Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem kötözködni akarok, sem mosdatni, pláne úgy, hogy messze nem a szakterületem a téma és az adott kertészetet sem ismerem. De az ártatlanság vélelme…
Az sem lehetséges, miszerint külföldön megvásárolja valaki ezt a fajtát, majd Mo-on tovább forgalmazza?? És ezzel a felvetéssel (ismétlem) tényleg nem kötözködni akarok.
Mindenesetre van néhány kertészet, akik hirdetik is ezt a fajtát, és lehet is náluk kapni.
Ha bármilyen tápanyagot jutatsz ki akkor azt a lombkorona külső vonalában érdemes mert ott vannak a hajszálgyökerek amelyek képesek a tápanyagot fölvenni.
Én egy fa ültetésekor egy talicska szervestrágyát teszek. Kb felét az aljára és azt alapossan öszekeverem földel majd erre egy kb 5cm-es földréteget erre teszem a fát. A gyökereket földel veszem körbe és a gödör szélére fokozatossan beszórom a maradék szerves trágyát.
Ott, speciel azóta szépen kihajtott, az elfagyásnak "köszönhetően" szép vázakoronája lesz. Csak azt nem értem, hogy egy max -10-et hozó télen hogyan történhetett ez meg (talán a kései, novemberi ültetés volt az oka), amikor az Aurora simán bírta még a márciusi -10-et is.
1-2 ezer forintos perekkel nem érdemes foglalkozni, drágább az egész, mint a "hatalmas" kár...persze aki többszáz csemetét vesz ültetvénybe és akkor vágják át, az más. Nálam eddig lett bigaró burlatból valami germesdorfi/katalin féleség, magyar kajsziból auróra és a kioto-nak vett csemete elágaztatásig elfagyott, azaz lehet abból se az lesz, amit ráírtak. Mindeza ház körül, ahova összesen 7-8 gyümölcsfát ültet az ember
Persze vannak forgalmazók, akik Mo-n is vállalnak fajtaazonosságra garanciát. A növény életképességét, minőségét viszont fizetés után már nem lehet megreklamálni. És persze hobbi kertészeket nem is szolgálnak ki. Ők, vajon megbízható forgalmazóknak számítanak?
Nehéz az igazságot és a megfelelő gyümölcsfajtát megtalálni, de ne adjuk fel! :-)
Sejtésem szerint nem svarcban szaporítják, máshol lehet a csavar a dologban…
Ha átverik a vevőket, akkor a fogyasztó védelem az illetékes. De a bizonyítás, miszerint „hibás terméket” kaptál, nem lehet egyszerű dolog részedről. Egyébként magam is kíváncsi volnék, voltak-e már hasonló esetekben peres ügyek, és ezek hogyan végződtek.
Azt is érdekes lenne tudni, hogy általában milyen garanciákat vállalnak a magyar forgalmazók a csemetére, és milyet a külföldi, megbízhatónak mondott forgalmazók.
Ha nem hirdethetik akkor ne is vegyél ha svarcba szaporitják ott lehetnek problémák.. Én is vettem két külünböző helyröl tavaly egy TopEnd plust és egy Tuleu Grast. Nem akarom a falra festeni az ördögöt, de lehet hogy mindkét fa virusos.
Csak megbizgató helyről és számlára vegyél. Nem tudom lehet e valahova fordulni ha átverik a vevőket?
Sikerült telefonon elérnem a kertészetet a honlapjukon megjelölt számon. Lesz Kyoto, november elején tudják postázni. Vannak olyan csemeték is, ami a honlapjukon nem hirdetnek(hetnek)… pl.: Topend Plus szilva.
A hobbi kertészek egy része szerintem megelégszik azzal, hogy kér valamilyen őszibarack, kajszi, vagy szilva csemetét. Évek múlva max. azt veszi észre, mikor az első termés megjelenik, hogy nem kajszit terem a fa, hanem őszibarackot. Azt már a többség észre sem veszi, hogy a kajszi típusa nem az, amilyen kajszit szeretett volna. Ha vírustól betegedik meg a fa, azt pedig biztosan még kevesebben tudják megállapítani. (Lehet, kicsit sarkítottam most a dolgokon).
Ha valaki jelentősebb területen, több fajtát telepít, biztosan jobban átgondolja, át kell gondolnia a döntését.
Az 50-100 éves fajtáknál gondolom nem a Kyoto-ra céloztál?
Önzetlenségre vall, hogy mások részére is felajánlottad a külföldről való beszerzést. Ha a környéken laknál, biztosan kérném a segítséged a beszerzésben, szaktanácsadásban.