Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Képzelem csarli mit szólna a lentiekhez, hiszen kizárólag a régi, bevált (?) fajtákban gondolkodtok, pedig érdemes kipróbálni újakat is. A napokban láttam először a neten olyat, hogy csomagban lehet venni 3 fát a modernebb fajták közül (Kioto - Faralia - Farclo, kb 8 ezer Ft), utóbbi kettőt eddig hazánkban nem árulták, pedig a Facrlo nálunk jelentősen meghosszabbíthatja a kajszi szezont, feltehetően szept-ben érne.
Ha lehet belevaú. Bár ez sárgabarack topic, de a legjobb almafajta a jonagold.
Ami nekem a legjobban izlik az meg a gála. Ha kevés helyed van, akkor ne almafát ültess, az elég "értéktelen" gyümölcs. Ősszel apró pénzért (pl. a kajszihoz képest) tudsz venni a termelőktől.
Hát, akkor ezt elcsesztem. Na mindegy, gönci volt ott, ahol a Budapestet vettem, abban a kertészetben, ahol ma voltam pedig láttam rózsa, mandula, pannónia, magyar kajszi és gönci fajtákat. A ceglédi és a bergeron elfogyott.
Inkább kiveszem most, mint hogy 4 év múlva jöjjek rá, hogy jobb lett volna mást ültetni. Odaadom egyik haveromnak, igaz van már neki 3-4 féle kajszija (mind csemete), de nála van hely bőven. Nálam is lenne hely még egy fának, de azt almának szánom. Annak már egy kicsit jobban utána fogok járni fajta választás előtt. Így tájékozódás nélkül a húsvéti rozmaring jut eszembe elsőre. Haveromnak az van, és vegyszerezés nélkül is tök szép. Igaz, szakaszosan terem, viszont sokáig eltartható, és nekem ízlik. Almára valami tipp? Az idaredet nem szeretem, golden unalmas, starking hamar megkásásodik. A nyári almákat imádom mondjuk, de egy fának nem az igazi. A teljesen beérett pogácsaalmát is szeretem. Tök szívesen ültetnék valami őshonos, ellenálló fajtát. Valamikor év elején olvastam egy cikket, hogy találtak az országban valami 200 éves őshonos fajtát, ami még virágzott.
Nekem egy Ceglédi Óriásom van, 6 éves. 2 éve fel kellett támogatnom, meg kötöznöm az ágait annyi volt rajta. Nem ritkítottam, úgy is megfelelő méretű, és ízű volt. Tavaly elfagyott az utolsó szemig, csaka a leveleket nezegettem. Idén megfelelő újra mennyiséget termett.
Nyáron vettem egy konténeres Bergeront. A második szomszédban van egy 2 éves Gönci Magyar Kajszi. Ebből szándékozom még oltani a tavasszal valamelyik fába.
Sokat vaciláltam én is mikor kajszit kellett választani.
Sok helyen olvastam róla és azt írták és mondta a rádióban Bozsik gazda, hogy az ászok ásza a Gönci magyar kajszi. Ha csak egy fát akar az ember arra tökéletes a Gönci.
Biztos vannak még nagyon jó fajták, szívem szerint mindből ültetnék egyet...
És mit csinálsz a Budapest kajszival ha kicseréled?
Sziasztok! Kicsit felkészületlenül mentem el a kertészetbe tegnap kajszibarack fát venni, és helyben kellett kitalálnom a kertész segítségével, hogy mit válasszak. Ő csak a korai-késői (nem fagytűrő/fagytűrő) vonalon tudta elhelyezni a választékot, így az alapján, és ránézésre a budapest volt a legszimpatikusabb. Utólagos tájékozódás után viszont már egyáltalán nem az (gyengén fejlődik, nem hoz szép termést, lekvárnak ajánlják). A fa elődje egy 15 éves, közepesen erősen növő, július végén nagy, gömbölyű, lédús, finom gyümölcsöt termő fajta volt, a nevét nem tudom. Nagyon szerettem, de minden küzdelmem ellenére sajnos sorban száradtak le rajta az ágak. Szóval ezt a Budapestet inkább kivenném, és ültetnék helyette valami mást, ami hamarabb fordul termőre, finom, lédús gyümölcsű, és ha lehet, betegségekkel szemben ellenáló fajta. Mit ajánlanátok? A Budapest egyébként tényleg ennyire gáz? Ott, ahol vettem Gönci, Magyar és Ceglédi volt még, de van több kertészet is a környéken.
A trágyázás időnként nem árt egyik fának sem,de nem szabad eltúlozni se,mert meghasadhat a törzsén hossz irányba felső réteg,főleg a fiataloknál,és ha kötötebb agyagos,savnyú talaj van,meszet,vagy mészhidrátot hinthetünk alá.
Nálunk a kertben van egy legalább negyven éves kajszifa az idén nagyon jó termés volt, lett bőven lekvár,sőt még a gyümölcs levéből is lett egy kis ital,mindig nincs ilyen termés,attól függ milyenvolt a monilia fertőzés.vagy a tavaszi fagyás.
Sziasztok! olyan kérdésem lenne hogy magról kelt kajszi jó lehet? Ôszibarack van itthon ami magról kelt és jó terem szépen :) most véletlen eldobott magból nôtt egy szép kajszi :)
így van...gyerekkoromban, úgy hatvan évvel ezelőtt, elképzelni sem tudtam jobbat a világon, mint a sárgabarack-lekvárt, majd később, a nyár végén az udvari üstben 'egésznapkavart' besztercei-szilva lekvárt...természetesen a pékségből hozott, a' még meleg kenyérre kent sárga színű köpült vajra jó vastagon kenve...ma, cukorbetegen, ezekre már csak párás szemmel emlékezem...
...a múlt héten ültettem két Pannonia sbarack csemetét...muszáj karbantartani az emlékeket...