Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Igen a "bio"szőlőtermesztésnek meg lett az eredménye,a metszésen még finomítok,a képeket csak így bírtam fölrakni,képben- kép,elég silány lett,a két kép ugyanaz a tőke.
Délkelet:Megfogadom a tanácsodat a fertőtlenítést illetően,köszönöm
Eutypás gombabetegség lehet szerintem is. Nálam már jelentkezett sajnos, bár lehet, hogy esca volt - de egykutya mindkettő. Egy-egy hajtás látszólag teljesen egészséges, majd napok! alatt elszíneződnek a levelei, csörgősre száradnak. Nagyon ajánlatos a metszőolló fertőtlenítése az egészséges tőkék érdekében!
Itt-a link- van egyik képen "szakszerüen felujitott tőke". A betegséghez nem tudok hozzászólni.
Én kivágom, ha nem birja a "kiképzést". De hogy "nagyon el vannak anyátlanodva" ezek a tőkék,
az nem kétséges. Fel vannak kopaszodva, igy nem tud megujulni. Lehet csak ennyi--épp elég- a baja. Akinek jobb szeme van, az talán lát rajta még vmit...
Azért fűrészeltem el mert tavaly beoltottam a tőkéről előtörő hajtásokat zöldbe zöld és zöldbe fás oltással, ezért az oltások feletti részekre már nem volt szükség, mikor elfűrészeltem akkor vettem észre a tünetet. Több oltásom is sikerült a tőkén ezért megpróbáltam lejjebb fűrészelni, hátha eltűnik a barna folt de sajnos nem így történt, plusz ettől lejjebb nem igazán akarom vágni, mivel akkor már nem marad sikeres oltás a vágás alatt.
Nem volt ragadós, mézgás a keresztmetszet, szinte száraz volt, szerintem még egyáltalán nem indult be a tőke nedvkeringése, az egyéves vesszők viszont szép zöldek voltak és azokon nem vettem észre elváltozást.
A levéltünetről még annyit, hogy tavaly kicsit sárgásabb volt a levél, van is róla képem:
Ma sikerült átvennem a szőlőket, szép egészséges oltványok erős gyökérzettel, szerintem biztosan megerednek majd nektek. Becsomagoltam őket, holnap postára adom őket a kora délutáni órákban, kérem mindenki jelezze majd, hogy ha megkapta.
Nálam is van egy öreg tőke amin valami gubanc van,harminc éves kb biztos van,valami gomba betegség lehet,a tőke felső részén van,nagyon nem volt elkényeztetve az utóbbi években,egyébként életerős tőke,állítólag Zalagyöngye ,átterjedhet a többi fiatalabb tőkékre?ahány termőcsap van rajta annyi fajtát akarok oltani rá.
Nem akarok hülyeséget írni de escának tűnik,de miért fűrészelted el ? szemezni csak május végén szabad.Legfeljebb májusban lejjebb is fűrészelheted lehet ott már nem lesz barna.
Az alábbi képeken látható idősebb lugastőkém törzsének levágott keresztmetszete, amin megfigyelhető az az elbarnult rész. Tartok tőlem, hogy valami betegségnek lehet a tünete.
Tudja valaki, hogy mi baja lehet a tőkének, esetleg találkozott már valaki hasonló tünettel? Ha betegség, mit tehetek ellene?
Üdvözlöm a Fórumozókat!Szeretném megköszönni az oltóvesszőket a kedves és önzetlen Fórumtársaknak,megérkeztek egytől-eggyig,lehet gyakorolni a bőséges fajtaválasztékból a különböző oltástípusokat,remélhetőleg sikeres oltás is lesz benne!Böngésztem és találtam egy számomra ismeretlen, nagyon dekoratív szőlőfajtát,haladók talán ismerik,én sajnos nem.Napos időt kívánok mindenkinek!
alma : Simonffy piros, csörgő alma, nyári fontos, tökalma, üveg alma, jonatán, nyári rétes, borízű, csillagom, Daru-Sóvári, bőr alma Fertődi, húsvéti rozmaring, mosolygó batul, pojnyik, ( pónyik) , téli arany pármen, téli zöldalma,
körte: arabitka, tüskés, kakas, nyári Sára, nyári Kármán, héber, citrom, császár, bőr, Hardy vaj, pekán, piros vilmos, vilmos, vérkörte, vérbélü körte, Kornélia, kutyaszarta körte :) ( finom nyári körte, közepes méretű, egyik oldalon piros édes )