Keresés

Részletes keresés

H3x Creative Commons License 2009.09.28 0 0 488
Akinek van tapasztalata megírná nekem, hogy van-e olyan szűrő rekuperátorba, ami a füstöt kiszűri?
Van pár kandallós szomszéd és sajna eléggé füstös tud lenni a levegő néha. Még szellőztetni sem lehet ilyenkor.
Rekuperátorral és megfelelő szűrővel kint tartható a füstszag?
peterch Creative Commons License 2009.09.25 0 0 487
Szia !

Telen 60%-ot elerjuk, ha a parom bent szaritja a ruhakat, + a viragok, fozes,bentlet.
Nyaron amikor kint esos ido van, volt olyan is, hogy rovid idore 72% is volt.
A paratartalom es homerseklet meres allando jelleggel van.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (484)
Pitylogós Creative Commons License 2009.09.25 0 0 486

Az, hogy a szűrőn nincs lerakódás, 2 dolgot jelenthet:

1 nincs mi lerakódjon

2 van, csak nem rakódik le rajta (hanem pl. továbbmegy a csőbe, és ott, vagy a hőcserélőn rakódik le)

Előzmény: digium (485)
digium Creative Commons License 2009.09.25 0 0 485
Nekünk Cata márkájú szagelszívónk van a konyhában. Ebben mosható zsírszűrő panelek vannak. Egy panelben pedig 4 réteg alu (~50% fedettségű) rács van, nem lehet átlátni rajta. Ebből két panel van egymás felett, így összesen 8 réteg (a gőzhöz képest hideg) fémszűrőn kell lecsapódnia a zsíros gőzöknek, utána jut még a tekert aktív szénhez az elszívott levegő. Régebben ide raktam képet róla. Ha évenként zsírtalanítod a fémszűrőket, akkor nem hiszem, hogy olyan mennyiségű zsír tudna távozni ami tönkretenné a hőcserélőt. Amikor elfelejtettem és csak ~2-3 év múlva néztem meg a szűrőt, akkor is csak az alsó panel alján volt zsíros elszíneződés, a felső panel tökéletesen tiszta volt. Most megnéztem egy papírzsepivel a kivezetésnél és a cső belső fala tiszta, ~8 év után sincs zsíros lerakódás.
Előzmény: hAnd (481)
cell7 Creative Commons License 2009.09.25 0 0 484
És mennyi szokott lenni a max páratartalom a rendszered mellett?
Előzmény: peterch (483)
peterch Creative Commons License 2009.09.25 0 0 483
Szia !

Leteznek szagelszivok, amikben az aktiv szen es zsirfogo van beepitve. Igy a fozesnel felszabadulo gozok atvannak fujva a ket szuron, onnan visszakerul a konyha legterebe a szagtol, zsirtol megszabaditott levego. A konyhaban kialakitott elszivokon jut a szelloztetobe az elhasznalt levego. Elmeletileg igy mukodnie kellene berakodas mentesen a paravisszajuttatos rekuperatornak. En ezt a problemat maskeppen oldottam meg. Nalam induktiv fozolap lett beepitve es megfelelo vastagtalpu inox edenyekben folyik a fozes . Az edenyek fedelen homero van. Igy belehet allitani a fozest olyan fokozatra, hogy goz nem jut ki az edenybol. Maximum, ha a parom megnezi, hogy mi a szitu. Az elszivoban van zsirfogo, ha megis volna valami a levegoben, akkor az felfogja. Telen a paratartalom a hazunkban 38%-nal alacsonyabban nem volt. Nekem ez igy megfelel. Mindenki a sajat igenye szerint kell, hogy kiepitse a sajat rendszeret.

Udv , Peter
vízmérték Creative Commons License 2009.09.25 0 0 482
A szagelszívóba vásárolj hozzá való aktív szénszűrőt. Ez megköti a zsíros szennyeződéseket, és így a légtérbe már csak a "szag" kerül. Így az elszívó csövek nem koszolódnak.
hAnd Creative Commons License 2009.09.24 0 0 481
Ha nem szabad a szagelszívót belekötni a szellőzőbe, akkor hová? Ha kivezetem a szabadba, kimegy minden meleg is vele. Ha bevezetem a konyha légterébe és onnan elszívom a szellőzővel, akkor pedig ismét bejutnak a zsírok. Gondolom, az alus hőcserélő sem rajong a zsírokért, tehát mi a megoldás erre?
Előzmény: peterch (478)
peterch Creative Commons License 2009.09.23 0 0 480
Szia!

