Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Visszacseréltem. Bár az Irsait már beiszapoltam, de nem voltam rest gyorsan kiástam, visszatömöcköltem a cserepébe és visszavittem. Ha már visszavittem a Pannónia kincsét is kicseréltem.
Most beiszapoltam 2db Suzyt, 1-1 Lillát és Fannyt. Ezek komténeresek. Leültettem oltásig. Illetve fater még mondta, hogy csirkézzem fel, nehogy megszakadjon. No most akkor egy darabig nincs teendőm?
Nem biztos,hogy át akarnak vágni a kínaiak.Az a kérdés,hogy a fajta "alapból" magnélküli,vagy vegyszeres kezelés által.Pl.a Kyoho fajta nem magnélküli,de ha gibberlin kezelésen átesik,magnélkülivé válik.Ugyanígy a Sato giant is teljesen magnélkülivé válik a kezelés által/egyébként 20-25 gr.-os bogyót ritkán látni magnélkülibe,mert a magnélküliekre jellemző az apró bogyó/.Ha hinni lehet a leírásnak,hogy az Alenkából nemesítették,akkor megdőlni látszik az állítás,hogy kezelés nélkül magnélküli,mert az Alenka magos.Ha valakit komolyabban érdekel a téma,
nézzen utána amerikai szőlős fórumokon,és leírásokban./Woodruff hol vagy?/
USA fajta.Talán az Alenka tovább nemesítése./az Alenkát(Alenuskát) egy orosz szőlőnemesítő vitte ki az USA-ba a szovjet rendszerváltás után,mint saját fajtáját/.
A termesztés:Kern Country,San Joaquin völgy,Bakersfield,California.Nemesítés:University of Arkansas Delano.A nemesítés 2002-ben történt.Fürt:680-1500 gr.Bogyó:7-10 gr.ropogós,lédús,íze emlékeztet a szilvára,kis labrusca beütéssel.Színe:sötét lila-kék-fekete.Érési idő:115-125 nap.Hermafrodita.
Megjegyzés.Az International Fruit Genetics kizárólagos termesztésében van.A fajta szaporítása nem engedélyezett.Ennek ellenére a kínaiak már az interneten árulják a magokat/Aliexpress.com/ elérhető áron.Kérdés,hogy tényleg azt a fajtát árulják-e?Mindenesetre egy próbát megérne!
Ha valaki rászánja magát,hogy magot vásárol,én is beszállnék.
Ilyen szőlőket szeretnék. Az sem baj, ha rezisztens. Egészen kolbász formájú az egyik. Remélem az íze is olyan. Jó lenne az udvart díszíteni. (Ha nem kolbász ízű.) A másik meg remélem csili ízű. Együtt finomabb.
Megérkeztek mai nap az oltványok. Korrekt csomagolás,szemre kitűnő minőség. Már beiszapoltam,vasárnap a helyére kerül. A Barka-Kert Kft-től rendeltem Dunaföldvárról.
Nem vagyok nagy szőlőtermelő sőt!! Szóval a kertemben szinte csak dísznövények vannak. Már régebben kiraláltam, tegnap pedig elmentem egy kertészetbe és vettem 4 db konténeres szőlőt. Én fehér minnél nagyobbszemű szőlőt kértem. Kaptam 2db Irsai Olivért és 2 db Pannónia kincsét. Most nézegetem a neten és az Irsai Olivér nem tűnik valami nagyszeműnek. Ellenben az Éva igen.
A másik, hogy most mondta az egyik kolegám, hogy nem önporzó és valami rózsalevelű szőlő kell mellé, vagy mi.
Legyetek szívesek segítsetek nekem, hogy most mi az igaz? :-))
Tőkén szeretném nevelni nem lugasban, egymástól kb 1 méterre. Egyébként a kert díszítése is lesz, de szeretném, ha teremne ezért is vettem.