóbbi kettőt eddig hazánkban nem árulták, pedig a Facrlo nálunk jelentősen meghosszabbíthatja a kajszi szezont, feltehetően szept-ben érne.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1308

Ha lehet belevaú. Bár ez sárgabarack topic, de a legjobb almafajta a jonagold.

Ami nekem a legjobban izlik az meg a gála. Ha kevés helyed van, akkor ne almafát ültess, az elég "értéktelen" gyümölcs. Ősszel apró pénzért (pl. a kajszihoz képest) tudsz venni a termelőktől.

 

uff

Előzmény: Didergő Király (1306)
Didergő Király Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1307

itt, a cikk, ami említettem.

Előzmény: Didergő Király (1306)
Didergő Király Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1306

Hát, akkor ezt elcsesztem. Na mindegy, gönci volt ott, ahol a Budapestet vettem, abban a kertészetben, ahol ma voltam pedig láttam rózsa, mandula, pannónia, magyar kajszi és gönci fajtákat. A ceglédi és a bergeron elfogyott.

Inkább kiveszem most, mint hogy 4 év múlva jöjjek rá, hogy jobb lett volna mást ültetni. Odaadom egyik haveromnak, igaz van már neki 3-4 féle kajszija (mind csemete), de nála van hely bőven. Nálam is lenne hely még egy fának, de azt almának szánom. Annak már egy kicsit jobban utána fogok járni fajta választás előtt. Így tájékozódás nélkül a húsvéti rozmaring jut eszembe elsőre. Haveromnak az van, és vegyszerezés nélkül is tök szép. Igaz, szakaszosan terem, viszont sokáig eltartható, és nekem ízlik. Almára valami tipp? Az idaredet nem szeretem, golden unalmas, starking hamar megkásásodik. A nyári almákat imádom mondjuk, de egy fának nem az igazi. A teljesen beérett pogácsaalmát is szeretem. Tök szívesen ültetnék valami őshonos, ellenálló fajtát. Valamikor év elején olvastam egy cikket, hogy találtak az országban valami 200 éves őshonos fajtát, ami még virágzott.

Előzmény: B.Zoli79 (1301)
lacy63 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1305

Ja, Budapest az unokatesóméknál van, 3 éves és még nem kostolták. Nem olvastam sok jót róla a neten én sem, mielőtt oltanék róla meg akarom kostolni.

Előzmény: lacy63 (1304)
lacy63 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1304

Nekem egy Ceglédi Óriásom van, 6 éves. 2 éve fel kellett támogatnom, meg kötöznöm az ágait annyi volt rajta. Nem ritkítottam, úgy is megfelelő méretű, és ízű volt. Tavaly elfagyott az utolsó szemig, csaka a leveleket nezegettem. Idén megfelelő újra mennyiséget termett.

Nyáron vettem egy konténeres Bergeront. A második szomszédban van egy 2 éves Gönci Magyar Kajszi. Ebből szándékozom még oltani a tavasszal valamelyik fába. 

Előzmény: Didergő Király (1300)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1303

Szerintem is ez a legjobb megoldás ha csak egy fának van hely.

Előzmény: B.Zoli79 (1302)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1302

Úgy tudom a Budapest kajszi kései virágzású. És lehet, hogy örülsz te még ennek a jó tulajdonságának és a választásnak.

Esetleg oltsál bele más fajtákat is. 

Előzmény: Didergő Király (1300)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1301

Sokat vaciláltam én is mikor kajszit kellett választani.

Sok helyen olvastam róla és azt írták és mondta a rádióban Bozsik gazda, hogy az ászok ásza a Gönci magyar kajszi. Ha csak egy fát akar az ember arra tökéletes a Gönci.

Biztos vannak még nagyon jó fajták, szívem szerint mindből ültetnék egyet...

És mit csinálsz a Budapest kajszival ha kicseréled?

Előzmény: Didergő Király (1300)
Didergő Király Creative Commons License 2013.11.07 0 0 1300

Sziasztok! Kicsit felkészületlenül mentem el a kertészetbe tegnap kajszibarack fát venni, és helyben kellett kitalálnom a kertész segítségével, hogy mit válasszak. Ő csak a korai-késői (nem fagytűrő/fagytűrő) vonalon tudta elhelyezni a választékot, így az alapján, és ránézésre a budapest volt a legszimpatikusabb. Utólagos tájékozódás után viszont már egyáltalán nem az (gyengén fejlődik, nem hoz szép termést, lekvárnak ajánlják). A fa elődje egy 15 éves, közepesen erősen növő, július végén nagy, gömbölyű, lédús, finom gyümölcsöt termő fajta volt, a nevét nem tudom. Nagyon szerettem, de minden küzdelmem ellenére sajnos sorban száradtak le rajta az ágak. Szóval ezt a Budapestet inkább kivenném, és ültetnék helyette valami mást, ami hamarabb fordul termőre, finom, lédús gyümölcsű, és ha lehet, betegségekkel szemben ellenáló fajta. Mit ajánlanátok? A Budapest egyébként tényleg ennyire gáz? Ott, ahol vettem Gönci, Magyar és Ceglédi volt még, de van több kertészet is a környéken.

délkelet Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1299
baby-lon Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1298
Köszönöm!
Előzmény: Csarli1 (1297)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1297

Márciusi fagyok után 1-1,5 héttel

Előzmény: baby-lon (1296)
baby-lon Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1296
Csarli!