Azert a Lossnay nem allt at az olcso termek gyartasara, mert mondhatnam, hogy ok kezdtek ezelott jopar eve a paraatvitelt a befujt es kifujt levego kozt.
Tavasszal a kiallitason volt rekuperator muanyag hazban ventikkel, vezerlessel es 150 vagy 180m3/h-s teljesitmennyel 18000 SK-ert, ami kb.160000HUF. Csak az a baj, hogy nekem mar akkor kesz volt a rendszer es nem hoztam el a prospektust. Igy sajnos nem tudom sem a gyarto,sem a termek nevet.

Udv , Peter.
Előzmény: hAnd (479)
hAnd Creative Commons License 2009.09.23 0 0 479
Sajnos az általam megcélzott árkatóriában (200m3/h teljesítményű, 300e Ft alatt) csak a "papírosokat" (Lossnay és a Holtop, amit találtam eddig) árulják. Az alu hőcserélősök jóval e fölött vannak. Annak ellenére, hogy az alu core tud "kevesebbet", de úgy látszik, az olcsó gyártók (távol-Kelet) az ERV-kre álltak rá.
Előzmény: peterch (478)
peterch Creative Commons License 2009.09.23 0 0 478
Szia !

Termeszetesen nagyon jo termek es nagyon megbizhato. Regebben volt egy cikk rola, hogy kb.10ev hasznalat utan bevittek laborba a berendezest es csak par szazalekkal tertek el a mert ertekek az ujkori deklaralt ertekektol. Szerintem sok fugg a csalad elet stilusatol. Ahol szeretnek zsiros eteleket kesziteni, sokat fozni, ott lehet, hogy par ev utan mar csak mint egy sima keresztaramu fog mukodni. Akkor inkabb egy lemezes ellenaramut erdemesebb beepiteni, mert a visszanyert energia is sokkal nagyobb szazalek. A masik csoport a forgotarcsas, ami ugyszinten kepes a para egy reszet atadni a befujt levegonek. Kiallitason az egyik gyarto ceg mernoknojevel beszelgettem. Nagyon korrekt volt es a sajat bevallasa szerint nem csak a para, de a szagok egy resze is visszakerul a hazba.
Most mar csak az a kerdes, hogy milyenek az elvarasaid es milyen kompromisszumra vagy hajlando?

Udv , Peter.
Előzmény: hAnd (476)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.23 0 0 477
Így viszont kevesebb viszonteladó vásárlótok van, de ha van energia felhajtani a végfelhasználókat akkor tényleg jobb nekik adni...
Mindenesetre télleg gáz ez az üzletpolitika. Megörültem hogy mekkora baró kedvezményeket adnak, aztán amikor küldték a listaárat letört a szarvam...
Előzmény: Pitylogós (473)
hAnd Creative Commons License 2009.09.23 0 0 476
Köszönöm! Egyáltalán, jók valamire ezek a "papíros" ERV hőcserélők? Eleve csak 5 évet vállalnak rájuk, szemben az alu core-ok "korlátlan" élettartamával. De biztos olcsók, könnyen gyárthatóak, de attól félek, ha 3-4 év múlva "elromlanak" (egyrészt hogy veszem észre), akkor hol találok majd hozzá alkatrészt? Hol lesz akkor már a cég, akitől veszem ???
Előzmény: peterch (475)
peterch Creative Commons License 2009.09.23 0 0 475
SZIA !

Azert tltjak szerintem a konyha bekoteset, mert barmilyen jo minosegu is a zsirfogod, akkor is bejut a zsirbol egy keves a rekuperatorba. Ha viszont bejut, akkor eltomiti a finom porusokat es utanna mar para atvitel nem lesz.

