Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem akarok hülyeséget írni de escának tűnik,de miért fűrészelted el ? szemezni csak május végén szabad.Legfeljebb májusban lejjebb is fűrészelheted lehet ott már nem lesz barna.
Az alábbi képeken látható idősebb lugastőkém törzsének levágott keresztmetszete, amin megfigyelhető az az elbarnult rész. Tartok tőlem, hogy valami betegségnek lehet a tünete.
Tudja valaki, hogy mi baja lehet a tőkének, esetleg találkozott már valaki hasonló tünettel? Ha betegség, mit tehetek ellene?
Üdvözlöm a Fórumozókat!Szeretném megköszönni az oltóvesszőket a kedves és önzetlen Fórumtársaknak,megérkeztek egytől-eggyig,lehet gyakorolni a bőséges fajtaválasztékból a különböző oltástípusokat,remélhetőleg sikeres oltás is lesz benne!Böngésztem és találtam egy számomra ismeretlen, nagyon dekoratív szőlőfajtát,haladók talán ismerik,én sajnos nem.Napos időt kívánok mindenkinek!
alma : Simonffy piros, csörgő alma, nyári fontos, tökalma, üveg alma, jonatán, nyári rétes, borízű, csillagom, Daru-Sóvári, bőr alma Fertődi, húsvéti rozmaring, mosolygó batul, pojnyik, ( pónyik) , téli arany pármen, téli zöldalma,
körte: arabitka, tüskés, kakas, nyári Sára, nyári Kármán, héber, citrom, császár, bőr, Hardy vaj, pekán, piros vilmos, vilmos, vérkörte, vérbélü körte, Kornélia, kutyaszarta körte :) ( finom nyári körte, közepes méretű, egyik oldalon piros édes )
Oltani szeretnék Palatina, Moldova és valamilyen mazsola szőlőt. Tud-e Valaki segíteni oltóvesszővel? Tudok ajánlani cserébe őshonos , régi magyar gyümölcsfa oltóvesszőket.
Az 1572-es, 1568-as és az 1364-es hozzászólásokban találsz róla képet, tapasztalatot...
Az átlagnál biztosan ellenállóbb, azt, hogy teljesen rezisztens -e, azt nem tudom, virágzáskor permeteztem felszívódóval, előtte és utána csak rézzel és kénnel, de azt sem vittem túlzásba...
Hátrányánál talán azt lehetne megemlíteni, hogy iszonyatosan tömöttek a fürtök, volt, amelyikben 1-2 fülbemászó is volt, igaz nagyobb kárt nem csináltak benne...
Talán valamikor Kulicz tett fel egy videót egyik lugas művelésű szőlőjéről, ami hasonlóan tömött fürtű fajta, s mutatott 1-2 olyan fürtöt, amin bogyósodás kezdetén kisollóval kicsit ritkított... Idén, ha nem felejtem el, én is megpróbálom ezt ennél a fajtánál, kíváncsi leszek, milyen eredményt dob ki a gép...
remélhetőleg ha minden rendben zajlik vasárnap már eltudom hozni a beígért oltványokat. Eddig mindenkitől kaptam pontos címet, egy embertől még nem. Hétfőn postára adom a csomagokat majd mindenkinek.
Sjocy: 1-1 db - Alej 2, Bielij Kokl, Denal, Karmakod, Kesa, Flamingo, Ruszmol /összesen 7 db
kérlek küld el emailben a címed még csütörtök estig.
Reménykedhetek, hogy nálam a ház körül nincs Filoxéra és igy még termést hozhatnak az idéni dugványok? Nagyon kezdő vagyok szőlő termesztés terén. Mindenkép megprobálom az emlitett alanyokra oltva is,ha sikerül beszereznem.
Egy svájci szőlőiskola árusit Muskat Bleu mellet egy N.Y. Muskat Blau t is http://www.rebschulen.ch/Tafeltrauben.htm más fajtákal együtt Americano Typ két emlitik. Reméltem talán ezek ellen állnak a Filoxerának, habár ők is oltványként árusitják igy egyre halvanyabb a remény .