A csókaszőlőből készült borról nem mindenkinek ez a véleménye. Vannak személyes tapasztalataid ? Hajlanék arra, hogy telepítsek néhány tőkét, de csak akkor ha tényleg tudod ajánlani.
Ballószögön, Hetényi Zoltánnál érdeklődj. A telefonszáma: 06-20/485-6081 A telephelye az izsáki úton, a ballószögi elágazással szemben van Tavasszal ültettem a tőle vett Kadarkát, a nyár végére 1-1,5 méteres hajtásai voltak
30-40 évet szoktak mondani a szőlőnövény élettartamának, de jó neveléssel és alacsony terheléssel 80-100 év sem elképzelhetetlen. Aztán vannak komoly, sokszáz éves matuzsálemek is.
Hogy mire érzékeny azt nehéz jgy röviden elmondani. Élőlény a szőlő, pont olyan könnyű elpusztítani mint bármely más élőlényt. Túl hideg, túl meleg, túl sok víz avagy túl kevés, túl sok napsütés vagy éppen túl kevés. Kártevője is van sok, azokat a vegyszereket amik elpusztítják pedig képtelenség felsorolni... többek között a krómkénsavat se szereti.
Sziasztok. Szeretnek 10-20 tö csemegeszölöt telepiteni sajat celra. Milyen fajtakat ajanlotok ami nem tul erzekeny es igenyes? Bar vegülis 10-20 tönel nem gond ha igenyes is. Hol lehet ilyeneket szerezni Kecskemet környeken?
Én azt hiszem, a helyedben csókaszőlőt tennék, mert abból elképesztően komplex bort lehet csinálni. Ezen kívül őshonos fajta, tehát értéket is mentesz.
Én is abszolút a Merlot ellen vagyok, ne majmoljuk már ennyire a világfajtákat! Tegyél Kékfrankost, Zweigeltet vagy ha kísérletező kedvű vagy Kadarkát vagy a Zoli által említett Hungarikumokból, ha teljesen egyedi bort szeretnél....
Egyet értek az előttem szólóval. Ha csak 100 tőt telepítesz, azt én sem ajánlanám. Bár nagyon jó bora van, de emellett kényes a fagyra, a virágzáskor ha az időjárás nem kedvező, könnyen elrúgja a termést. Zöldmunkára is igényes, mert nagyon sok hónaljhajtást hoz, amit rendben tartani elég macerás.
Miért pont Merlot? A boltok rogyásig vannak Merlot-ból készült borokkal. Ha gyümölcsös bort akarsz akkor szerintem a Zweigelt, Csókaszőlő, Kék Bajor, Tihanyi Kék fajtákat javasolnám.
Kedves Szőlészek!
A fagyok elmúltával tudna valaki nekem Milleneum, Nagyezsda és Vénusz fajtákból néhány szemes oltóveszőt (átoltáshoz) adni? Örülnek, ha tudnátok postán küldeni (nedves papír, műanyag zacskóban és közönséges borítékban), de Székesfehérvár környékén örömmel érte mennék.
A direkttermő szöőlőket kivonták a termelésből ,mert tul sok a metil tartalma ha jól emlékszem azt olvastam még régen ,hogy nem egészséges bort késziteni belőle.
Üdvözlöm a fórumozókat. Hetek óta olvasom a lapot és most vettem a bátorságot hogy írjak is. VICA 46 kérdésére üzenem a SUVENIR különlegesen jó, fűszeres ízű szőlő. Kizárólag hobbiként és saját részre szeretnék ültetni 100 tőke vörösborszőlőt. Én Merlot-ra gondoltam esetleg még egy fajtát együtt szüretelve és erjesztve. Kérem a véleményeket segítsetek meghoznom ezt a fontos döntést .
Egy ilyen ajánlat az nem ajánlat, hanem egy hatalmas szívesség kérése. Kérdezd meg a barátodat, hogy szánna-e némi pénzt is az ültetvényre, mert akkor más sok okosságot tudnál csinálni. Direkt termővel én nem foglalkoznék. Van annyi izgalmas, szép és jóra való hagyományos szőlőfajta, hogy szerintem kár vesződni azzal amiből a törvény szerint nem is szabadna bort csinálni.
A szőlő is olyan mint az ember. Ha nagyon lerabolták és megkínozták akkor 30 évesen is lehet kiöregedett vénség, de ha jól tartották, gondját viselték és nem terhelték agyon, akkor 80 évesen még pozsgás arcú, huncut kedvű lehet.