Udv , Peter.
Előzmény: hAnd (474)
hAnd Creative Commons License 2009.09.23 0 0 474
Sziasztok!
Tényleg nem szabad ERV-t ("papíros" hőcserélős cucc) bekötni konyhás és fürdős elszívásba? Valóban tönkreteszi a hőcserélőt, vagy ezt csak az"alu-lemezes hőcserélős lobbi" terjeszti? Most két ermékről tudok, ami elvileg ilyen "hártyás" hőcserélő (a Lossnay, illetve a kínai Holtop XBHX/XBHQ), ezekkel bármi tapasztalat?
Pitylogós Creative Commons License 2009.09.23 0 0 473

Rühellem az ilyen viszonteladós lehúzásokat.

A mi cégünk pont a végfelhasználóknak adja inkább olcsóbban, miért tartsunk el más cégeket az ügyfeleink pénzéből?

Előzmény: unisignal_aefh (472)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.23 0 0 472
Én 491ezer ért vettem decemberben, most az ára 890ezer. 600 körül csak a viszonteladóknál lehet megvenni, mert bevezették ezt a marhaságot hogy dupla ár a viszontosoknak meg 35-40% os kedvezmény.
Kötöttem velük viszonteladói szerződést, de még így is sokkal több a gép mint amennyi tavaly volt :(
Előzmény: bollazoli (470)
hAnd Creative Commons License 2009.09.23 0 0 471
Szia,

Te használtad már ezt a Mitsubishi "Lossnay" gépet? Tényleg jó? Ahogy látom, ez is "ERV", azaz féligáteresztő hártyás hőcserélővel valamennyi párát is visszaforgat, nemcsak hőt.
Mert az ára nem rossz, csak bizalmatlan vagyok. Igaz, még van időm, mert el sem kezdtem az építkezést ...
Előzmény: Gabeszka12 (455)
bollazoli Creative Commons License 2009.09.22 0 0 470
brutto 600e korul volt a 90%os hatasfoku bypass-os dee fly gep kb 2 honapja, eddig 300e volt az ara ezek szerint?
Előzmény: unisignal_aefh (467)
peterch Creative Commons License 2009.09.22 0 0 469
Szia !

""""" egy jól szigetelt háznál hány százalékkal esik a fűtés energiaigénye. Az egyik kereskedőtől hallottam 50%-ot. Ez jól hangzik, de reális? """""

A hovisszanyeros szelloztetessel a futesigeny 50%-at nem sporoljuk meg.
A szelloztetesbol eredo hoveszteseg 50-90%-at sporoljuk meg a hovisszanyeros szelloztetessel. Hogy miert irtam ilyen szeles szazalek savot, az nagyon egyszeru. Fugg a berendezes felepitesetol, ventik fogyasztasatol, szallitott m3 levegotol, paratartalomtol, stb. Ezeknel a berendezeseknel a megadott szazalek egy idealis laboratoriumban eloallitott feltetelek mellett erheto el. Ha telen szelloztetsz, minden percben mas a szazalek, mert ha a beszivott levego milyensege allando, de a benti levego paratartalma, homerseklete valtozik. Igy a szazalekok is.

Udv , Peter.
Előzmény: Cushman (464)
quint Creative Commons License 2009.09.21 0 0 468
Nagyjából 20 perc alatt kész volt egy-egy lyuk. Ebből ~17 az előkészület, 2-3 a fúrás. Nálam 150-es és 100-as lyukak készültek. Az egyik helyen picit belesétáltunk egy gerenda szélébe, de csak akkor vettük észre, amikor a magban megláttuk a vasalást :) Alig volt zaja, normál hangerővel lehet mellette beszélgetni. Írtam levelet is...

Műanyag légcsőbe rakom be az anemosztát fix részét, majd a csövet feltolom a lyukba. A légcső ~8-10 centivel a födém felső síkja fölé fog érni, a felső végén pvc ragasztóval rögzítem a csövet. Az anemosztát fix részét három pici tiplivel/csavarral lehet felfogni, majd az állítható részét ebbe csak be kell tolni, lemezrugók tartják. Elképzelhetőnek tartom, hogy az anemosztát fix részét is beragasztom sziloplaszttal, úgysem várható, hogy valaha is cserélni kell.
Előzmény: H3x (466)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.09.21 0 0 467
Nekem is ilyen gépem van tényleg jó! Az aldes cég is nagyon korrekt volt mindaddig amíg duplájára nem emelték az áraikat :(
Előzmény: bollazoli (462)
H3x Creative Commons License 2009.09.21 0 0 466
Hello quint!