Arról van már tapasztalatod, hogy a Carmingo sorozat egyedei mikor virágoznak nálunk?
Előzmény: Csarli1 (1295)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1295

Talán, majd jövőre megmondom, mert addigra lesz belőlük.

Előzmény: Camrom (1294)
Camrom Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1294

Helló, akkor nálunk kb. 04. 10-körül virágozhatnak?

Előzmény: Csarli1 (1293)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1293

27/03/2006-ban Valence területen.

Előzmény: Camrom (1290)
szemenyei Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1292

Hát a fák olyan 30 év körüliek, meszezni időnként én is

szoktam, agyagos a talaj.

Néhány éve én ápolom a fákat, (kezdésnek durván visszavágtam

a sok moníliás ágat) azóta hogy-hogynem, nem "fagynak el" (monília...)

Majd rakok fel képet később.

Előzmény: P.20 (1289)
szemenyei Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1291

Beásni biztosan nem fogom, mert mirabolán az alanya,

és ahány helyen sérül(ne) a gyökere, nem győzném

a sok sarjat vagdalni.

Előzmény: Ali-bá (1288)
Camrom Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1290

 

 

Tisztelt Fórumtársak, van valakinem magyrországi tapasztalata, hogy mikor virágoznak és érnek az alábbi kajszik?

 

- Tom Cot; - Flavor Cot; - Bergecot

P.20 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 1289

        A trágyázás időnként nem árt egyik fának sem,de nem szabad eltúlozni se,mert meghasadhat a törzsén  hossz irányba felső réteg,főleg a fiataloknál,és ha kötötebb agyagos,savnyú talaj van,meszet,vagy   mészhidrátot hinthetünk alá.

        Nálunk a kertben van egy legalább negyven éves kajszifa az idén nagyon jó termés volt, lett bőven lekvár,sőt még a gyümölcs levéből is lett egy kis ital,mindig nincs ilyen termés,attól függ milyenvolt a monilia   fertőzés.vagy a tavaszi fagyás.  

Előzmény: szemenyei (1287)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.04 0 0 1288

Jó ötlet. Mostanában célszerű. Ásd is be. Minél érettebb a trágya annál jobb. A koronacsurgó környékén a leghatékonyabb a trágyázás.

Előzmény: szemenyei (1287)
szemenyei Creative Commons License 2013.11.04 0 0 1287

SZiasztok!

 

Kajszi tápanyag utánpótlásról szeretnék érdeklődni.

 

Az elmúlt három évben nagy tömegű termést produkáltak

az idősödő kajszifáink. Az idén már csak kb két-harmada volt

a gyümölcsméret a szokásosnak.

Nem szeretném kizsigerelni a fákat, ezért arra gondoltam,

kb. a korona méretében szerves trágyát terítek alájuk.

Mikor célszerű kijuttatni?

Esetleg egyéb ötlet?

csalántea Creative Commons License 2013.11.04 0 0 1286

Válaszuk szerint a Mindigzöld kertészetben sajnos az idén nincs ill. nem lesz Harlayne ...

szöval továbbra is:

 

értem,  hogy "a kajszik Jojo-ja a Harlayne", rendben, de hol lehet beszerezni?

 

 

Tud valaki Harlayne csemetét, eladó példányt? Most kéne ültetni, nem kicsit, nagyon. Köszönöm.

Előzmény: Lactarius Curtis (1274)
TomiRio Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1285

Sajnos nem Vas megyében pont nyugaton. De köszönöm :)

 

Előzmény: Ali-bá (1284)
Ali-bá Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1284

Ha az ország K-i felében laksz, akkor megtanítalak.

 

Előzmény: TomiRio (1283)
TomiRio Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1283

Sajnos még nem próbáltam de érdekel :) metszeni már jól tudok de oltani még nem oltottam... viszont ismerôs van aki tud :)

Előzmény: Ali-bá (1282)
Ali-bá Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1282

Élőfordulhat, hogy valamennyire elfogadható lesz a termése, de sokkal biztosabb, ha beoltod tavasszal valami ismert jó fajtával. Tudsz oltani?

Előzmény: TomiRio (1281)
TomiRio Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1281

Sziasztok! olyan kérdésem lenne hogy magról kelt kajszi jó lehet? Ôszibarack van itthon ami magról kelt és jó terem szépen :) most véletlen eldobott magból nôtt egy szép kajszi :)

 

nézek Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1280

így van...gyerekkoromban, úgy hatvan évvel ezelőtt, elképzelni sem tudtam jobbat a világon, mint a sárgabarack-lekvárt, majd később, a nyár végén az udvari üstben 'egésznapkavart' besztercei-szilva lekvárt...természetesen a pékségből hozott, a' még meleg kenyérre kent sárga színű köpült vajra jó vastagon kenve...ma, cukorbetegen,  ezekre már csak párás szemmel emlékezem...

 

...a múlt héten ültettem két Pannonia sbarack csemetét...muszáj karbantartani az emlékeket...

Előzmény: Mariska néni (1279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!