Először is tisztázd magadban, mit szeretnél: ha a gondozatlan szőlőt újból rendszeres művelésbe vonod, rengeteg nagyszerű élményben lehet részed: rendszeres testedzés, szabadban, jó levegőn tartózkodsz, rácsodálkozol milyen gyönyörű a természet. Sikerélményed is lesz talán, hisz termést is ad majd a rendbehozott ültetvény ("Koszlik-foszlik a talmi holmi . . ."). Közben meg belejössz, megtanulod a szőlőművelési alapokat, amit majd egy saját birtokon kiteljesíthetsz. Gondolj bele: nem a sajátodon gyakorolsz, hanem más szőlőjén (remélhetőleg nem a kárán! :).
A borról amit majd szűrsz: kóstoltad a direkttermő szőlők borát? Lehet hogy ízlik, lehet hogy nem. Lehet hogy különlegesnek találod majd. A mai közízlés szerint nem jó a boruk. De ettől függetlenül még sokak, főként idősebbek kedvence. (tudod: mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki! :) Milyen mennyiségről beszélünk 200 tőke esetén?
Ha mégsem ízlik, sőt még ajándéknak sem jó, akkor cserealapot tudsz képezni, vagy eladni és olyan szuper nem-direktermő bort veszel vagy cserélsz, amit csak akarsz.
Én a máséban semmilyen átalakítást sem végeznék, de egy már meglévő, de elhanyagolt szőlőt - már ha ilyen kedvem lenne- inkább művelnék újra, legyen szó akár direkttermőről is.
Fogadd meg a tanácsokat, ezeket gyakorlati szakemberek adták. A szőlő nem csak elhanyagolt, hanem régi ültetésű és rossz fajta, úgy is mondhatnám, hogy nem biztos, hogy egészséges bort lehet belőle csinálni. Ha mindenáron csinálni akarsz saját szőlőt, bort, akkor olyat válassz, hogy a borból meg tudjad kinálni az ismerőseidet is, és ők ne csak illendőségből dícsérjék, és "bocs éppen most nem ihatok" válaszokat kapjál. Ha úgyse hallgatsz ránk, akkor 4x2 szemre metszed, és vagy lesz rajta valami, vagy nem. Amúgy az ősszel 50 Ft körül volt a szőlő kilója, választhattál fajtát kedvedrevalót. 200 kg szőlő kb 2-3 napi bér szerény körülmények között is. Te minimum 2-3 hetet dolgozni fogsz vele, és az eredményt nem lehet megjósolni.
Ramboval értek egyet, különösen az első mondatával. Ha azonban a barátod nem kéri vissza a "birtokot" legalább 10-15 évig és van kedved, energiád és a kezdeti lelkesedésed sem lohad, én kitakarítanám a mostani tőkéktől és "normális" csemege vagy borszőlőt telepítenék. Nekem is kb. ekkora területem van magasműveléssel és már 15 éve nagy lelkesedéssel és kedvvel töltöm vele az időmet. Sok sikert.
Egyetértek Rambo kollegával, a direkttermőket én sem erőltetném. Ha rá tudod venni a jó barátodat, hogy anyagilag támogassa a szőlőművelést, akkor egy tavaszi írtással, forgatással, trágyázással előkészítheted a talajt egy késő őszi oltványtelepítéshez. Én is átestem ezen, igaz én nem másét művelem. Nem olcsó az új telepítés, ezért ajánlottam a jóbarát "segítségét", végül is, az övé lesz. Sok sikert!
Ha te szereted a direkttermő szőlőből készült bort, saját célra megpróbálhatod rendbe hozni, de szerintem nem éri meg a fáradtságot. Egyszeűen nincs annyira értékes (szerintem) hogy megérné vesződni vele. Egy elhanyagolt ültetvényt első évben alakítani kell, a jövő kedvéért, szóval 2 év múlva lesz igazi termésed. Számold össze, hogy ha addig a McDonaldsban takarítasz, mennyi pénzt kapsz, és abból mennyi "novabort" vehetsz.
Átoltani az egészet meg anyagilag nem éri meg neked, mert nem tiéd lesz az ültetvény.
Amúgy 4 világos rügyet hagynék rajta ebben a művelésben (ha pl. merlot lenne), + a sárszem, 8 hajtás, 6-8 fürt, konditól függően.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Egy nagyon jó barátom pár éve külföldre költözött, és most megkért, ha van kedvem és időm használjam a szőlőjét amit még a nagyiéktól örökölt. A terület kb. 3-4 éve gondozatlanul áll, eléggé elgazosodott, művelve ezalatt nem volt. Kb. 200 tőke konkordi és néhány tőke noa található fej vagy bak művelésben (ezt egyenlőre nem tudtam meghatározni). Sokat nem várok tőle, ha terem néhány fürt az már jó. Gondoltam, hogy ha elolvad a hó kigazolom, metszem, megkapálom aztán meglátjuk mi lesz. A kérdésem az lenne, milyen metszésmódot ajánlotok egy ilyen több éve elhanyagoltan álló szőlő "újraélesztéséhez"? Illetve bármilyen tanácsot szívesen fogadok ezzel kapcsolatban.