Mennyiért sikerült megcsináltatni a furatok darabját? A múltkor még elég húzós árakról beszéltél.
Mennyi idő alatt készültek el a furatokkal?

Ha lesz rá energiád érdekelne hogyan oldod meg a befúvók bekötését, rögzítését.

Üdv,

H3x
Előzmény: quint (456)
vízmérték Creative Commons License 2009.09.21 0 0 465

Ez a szellőztetési szokásoktól függ a leginkább. Pl. ha valakinél egész télen nyitva van egypár ablak huzamosabb ideig,mert frisslevegőre vágyik,nála jelentős megtakarítás érhető el. De ha valaki nagyon ritkán szellőztetett,nála nem lesz jelentős a különbség. A lakásszellőztető gépek, (ha nem melegíted meg a befújt frisslevegőt) folyamatosan hüvösebb levegőt fújnak be mint a lakás hőmérséklete.

Ezért is érdemes odafigyelni,hogy hány %-ot ad meg a gyártó a hővisszanyerésre.

A másik része a dolognak az,hogy hiába a jó hőszigetelés,ha a légtömörsége a háznak nem megfelelő,nagymértékben rontja a gép hatásfokát. A légtömörség mérést célszerű megcsináltatni (20-40e ft. cége válogatja)

Előzmény: Cushman (464)
Cushman Creative Commons License 2009.09.21 0 0 464

Sziasztok!

Azoktól szeretnék tapasztalatot kérdezni (pl. peterch, bollazoli toipktársak) akiknek működik a hővisszanyerős szellőztető készülékük.

A kérdésem pedig, hogy egy jól szigetelt háznál hány százalékkal esik a fűtés energiaigénye. Az egyik kereskedőtől hallottam 50%-ot. Ez jól hangzik, de reális?

köszi,

Cushman

Gabeszka12 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 463
Ha nem gond, írnál árat? Emailen is jöhet :)

Előzmény: bollazoli (462)
bollazoli Creative Commons License 2009.09.19 0 0 462
en csak ajanlani tudom a francia aldes dee fly ellenaramu hovisszanyeros szellozteto gepet, a tervezesert nem kertek kulon penzt es nagyon segitokeszek es rugalmasak voltak, www.aldes.hu, ez nem reklam csupan jo tapasztalatunk volt veluk
Előzmény: moovia (431)
quint Creative Commons License 2009.09.19 0 0 461
Különösebben nem aggaszt egyik probléma sem. Ha tévedek, akkor legfeljebb pár évvel tovább leszek halott :))

Szvsz az a pár mikronos ezüst réteg sem az örökkévalóságig marad aktív, talán csak pár évig. A belső csövekben, vagy még inkább a rekuperátorban is bőven jelentkezhet kondenzáció, lehetnek kis sebességű zónák, és mégsem ezüst bevonattal készítik egyiket sem... Egyébként az tervezem, hogy évente egy vagy két alkalommal feltöltöm a talajregisztert vízzel (~1.800 liter), öntök bele klórgranulátumot, pár órán keresztül szivattyúval keringetem, aztán kiürítem.
Előzmény: hAnd (459)
quint Creative Commons License 2009.09.19 0 0 460
Igen, a ház felé emelkedik ~3 métert, majd függőlegesen (a ház hőszigetelése alatt) még ~9-et a födémig.

Az Y-ban lesz egy törpe szivattyú (minimális mennyiséget kell ~3 métert emelnie) egy egyszerű szintkapcsolóval, ami simán csak a kertbe nyomja ki a pár liter vizet. A talajregiszterben csak akkor várható kondenzáció, ha a talaj hőmérséklete lényegesen alacsonyabb, mint a beszívott levegőé. Tipikusan nyári probléma.
Előzmény: Pitylogós (458)
hAnd Creative Commons License 2009.09.19 0 0 459
A KG cső alkalmas légvezetéknek? Nincsenek "kipárolgási" (PVC-ből) és baktérium-megtelepedési problémái? Nem azért kell megvenni a méregdrága "ezüstözött" talajregiszter csöveket, hogy ezeket az aggályokat megszüntessük? Vagy az egész egy marketing-szöveg és pont olyan jó a PVC is ???
Előzmény: quint (457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!