Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azért megvárom az első termését, mert bár már karvastagságú, még nem termett a szerencsétlen, csak nőtt és fagyott. Nincs ennek a Harmatnak valami jó tulajdonsága?
Víz? Mifelénk a lekvárt ugy csinálják, hogy elfőzik a gyümölcs víztartalmát, nem pedig hozzáadnak.
(Nosztalgiával gondolok most megboldogult anyósom szilvalekvárjára, amit rézüstben főztek és egy álló napig kavargattak mielőtt a cserépfazékba tették. Érdekes, a sárgabarackra nem emlékszem.)
Kár,hogy messze laksz...én szívesen adtam volna,a feleségemet bizonyos mennyiség után már nem lehetett meggyőzni,hogy még főzzön be...a végét cefrének adtam el...
Kedves Fórumozók. Szeretnék Csarli kollégánkon keresztül weiva alanyokat vásárolni. Egy tálcában 60 db van, és tálcát nem bontanak. Nekem ez sok, elég lenne csak a fele. Van-e köztetek valaki, akinek kellene a másik fele?
Sok bolti lekvárt kipróbáltunk idén, mert a reggeli tejeskávéhoz dukál a vajas-lekváros kenyér! Feleségemnek egy szilva, nekem egy csipkebogyó lekvár (?) vált be.
Ezek. /50% gyümölcstartalom szilvalekvárnál (!). A másik 50% mi lehet? :-( /
Szóval ennyi lett az összes. Valami másból sikerült legalább némi lekvárt csinálni? Szeder,málna,ribizli,szilva, birsalma,őszibarack? Nálunk ezek a baracklekvár pótlók mikor elfagy.
Az idei szűk esztendő volt. Jövőre már termőre fordul néhány új fám is, aztán majd a mégújabbak. Már 12 kajszi fám van ültetve összesen az itthoni kertekben. Köztük néhány késői érésű. (A nagyfák a volt-kertemben maradtak.)
A saját kertemben idén nem. Összesen 5 szem termett. (!) De kaptam 'valakitől' ajándékba egy dobozzal és abból a közvetlen fogyasztáson kívül üvegbe is jutott! (Héja nélkül turmixolva, kis főzéssel aranysárga csemege lett.)
Én szeretnék friss kajszit enni decembertől áprilisig is, de csak a baracklekvár és az aszalt barack sajnos ami elérhető a friss földieperig, cseresznyéig.
Ha lenne több helyem akkor biztos, hogy a ceglédi fajták közzül választanék valami újabbat. A rádióban halottam, (arra nem emlékszem, hogy a magyarországon vagy külföldön) hogy már nagyon előre mentek kajszi téren a kutatók vannak nagy alakítások novemberben érő kaszi is létezik már csak még várni kell pár évet rá. Bár ki tudja, hogy akarnék-e kajszit enni novemberben és annak az ízvilága milyen lesz....
A novenyshop.hu -n kajszi akció néven azonnal megtalálod!
A mésik felvetett kérdésre: már hogyne kéne szeptemberben is kajszi! Nekem még a kákiban is az a szimpatikus, hogy októbertől is lehet a kajszira hasonlító ízű friss gyümölcsöt fogyasztani :)
Bár én magam ragaszkodom a jólbevált magyar fajtákhoz, de második kajszinak mégis egy Goldrich-et vettem és az a jövő titka, hogy mi lesz belőle. Elvileg rezisztens. Így legalább van egy mai kornak megfelelő ellenálló fajta és egy hagyományos Gönci. Saját udvaromon állítom őket versenybe győzzön a jobbik :)